Masz ochotę na danie w stylu azjatyckim? Jeśli tak, to nie przejdziesz obojętnie przed makaronem chow mein z kurczakiem i warzywami, a konkretnie z papryką i brokułami. Danie robi się szybko, jak to potrawy stir-fry, a efekt jest wyjątkowo zadowalający 😉 Myślę, że sos na bazie słodkiego sosu chili i sosu sojowego z dodatkiem miodu jest w tej potrawie szczególnie smaczny. Przyznam, że ja uwielbiam dania z dalekiej Azji, ale chyba jeszcze bardziej lubię kuchnię fushion, która łączy różne elementy i techniki z różnych tradycji kulinarnych, tworząc nowoczesne i ciekawe dania i myślę, że to danie spokojnie można zaliczyć do tego typu kuchni.
Przygotowałam to danie z brokułami Bimi, które jest dość wyjątkowym warzywem łączącym w sobie smak tradycyjnego brokuła oraz szparagów. Na tę chwilę dostępne są jednak tylko w większych sklepach np. Carrefour. Brokuły Bimi idealnie nadają się do dań typu stir – fry (szybkie i intensywne smażenie na niewielkiej ilości oleju), ale jeśli masz kłopot z ich kupnem, to zastąp je innych chrupiącym warzywem, czyli po prostu zwykłymi różyczkami brokułami albo pokrojoną dość cienko marchewką.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST ZROBIĆ MAKARON STIR-FRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI:
SKŁADNIKI, KTÓRYCH POTRZEBUJESZ:
PIERSI Z KURCZAKA – Piersi z kruczaka są idealne do dań stir-fry. To mięso jest chude, szybko się usmaży i co ważne dobrze absorbuje inne smaki. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, pamiętaj o pokrojeniu piersi z kurczaka na kawałki o podobnej wielkości, co umożliwi jednolite smażenie. Pamiętaj, że piersi z kurczaka powinny mieć świeży, neutralny zapach. Jeśli wyczujesz nieprzyjemny zapach, może to oznaczać, że mięso jest nieświeże. Powinno być też jędrne i sprężyste. Pamiętaj również, że świeże mięso kurczaka jest zazwyczaj bardziej jędrne i smaczniejsze niż mięso mrożone. Jeśli kupujesz mięso mrożone, sprawdź, czy nie ma śladów oblodzenia czy zmiany koloru, co może sugerować, że mięso było wcześniej rozmrażane.
WARZYWA – W gruncie rzeczy do tego dania nada się kilka popularnych warzyw. Przede wszystkim powinny one nadawać się do szybkiego smażenia, zachowując swoją chrupkość. Ważne jest, aby warzywa w stir-fry były chrupiące, ale niezbyt twarde ani niezbyt miękkie. Ja użyłam papryki i brokułów Bimi, ale równie dobrze możesz użyć zwykłego brokuła, marchewki, kalarepy, czy cukinii.
SKŁADNIKI NA SOS: Słodki sos chili, ciemny sos sojowy (możesz ewentualnie użyć zwykły sos sojowy), sok z cytryny (można zastąpić octem ryżowym albo octem jabłkowym), miód w formie płynnej, czosnek oraz imbir plus sezam do posypania oraz olej do smażenia.
MAKARON CHOW MEIN Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Pierś z kurczaka przekrój na pół, a następnie każdą połówkę pokój w dość cienkie i w miarę równej wielkości paski. Kurczaka przełóż do miski. Makaron Chow Mein ugotuj w osolone wodzie według instrukcji na opakowaniu – uwaga, nie przekraczaj czasu, który jest podany, i tym samym nie trzymaj go w wodzie dłużej niż jest to konieczne, bo zrobi się zbyt “papkowaty”. Makaron odcedź, przepłukaj zimną wodą i odłóż na bok.
KROK 2.
W miseczce wymieszaj ze sobą słodki sos chili, ciemny sos sojowy (ewentualnie można zastąpić zwykłym sosem sojowym), miód w formie płynnej, sok z cytryny (albo ocet ryżowy lub jabłkowy) oraz starty imbir i starte alb przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki muszą być ze sobą dobrze połączone. Następnie do miski z kurczakiem wlej dwie łyżki przygotowane sosu i przemieszaj, tak aby sos oblepił mięso. Resztę sosu zachowaj na później.
KROK 3.
