Sałatka z tortellini i pesto.

By misziza
2024-03-17

Szukasz pomysłu na szybką i pyszną sałatkę? Wypróbuj ten prosty przepis na sałatkę z tortellini, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą, czerwoną cebulką i pesto! To idealna propozycja na małą imprezę, spotkanie z przyjaciółmi lub szybką kolację. Sałatka jest banalna w przygotowaniu – wystarczy ugotować tortellini (według instrukcji na opakowaniu), a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami. Pesto możesz użyć swojego ulubionego – kupnego lub domowego.

Porcja takiej sałatki może Ci zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia i jest super pomysłem nie tylko na kolację ale np. jako lunch do pracy czy szkoły. Jeśli jesteś zabieganą osobą, to ta sałatka będzie dla Ciebie idealna, bo przygotujesz ją naprawdę bardzo szybko, zwłaszcza jeśli użyjesz kupne pesto. Pesto pełni w tym przepisie rolę sosu/dressingu, więc koniecznie wybierz takie, które Ci najbardziej smakuje.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SAŁATKĘ Z TORTELLINI I PESTO I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:

sałatka z tortellini

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

TORTELLINI – Wybierz tortellini z Twoim ulubionym nadzieniem. Ja kupiłam tortellini ze szpinakiem i serem ricotta. Najlepiej wybrać świeże tortellini (ze sklepowej lodówek), a nie suche. Ugotuj tortellini ściśle według instrukcji na opakowaniu – nie trzymaj ich dłużej w wodzie niż jest to konieczne, bo mogą stać się papkowate.

POMIDORKI KOKTAJLOWE – Wybierz dowolny rodzaj pomidorków koktajlowych. Kupując je w sklepie zwróć uwagę na ich wygląd (zdarzyło mi się kupić pomidorki w opakowaniu, a po otwarciu okazywało się, że te pod spodem były już nadpsute czy z pleśnią). Kolor powinien być intensywny i jednolity, bez przebarwień, natomiast skórka pomidorka gładka, błyszcząca i napięta, bez pęknięć i zgnilizn.

SER MOZZARELLA W KULKACH – Mozzarella w kulkach jest świetna do sałatek, bo nie trzeba z nią nic robić oprócz wrzucenia jej bezpośrednio do miski. Świeża mozzarella w kulkach ma delikatny, lekko mleczny smak z wyczuwalną nutą śmietanki.

CZERWONA CEBULA – Możesz wybrać dowolną cebulę, ale polecam właśnie czerwoną. Czerwona cebula ma łagodniejszy, słodszy smak niż biała cebula, która jest bardziej ostra i gorzka. Słodycz czerwonej cebuli dobrze komponuje się z innymi składnikami sałatki.

PESTO – Pesto pełni w tej sałatce rolę sosu/dressingu. Jeśli masz swoje ulubione pesto, czy to z przepisu domowego, czy ze sklepu od konkretnego producenta, to koniecznie użyj właśnie te. Jeśli w ogóle nie lubisz pesto (pewnie są takie osoby), to ta sałatka raczej nie będzie Ci smakować.

salatka-z-tortellini-i-mozzarella
salatka-z-tortellini-i-mozzarella

SAŁATKA Z TORTELLINI I PESTO. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Tortellini ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Nie trzymaj tortellini dłużej niż jest to konieczne , bo mogą stać się trochę papkowate. Po wyjęciu z wody odcedź je i przepłucz zimną albo bardzo zimną wodą. Przełóż tortellini do większej miski.

salatka-z-tortellini-przygotowanie-krok-1.
salatka-z-tortellini-przygotowanie-krok-1.

KROK 2.

Pomidorki przekrój na pół, a cebulę pokrój na mniejsze kawałki (jeśli chcesz może pokroić w cienkie pióra). Ser mozzarella odsącz z zalewy. Przełóż wszystko do miski.

salatka-z-tortellini-przygotowanie-krok-2
salatka-z-tortellini-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Na koniec dodaj do wszystkich składników pesto i dobrze, ale delikatnie wszystko przemieszaj, aby pesto pokryło wszystkie składniki. Gotowe! ♥

salatka-z-tortellini-przygotowanie-krok-3.j
salatka-z-tortellini-przygotowanie-krok-3.j

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA 🙂

Masz ochotę na inny przepis z tortellini, który stał się hitem na moim TikTok-u? Proponuję:

sałatka z tortellini
sałatka z tortellini

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całą sałatkę można podzielić na 4 mniejsze porcje.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 362

BIAŁKO: 19,2 g

TŁUSZCZE: 19 g

WĘGLOWODANY: 26,7 g

SAŁATKA Z TORTELLINI I PESTO. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA:

Sałatka z tortellini i pesto.

Trudność:BeginnerCzas krojenia: 10 minutCzas przygotowania: 10 minutCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 20 minutPorcje:4 porcjeKalorie:362 kcal Najlepsza pora roku:Lato

Opis:

Szybka i bardzo smaczna sałatka z tortellini i pesto. Jest idealna na imprezę, kolację czy np. lunch do pracy czy szkoły.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Tortellini ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Nie trzymaj tortellini dłużej niż jest to konieczne , bo mogą stać się trochę papkowate. Po wyjęciu z wody odcedź je i przepłucz zimną albo bardzo zimną wodą. Przełóż tortellini do większej miski.
  2. Pomidorki przekrój na pół, a cebulę pokrój na mniejsze kawałki (jeśli chcesz może pokroić w cienkie pióra). Ser mozzarella odsącz z zalewy. Przełóż wszystko do miski.
  3. Na koniec dodaj do wszystkich składników pesto i dobrze, ale delikatnie wszystko przemieszaj, aby pesto pokryło wszystkie składniki. Gotowe! ♥
Słowa kluczowe:czerwona cebula, mozzarella, mozzarella w kulkach, pesto, tortellini

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close