Młoda kapusta z koperkiem. Z zasmażką.

By misziza
2024-05-30
Rating: 0.00
(0)

Jak ja lubię ten wiosenno – letni sezon, kiedy można z łatwością dostać w sklepie albo na lokalnym targu młodą kapustę. Taka zasmażana młoda kapusta z koperkiem to idealny dodatek do obiadu, zwłaszcza typowo polskiego z młodymi ziemniaczkami i kotletem schabowym, czy mielonymi pulecikami. Taka młoda kapusta ma przyjemny, delikatny smak z nutą słodyczy i kwaskowości. Młoda kapusta ma delikatne liście i łagodny smak, pozbawiony goryczy, która często charakteryzuje starsze odmiany, dlatego jest tak wyjątkowo dobra.

Młoda kapusta jest naprawdę świetnym dodatkiem do obiadu, chociaż ja lubię ją jeść dla niej samej. Nie musi jej nic towarzyszyć 🙂 Czasem dodaję też mięso np. boczek, czy wędzoną kiełbaskę… Mam dla Ciebie fajny przepis na młodą kapustę z boczkiem: Młoda kapusta z boczkiem. – Kuchnia Izy Myślę, że zdecydowanie warto zrobić takie proste danie.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZASMAŻANĄ MŁODĄ KAPUSTĘ Z KOPERKIEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

młoda kapusta z koperkiem video

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Uwaga! To są ogólne informacje o składnikach. Dokładna gramatura podana jest na dole wpisu.

MŁODA KAPUSTA – Do przyrządzenia tego dania potrzebne będą raczej dwie główki młodej kapusty, tak żeby łączna waga była w przybliżeniu 1200 – 1400 g. Młoda kapusta jest dostępna od wiosny do lata. Najlepszy smak ma w maju i czerwcu. Świeża młoda kapusta powinna mieć delikatny, słodki zapach. Unikaj kapusty o kwaśnym lub stęchłym zapachu. W stosunku do swojego rozmiaru młoda kapusta powinna być ciężka, co świadczy o jej soczystości.

KOPEREK – Koperek jest wprost idealny do młodej kapusty. Jeśli go lubisz, to użyj go sporo. Ja użyłam całe dwa pęczki. Koperek ma świeży, lekko pikantny i ziołowy aromat, który doskonale komponuje się z delikatnym smakiem młodej kapusty.

MĄKA I MASŁO – Składniki na białą zasmażkę. Taka zasmażka zagęszcza potrawę, wzbogaca smak i łączy składniki. Zasmażana na maśle mąka nadaje potrawie bogaty, maślany aromat i lekko orzechowy posmak.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – sól i pieprz, mielony kminek, brązowy cukier (może być biały), ocet jabłkowy albo sok z cytryny, woda.

młoda kapusta z koperkiem
młoda kapusta z koperkiem

MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM I ZASMAŻKĄ. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Z młodej kapusty usuń wierzchnie liści. Następnie pokrój kapustę na ćwiartki i każdą ćwiartkę w paski – paski nie powinny być zbyt cienkie, najlepiej jakby miały około pół centymetra do centymetra grubości. Zostaw głąb. Przełóż kapustę do większej miski i posyp ją łyżeczkę soli, przemieszaj i lekko ugnieć. Odłóż na około 10 minut – kapusta zmięknie i puści trochę wody.

Jeśli nie chcesz solić kapusty przed włożeniem do garnka, to nie musisz. Wtedy po prostu włóż od razu kapustę do garnka, dodaj przyprawy, w tym sól i zalej wodą.

mloda-kapusta-z-koperkiem-przygotowanie-krok-1a
mloda-kapusta-z-koperkiem-przygotowanie-krok-1a
mloda-kapusta-z-koperkiem-przygotowanie-krok-1b
mloda-kapusta-z-koperkiem-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Następnie przełóż kapustę do garnka i zalej ją wodą (1,5 do max. 2 szklanek, w zależności jak dużo jest kapusty). Dodaj mielony kminek i pieprz. Sól dodaliśmy już wcześniej (można ewentualnie pod koniec, jeśli wyczujesz, że jest taka potrzeba). Dodaj też cukier brązowy albo biały. Dobrze wszystko przemieszaj.

mloda-kapusta-z-koperkiem-przygotowanie-krok-2
mloda-kapusta-z-koperkiem-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Kiedy woda się zagotuje, to przykryj garnek pokrywą i gotuj kapustę do miękkości 10 – 15 minut. Po tym czasie, kiedy kapusta będzie tak miękka jak tego chcesz, to zdejmij pokrywkę. Dodaj posiekany koperek oraz ocet jabłkowy (albo sok z cytryny) i dobrze przemieszaj. Jeśli na dnie jest trochę za dużo wody, to chwilę trzymaj na palniku bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, tak żeby woda wyparowała.

mloda-kapusta-z-koperkiem-przygotowanie-krok-3a
mloda-kapusta-z-koperkiem-przygotowanie-krok-3a
mloda-kapusta-z-koperkiem-przygotowanie-krok-3b.
mloda-kapusta-z-koperkiem-przygotowanie-krok-3b.

