Brownie to tak naprawdę bardzo prosty wypiek i oryginalny, amerykański przepis jest bez proszku do pieczenia. Wiele osób nazywa brownie “najsłynniejszym zakalcem na świecie”. Nawet jedna z teorii powstania brownie sugeruje, że ten prosty deser został wynalezione przypadkowo w XIX wieku, kiedy kucharz zapomniał dodać proszku do pieczenia do ciasta czekoladowego. Inna teoria sugeruje, że brownie powstało jako rezultat eksperymentów z przepisem na ciasto czekoladowe.
W większości przepisów na brownie nie używa się proszku do pieczenia, ponieważ celem jest uzyskanie gęstej i kleistej konsystencji. Ten przepis też jest bez jego użycia. Chciałam, aby było to proste brownie bez dodatkowych składników typu czekolada, orzechy, czy bakalie, a wspaniały czekoladowy smak uzyska się tylko dzięki użyciu prawdziwego kakao. Jest to przepis na małą porcję brownie, z małą ilością mąki, więc sam wypiek będzie dość minimalny. Ale nie martw się taki ma być, bo gwarantuje Ci, że choć wygląda bardzo skromnie, to zawiera w sobie maksimum słodkiego, czekoladowego smaku…
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PROSTE BROWNIE Z KAKAO I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA BROWNIE:
KAKAO – Koniecznie użyj kakao extra ciemne. Polecam słynne kakao DecoMorreno. Dzięki takiemu kakao brownie będzie miało mocny, prawdziwy czekoladowy smak, fajny aromat i piękny, ciemny kolor.
MĄKA PSZENNA – Mąki nie dodaje się zbyt wiele, bo 2/3 szklanki (nie zwiększaj jej ilości). Niektórzy dodają nawet jeszcze mniej mąki (1/2 szklanki).
JAJKA – Trzeba dodać dwa jajka, rozmiar L.
CUKIER BRĄZOWY – Cukru w brownie dodaje się sporo, a brownie to bardzo słodki wypiek (ale też dlatego wystarczy mały kawałek, abyśmy byli “nasyceni” 😉 W przepisie dodaje się całą, pełną, jedną szklankę. Nie redukuj tej ilości.
MASŁO – W tym przepisie rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Nie we wszystkim przepisach na brownie, tak się robi, ale rozpuszczanie cukru z masłem pomaga uzyskać gładką i kremową konsystencję masy. To ma wpływ na teksturę brownie, sprawiając, że będzie ono bardziej jedwabiste i miękkie.
SÓL – Dodanie niewielkiej ilości soli do ciasta brownie może pomóc w podkreśleniu i wzmocnieniu naturalnych smaków pozostałych składników, takich jak czekolada i wanilia.
EKSTRAKT WANILIOWY – Zauważ, że chodzi o prawdziwy ekstrakt waniliowy, a nie aromat waniliowy. Ekstrakt waniliowy nadaje smak wanilii, który świetnie komponuje się z innymi składnikami w brownie. Dodatkowo poprawia się smak czekolady. Wanilia może poprawić i wzmocnić smak czekolady. Te dwa aromaty często współgrają ze sobą, tworząc ciekawy i zrównoważony smak.
![brownie](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/brownie.jpg)
BROWNIE Z KAKAO. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Do średniej wielkości garnka (większego niż rondelek) włóż pokrojone masła i ustaw na mały/ średni ogień. Kiedy masło będzie mniej więcej w połowie roztopione to wsyp brązowy cukier. Rozpuść masło z cukrem, często mieszając. Po całkowitym rozpuszczeniu odstaw garnek na około 10 minut, aby masa trochę przestygła. Masa powinno być jednolita (chociaż będą trochę widoczne drobiny cukru).
![przepis-na-brownie-przygotowanie-krok-1](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/przepis-na-brownie-przygotowanie-krok-1.jpg)
KROK 2.
Następnie wbij jedno jajko. Dobrze przemieszaj, a potem wbij kolejne jajko i znowu przemieszaj. Teraz dodaj ekstrakt waniliowy oraz sól. I przemieszaj.
![przepis-na-brownie-przygotowanie-krok-2.](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/przepis-na-brownie-przygotowanie-krok-2.jpg)
KROK 3.
Na koniec dodaj przesiane przez sitko kakao oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną. Przemieszaj wszystko np. drewnianą łopatką. Powstanie gęsta, jednolita, mocno czekoladowa masa.
![przepis-na-brownie-przygotowanie-krok-3](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/przepis-na-brownie-przygotowanie-krok-3.jpg)
KROK 4.
Formę (polecam małą kwadratową albo prostokątną) wysmaruj masłem albo wyłóż papierem do pieczenia. Przelej czekoladową masę do formy i równomiernie ją rozprowadź. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez 30 do maksymalnie 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż brownie całkowicie ostygnie (około 30 – 60 minut) i dopiero potem wyjmij z formy i pokrój na kawałki. Smacznego ♥
![przepis-na-brownie-przygotowanie-krok-4.](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/przepis-na-brownie-przygotowanie-krok-4.jpg)
![brownie z kakao](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/brownie-z-kakao-683x1024.jpg)
Mam dla Ciebie też inny przepis na pyszne, mocno czekoladowe brownie na moim drugim blogu:
UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe brownie można podzielić na mniej więcej 9 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 333
BIAŁKO: 4,6 g
TŁUSZCZE: 16,6 g
WĘGLOWODANY: 41,3 g
PRZEPIS NA BROWNIE. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, KROK PO KROKU.
Brownie z kakao. Minimum składników, maksimum smaku.
Opis
Przepis na brownie z małą ilością składników, które jednak dają piękny, prawdziwy i głęboki czekoladowy smak. Jest to brownie na dość małą porcje, ale z pewnością zaspokoi ochotę na “coś słodkiego”.
Składniki
Przygotowanie
- Do średniej wielkości garnka (większego niż rondelek) włóż pokrojone masła i ustaw na mały/ średni ogień. Kiedy masło będzie mniej więcej w połowie roztopione to wsyp brązowy cukier. Rozpuść masło z cukrem, często mieszając. Po całkowitym rozpuszczeniu odstaw garnek na około 10 minut, aby masa trochę przestygła. Masa powinno być jednolita (chociaż będą trochę widoczne drobiny cukru).
- Następnie wbij jedno jajko. Dobrze przemieszaj, a potem wbij kolejne jajko i znowu przemieszaj. Teraz dodaj ekstrakt waniliowy oraz sól. Przemieszaj.
- Na koniec dodaj przesiane przez sitko kakao oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną. Przemieszaj wszystko np. drewnianą łopatką. Powstanie gęsta, jednolita, mocno czekoladowa masa.
- Formę (polecam małą kwadratową albo prostokątną) wysmaruj masłem albo wyłóż papierem do pieczenia. Przelej czekoladową masę do formy i równomiernie ją rozsmaruj. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 do maksymalnie 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż brownie całkowicie ostygnie (około 30 – 60 minut) i dopiero potem wyjmij z formy i pokrój na kawałki. Smacznego ♥