Masz ochotę na danie w stylu azjatyckim? Jeśli tak, to nie przejdziesz obojętnie przed makaronem chow mein z kurczakiem i warzywami, a konkretnie z papryką i brokułami. Danie robi się szybko, jak to potrawy stir-fry, a efekt jest wyjątkowo zadowalający 😉 Myślę, że sos na bazie słodkiego sosu chili i sosu sojowego z dodatkiem miodu jest w tej potrawie szczególnie smaczny. Przyznam, że ja uwielbiam dania z dalekiej Azji, ale chyba jeszcze bardziej lubię kuchnię fushion, która łączy różne elementy i techniki z różnych tradycji kulinarnych, tworząc nowoczesne i ciekawe dania i myślę, że to danie spokojnie można zaliczyć do tego typu kuchni.
Przygotowałam to danie z brokułami Bimi, które jest dość wyjątkowym warzywem łączącym w sobie smak tradycyjnego brokuła oraz szparagów. Na tę chwilę dostępne są jednak tylko w większych sklepach np. Carrefour. Brokuły Bimi idealnie nadają się do dań typu stir – fry (szybkie i intensywne smażenie na niewielkiej ilości oleju), ale jeśli masz kłopot z ich kupnem, to zastąp je innych chrupiącym warzywem, czyli po prostu zwykłymi różyczkami brokułami albo pokrojoną dość cienko marchewką.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST ZROBIĆ MAKARON STIR-FRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI:
SKŁADNIKI, KTÓRYCH POTRZEBUJESZ:
PIERSI Z KURCZAKA – Piersi z kruczaka są idealne do dań stir-fry. To mięso jest chude, szybko się usmaży i co ważne dobrze absorbuje inne smaki. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, pamiętaj o pokrojeniu piersi z kurczaka na kawałki o podobnej wielkości, co umożliwi jednolite smażenie. Pamiętaj, że piersi z kurczaka powinny mieć świeży, neutralny zapach. Jeśli wyczujesz nieprzyjemny zapach, może to oznaczać, że mięso jest nieświeże. Powinno być też jędrne i sprężyste. Pamiętaj również, że świeże mięso kurczaka jest zazwyczaj bardziej jędrne i smaczniejsze niż mięso mrożone. Jeśli kupujesz mięso mrożone, sprawdź, czy nie ma śladów oblodzenia czy zmiany koloru, co może sugerować, że mięso było wcześniej rozmrażane.
WARZYWA – W gruncie rzeczy do tego dania nada się kilka popularnych warzyw. Przede wszystkim powinny one nadawać się do szybkiego smażenia, zachowując swoją chrupkość. Ważne jest, aby warzywa w stir-fry były chrupiące, ale niezbyt twarde ani niezbyt miękkie. Ja użyłam papryki i brokułów Bimi, ale równie dobrze możesz użyć zwykłego brokuła, marchewki, kalarepy, czy cukinii.
SKŁADNIKI NA SOS: Słodki sos chili, ciemny sos sojowy (możesz ewentualnie użyć zwykły sos sojowy), sok z cytryny (można zastąpić octem ryżowym albo octem jabłkowym), miód w formie płynnej, czosnek oraz imbir plus sezam do posypania oraz olej do smażenia.
![makaron-chow-mein-z-kurczakiem-i-papryka.](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/makaron-chow-mein-z-kurczakiem-i-papryka.jpg)
MAKARON CHOW MEIN Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Pierś z kurczaka przekrój na pół, a następnie każdą połówkę pokój w dość cienkie i w miarę równej wielkości paski. Kurczaka przełóż do miski. Makaron Chow Mein ugotuj w osolone wodzie według instrukcji na opakowaniu – uwaga, nie przekraczaj czasu, który jest podany, i tym samym nie trzymaj go w wodzie dłużej niż jest to konieczne, bo zrobi się zbyt “papkowaty”. Makaron odcedź, przepłukaj zimną wodą i odłóż na bok.
![chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami-przygotowanie-krok-1](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami-przygotowanie-krok-1-1024x576.jpg)
KROK 2.
W miseczce wymieszaj ze sobą słodki sos chili, ciemny sos sojowy (ewentualnie można zastąpić zwykłym sosem sojowym), miód w formie płynnej, sok z cytryny (albo ocet ryżowy lub jabłkowy) oraz starty imbir i starte alb przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki muszą być ze sobą dobrze połączone. Następnie do miski z kurczakiem wlej dwie łyżki przygotowane sosu i przemieszaj, tak aby sos oblepił mięso. Resztę sosu zachowaj na później.
![chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami-przygotowanie-krok-2.](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami-przygotowanie-krok-2-1024x576.jpg)
KROK 3.
