Tę sałatkę z tortellini i kurczakiem w sosie curry zrobiłam ostatnio na grilla. I taka sałatka właśnie świetnie nadaje się na małe imprezy z rodziną, czy przyjaciółmi, ale też jako fajny, smaczny dodatek do obiadu. Postanowiłam zrobić sałatkę z ciekawym sosem z dodatkiem przyprawy curry, który właściwie jest bardzo prosty do przygotowania. Muszę przyznać, że tortellini, mięso z kurczaka, pomidory, kukurydza i tego typu sos fajnie komponują się ze sobą i razem tworzą sycącą, smaczną sałatkę.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂
Do sałatki użyłam piersi z kurczaka. Ja je postanowiłam ugotować w wodzie z dodatkiem mleka. Moim zdaniem gotowana pierś z kurczaka jest lekkostrawna i dobrze komponuje się z tortellini. Jest jednak dość łagodna w smaku, więc jeśli chcesz to możesz pierś z kurczaka mocno doprawić ulubionymi przyprawami i ją usmażyć albo upiec w piekarniku. Obojętnie który wariant wybierzesz, z pewnością będzie smacznie ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SAŁATKĘ Z TORTELLINI I KURCZAKIEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
TORTELLINI – Wybierz swoje ulubione tortellini. Polecam wybrać świeże tortellini ze sklepowych lodówek, a nie te suche z półek. Ja wybrałam tortellini z nadzieniem szpinakowym. Pamiętaj, żeby ugotować tortellini ściśle według instrukcji na opakowaniu – jeśli tortellini będzie dłużej w wodzie niż jest to wymagane, to stanie się “papkowate”, zbyt miękkie i może się rozpaść. Po wyjęciu z wody polecam odcedzić na sitku i szybko przepłukać zimną albo bardzo zimną wodą.
PIERSI Z KURCZAKA – Ja ugotowałam mięso w wodzie z dodatkiem mleka i kilku przypraw. Dodanie mleka sprawi, że mięso stanie się bardziej delikatne i soczyste. Mleko działa również jako łagodny środek zmiękczający i sprawi, że mięso będzie wilgotniejsze. Przyprawy sprawią, że mięso będzie miały lepszy smak i aromat. Gotowane piersi z kurczaka będą miały delikatny smak, więc jeśli chcesz uzyskać go nieco więcej, to możesz pierś mocno doprawić i ją upiec lub usmażyć, a potem pokroić na małe kawałki.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – pomidorki koktajlowe, kukurydza, cebula dymka (cała) plus składniki na sos: majonez, jogurt naturalny, przyprawa curry, pieprz oraz sól.
SAŁATKA Z TORTELLINI I KURCZAKA W SOSIE CURRY.
KROK PO KROKU.
Jeśli masz konto na Facebook-u, to zapraszam się do obserwacji mojego konta. Dodaję tam najnowsze przepisy: Kuchnia Izy | Facebook
KROK 1.
Ugotuj wybrane tortellini w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź na sitku, przepłucz zimną albo bardzo zimną wodą i odłóż na bok. Pamiętaj, aby nie trzymać tortellini w wodzie dłużej niż je to konieczne, bo mogą stać się zbyt “papkowate” i zbyt miękkie. Przełóż tortellini do miski.
KROK 2.
Ugotuj piersi z kurczaka. Surowe piersi z kurczaka przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Opcjonalnie możesz dodać trochę mleka (około 3/4 szklanki) oraz liść laurowy, lekko zgniecione ząbki czosnku, plastry cebuli, czarny pieprz, ziele angielski. Od momentu kiedy woda się zagotuje, to gotuj piersi z kurczaka około 20 minut. Po tym czasie wyjmij je z wody (możesz najpierw przekroić jedną pierś w najgrubszym miejscu i sprawdzić, czy pierś się ugotowała) i pokrój ją na małe kawałki albo rozszarp np. za pomocą dwóch widelców. Mięso z kurczaka przenieś do miski.
KROK 3.
Do miski z tortellini i kurczakiem dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz cebulę dymkę, pokrojoną na kawałki (całą cebulę dymkę, zarówno białą, jak i zieloną część).
KROK 4.
