Jeśli marzysz o deserze, który smakuje równie dobrze, jak wygląda, to sernik pistacjowy na polskich serkach śmietankowych jest strzałem w dziesiątkę! Wyobraź sobie: maślany ciasteczkowo-pistacjowy spód, kremowy środek, a na wierzchu rozpływająca się w ustach polewa z pasty pistacjowej i białej czekolady. Brzmi obłędnie, prawda? Pistacje zyskały ostatnio ogromną popularność, a wszystko dzięki ich intensywnemu, naturalnie zielonemu kolorowi i luksusowemu charakterowi – trudno znaleźć coś bardziej „instagramowego”! 😉
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Ten przepis jest nietypowy, bo bazuje na polskich serkach śmietankowych, które nadają mu wyjątkową kremowość i lekkość. Gotowi na deser, który wygląda jak dzieło sztuki, a smakuje jeszcze lepiej? 😉 ♥ Przygotowałam ten sernik na Boże Narodzenie i moja mama, która ostatnio „miała już dość serników” stwierdziła, że dawno nie jadła tak dobrego ciasta 🙂 Muszę jednak uprzedzić. Sernik bazuje na zarówno na prawdziwych pistacjach, jak i kremie pistacjowym, więc nie jest to „tani sernik” (pistacje niestety kosztują swoje), ale myślę, że od czasu do czasu warto go zrobić, zwłaszcza jeśli szykuje się jakaś wyjątkowa okazja.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SERNIK PISTACJOWY I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PISTACJE – Wybierz pistacje niesolone, bo solone będę zbyt słone i zbyt mocno wpłyną na smak sernika. Możesz kupić pistacje łuskane albo niełuskane (niełuskane trzeba będzie oczywiście obrać z łupin i zajmie to trochę czasu, ale pistacje łuskane są zazwyczaj droższe). Zwróć uwagę, że w składnikach podaję wagę pistacji już obranych!
PASTA PISTACJOWA – Pasty pistacjowe mają różną cenę. Pasty o czystszym składzie, z minimalną ilością dodatków, będą droższe, ponieważ pistacje stanowią większą część zawartości. Niektóre pasty pistacjowe zawierają dodatkowe składniki, takie jak cukier, sól, oleje roślinny, czy inne stabilizatory, które mogą obniżyć cenę. Ceny past naprawdę mocno potrafią się różnić i nie będę namawiać do kupowania w tym przypadku droższych past, żeby nie tracić zbyt dużo pieniędzy. Do tego sernika wystarczy kupić tańszą pastę, ponieważ jest tylko jednym ze składników.
SERKI ŚMIETANKOWE – Do zrobienia sernika wykorzystałam serki śmietankowe naturalne. Można oczywiście wykorzystać słynne serki Philadelphia (Philadelphia to najbardziej rozpoznawalna marka cream cheese w Stanach Zjednoczonych, często wykorzystywana do serników), ale w Polsce nie są one powszechnie dostępne i są droższe od naszych polskich serków śmietankowych. Z tych powodów postanowiłam użyć po prostu polskie serki śmietankowe. Chodzi o serki śmietankowe naturalne, a nie puszyste. W moim przypadku wykorzystałam serki marki Łaciate.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: herbatniki, masło, biały cukier, szczypta soli, śmietanka 30 %, kwaśna śmietana 12 %, biała czekolada, jajka oraz skrobia ziemniaczana.
SERNIK PISTACJOWY. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij składniki odpowiednio wcześniej (około pół godziny wcześniej). Herbatniki przełóż do blendera i zblenduj je na „piasek”, czyli bardzo drobno. Jeśli nie masz blendera, to możesz herbatniki włożyć do grubszego woreczka foliowego i rozkrusz je za pomocą wałka.
Pistacje (obrane z łusek) równiez przełóż do blendera i zblenduj je na drobne kawałki lub pokrusz je przy użyciu folii i wałka. Natomiast masło rozpuść w garnku.
KROK 2.
W misce umieść pokruszone herbatniki i pokruszone pistacje oraz cukier i przemieszaj wszystko. Następnie wlej rozpuszczone masło, przemieszaj dobrze kilka razy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły i miały konsystencję „mokrego piasku”. Możesz też składniki połączyć dłonią.
KROK 3.
Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp lekko bułką tartą, a następnie wyłóż tak przygotowane ciasteczka na spód tortownicy. Rozprowadź równomiernie po całym dnie oraz trochę po bokach (około 2 cm, nie musi być bardzo równo), używając dłoni, łyżki, szpatułki lub dna szklanki. Dociśnij, aby spód był zwarty i gładki.
