Racuchy drożdżowe to polski, tradycyjny przysmak, który jest niezwykle popularny zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. No i uczy cierpliwości 😉 Wprawdzie przygotowanie racuchów jest stosunkowo proste, ale oczywiście potrzeba trochę czasu, aby ciasto wyrosło. Racuchy są puszyste, mięciutkie i można je przyrządzić z ciekawymi dodatkami. Ja dzisiaj wykorzystałam najpopularniejszy dodatek, czyli po prostu jabłka. Ale… możesz dodać też inne dodatki np. gruszki, śliwki, morele, rabarbar, banany, suszone owoce. Albo nie dodawać kompletnie nic. I tak będą pyszne 😉
Zastanawiam się czy jecie racuchy na obiad, czy może jest to u was taka słodka przekąska. Taki deser. U mnie zawsze jadło się racuchy na obiad i właściwie tak już zostało. Jak chcieliśmy mieć “obiad na słodko”, to właśnie racuchy były głównym wyborem, tuż obok naleśników. Kiedyś, jako dziecko nie lubiłam jak mama robiła racuchy z jabłkami (mimo że lubiłam jabłka), bo wolałam je jeść bez żadnych dodatków. Teraz, jak jestem dorosła bardzo doceniam smak prawdziwych racuchów drożdżowych z jabłkami.
NAJPIERW OBJERZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MĄKA PSZENNA – Można użyć kilku rodzajów mąki pszennej, ale najlepsze rezultaty daje mąka pszenna typu 405, 450 lub 550. Te mąki są uniwersalne i mają odpowiednią ilość glutenu, która zapewnia puszystość i elastyczność ciasta. Pamiętaj, aby przesiać mąkę przed jej użyciem.
DROŻDŻE – Ja chciałam zrobić takie prawdziwie racuchy drożdżowe, gdzie faktycznie czuć ten słodko – drożdżowy aromat i smak. Takie “jak u babci”. Taki efekt uzyska się dzięki użyciu świeżych drożdży, dlatego akurat ten przepis jest z tego rodzaju drożdżami, a nie suchymi. Pamiętaj, że drożdże powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki. No, i koniecznie sprawdź datę ważności. Najlepiej kupić drożdże z jak najdłuższą datą ważności.
MLEKO – Użyj mleka krowiego pełnotłustego 3,2 % albo 2 %. Mleko należy lekko podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie powinno być gorące. Zbyt gorące mleko może zabić drożdże, co uniemożliwi im wyrośnięcie ciasta. Dzieje się tak, ponieważ drożdże są żywymi organizmami, a wysokie temperatury denaturują białka, z których są zbudowane. Idealna temperatura do aktywowania drożdży to około 37-40°C.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: cukier biały plus ewentualnie waniliowy, sól oraz dodatek np. jabłka.
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Pamiętaj, aby drożdże oraz jajka wyjąć odpowiednio z lodówki, ponieważ powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw trzeba przygotować rozczyn. W rondelku podgrzej 1/3 szklanki mleka (pamiętaj, tylko podgrzej, mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, bo zbyt wysoko temperatura zabija drożdże). Zdejmij rondelek z kuchenki i wkrusz do niego drożdże i dodaj dwie czubate łyżki mąki oraz łyżkę cukru. Dobrze przemieszaj, aby drożdże się rozpuściły i odłóż rondelek w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie rozczyn sporo urośnie i wypełni dużą część rondelka.
KROK 2.
Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz sól i przemieszaj. Podgrzej pełną szklankę mleka – tak samo jak wcześniej, czyli żeby mleko było ciepłe, ale nie gorące i wlej do miski z mąką. Dodaj też czubatą łyżkę zwykłego cukru oraz opcjonalnie łyżeczkę cukru waniliowego. Na koniec dodaj jajko oraz wyrośnięty zaczyn i dobrze przemieszaj drewnianą łopatką, zgarniając mąkę do środka. Gdy składniki się w miarę ładnie połączą, to zacznij wyrabiać ciasto. Możesz po prostu mieszać drewnianą łopatką – pamiętaj, im dłużej mieszasz, tym ciężej będzie 😉 Trzeba będzie mieszać około 6 – 10 minut w zależności od użytej siły.
KROK 3.
Kiedy ciasto będzie wyrobione, to przykryj je kuchennym ręcznikiem i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około jedną godzinę.
KROK 4.
