To przepis na moje awaryjne i szybkie danie, kiedy chce zrobić coś w mniej niż pół godziny, ale nadal chce zjeść cos pysznego 🙂 Ta pizza na gotowym spodzie z dodatkiem czosnku wymieszanego z oliwą i serem jest moim comfort food. Właściwie użyłam dwóch rodzajów sera, ale można spokojnie użyć tylko jeden rodzaj. Myślę, że najistotniejszym pomysłem w tym daniu jest połączenie startego czosnku i oliwy z oliwek, który “robi smak” całej pizzy 🙂
Czosnek jest znany ze swojego ostrego, pikantnego smaku, który doskonale komponuje się z łagodną oliwą z oliwek .Czosnek ma bardzo silny aromat, który staje się jeszcze bardziej intensywny po połączeniu z oliwą i podgrzaniu w piekarniku. Oliwa z oliwek dodaje świeżości i lekkości do zapachu, co sprawia, że pizza pachnie wyjątkowo apetycznie. Do pizzy można użyć dowolnych dodatków, ale ja nie chciałam z nimi przesadzać i oprócz standardowego sera, użyłam po prostu plastrów pomidora. Wyszło przepysznie…
NAJPIERW OBJERZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIZZĘ NA GOTOWYM SPODZIE I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
CZOSNEK I OLIWA Z OLIWEK – Wybierz oliwa extra virgin. Jest to najwyższej jakości oliwa z oliwek. Oliwa extra virgin to najwyższej jakości oliwa z oliwek, uzyskana z pierwszego tłoczenia na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oznacza to, że oliwki nie są poddawane żadnej obróbce chemicznej ani rafinacji, co pozwala zachować ich naturalny smak, aromat i cenne właściwości odżywcze. Ma owocowy smak i aromat, który doskonale komponuje się z czosnkiem. Jeśli chodzi o ilość czosnku to zależy od Ciebie. Polecam użyć między 6 – 8 ząbkami czosnku normalnej wielkości. Piszę normalnej, bo ząbki czosnku potrafią bardzo różnić się między sobą 😉
SPÓD DO PIZZY/GOTOWY SPÓD – Jest to przepis z gotowym, kupnym spodem do pizzy. Taki spód powinno się bez problemu kupić w każdym większym sklepie spożywczym. Z reguły nie ma dużego wyboru w jednym sklepie: często tylko jednej, czy dwóch marek 😉 Najpopularniejszy rodzaj spodu do pizzy sprzedawany w sklepach to ten wykonany z mąki pszennej i drożdży. Jest cienki i chrupiący – taki właśnie użyłam w tym przepisie. Pamiętaj, aby do czasu użycia (przygotowania dania) przechowywać kupiony spód w lodówce.
SER – Ja użyłam dwóch serów: Goudę i Grana Padano. Gouda przede wszystkim ma się fajnie roztopić i ciągnąć, a Grana Padano nadać mocniejszego smaku (nieco umami). Smak umami opisywany jest jako pikantny, słony. Jeśli nie chcesz nie musisz dodawać Grana Padano, to jest opcjonalny dodatek. Natomiast zamiast Goudy można użyć np. ser Mozzarella, czy Cheddar.
POZOSTAŁE DODATKI – pomidory, sól i pieprz. Opcjonalnie inne ulubione dodatki do pizzy.
PIZZA NA GOTOWYM SPODZIE. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Do kubeczka wlej oliwę z oliwek i wrzuć starte ząbki czosnku. Jeśli chcesz mniej intensywny smak czosnku to polecam dodać 6 ząbków, a nieco mocniejszy to 8. Raczej nie polecam dodawać więcej niż 8 ząbków 😉 Dobrze wymieszaj oliwę z czosnkiem i odłóż kubeczek na około 10 minut. Czosnek powoli uwalnia swoje olejki eteryczne do oliwy, nadając jej bogaty, aromatyczny smak.
KROK 2.
