Brownie to tak naprawdę bardzo prosty wypiek i oryginalny, amerykański przepis jest bez proszku do pieczenia. Wiele osób nazywa brownie “najsłynniejszym zakalcem na świecie”. Nawet jedna z teorii powstania brownie sugeruje, że ten prosty deser został wynalezione przypadkowo w XIX wieku, kiedy kucharz zapomniał dodać proszku do pieczenia do ciasta czekoladowego. Inna teoria sugeruje, że brownie powstało jako rezultat eksperymentów z przepisem na ciasto czekoladowe.
W większości przepisów na brownie nie używa się proszku do pieczenia, ponieważ celem jest uzyskanie gęstej i kleistej konsystencji. Ten przepis też jest bez jego użycia. Chciałam, aby było to proste brownie bez dodatkowych składników typu czekolada, orzechy, czy bakalie, a wspaniały czekoladowy smak uzyska się tylko dzięki użyciu prawdziwego kakao. Jest to przepis na małą porcję brownie, z małą ilością mąki, więc sam wypiek będzie dość minimalny. Ale nie martw się taki ma być, bo gwarantuje Ci, że choć wygląda bardzo skromnie, to zawiera w sobie maksimum słodkiego, czekoladowego smaku…
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PROSTE BROWNIE Z KAKAO I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA BROWNIE:
KAKAO – Koniecznie użyj kakao extra ciemne. Polecam słynne kakao DecoMorreno. Dzięki takiemu kakao brownie będzie miało mocny, prawdziwy czekoladowy smak, fajny aromat i piękny, ciemny kolor.
MĄKA PSZENNA – Mąki nie dodaje się zbyt wiele, bo 2/3 szklanki (nie zwiększaj jej ilości). Niektórzy dodają nawet jeszcze mniej mąki (1/2 szklanki).
JAJKA – Trzeba dodać dwa jajka, rozmiar L.
CUKIER BRĄZOWY – Cukru w brownie dodaje się sporo, a brownie to bardzo słodki wypiek (ale też dlatego wystarczy mały kawałek, abyśmy byli “nasyceni” 😉 W przepisie dodaje się całą, pełną, jedną szklankę. Nie redukuj tej ilości.
MASŁO – W tym przepisie rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Nie we wszystkim przepisach na brownie, tak się robi, ale rozpuszczanie cukru z masłem pomaga uzyskać gładką i kremową konsystencję masy. To ma wpływ na teksturę brownie, sprawiając, że będzie ono bardziej jedwabiste i miękkie.
SÓL – Dodanie niewielkiej ilości soli do ciasta brownie może pomóc w podkreśleniu i wzmocnieniu naturalnych smaków pozostałych składników, takich jak czekolada i wanilia.
EKSTRAKT WANILIOWY – Zauważ, że chodzi o prawdziwy ekstrakt waniliowy, a nie aromat waniliowy. Ekstrakt waniliowy nadaje smak wanilii, który świetnie komponuje się z innymi składnikami w brownie. Dodatkowo poprawia się smak czekolady. Wanilia może poprawić i wzmocnić smak czekolady. Te dwa aromaty często współgrają ze sobą, tworząc ciekawy i zrównoważony smak.
BROWNIE Z KAKAO. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Do średniej wielkości garnka (większego niż rondelek) włóż pokrojone masła i ustaw na mały/ średni ogień. Kiedy masło będzie mniej więcej w połowie roztopione to wsyp brązowy cukier. Rozpuść masło z cukrem, często mieszając. Po całkowitym rozpuszczeniu odstaw garnek na około 10 minut, aby masa trochę przestygła. Masa powinno być jednolita (chociaż będą trochę widoczne drobiny cukru).
KROK 2.
Następnie wbij jedno jajko. Dobrze przemieszaj, a potem wbij kolejne jajko i znowu przemieszaj. Teraz dodaj ekstrakt waniliowy oraz sól. I przemieszaj.
KROK 3.
Na koniec dodaj przesiane przez sitko kakao oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną. Przemieszaj wszystko np. drewnianą łopatką. Powstanie gęsta, jednolita, mocno czekoladowa masa.
KROK 4.
Formę (polecam małą kwadratową albo prostokątną) wysmaruj masłem albo wyłóż papierem do pieczenia. Przelej czekoladową masę do formy i równomiernie ją rozprowadź. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez 30 do maksymalnie 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż brownie całkowicie ostygnie (około 30 – 60 minut) i dopiero potem wyjmij z formy i pokrój na kawałki. Smacznego ♥
Mam dla Ciebie też inny przepis na pyszne, mocno czekoladowe brownie na moim drugim blogu:
UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe brownie można podzielić na mniej więcej 9 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 333
BIAŁKO: 4,6 g
TŁUSZCZE: 16,6 g
WĘGLOWODANY: 41,3 g
PRZEPIS NA BROWNIE. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, KROK PO KROKU.
Brownie z kakao. Minimum składników, maksimum smaku.
Opis
Przepis na brownie z małą ilością składników, które jednak dają piękny, prawdziwy i głęboki czekoladowy smak. Jest to brownie na dość małą porcje, ale z pewnością zaspokoi ochotę na “coś słodkiego”.
Składniki
Przygotowanie
- Do średniej wielkości garnka (większego niż rondelek) włóż pokrojone masła i ustaw na mały/ średni ogień. Kiedy masło będzie mniej więcej w połowie roztopione to wsyp brązowy cukier. Rozpuść masło z cukrem, często mieszając. Po całkowitym rozpuszczeniu odstaw garnek na około 10 minut, aby masa trochę przestygła. Masa powinno być jednolita (chociaż będą trochę widoczne drobiny cukru).
- Następnie wbij jedno jajko. Dobrze przemieszaj, a potem wbij kolejne jajko i znowu przemieszaj. Teraz dodaj ekstrakt waniliowy oraz sól. Przemieszaj.
- Na koniec dodaj przesiane przez sitko kakao oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną. Przemieszaj wszystko np. drewnianą łopatką. Powstanie gęsta, jednolita, mocno czekoladowa masa.
- Formę (polecam małą kwadratową albo prostokątną) wysmaruj masłem albo wyłóż papierem do pieczenia. Przelej czekoladową masę do formy i równomiernie ją rozsmaruj. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 do maksymalnie 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż brownie całkowicie ostygnie (około 30 – 60 minut) i dopiero potem wyjmij z formy i pokrój na kawałki. Smacznego ♥