Kurczak z warzywami “po chińsku”.

By misziza
2024-02-26

Z całego serca polecam Wam ten przepis na kurczaka z warzywami ” po chińsku”, czyli w sosie na bazie sosu sojowego. Do przygotowania tego dania można wykorzystać różne warzywa, zarówno dowolnie wybrane świeże warzywa, jak i mrożone. Ja wykorzystałam mrożone warzywa, a konkretnie mieszankę warzyw do dań azjatyckich. I właśnie takie Ci najbardziej polecam użyć.

Danie robi się wyjątkowo szybko. Zwłaszcza jeśli wykorzystasz gotową mieszankę warzyw – w końcu odchodzi kilka, czy nawet kilkanaście minut na mycie i krojenie warzyw 😉 Kurczaka z warzywami po chińsku można zjeść bez żadnych dodatków, ale ja go podaje z ryżem albo z makaronem ryżowym. Danie jest bardzo sycące, więc z pewnością nikt nie odejdzie głodny od stołu.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KURCZAKA Z WARZYWAMI “PO CHIŃSKU” I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:

kurczak z warzywami po chińsku

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

MIĘSO Z KURCZAKA – Do tego dania użyj piersi z kurczaka albo samych polędwiczek z kurczaka. Ja akurat użyłam samych polędwiczek, ale wcześniej oczyściłam ją z białego ścięgna. Ścięgno z polędwiczki możesz usunąć np. za pomocą widelca. Końcówkę ścięgna umieść między ząbkami widelca, złap ją dłonią i pociągnij. Mięso pokrój na mniejsze kawałki – tak na jednego gryza.

WARZYWA – Jeśli chodzi o warzywa, to wybierz dowolne np. brokuły, cukinię, marchewkę czy paprykę. Można je dowolnie mieszać i łączyć. Tak jak wspomniałam możesz wybrać świeże warzywa, ale ja szczególnie polecam Ci wybrać mieszankę mrożonych warzyw (do smażenia na patelni). Najlepiej wybierz mieszankę do potraw azjatyckich – takie mieszkanki są wyraźnie oznaczone. Ja kupiłam mieszankę warzyw “po azjatycku” w Biedronce marki “Mroźna Kraina”.

SKŁADNIKI NA SOS: To głównie charakterystyczny słodko – słony smak i gęsta i lepka konsystencja sosu sprawia, że jest to danie “po chińsku”. Będzie potrzebny: sos sojowy, zwykła wody, ocet ryżowy albo ocet jabłkowy, brązowy cukier oraz czosnek i kawałek imbiru. Imbir jest opcjonalny, więc jak nie chcesz to nie musisz go dodawać. Sos będzie miał słodko – słony smak i będzie raczej delikatny. Jeśli chcesz aby miał nieco ostrzejszy smak, to wystarczy, że dodasz dwie łyżki słodkiego sosu chili.

kurczak-z-warzywami-po-chinsku
kurczak-z-warzywami-po-chinsku

KURCZAK Z WARZYWAMI “PO CHIŃSKU”. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Mięso z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki – tak na “jednego gryza”. Mięso umieść w misce i posyp je solą, pieprzem, czosnek granulowanym oraz czubatą łyżką skrobi ziemniaczanej i dobrze przemieszaj, tak aby przyprawy i skrobia dobrze “oblepiła” mięso.

kurczak-z-warzywami-przygotowanie-krok-1
kurczak-z-warzywami-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

W mniejszej miseczce wymieszaj ze sobą wodę ze skrobią ziemniaczaną. Kiedy skrobia się rozpuści, to dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, brązowy cukier albo miód oraz starty na tarce albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Opcjonalnie możesz dodać też starty na tarce imbir. Dobrze wszystko wymieszaj (cukier też powinien się rozpuścić, przynajmniej w większości).

kurczak-z-warzywami-po-chinsku-przygotowanie-krok-2A
kurczak-z-warzywami-po-chinsku-przygotowanie-krok-2A
kurczak-z-warzywami-przygotowanie-krok-2b
kurczak-z-warzywami-przygotowanie-krok-2b
kurczak-z-warzywami-po-chinsku-przygootwanie-krok-2c.
kurczak-z-warzywami-po-chinsku-przygootwanie-krok-2c.

KROK 3.

Na patelni rozgrzej olej roślinny (około 4 łyżki) i smaż mięso z kurczaka kilka minut, od czasu do mieszając.. Ze względu na skrobię, mięso może się do siebie kleić, dlatego smaż kawałki w pewnej odległości od siebie, aby na siebie nie nachodziły. Najlepiej smażyć w dwóch partiach, zwłaszcza jeśli masz mniejszą patelnię. Usmażone mięso zdejmij z patelni i odłóż na bok.

kurczak-z-warzywami-po-chinsku-przygotowanie-krok-3.
kurczak-z-warzywami-po-chinsku-przygotowanie-krok-3.