Przeczytaj instrukcję na opakowaniu Twojego spodu do pizzy. Ja kupiłam taki, że można ją zastawić na papierze, w którym była zawinięta. Pizzę przenieść na blaszkę do pieczenia. Polecam lekko zwinąć brzegi pizzy. Moja pizza miała klasyczny okrągły kształt, ale może być też w formie prostokątnej. Kiedy pizza będzie już na blaszce do pieczenia, to wysmaruj cały wierzch przygotowaną wcześniej oliwą z czosnkiem.
KROK 3.
Po wysmarowaniu posyp ją trochę solą. Następnie rozłóż na niej pokrojone w plastry pomidory. Jeśli chcesz, to możesz użyć też innych dodatków np. cienkie plastry salami, czy szynki.
KROK 4.
Po nałożeniu dodatków posyp wszystko trochę pieprzem i posyp startym serem. Możesz posypać dwoma rodzajami sera np. Goudą i Grana Padano czy Parmezanem albo tylko Goudą. Zamiast Goudy można użyć inny ser, który dobrze się topi, czyli Mozzarellę albo Cheddar.
Włóż pizzę do już nagrzanego piekarnika i piecz tyle ile wymaga tego instrukcja na opakowaniu. Ja piekłam około 15 minut w 220 stopniach C (góra – dół).
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Pizzę można podzielić na 2 – 4 porcje.
Jedna mniejsza porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 724
BIAŁKO: 24,2 g
TŁUSZCZE: 47,5 g
WĘGLOWODANY: 13,2 g
Pizza na gotowym spodzie. Z czosnkiem i serem. Składniki, przygotowanie, możliwość wydrukowania.
Pizza na gotowym spodzie. Z czosnkiem i serem.
Ingredients
- jeden gotowy spód do pizzy (ulubiony)
- 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek, z pierwszego tłoczenia
- 6 – 8 ząbków czosnku jeśli chcesz uzyskać dość mocno czosnkowy smak, to użyj 8 zabków
- sól i pieprz do smaku
- jeden pomidor (można użyć inne dodatki. np. salami, czy szynkę)
- około 50 g sera Grana Padano albo Parmezan opcjonalnie
- około 150 g sera Gouda, Mozzarella albo Cheddar
Instructions
- Do kubeczka wlej oliwę z oliwek i wrzuć starte ząbki czosnku. Jeśli chcesz mniej intensywny smak czosnku to polecam dodać 6 ząbków, a nieco mocniejszy to 8. Raczej nie polecam dodawać więcej niż 8 ząbków 😉 Dobrze wymieszaj oliwę z czosnkiem i odłóż kubeczek na około 10 minut. Czosnek powoli uwalnia swoje olejki eteryczne do oliwy, nadając jej bogaty, aromatyczny smak.
- Przeczytaj instrukcję na opakowaniu Twojego spodu do pizzy. Ja kupiłam taki, że można ją zastawić na papierze, w którym była zawinięta. Pizzę przenieść na blaszkę do pieczenia. Polecam lekko zwinąć brzegi pizzy. Moja pizza miała klasyczny okrągły kształt, ale może być też w formie prostokątnej. Kiedy pizza będzie już na blaszce do pieczenia, to wysmaruj cały wierzch przygotowaną wcześniej oliwą z czosnkiem.
- Po wysmarowaniu posyp ją trochę solą. Następnie rozłóż na niej pokrojone w plastry pomidory. Jeśli chcesz, to możesz użyć też innych dodatków np. cienkie plastry salami, czy szynki.
- Po nałożeniu dodatków posyp wszystko trochę pieprzem i posyp startym serem. Możesz posypać dwoma rodzajami sera np. Goudą i Grana Padano czy Parmezanem albo tylko Goudą. Zamiast Goudy można użyć inny ser, który dobrze się topi, czyli Mozzarellę albo Cheddar.Włóż pizzę do już nagrzanego piekarnika i piecz tyle ile wymaga tego instrukcja na opakowaniu. Ja piekłam około 15 minut w 220 stopniach C (góra – dół).