KROK 4.

W międzyczasie zrób zasmażkę. Na patelni rozpuść masło i dodaj czubatą łyżkę mąki i rozetrzyj mąkę z masłem tak żeby nie było grudek. Po chwili wszystko zacznie się lekko pienić. Kiedy mąka całkowicie połączy się z masłem, to przelej zasmażkę do garnka z kapustą i dobrze przemieszaj. Trzymaj na palniku jeszcze minutę, a potem zdejmij garnek z kuchenki. To już wszystko.

mloda-kapusta-z-koperkiem-przygotowanie-krok-4a.
mloda-kapusta-z-koperkiem-przygotowanie-krok-4a.
mloda-kapusta-z-koperkiem-i-zasmazka-przygotowanie-krok-4b.
mloda-kapusta-z-koperkiem-i-zasmazka-przygotowanie-krok-4b.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MASZ OCHOTĘ NA INNE PROSTE DANIE Z MŁODĄ KAPUSTĘ? SPRAWDŹ TEN PRZEPIS:

Młoda kapusta z boczkiem. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na około 4 – 6 porcji.

Jedna duża porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 307

BIAŁKO: 6,25 g

TŁUSZCZE: 21,5 g

WĘGLOWODANY: 26,5 g

ZASMAŻANA MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

młoda kapusta z koperkiem

Zasmażana młoda kapusta z koperkiem.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 307 kcal

Składniki
  

  • 2 małe/średnie główki młodej kapusty łączna waga około 1200 – 1400 g
  • półtora szklanki wody jeśli będzie za mało, można dodać pół szklanki więcej
  • dwa pęczki koperku
  • sól i pieprz do smaku np. łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu
  • około 2 – 3 łyżki octu jabłkowego albo soku z cytryny zacznij od dwóch łyżek i wypróbuj
  • około pół łyżeczki mielonego kminku albo do smaku

składniki na zasmażkę

  • 100 g masła
  • bardzo czubata łyżka mąki pszennej

plus dodatkowo dwie łyżeczki brązowego albo białego cukru

Instrukcje
 

  • Z młodej kapusty usuń wierzchnie liści. Następnie pokrój kapustę na ćwiartki i każdą ćwiartkę w paski – paski nie powinny być zbyt cienkie, najlepiej jakby miały około pół centymetra do centymetra grubości. Zostaw głąb. Przełóż kapustę do większej miski i posyp ją łyżeczkę soli, przemieszaj i lekko ugnieć. Odłóż na około 10 minut – kapusta zmięknie i puści trochę wody.
    Jeśli nie chcesz solić kapusty przed włożeniem do garnka, to nie musisz. Wtedy po prostu włóż od razu kapustę do garnka, dodaj przyprawy, w tym sól i zalej wodą.
  • Następnie przełóż kapustę do garnka i zalej ją wodą (1,5 do max. 2 szklanek, w zależności jak dużo jest kapusty). Dodaj mielony kminek i pieprz. Sól dodaliśmy już wcześniej (można ewentualnie pod koniec, jeśli wyczujesz, że jest taka potrzeba). Dodaj też cukier brązowy albo biały. Dobrze wszystko przemieszaj.
  • Kiedy woda się zagotuje, to przykryj garnek pokrywą i gotuj kapustę do miękkości 10 – 15 minut. Po tym czasie, kiedy kapusta będzie tak miękka jak tego chcesz, to zdejmij pokrywkę. Dodaj posiekany koperek oraz ocet jabłkowy (albo sok z cytryny) i dobrze przemieszaj. Jeśli na dnie jest trochę za dużo wody, to chwilę trzymaj na palniku bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, tak żeby woda wyparowała.
  • W międzyczasie zrób zasmażkę. Na patelni rozpuść masło i dodaj czubatą łyżkę mąki i rozetrzyj mąkę z masłem tak żeby nie było grudek. Po chwili wszystko zacznie się lekko pienić. Kiedy mąka całkowicie połączy się z masłem, to przelej zasmażkę do garnka z kapustą i dobrze przemieszaj. Trzymaj na palniku jeszcze minutę, a potem zdejmij garnek z kuchenki. To już wszystko.

Film

zasmażana młoda kapusta z koperkiem
zasmażana młoda kapusta z koperkiem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close