KROK 4.

W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć na patelnię warzywa. Ja użyłam mieszankę mrożonych warzyw (specjalnie dla dań “po azjatycku). Smaż je kilka minut (według instrukcji na opakowaniu), od czasu do czasu mieszając. (Jeśli używasz świeżych warzyw, to pokrojone warzywa wrzuć na patelnię i również smaż je kilka minut).

kurczak-z-warzywami-po-chinsku-przygotowanie-krok-4
kurczak-z-warzywami-po-chinsku-przygotowanie-krok-4

KROK 5.

Kiedy warzywa będą już usmażone, to dodaj z powrotem na patelnię mięso z kurczaka i wlej cały sos. Dobrze przemieszaj i odczekaj chwilę (dość krótko, około minuty do dwóch) aż sos zgęstnieje. Dzięki użytej skrobi sos dość szybko i mocno zgęstnieje. Na koniec możesz posypać ziarnami sezamu.

Podawaj od razu. Polecam podawać z ulubionym ryżem (polecam ryż Basmati) albo makaronem ryżowym.

kurczak-z-warzywami-po-chinsku-przygotowanie-krok-5.
kurczak-z-warzywami-po-chinsku-przygotowanie-krok-5.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

PRZECHOWYWANIE I ODGRZEWANIE:

To danie łatwo przechować w lodówce i można spokojnie odgrzać je następnego dnia. Pamiętaj, aby przechowywać “resztki” z obiadu w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Zanim schowasz danie do lodówki, to poczekaj aż przestygnie do temperatury pokojowej.

Aby je odgrzać, to podgrzej danie na małym ogniu w niewielkim rondelku lub na patelni (wcześniej rozgrzej troszkę oleju). Zalecam przygotowanie świeżego ryżu lub makaronu do resztek. Jeśli chodzi o zamrożenie, to generalnie nie zalecam, bo po rozmrożeniu, kurczak nie zachowa swojej chrupkości.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Całe danie można podzielić na 4 porcje:

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 290

BIAŁKO: 31 g

TŁUSZCZE: 9,5 g

WĘGLOWODANY: 23,7 g

Wartość policzona wraz z olejem do smażenia i bez ryżu.

piersi z kurczaka po chińsku
piersi-z-kurczaka-po-chinsku

KURCZAK Z WARZYWAMI “PO CHIŃSKU”. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Kurczak z warzywami “po chińsku”.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 20 minutaCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 30 minutaPorcje:4 porcjeKalorie:290 kcal Najlepsza pora roku:Zima

Opis

Świetny pomysł na szybki obiad z kurczakiem i warzywami z sosem w stylu azjatyckim na bazie sosu sojowego. Jest wyjątkowo smaczny i zasmakuje zarówno Tobie, jak i Twojej rodzinie.

Składniki

  • Składniki na sos:

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki – tak na “jednego gryza”. Mięso umieść w misce i posyp je solą, pieprzem, czosnek granulowanym oraz czubatą łyżką skrobi ziemniaczanej i dobrze przemieszaj, tak aby przyprawy i skrobia dobrze “oblepiła” mięso.
  2. W mniejszej miseczce wymieszaj ze sobą wodę ze skrobią ziemniaczaną. Kiedy skrobia się rozpuści, to dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, brązowy cukier albo miód oraz starty na tarce albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Opcjonalnie możesz dodać też starty na tarce imbir. Dobrze wszystko wymieszaj (cukier też powinien się rozpuścić, przynajmniej w większości).
  3. Na patelni rozgrzej olej roślinny (około 4 łyżki) i smaż mięso z kurczaka kilka minut, od czasu do mieszając.. Ze względu na skrobię, mięso może się do siebie kleić, dlatego smaż kawałki w pewnej odległości od siebie, aby na siebie nie nachodziły. Najlepiej smażyć w dwóch partiach, zwłaszcza jeśli masz mniejszą patelnię. Usmażone mięso zdejmij z patelni i odłóż na bok.
  4. W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć na patelnię warzywa. Ja użyłam mieszanki mrożonych warzyw (specjalnie dla dań “po azjatycku). Smaż je kilka minut (według instrukcji na opakowaniu), od czasu do czasu mieszając. (Jeśli używasz świeżych warzyw, to pokrojone warzywa wrzuć na patelnię i również smaż je kilka minut).
  5. Kiedy warzywa będą już usmażone, to dodaj z powrotem na patelnię mięso z kurczaka i wlej cały sos. Dobrze przemieszaj i odczekaj chwilę (dość krótko, około minuty do dwóch) aż sos zgęstnieje. Dzięki użytej skrobi sos dość szybko i mocno zgęstnieje. Na koniec możesz posypać ziarnami sezamu.
    Podawaj od razu. Polecam podawać z ulubionym ryżem (polecam ryż Basmati) albo makaronem ryżowym.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close