Teraz przygotuj warzywa. Z brokułów Bimi odetnij twarde końcówki i przekrój je na mniejsze kawałki, minimum dwa kawałki. Jeśli używasz zwykłego brokuła to odetnij z niego różyczki i posiekaj/pokrój na mniejsze kawałki. A jeśli używasz inne warzywa np. marchewkę, to pokrój je na mniejsze dość cienkie kawałki. Natomiast paprykę pokrój w cienkie paski.
KROK 4.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka (kilka minut aż będzie całkowicie usmażony), a po usmażeniu odłóż go na bok. W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa. Smaż warzywa 4 do 5 minut, często mieszając. Warzywa powinny zmięknąć, ale pozostać lekko chrupiące.
KROK 5.
Kiedy warzywa będą usmażone, to wrzuć z powrotem kurczaka na patelnię oraz dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz polej wszystko sosem. Dobrze przemieszaj i trzymaj około minutę, dwie na ogniu, aby wszystkie składniki były ciepłe. Na koniec możesz posypać danie ziarnami sezamu. Podawaj od razu. Smacznego.
Uwaga! Makaron Chow Mein jest świetny do tego dania, ale jeśli go nie masz i nigdzie nie możesz kupić, to możesz zastąpić go w tym przepisie makaronem Udon albo makaronem ryżowym. Szczególnie makaron ryżowy jest łatwo dostępny i naprawdę genialnie smakuje z tym sosem…. ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na dwie porcje.
Jedna porcja (policzone składniki plus olej do smażenia) ma w przybliżeniu:
KALORIE: 811
BIAŁKO: 62,1 g
TŁUSZCZE: 15,6 g
WĘGLOWODANY: 106 g
Szukasz innych pomysłów na szybki obiad z kurczakiem? Koniecznie sprawdź te:
MAKARON CHOW MEIN Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami. Danie Stir-fry.
Opis
Szybki do zrobienia makaron chow mein z kurczakiem i warzywami. Hitem tego dania jest pyszny sos, który sprawia, że całe danie jest niezwykłe.
Podane danie przygotowane jest na min. dwie porcje albo trzy małe.
Składniki
Składniki na sos:
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka przekrój na pół, a następnie każdą połówkę pokój w dość cienkie i w miarę równej wielkości paski. Kurczaka przełóż do miski. Makaron Chow Mein ugotuj w osolone wodzie według instrukcji na opakowaniu – uwaga, nie przekraczaj czasu, który jest podany, i tym samym nie trzymaj go w wodzie dłużej niż jest to konieczne, bo zrobi się zbyt “papkowaty”. Makaron odcedź, przepłukaj zimną wodą i odłóż na bok.
- W miseczce wymieszaj ze sobą słodki sos chili, ciemny sos sojowy (ewentualnie można zastąpić zwykłym sosem sojowym), miód w formie płynnej, sok z cytryny (albo ocet ryżowy lub jabłkowy) oraz starty imbir i starte alb przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki muszą być ze sobą dobrze połączone. Następnie do miski z kurczakiem wlej dwie łyżki przygotowane sosu i przemieszaj, tak aby sos oblepił mięso. Resztę sosu zachowaj na później.
- Teraz przygotuj warzywa. Z brokułów Bimi odetnij twarde końcówki i przekrój je na mniejsze kawałki, minimum dwa kawałki. Jeśli używasz zwykły brokuł to odetnij z niego różyczki i posiekaj/pokrój na mniejsze kawałki. A jeśli używasz inne warzywa np. marchewkę, to pokrój je na mniejsze dość cienkie kawałki. Natomiast paprykę pokrój w cienkie paski.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka (kilka minut aż będzie całkowicie usmażony), a po usmażeniu odłóż go na bok. W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa. Smaż warzywa 4 do 5 minut, często mieszając. Warzywa powinny zmięknąć, ale pozostać lekko chrupiące. (możesz też równocześnie, na dwóch różnych patelniach smażyć kurczaka i warzywa i potem je połączyć)
- Kiedy warzywa będą usmażone, to wrzuć z powrotem kurczaka na patelnię oraz dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz polej wszystko sosem, który pozostał. Dobrze przemieszaj i trzymaj około minutę, dwie na ogniu, aby wszystkie składniki były ciepłe. Na koniec możesz posypać danie ziarnami sezamu. Podawaj od razu. Smacznego.