Ciastka z mleka skondensowanego. „Śnieżne kulki”.

By misziza
2024-12-16
Rating: 0.00
(0)

Mam dla Ciebie fajne „zimowe” ciastka, które są idealne na okres Bożego Narodzenia, czyli maślane ciastka z mleka skondensowanego. Ciasteczka wyglądają jak urocze kulki śniegu, mają przyjemny maślany smak i nie są przesadnie słodkie. Są też szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, także każdy powinien sobie z nimi poradzić. Skład takich ciasteczek jest bardzo prosty, bo to tylko masło, słodkie mleko skondensowane oraz mąka pszenna plus proszek do pieczenia i troszkę soli. Nie dodaje się w ogóle cukru, bo cała „słodycz” tych ciasteczek pochodzi od mleka skondensowanego.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

Takie świąteczne ciasteczka są idealne do postawienia dla gości. Nie zawierają składników typu orzeszki, czekolada, czy suszone owoce i są fajne dla zwolenników prostych, niezbyt słodkich wypieków. A myślę, że takich osób nie brakuje 🙂 Dużym plusem jest to, że fajnie wyglądają, trochę jak zimowe „śnieżne kulki”, co czyni je super przekąską na czas Świąt Boże Narodzenia, czy Sylwestra.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTKA Z MLEKA SKONDENSOWANEGO I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

ciastka na święta z mleka skondensowanego

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

SŁODKIE MLEKO SKONDENSOWANESłodkie mleko skondensowane to mleko, z którego usunięto część wody, a następnie dodano do niego cukier. Jest gęste, kremowe i bardzo słodkie. Mleko skondensowane i zagęszczone to w praktyce to samo, choć w języku polskim częściej używa się określenia „mleko skondensowane”. Zauważ, że sklepie można znaleźć zarówno mleko skondensowane słodkie, jak i niesłodkie – pamiętaj, że do zrobienia ciastek potrzebne jest SŁODKIE MLEKO SKONDENSOWANE.

MĄKA PSZENNA – Polecam użyć mąkę pszenną tortową, typ 450 albo 405.

MASŁO – Te ciasteczka mają bardzo maślany smak. Do ich przygotowania będzie potrzebna cała kostka masła. Chodzi o prawdziwe masło min. 82 % tłuszczu. Nie zastępuj go w tym przypadku żadnym innym tłuszczem.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – proszek do pieczenia, szczypta soli.

ciasteczka świąteczne
ciasteczka świąteczne

CIASTKA Z MLEKA SKONDENSOWANEGO. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Umieść miękkie, pokrojone na kawałki masło w misce i miksuj przez około 3 minuty na średnich obrotach, aż uzyska lekką, kremową konsystencję. Zgarnij łyżką resztki masła ze ścianek miski. Następnie wlej słodkie mleko skondensowane i miksuj przez niecałe 2 minuty aż mleko i masło się połączą.

ciasto-z-mlekiem-skondensowanym-przygotowanie-krok-1a
ciasto-z-mlekiem-skondensowanym-przygotowanie-krok-1a
ciastka-z-mlekiem-skondensowanym-przygotowanie-krok-1b.
ciastka-z-mlekiem-skondensowanym-przygotowanie-krok-1b.

KROK 2.

Dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zmiksuj za pomocą miksera ręcznego. Miksuj do czasu aż składniki dobrze się połączą w jednolite ciasto. Najpierw miksuj a potem krótko zagnieć ciasto ręką – ciasto będzie dość miękkie. Przełóż ciasto na około 15 minut do lodówki.

ciastka-z-mlekiem-skondensowanym-przygotowanie-krok-2a
ciastka-z-mlekiem-skondensowanym-przygotowanie-krok-2a
ciastka-z-mlekiem-skondensowanym-przygotowanie-krok-2b
ciastka-z-mlekiem-skondensowanym-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasto formuj małe kulki. Delikatnie spłaszcz jedną stronę każdej kulki, pozostawiając resztę w zaokrąglonym kształcie przypominającym pagórek. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, płaską stroną do dołu. Polecam Ci użyć łyżkę do lodów – wtedy masz pewność, że ciasteczka będą miały w miarę równość wielkość.

ciastka-z-mlekiem-skondensowanym-przygotowanie-krok-3.
ciastka-z-mlekiem-skondensowanym-przygotowanie-krok-3.