Jeśli nie chcesz używać żadnych dodatków do racuchów, to pomiń ten krok, ale ja polecam jednak dodać np. jakieś owoce typu jabłka, czy gruszki albo śliwki. Jeśli chcesz dodać jabłka, to obierz je i pokrój na kawałki np. kostkę albo plasterki i wmieszaj je w ciasto. Przemieszaj kilka razy, aby jabłka zgrabnie połączyły się z ciastem. Jabłka możesz też zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
KROK 5.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju albo masła klarowanego. Nakładaj ciasto łyżką (warto ją wcześniej zmoczyć w zimnej wodzie albo oleju) i wykładaj placki na patelnię. Smaż je na mniejszym ogniu (mały, średni ogień) przez około 2,5 – 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładaj na talerz albo na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami, choć naprawdę genialnie smakują po prostu posypane cukrem pudrem.
Historia racuchów drożdżowych w Polsce sięga co najmniej średniowiecza, a ich receptura ewoluowała na przestrzeni wieków, dając początek wielu regionalnym wariantom. Racuchy drożdżowe to nie tylko pyszny deser albo pomysł na słodki obiad, ale również symbol polskiej tradycji i gościnności. Często są podawane podczas świąt i spotkań z rodziną czy przyjaciółmi, a ich słodki, charakterystyczny drożdżowy zapach i puszysta konsystencja rozgrzewają serca wszystkich, którzy ich spróbują.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Wszystkie racuchy można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja (1/4 – kilka sztuk racuchów) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 546
BIAŁKO: 17,2 g
TŁUSZCZE: 4,7 g
WĘGLOWODANY: 108,5 g
Wartość policzona bez dodatków typu jabłka oraz bez oleju do smażenia.
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Ingredients
Składniki na rozczyn
- 40 – 50 g świeżych drożdży
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki mleka podgrzanego, ale nie gorącego!
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- szklanka mleka – 250 ml podgrzanego, ale nie gorącego!
- 1/3 łyżeczki soli
- czubata łyżka białego cukru
- łyżeczka cukru waniliowego opcjonalnie
- 1 jajko, rozmiar L
- 2 – 3 jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałki można pominąć albo zastąpić innym dodatkiem np, śliwkami, rodzynkami, gruszkami
Instructions
- Pamiętaj, aby drożdże oraz jajka wyjąć odpowiednio z lodówki, ponieważ powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw trzeba przygotować rozczyn. W rondelku podgrzej 1/3 szklanki mleka (pamiętaj, tylko podgrzej, mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, bo zbyt wysoko temperatura zabija drożdże). Zdejmij rondelek z kuchenki i wkrusz do niego drożdże i dodaj dwie czubate łyżki mąki oraz łyżkę cukru. Dobrze przemieszaj, aby drożdże się rozpuściły i odłóż rondelek w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie rozczyn sporo urośnie i wypełni dużą część rondelka.
- Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz sól i przemieszaj. Podgrzej pełną szklankę mleka – tak samo jak wcześniej, czyli żeby mleko było ciepłe, ale nie gorące i wlej do miski z mąką. Dodaj też czubatą łyżkę zwykłego cukru oraz opcjonalnie łyżeczkę cukru waniliowego. Na koniec dodaj jajko oraz wyrośnięty zaczyn i dobrze przemieszaj drewnianą łopatką, zgarniając mąkę do środka. Gdy składniki się w miarę ładnie połączą, to zacznij wyrabiać ciasto. Możesz po prostu mieszać drewnianą łopatką – pamiętaj, im dłużej mieszasz, tym ciężej będzie 😉 Trzeba będzie mieszać około 6 – 10 minut w zależności od użytej siły.
- Kiedy ciasto będzie wyrobione, to przykryj je kuchennym ręcznikiem i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około jedną godzinę.
- Jeśli nie chcesz używać żadnych dodatków do racuchów, to pomiń ten krok, ale ja polecam jednak dodać np. jakieś owoce typu jabłka, czy gruszki albo śliwki. Jeśli chcesz dodać jabłka, to obierz je i pokrój na kawałki np. kostkę albo plasterki i wmieszaj je w ciasto. Przemieszaj kilka razy, aby jabłka zgrabnie połączyły się z ciastem. Jabłka możesz też zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju albo masła klarowanego. Nakładaj ciasto łyżką (warto ją wcześniej zmoczyć w zimnej wodzie albo oleju) i wykładaj placki na patelnię. Smaż je na mniejszym ogniu (mały, średni ogień) przez około 2,5 – 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładaj na talerz albo na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami, choć naprawdę genialnie smakują po prostu posypane cukrem pudrem.