Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym.

By misziza
2023-12-06

Pokochasz to danie! Ten makaron z kurczakiem i mozzarellą jest naprawdę pyszny, w w dodatku szybki i prosty w przygotowaniu. Idealny pomysł na obiad dla osoby, która chce zjeść coś dobrego, ale bez większego wysiłku 🙂 Makaron i kurczak to bardzo częste połączenie, ale to ten pyszny, pomidorowy sos z ciekawymi dodatkami i mozzarellą w kulkach sprawiają, że proste danie staje się wyjątkowe.

Uwielbiam kiedy sosy do moich dań są pełne smaku. Sosy pomidorowe można świetnie przyprawić, bo mnóstwo przypraw i ziół pasuje do pomidorów, dlatego dodałam zarówno tymianek, jak i słodką i ostrą paprykę w proszku, nie wspominając oczywiście o pieprzu i soli. Możesz oczywiście dodać własne przyprawy i inne suszone zioła np. zioła prowansalskie albo oregano, ale nie omijaj ich! 😉

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON Z KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM:

makaron z kurczakiem i mozzarellą
makaron-z-kurczakiem-i-mozzarella-przepis
makaron-z-kurczakiem-i-mozzarella-przepis

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

PIERSI Z KURCZAKA – Z reguły robię to danie z piersi z kurczaka, bo to mięso przygotowuje się szybko i sprawnie i łatwo jest podzielić piersi na równe kawałki. Plus mają dużo białka, co akurat ja sobie bardzo cenię 🙂 Możesz też spróbować zrobić to danie z piersi z indyka.

MAKARON – Generalnie możesz użyć dowolny makaron, czyli taki jaki lubisz. Polecam jednak użyć makaron pszenny o krótkim kształcie np. penne, świderki, czy jak w moim przypadku (na zdjęciu) makaron rigatoni.

POMIDORY W PUSZCE – Możesz wybrać dowolne pomidory w puszce, ale ja Ci polecam pomidory drobno krojone np. bardzo dobre pomidory w puszce firmy Mutti.

ŚMIETANKA – Dodanie śmietanki do sosu sprawi, że ten bedzie bardziej kremowy i odpowiednio się zagęści. Najlepiej użyć śmietanki 30 %, ale 36 % również się nada.

MOZZARELLA – Do dania użyłam mozzarelli w kulkach, a nie twardej w kostce. A czym się właściwie różnią?

Mozzarella w kulkach: Jest to miękka, wilgotna i gładka odmiana mozzarelli. Ma delikatną konsystencję, która jest bardziej mokra i kremowa. Twarda mozzarella: Jest bardziej zbitej konsystencji, czasami zwanej “mozzarellą do krojenia”. Jest twardsza, suchsza i bardziej gęsta w porównaniu do mozzarelli w kulkach. Mozzarella w kulkach łatwiej sie topi i dzięki temu fajnie ciągnie, natomiast mozzarella w kostce bardziej “trzyma” swój kształt

POZOSTAŁE DODATKI (równie ważne 😉 : cebula dymka (cała), masło plus oliwa z oliwek, pieprz i sól, słodka i ostra papryka w proszku, suszony tymianek, sos sojowy (opcjonalnie), natka pietruszki.

makaron-z-kurczakiem-i-mozzarella-w-kulkach-w-sosie.
makaron-z-kurczakiem-i-mozzarella-w-kulkach-w-sosie.

MAKARON Z KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM

KROK 1.

Makron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odłoż na bok. Najlepiej ugotować makaron al dente. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści wrzuć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, dopraw mięso solą i pieprzem i posyp łyżeczką słodkiej papryki w proszku (można dodać trochę więcej papryki). Przemieszaj, tak aby przyprawa równomiernie wszystko przykryła.

“Al dente” to włoskie określenie oznaczające stopień gotowania makaronu, w którym jest on ugotowany tak, że zachowuje lekką jędrność podczas gryzienia. Makaron al dente jest gotowany na tyle, aby był miękki, ale nadal miał pewną sprężystość w środku.

Często czas gotowania na opakowaniu makaronu jest podany “normalnie” i właśnie “al dente”. Trzymaj się tego czasu jako wytycznej. Jeśli nie ma jednak podanego czasu “al dente”, to regularnie próbuj makaron podczas gotowania. Zacznij sprawdzać stopień gotowości makaronu mniej więcej 2,3 minuty przed zakończeniem zalecanego czasu gotowania. Makaron powinien być miękki na zewnątrz, ale wciąż lekko jędrny w środku.

makaron-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-1.
makaron-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-1.