KROK 4.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 13 minut. Maksymalnie 14 minut. Ciasteczka mają przypominać „śnieżne kulki”, więc nie powinny być mocno przyrumienione 😉 Po upieczeniu wyjmij blaszkę i pozostaw do ostygnięcia przez minimum 30 minut (w tym czasie ich w ogóle nie ruszaj). Kiedy przestygną, to oprósz je dość obficie cukrem pudrem.

ciastka-z-mlekiem-skondensowanym-przygotowanie-krok-4.
ciastka-z-mlekiem-skondensowanym-przygotowanie-krok-4.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA. A JEŚLI ROBICIE TE CIASTECZKA NA ŚWIĘTA, TO ŻYCZĘ RADOSNYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT W GRONIE UKOCHANYCH OSÓB ♥

MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE, PYSZNE SŁODKOŚCI. MYŚLĘ, ŻE TE MOGĄ SIĘ WAM SPODOBAĆ:

Muffiny z mrożonymi malinami. Proste, ale zachwycająco smaczne ♥ – Kuchnia Izy

Muffinki cytrynowe – puszyste i aromatyczne. – Kuchnia Izy

Ciasto z mrożonymi jagodami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy

Ciastka owsiane. Na słodko. – Kuchnia Izy

Ciasto ze świeżą żurawiną z migdałową kruszonką. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych składników wyjdzie około 16 – 18 ciasteczek.

Jedna porcja (3 ciastka – 1/6 całości) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 523

BIAŁKO: 7,8 g

TŁUSZCZE: 30,3 g

WĘGLOWODANY: 56 g

ciastka z mlekiem skondensowanym
ciastka z mlekiem skondensowanym

CIASTKA Z MLEKA SKONDENSOWANEGO. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

ciastka z mlekiem skondensowanym

Ciastka z mleka skondensowanego.

Czas przygotowania 25 minuty
Czas pieczenia 13 minuty
Łączny czas 38 minuty
Porcje 6 (około 18 ciastek)
Kalorie 523 kcal

Składniki
  

  • 2 szklanki mąki pszennej (pełne) – łączna waga to 320 g
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki, w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki słodkiego mleka skondensowanego
  • cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek

Instrukcje
 

  • Umieść miękkie, pokrojone na kawałki masło w misce i miksuj przez około 3 minuty na średnich obrotach, aż uzyska lekką, kremową konsystencję. Zgarnij łyżką resztki masła ze ścianek miski. Następnie wlej skondensowane mleko i miksuj przez niecałe 2 minuty aż mleko i masło się połączą.
  • Dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zmiksuj za pomocą miksera ręcznego. Miksuj do czasu aż składniki dobrze się połączą w jednolite ciasto. Najpierw miksuj a potem zagnieć ciasto ręką – ciasto będzie dość miękkie. Przełóż ciasto na około 15 minut do lodówki.
  • Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasto formuj małe kulki. Delikatnie spłaszcz jedną stronę każdej kulki, pozostawiając resztę w zaokrąglonym kształcie przypominającym pagórek. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, płaską stroną do dołu. Polecam Ci użyć łyżkę do lodów – wtedy masz pewność, że ciasteczka będą miały w miarę równość wielkość.
  • Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 13 minut. Maksymalnie 14 minut. Ciasteczka mają przypominać „śnieżne kulki”, więc nie powinny być mocno przyrumienione 😉 Po upieczeniu wyjmij blaszkę i pozostaw do ostygnięcia przez minimum 30 minut (w tym czasie ich w ogóle nie ruszaj). Kiedy przestygną, to oprósz je dość obficie cukrem pudrem.

Film

ciastka na święta
ciastka na święta

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close