Teraz przygotuj warzywa. Z brokułów Bimi odetnij twarde końcówki i przekrój je na mniejsze kawałki, minimum dwa kawałki. Jeśli używasz zwykłego brokuła to odetnij z niego różyczki i posiekaj/pokrój na mniejsze kawałki. A jeśli używasz inne warzywa np. marchewkę, to pokrój je na mniejsze dość cienkie kawałki. Natomiast paprykę pokrój w cienkie paski.
![chow-mein-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-3](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/chow-mein-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-3-1024x576.jpg)
KROK 4.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka (kilka minut aż będzie całkowicie usmażony), a po usmażeniu odłóż go na bok. W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa. Smaż warzywa 4 do 5 minut, często mieszając. Warzywa powinny zmięknąć, ale pozostać lekko chrupiące.
![chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami-przygotowanie-krok-4](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami-przygotowanie-krok-4-1024x576.jpg)
KROK 5.
Kiedy warzywa będą usmażone, to wrzuć z powrotem kurczaka na patelnię oraz dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz polej wszystko sosem. Dobrze przemieszaj i trzymaj około minutę, dwie na ogniu, aby wszystkie składniki były ciepłe. Na koniec możesz posypać danie ziarnami sezamu. Podawaj od razu. Smacznego.
![chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami-przygotowanie-krok-5.](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami-przygotowanie-krok-5-1024x576.jpg)
Uwaga! Makaron Chow Mein jest świetny do tego dania, ale jeśli go nie masz i nigdzie nie możesz kupić, to możesz zastąpić go w tym przepisie makaronem Udon albo makaronem ryżowym. Szczególnie makaron ryżowy jest łatwo dostępny i naprawdę genialnie smakuje z tym sosem…. ♥
![makaron-chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami.](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/makaron-chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami-683x1024.jpg)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na dwie porcje.
Jedna porcja (policzone składniki plus olej do smażenia) ma w przybliżeniu:
KALORIE: 811
BIAŁKO: 62,1 g
TŁUSZCZE: 15,6 g
WĘGLOWODANY: 106 g
Szukasz innych pomysłów na szybki obiad z kurczakiem? Koniecznie sprawdź te:
MAKARON CHOW MEIN Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami. Danie Stir-fry.
Opis
Szybki do zrobienia makaron chow mein z kurczakiem i warzywami. Hitem tego dania jest pyszny sos, który sprawia, że całe danie jest niezwykłe.
Podane danie przygotowane jest na min. dwie porcje albo trzy małe.
Składniki
Składniki na sos:
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka przekrój na pół, a następnie każdą połówkę pokój w dość cienkie i w miarę równej wielkości paski. Kurczaka przełóż do miski. Makaron Chow Mein ugotuj w osolone wodzie według instrukcji na opakowaniu – uwaga, nie przekraczaj czasu, który jest podany, i tym samym nie trzymaj go w wodzie dłużej niż jest to konieczne, bo zrobi się zbyt “papkowaty”. Makaron odcedź, przepłukaj zimną wodą i odłóż na bok.
- W miseczce wymieszaj ze sobą słodki sos chili, ciemny sos sojowy (ewentualnie można zastąpić zwykłym sosem sojowym), miód w formie płynnej, sok z cytryny (albo ocet ryżowy lub jabłkowy) oraz starty imbir i starte alb przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki muszą być ze sobą dobrze połączone. Następnie do miski z kurczakiem wlej dwie łyżki przygotowane sosu i przemieszaj, tak aby sos oblepił mięso. Resztę sosu zachowaj na później.
- Teraz przygotuj warzywa. Z brokułów Bimi odetnij twarde końcówki i przekrój je na mniejsze kawałki, minimum dwa kawałki. Jeśli używasz zwykły brokuł to odetnij z niego różyczki i posiekaj/pokrój na mniejsze kawałki. A jeśli używasz inne warzywa np. marchewkę, to pokrój je na mniejsze dość cienkie kawałki. Natomiast paprykę pokrój w cienkie paski.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka (kilka minut aż będzie całkowicie usmażony), a po usmażeniu odłóż go na bok. W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa. Smaż warzywa 4 do 5 minut, często mieszając. Warzywa powinny zmięknąć, ale pozostać lekko chrupiące. (możesz też równocześnie, na dwóch różnych patelniach smażyć kurczaka i warzywa i potem je połączyć)
- Kiedy warzywa będą usmażone, to wrzuć z powrotem kurczaka na patelnię oraz dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz polej wszystko sosem, który pozostał. Dobrze przemieszaj i trzymaj około minutę, dwie na ogniu, aby wszystkie składniki były ciepłe. Na koniec możesz posypać danie ziarnami sezamu. Podawaj od razu. Smacznego.