Makaron w sosie pomidorowym. Super przepis.

By misziza
2024-02-20

Idealne danie dla zabieganych osób, które chcą zjeść coś naprawdę smacznego, ale stosunkowo szybko i wykorzystując niewiele składników. Ten makaron w sosie pomidorowym z dodatkiem śmietanki i sera jest jednym z najprostszych dań jakie zrobicie, a jednocześnie wyjątkowo dobrych. Czasem właśnie to te najmniej skomplikowane przepisy są najlepsze. Sos składa się z trzech podstawowych składników, czyli pomidorów w puszce, śmietanki i sera. Plus do tego kilka przypraw, ziół i trochę koncentratu i otrzymamy wyjątkowe danie gotowe do zjedzenia w niecałe pół godziny.

Przyznam, że ten makaron w sosie pomidorowym jest moich “awaryjnym” obiadem. Kiedy nie mam za dużo czasu, a jednocześnie chce zjeść coś smacznego, to bardzo często korzystam właśnie z tego przepisu. Przy okazji dopracowałam go metodą prób i błędów, tak abyście Wy mogli otrzymać jak najlepszą wersję tego co do zasady bardzo prostego dania.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON W SOSIE POMIDOROWYM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:

makaron w sosie pomidorowym

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

MAKARON – Wybierz swój ulubiony makaron. Może być zarówno zwykły biały makaron, jak i makaron pełnoziarnisty. Polecam Ci jednak wybrać makaron w dość krótkich kształcie np. penne, wstążki, świderki, rigatoni, a nie dłuższy makaron typu spaghetti. Poniżej wstawiałam zdjęcia tego samego dania, ale za każdym razem wykorzystałam makaron o innym kształcie ;).

makaron w sosie pomidorowym
makaron w sosie pomidorowym

POMIDORY W PUSZCE Jest to główny składnik sosu pomidorowego, więc wybierz pomidory w puszce dobrej, sprawdzonej firmy. Ja często kupuję pomidory drobno krojone włoskiej firmy Mutti (są dostępne m.in. w Biedronce) i mocno CI je polecam do tego dania. Nie kupuj całych pomidorów w puszcze! Znajdź krojone albo jeszcze lepiej – drobno krojone pomidory.

KONCENTRANT POMIDOROWY – Nie użyłam za dużo koncentratu, bo tylko dwie łyżeczki, ale moim zdaniem jest on niezbędny, aby podkreślić pomidorowy smak sosu.

ŚMIETANKA – Użyłam śmietanki 30 % i taka będzie najlepsza. Możesz też użyć śmietanki 36 %, ale kaloryczność dania się zwiększy.

SER – Do tego dania użyj twardy ser dojrzewający. Ja używam z reguły ser Grana Padano – głównie dlatego, że jest łatwo dostępny w polskich sklepach. Ale inne dojrzewające sery np. słynny Parmezan, Pecorino Romano, czy Gran Moravia również będą tutaj idealne.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI: masło, czosnek, sól i pieprz, oregano i suszona bazylia.

makaron-w-sosie-pomidorowym
makaron-w-sosie-pomidorowym

MAKARON W SOSIE POMIDOROWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, najlepiej al dente. Na patelni rozpuść masło i kiedy się rozpuści, to wrzuć starty na tarce albo przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż go niecałą minutę.

makaron-w-sosie-przygotowanie-krok-1a
makaron-w-sosie-przygotowanie-krok-1a
makaron-w-sosie-przygotowanie-krok-1b.
makaron-w-sosie-przygotowanie-krok-1b.

KROK 2.

Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wmieszaj go w rozpuszczone masło i czosnek. Przesmaż go około pół minuty, a następnie dodaj pomidory w puszce, śmietankę, oregano albo bazylię oraz sól i pieprz. Kiedy pomidory się zagotują, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu kilka minut aż sos nieco zgęstnieje. Gotuj sos mniej więcej 5 minut.

makaron-w-sosie-przygotowanie-krok-2a
makaron-w-sosie-przygotowanie-krok-2a
makaron-w-sosie-przygotowanie-krok-2b.
makaron-w-sosie-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3.

W tym czasie zetrzyj na tarce połowę (50 g) sera Grana Padano i dodaj do sosu. Przemieszaj. Sos szybko się rozpuści. Kiedy sos się rozpuści, to dodaj do sosu ugotowany makaron i wmieszaj go w sos. Na koniec posyp resztą sera Grana Padano (50 g). Podawaj od razu.

makaron-w-sosie-przygotowanie-krok-3A
makaron-w-sosie-przygotowanie-krok-3A
makaron-w-sosie-przygotowanie-krok-3b
makaron-w-sosie-przygotowanie-krok-3b

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 2 duże albo 3 mniejsze porcje.

Jedna porcja (1/3) będzie miała:

KALORIE: 780

BIAŁKO: 27 g

TŁUSZCZE: 37 g

WĘGLOWODANY: 80 g

makaron-w-sosie-pomidorowym-z-serem.j
makaron-w-sosie-pomidorowym-z-serem.j

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Makaron w sosie pomidorowym. Super przepis.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 5 minutCzas gotowania: 20 minutCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 25 minutPorcje:3 porcjeKalorie:780 kcal Najlepsza pora roku:Lato

Opis

Fajny przepis na prosty, szybki i jednocześnie bardzo smaczny obiad. Obiad to “tylko” makaron i sos, ale jest tak smaczny i sycący, że to idealna propozycja na świetny posiłek. Z podanych składników wyjdą 3 porcje albo 2. Jeśli 2, to naprawdę duże 😉

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, najlepiej al dente. Na patelni rozpuść masło i kiedy się rozpuści, to wrzuć starty na tarce albo przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż go niecałą minutę.
  2. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wmieszaj go w rozpuszczone masło i czosnek. Przesmaż go około pół minuty, a następnie dodaj pomidory w puszce, śmietankę, oregano albo bazylię oraz sól i pieprz. Kiedy pomidory się zagotują, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu kilka minut aż sos nieco zgęstnieje.
  3. W tym czasie zetrzyj na tarce połowę (50 g) sera Grana Padano i dodaj do sosu. Przemieszaj. Sos szybko się rozpuści. Kiedy sos się rozpuści, to dodaj do sosu ugotowany makaron i wmieszaj go w sos. Na koniec posyp resztą sera Grana Padano (50 g). Podawaj od razu.

PODRZUCAM CI TEŻ INNE POMYSŁY NA SZYBKIE OBIADY Z MAKARONEM:

Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i oliwą. W prostocie siła. – Kuchnia Izy

Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z pieczarkami. Kremowy i pełen smaku. – Kuchnia Izy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close