Słodkie i soczyste brzoskwinie doskonale pasują do ciast, deserów czy różnych wypieków. Warto się o tym przekonać wykorzystując ten przepis na proste, pyszne i stosunkowo szybkie do zrobienia ciasto z brzoskwiniami, a konkretnie ze świeżymi brzoskwiniami. Ciasta z dodatkiem różnych owoców są świetne przez cały rok, ale w okresie letnim taki owocowy wypiek jest wprost genialny.
Importowane brzoskwinie są dostępne w Polsce prawie przez cały rok, a pierwsze polskie brzoskwinie pojawiają się na rynku z reguły w lipcu, a ich sezon trwa do końca września – to super czas na zrobienie tego ciasta! Dodałam do niego jogurt w typie greckim i uwierz, że ten dodatek sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne, puszyste i miękkie, a jego lekko kwaskowaty smak świetnie komponuje się z brzoskwiniami. Mam nadzieję, że przekonałam Cię do zrobienia tego ciasta ♥ 😉
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Uwaga! To są informacje ogólne o składnikach. Dokładna gramatura podana jest na dole wpisu.
BRZOSKWINIE – Do wypieków najlepiej nadają się dojrzałe, ale jędrne brzoskwinie o intensywnym aromacie i słodkim smaku. Należy wybierać owoce o gładkiej skórce bez skaz i plam, lekko miękkie w dotyku, ale nie rozmiękłe. Najlepsze brzoskwinie do wypieków w Polsce są dostępne od lipca do końca września, z szczytem sezonu w sierpniu. W tym czasie warto wybierać polskie odmiany, takie jak Harnaś, Inka, Redhaven czy Vemar.
JOGURT TYPU GRECKIEGO – Jogurt w typie greckim, zwany też gęstym jogurtem naturalnym ma gęstszą konsystencję, więcej białka i mniej cukrów niż zwykły jogurt naturalny. Jest też bardziej kremowy i lekko kwaskowy.
CYTRYNA – Będzie potrzebna starta skóra z cytryny i trochę soku z cytryny. Pamiętaj, aby przed starciem skórki dobrze oczyścić cytrynę.
MĄKA PSZENNA – Polecam mąką pszenną tortową (typ 450).
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cukier biały, cukier waniliowy, cynamon, jajka (rozmiar L), olej roślinny, sól, proszek do pieczenia.
CIASTO Z BRZOSKIWNIA. PRZYGOTOWNIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od pokrojenia brzoskwiń na mniejsze kawałki. Możesz pokroić w większą kostkę albo jeszcze lepiej plasterki. Przełóż kawałki brzoskwiń do miski i posyp je łyżką cukru oraz cynamonem (około 3/4 łyżeczki). Dobrze przemieszaj i odłóż na bok.
KROK 2.
Do miski wsyp biały cukier, wlej olej roślinny, dodaj jajka, jogurt w typie greckim, cukier waniliowy, startą skórkę z dobrze oczyszczonej cytryny plus łyżkę soku z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj tak aby składniki ładnie się połączyły.
KROK 3.
Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Dobrze wszystko przemieszaj np. za pomocą rózgi kuchennej czy drewnianej łyżki. Mieszaj do czasu aż wszystkie składniki będą dobrze ze sobą połączone, ale nie mieszaj zbyt długo – jak widzisz, że składniki się połączyły, to już wystarczy.
KROK 4.
Tortownicę do ciasta wysmaruj lekko masłem. Połowę (lub nieco więcej niż połową, tak z 60 %) ciasta wyłóż na dno. Wyrównaj ciasto. Wyłóż około 1/3 brzoskwiń, a potem wyłóż/wylej pozostałe ciasto na te brzoskwinie, wyrównaj i na sam wierzch wyłóż resztę zostawionych brzoskwiń.
KROK 5.
Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez około 55 – 60 minut. Zrób test suchego patyczka – w razie konieczności, jeśli patyczek będzie wilgotny, to piecz trochę dłużej. Na ostatnie 25 minut nakryj ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia, aby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno. Po upieczeniu poczekaj minimum 15 minut zanim wyjmiesz ciasto z formy.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE INNE PYSZNE I PROSTE CIASTA Z OWOCAMI. KONIECZNIE SPRAWDŹ:
Ciasto z truskawkami. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy
Ciasto z morelami. Prosto i pysznie. – Kuchnia Izy
Ciasto z mrożonymi jagodami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy
Ciasto ze świeżą żurawiną i orzechami. Pysznie i prosto ♥ – Kuchnia Izy
Ciasto cytrynowe. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe ciasto można podzielić na około 10 kawałków.
Jeden kawałek będzie miał w przybliżeniu:
KALORIE: 285
BIAŁKO: 4,3 g
TŁUSZCZE: 12,9 g
WĘGLOWODANY: 38,6 g
CIASTO Z BRZOSKWINIAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Ciasto z brzoskwiniami
Ingredients
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (jedna cała i trzy czwarte szklanki)
- 3/4 szklanki jogurtu w typie greckim
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 – 5 brzoskwiń, pokrojonych na mniejsze kawałki np. plasterki albo kostkę
- łyżka cukru do posypania brzoskwiń
- 3/4 łyżeczki cynamonu do posypania brzoskwiń
- 3/4 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka, rozmiar L
- jedna cytryna, dobrze oczyszczona – skórka z całej cytryny plus jedna łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- trochę masła/tłuszczu do posmarowania formy
- łyżka cukru waniliowego
Instructions
- Zacznij od pokrojenia brzoskwiń na mniejsze kawałki. Możesz pokroić w większą kostkę albo jeszcze lepiej plasterki. Przełóż kawałki brzoskwiń do miski i posyp je łyżką cukru oraz cynamonem (około 3/4 łyżeczki). Dobrze przemieszaj i odłóż na bok.
- Do miski wsyp biały cukier, wlej olej roślinny, dodaj jajka, jogurt w typie greckim, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny plus łyżkę soku z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj tak aby składniki ładnie się połączyły
- Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Dobrze wszystko przemieszaj np. za pomocą rózgi kuchennej czy drewnianej łyżki. Mieszaj do czasu aż wszystkie składniki będą dobrze ze sobą połączone, ale nie mieszaj zbyt długo – jak widzisz, że składniki się połączyły, to już wystarczy.
- Tortownicę do ciasta wysmaruj lekko masłem. Połowę (lub nieco więcej niż połową, tak z 60 %) ciasta wyłóż na dno. Wyrównaj ciasto. Wyłóż około 1/3 brzoskwiń, a potem wyłóż/wylej pozostałe ciasto na te brzoskwinie, wyrównaj i na sam wierzch wyłóż resztę zostawionych brzoskwiń.
- Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez około 55 – 60 minut. Zrób test suchego patyczka – w razie konieczności, jeśli patyczek będzie wilgotny, to piecz trochę dłużej. Na ostatnie 25 minut nakryj ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia, aby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno. Po upieczeniu poczekaj minimum 15 minut zanim wyjmiesz ciasto z formy.