Wstaw torownicę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz spód przez około 8 minut. Po upieczeniu wyjmij spód i zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni (góra – dół).
KROK 4.
Do miski wyłóż serki śmietankowe, dodaj biały cukier, kwaśną śmietanę 12 %, słodką śmietanę 30 %, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) oraz szczypta soli. Zmiksuj wszystko za pomocą miksera na gładką, jednolitą i puszystą masę (miksuj około 45 – 60 sekund).
KROK 5.
Następnie do masy dodaj pastę pistacjową i dobrze zmiksuj tak, aby pasta połączyła się z masą. Kiedy się połączy to dodaj do masy przesianą przez sitko skrobię ziemniaczaną i dobrze zmiksuj.
W osobnym naczynku rozbełtaj dobrze dwa jajka, a kiedy będą rozbełtane to dodaj je do masy i ponownie wszystko zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
KROK 6.
Masę ostrożnie przelej na podpieczony spód i rozprowadź po tortownicy. Możesz lekko stuknąć tortownicą o blat stołu, żeby masa lepiej rozeszła się po tortownicy. Następnie wstaw ją do piekarnika (piekarnik ustawiony na temp. 140 stopni) i piecz go około 60 minut.
Po tym czasie otwórz piekarnik i lekko potrząśnij sernikiem. Brzegi powinny być ścięte i stabilne (mogą lekko odchodzić od formy, co jest dobrym znakiem), a środek lekko „galaretowaty” lub drżący, gdy potrząśniesz formą. To oznacza, że sernik jest jeszcze delikatnie niedopieczony w środku, co jest normalne. W trakcie stygnięcia i ewentualnego studzenia w piekarniku środek dojdzie i osiągnie odpowiednią konsystencję.
Nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika, tylko uchyl lekko drzwi i trzymaj go w piekarniku przy uchylonych drzwiach przez około półtora godziny do dwóch godzin aż do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu przełóż sernik do lodówki na około 5 godzin.
Uwaga! Jeśli po 60 minutach pieczenia środek jest płynny lub mocno się chybocze, sernik potrzebuje jeszcze więcej czasu w piekarniku np. kolejne 10 – 20 minut. Wtedy, jeśli zauważysz, że wierzch zaczyna się zbyt mocno rumienić, przykryj sernik luźno folią aluminiową, aby zapobiec przypieczeniu.
KROK 7.
Teraz trzeba przygotować pistacjową polewę. Posiekaj białą czekoladą. Pistacje posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej śmietankę 30 %, potem dodaj białą czekoladę i lekko mieszając trzymaj na ogniu aż biała czekolada ładnie się rozpuści. Potem zdejmij rondelek z ognia i od razu dodaj pastę pistacjową i dobrze wymieszaj, aby pasta połączyła się z resztą składników. Na koniec dodaj pokruszone pistacje i przemieszaj. Tak przygotowaną polewą wylej na wierzch sernika i równomiernie rozprowadź. Poczekaj aż polewa osiągnie temperaturę pokojową, nakryj sernik z wierzchu folia spożywczą albo aluminiową i włóż sernik z powrotem do lodówki, jeśli chcesz, aby polewa lekko stężała. Po tym czasie sernik będzie całkowicie gotowy.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Cały sernik można podzielić na około 10 – 12 pysznych kawałków.
Jeden mniejszy kawałek (1/12) będzie miał w przybliżeniu:
KALORIE: 598
BIAŁKO: 10,8 g
TŁUSZCZE: 43,9 g
WĘGLOWODANY: 43,4 g
SERNIK PISTACJOWY. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Sernik pistacjowy
Składniki
Składniki na spód:
- 250 g herbatników
- 2 łyżki cukru
- 70 g obranych pistacji niesolonych, posiekanych waga po obraniu
- 175 g masła, roztopionego przygotowana masa ma mieć konsystencję mokrego piasku, jeśli 175 g będzie za mało, to dodaj nieco więcej np. 200 g.