KROK 2.

Smaż kurczaka około 5 minut, a nastepnie dodaj na patelnię pokrojony na kawałki pęczek cebuli dymki (jej białą i zieloną część) oraz drobno posiekany czosnek. Wszystko przemieszaj i przesmaż jeszcze 2 minuty. Następnie na patelnię wlej pomidory w puszce oraz śmietankę. Wszystko przemieszaj.

makaron-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-2
makaron-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Do sosu dodaj suszony tymianek, sos sojowy (opcjonalnie, ale polecam go użyć dla lepszego smaku) oraz ostrą paprykę w proszku. Ja użyłam pół łyżeczki ostrej papryki, ale jeśli chcesz, aby sos był ostrzejszy możesz użyć trochę więcej. Jeśli jednak nie chcesz, aby sos był w ogóle ostry, to nie dodawaj ostrej papryki, zamiast niej dodaj słodką paprykę. Dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos około 10 minut na małym ogniu, aż odpowiednio zgęstnieje. Nastepnie dodaj ugotowany makaron i dobrze przemieszaj, aby sos oblepił makaron.

makaron-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-3.
makaron-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-3.

KROK 4.

Teraz dodaj kulki mozzarelli (odsączone z zalewy) i nakryj patelnię przykrywką. Trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut, około 3-4 minut, do momentu aż kulki się rozpuszczą. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i lekko wszystko przemieszaj. Danie gotowe. Smacznego ♥

makaron-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-4
makaron-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-4

Wartość odżywcza dla jednej porcji:

KALORIE: 756

BIAŁKO: 46,4 g

TŁUSZCZE: 35 g

WĘGLOWODANY: 62,3 g

MAKARON Z KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ W KULKACH W SOSIE POMIDOROWYM

Makaron z kurczakiem i mozzarella w sosie pomidorowym.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 5 minutaCzas gotowania: 25 minutaCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 30 minutaPorcje:4 porcjeKalorie:756 kcal Najlepsza pora roku:Jesień

Opis

Idealny pomysł na prosty, szybki i mega smaczny obiad, czyli makaron z kurczakiem i serem mozzarellą w kulkach. Zrobisz ten obiad w mniej więcej pół godziny. Pycha!

Składniki

Przygotowanie

  1. Makron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odłoż na bok. Najlepiej ugotować makaron al dente. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści wrzuć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, dopraw mięso solą i pieprzem i posyp łyżeczką słodkiej papryki w proszku (można dodać trochę więcej papryki). Przemieszaj, tak aby przyprawa równomiernie wszystko przykryła.
  2. Smaż kurczaka około 5 minut, a nastepnie dodaj na patelnię pokrojony na kawałki pęczek cebuli dymki (jej białą i zieloną część) oraz drobno posiekany czosnek. Wszystko przemieszaj i przesmaż jeszcze 2 minuty. Następnie na patelnię wlej pomidory w puszce oraz śmietankę. Wszystko przemieszaj.
  3. Do sosu dodaj suszony tymianek, sos sojowy (opcjonalnie, ale polecam go użyć dla lepszego smaku) oraz ostrą paprykę w proszku. Ja użyłam pół łyżeczki ostrej papryki, ale jeśli chcesz, aby sos był ostrzejszy możesz użyć trochę więcej. Jeśli jednak nie chcesz, aby sos był w ogóle ostry, to nie dodawaj ostrej papryki, zamiast niej dodaj słodką paprykę. Dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos około 10 minut na małym ogniu, aż odpowiednio zgęstnieje. Nastepnie dodaj ugotowany makaron i dobrze przemieszaj, aby sos oblepił makaron.
  4. Teraz dodaj kulki mozzarelli (odsączone z zalewy) i nakryj patelnię przykrywką. Trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut, około 3-4 minut, do momentu aż kulki się rozpuszczą. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i lekko wszystko przemieszaj. Danie gotowe. Smacznego ♥
Słowa kluczowe:cebula, cebula dymka, czosnek, kurczak, masło, mozzarella, mozzarella w kulkach, natka pietruszki, oliwa z oliwek, piersi, piersi z kurczaka, pomidory w puszce, śmietana

Szukasz innego przepisu na makaron z kurczakiem i serem mozzarellą w kulkach. Sprawdź też ten:

Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym! – Pasta Mama Cooks

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close