Teraz przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj ze sobą majonez, gęsty jogurt naturalny, sól i pieprz oraz przyprawę curry. Ja dodałam czubatą łyżkę przyprawy – możesz dodać jeszcze więcej np. dodatkową łyżeczkę przyprawy). Po dokładnym wymieszaniu składników posmakuj sos i sprawdź, czy wymaga on doprawienia. Kiedy przygotujesz sos, to polej nim składniki sałatki i dobrze wszystko wymieszaj. To już wszystko.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
JAK PRZECHOWYWAĆ SAŁATKĘ?
Sałatka powinna być spożyta w ciągu 2 dni. Przed spożyciem zawsze sprawdź, czy sałatka nie ma nieprzyjemnego zapachu lub zmiany koloru. Jeśli zauważysz coś niepokojącego, lepiej jej nie jeść.
Twoja sałatka powinna być przechowywana w lodówce, aby zapewnić jej świeżość i bezpieczeństwo spożycia. Sałatkę najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Upewnij się, że sałatka jest przechowywana w lodówce w temperaturze poniżej 4°C. To najważniejsze, aby zapobiec rozwojowi bakterii.
LUBISZ TORTELLINI? TO MOŻE ZERKNIESZ NA TE PYSZNE POMYSŁY Z WYKORZYSTANIEM TORTELLINI?
Tortellini w sosie pieczarkowym z karmelizowaną cebulką. – Kuchnia Izy
Tortellini w sosie serowym. – Kuchnia Izy
Sałatka z tortellini i pesto. – Kuchnia Izy
Szybki obiad z tortellini i mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Zupa pomidorowa z tortellini. Kremowa i pyszna. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą sałatkę można podzielić na około 4 – 6 porcji.
Jedna większa porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 452
BIAŁKO: 36 g
TŁUSZCZE: 17 g
WĘGLOWODANY: 35,7 g
SAŁATKA Z TORTELLINI I KURCZAKIEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Sałatka z tortelllini i kurczakiem w sosie curry
Ingredients
- 250 g tortellini (jedno opakowanie – tortellini świeże ze sklepowej lodówki)
- 2 duże piersi z kurczaka (450 – 600 g)
- 250 – 300 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- pęczek cebuli dymki – cała, zarówno biała, jaki i zielona część
- 2 małe puszki kukurydzy albo jedna duża (łącznie około 340 – 400 g)
Składniki na sos:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego albo greckiego
- czubata łyżka przyprawy curry – można dać więcej
- sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
opcjonalne składniki do gotowania piersi z kurczaka (oprócz wody :P)
- 3/4 szklanki mleka
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 – 3 ząbki czosnku, całe i lekko zgniecione
- pół cebuli pokrojonej w plastry
Instructions
- Ugotuj wybrane tortellini w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź na sitku, przepłucz zimną albo bardzo zimną wodą i odłóż na bok. Pamiętaj, aby nie trzymać tortellini w wodzie dłużej niż je to konieczne, bo mogą stać się zbyt “papkowate” i zbyt miękkie. Przełóż tortellini do miski.
- Ugotuj piersi z kurczaka. Surowe piersi z kurczaka przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Opcjonalnie możesz dodać trochę mleka (około 3/4 szklanki) oraz liść laurowy, lekko zgniecione ząbki czosnku, plastry cebuli, czarny pieprz, ziele angielski. Od momentu kiedy woda się zagotuje, to gotuj piersi z kurczaka około 20 minut. Po tym czasie wyjmij je z wody (możesz najpierw przekroić jedną pierś w najgrubszym miejscu i sprawdzić, czy pierś się ugotowała) i pokrój ją na małe kawałki albo rozszarp np. za pomocą dwóch widelców. Mięso z kurczaka przenieś do miski.
- Do miski z tortellini i kurczakiem dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz cebulę dymkę, pokrojoną na kawałki (całą cebulę dymkę, zarówno białą, jak i zieloną część).
- Teraz przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj ze sobą majonez, gęsty jogurt naturalny, sól i pieprz oraz przyprawę curry. Ja dodałam czubatą łyżkę przyprawy – możesz dodać jeszcze więcej np. dodatkową łyżeczkę przyprawy). Po dokładnym wymieszaniu składników posmakuj sos i sprawdź, czy wymaga on doprawienia. Kiedy przygotujesz sos, to polej nim składniki sałatki i dobrze wszystko wymieszaj. To już wszystko.