Składniki na krem:
- 600 g serka śmietankowego naturalnego (nie puszystego)
- 150 g białego cukru (około 3/4 szklanki)
- 1/4 szklanki śmietanki 30 %
- 100 g kwaśnej śmietany 12 %
- 1/5 łyżeczki soli
- 80 g pasty pistacjowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie
- 2 jajka, rozmiar L
Składniki na polewę:
- 150 g białej czekolady, posiekanej
- 1/3 szklanki śmietanki 30 %
- 30 g pistacji niesolonych, obranych waga po obraniu
- 80 g pasty pistacjowej
Instrukcje
- Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij składniki odpowiednio wcześniej (około pół godziny wcześniej). Herbatniki przełóż do blendera i zblenduj je na „piasek”, czyli bardzo drobno. Jeśli nie masz blendera, to możesz herbatniki włożyć do grubszego woreczka foliowego i rozkrusz je za pomocą wałka.Pistacje (obrane z łusek) równiez przełóż do blendera i zblenduj je na drobne kawałki lub pokrusz je przy użyciu folii i wałka. Natomiast masło rozpuść w garnku.
- W misce umieść pokruszone herbatniki i pokruszone pistacje oraz cukier i przemieszaj wszystko. Następnie wlej rozpuszczone masło, przemieszaj dobrze kilka razy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły i miały konsystencję „mokrego piasku”. Możesz też składniki połączyć dłonią.
- Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp lekko bułką tartą, a następnie wyłóż tak przygotowane ciasteczka na spód tortownicy. Rozprowadź równomiernie po całym dnie oraz trochę po bokach (około 2 cm, nie musi być bardzo równo), używając dłoni, łyżki, szpatułki lub dna szklanki. Dociśnij, aby spód był zwarty i gładki.Wstaw torownicę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz spód przez około 8 minut. Po upieczeniu wyjmij spód i zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni (góra – dół).
- Do miski wyłóż serki śmietankowe, dodaj biały cukier, kwaśną śmietanę 12 %, słodką śmietanę 30 %, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) oraz szczypta soli. Zmiksuj wszystko za pomocą miksera na gładką, jednolitą i puszystą masę (miksuj około 45 – 60 sekund).
- Następnie do masy dodaj pastę pistacjową i dobrze zmiksuj tak, aby pasta połączyła się z masą. Kiedy się połączy to dodaj do masy przesianą przez sitko skrobię ziemniaczaną i dobrze zmiksuj.W osobnym naczynku rozbełtaj dobrze dwa jajka, a kiedy będą rozbełtane to dodaj je do masy i ponownie wszystko zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
- Masę ostrożnie przelej na podpieczony spód i rozprowadź po tortownicy. Możesz lekko stuknąć tortownicą o blat stołu, żeby masa lepiej rozeszła się po tortownicy. Następnie wstaw ją do piekarnika (piekarnik ustawiony na temp. 140 stopni) i piecz go około 60 minut.Po tym czasie otwórz piekarnik i lekko potrząśnij sernikiem. Brzegi powinny być ścięte i stabilne (mogą lekko odchodzić od formy, co jest dobrym znakiem), a środek lekko „galaretowaty” lub drżący, gdy potrząśniesz formą. To oznacza, że sernik jest jeszcze delikatnie niedopieczony w środku, co jest normalne. W trakcie stygnięcia i ewentualnego studzenia w piekarniku środek dojdzie i osiągnie odpowiednią konsystencję.
- Nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika, tylko uchyl lekko drzwi i trzymaj go w piekarniku przy uchylonych drzwiach przez około półtora godziny do dwóch godzin aż do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu przełóż sernik do lodówki na około 5 godzin.Uwaga! Jeśli po 60 minutach pieczenia środek jest płynny lub mocno się chybocze, sernik potrzebuje jeszcze więcej czasu w piekarniku np. kolejne 10 – 20 minut. Wtedy, jeśli zauważysz, że wierzch zaczyna się zbyt mocno rumienić, przykryj sernik luźno folią aluminiową, aby zapobiec przypieczeniu.
- Teraz trzeba przygotować pistacjową polewę. Posiekaj białą czekoladą. Pistacje posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej śmietankę 30 %, potem dodaj białą czekoladę i lekko mieszając trzymaj na ogniu aż biała czekolada ładnie się rozpuści. Potem zdejmij rondelek z ognia i od razu dodaj pastę pistacjową i dobrze wymieszaj, aby pasta połączyła się z resztą składników. Na koniec dodaj pokruszone pistacje i przemieszaj. Tak przygotowaną polewą wylej na wierzch sernika i równomiernie rozprowadź. Poczekaj aż polewa osiągnie temperaturę pokojową, nakryj sernik z wierzchu folia spożywczą albo aluminiową i włóż sernik z powrotem do lodówki, jeśli chcesz, aby polewa lekko stężała. Po tym czasie sernik będzie całkowicie gotowy.