Mam dla Ciebie super pomysł na szybki, łatwy w przygotowaniu i meegaaa smaczny obiad, czyli makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami w pełnym smaku sosie śmietanowym. Kiedy tylko spróbowałam to danie, to z miejsca stało się jednym z moich ulubionych obiadów z makaronem i kurczakiem, a konkurencja jest naprawdę spora 😉 Jeśli tylko lubisz smak suszonych pomidorów to koniecznie wypróbuj to danie.
Jeśli masz tylko ochotę na coś pysznego, to ta propozycja jest zdecydowanie dla Ciebie… Jakby tak się zastanowić, to taki obiadek łączy w sobie wszystko co najlepsze: jest łatwe w przygotowaniu, sycące i obłędnie smakuje. Gwarantuję, że jeśli tylko lubisz suszone pomidory, to tak przyrządzony makaron podbije Twoje kubki smakowe. Suszone pomidory dodają charakteru i niepowtarzalnego aromatu i moim zdaniem są genialne w połączeniu z makaronem i kurczakiem.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON Z KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK PROSTO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Uwaga! To są informacje ogólne o składnikach. Dokładna gramatura podana jest na dole wpisu.
PIERSI Z KURCZAKA – Będą potrzebne dwie duże piersi z kurczaka. Ewentualnie jeśli piersi są małe, to warto kupić trzy. Szukaj piersi o jasnoróżowym “zdrowym” kolorze, bez żółtych czy sinych plam i odbarwień. Skóra powinna być napięta, bez zanieczyszczeń, ani luźna, ani ściągnięta. A zapach? Świeże mięso pachnie przyjemnie! Zdecydowanie unikaj tych o zapachu gnijącego mięsa. Piersi trzeba będzie pokroić na mniejsze kawałki – tak “na jednego gryza”.
MAKARON – Jeśli chodzi o makaron, to po prostu wybierz jaki chcesz i jaki najbardziej lubisz. Warto wybrać makaron dobrej jakości i od uznanego producenta. W końcu to jeden z głównych składników dania, więc powinien nam smakować 🙂 Polecam wybrać jakiś makaron o krótszym kształcie np. penne, rigatoni, świderki, wstążki, kopytka.
SUSZONE POMIDORY – Ja wybrałam suszone pomidory w paskach (w oleju). Jeśli akurat takie są w sklepie, to polecam je wybrać, bo zaoszczędzą Ci trochę pracy. Te w całości trzeba będzie pokroić, a przy krojeniu całych pomidorów suszonych w oleju robi się trochę bałagan 😉
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło plus olej lub oliwa z oliwek, sól i pieprz, czosnek, śmietanka 30%, woda po gotującym się makaronie, zioła prowansalskie, natka pietruszki, słodka papryka w proszku plus ser np. Gouda.
MAKARON Z KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie. Pod koniec gotowania się makaronu (tak w ostatniej minucie) odlej pół szklanki makaronu i odłóż na bok- tę wodę dodaje się później do sosu. Makaron odcedź, dobrze przepłucz zimną albo bardzo zimną wodą i odłóż na bok. Makaron najlepiej ugotować “al dente”.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki, czyli pokrój piersi z kurczaka na mniejsze kawałki “tak na jednego gryza”, czosnek zetrzyj na tarce, ser również zetrzyj na tarce, ale o grubych oczkach. Jeśli masz suszone pomidory to pokrój je na mniejsze kawałki. Natomiast jeśli kupiłaś/kupiłeś suszone pomidory w paskach, to zostaw je takie jakie są.
Co to znaczy makaron “al dente” i jak go ugotować?
Al dente to po włosku “na ząb”, czyli do lekkiego oporu. Oznacza to, że makaron powinien być ugotowany, ale wciąż lekko twardy w środku. Nie powinien się rozpadać ani kleić. Czyli po prostu wyciąga się go 1 – 2 minuty wcześniej niż normalnie. Zazwyczaj na opakowaniu jest podany czas gotowania się makaronu al dente, obok zwykłego czasu, ale jeśli akurat na Twoim opakowaniu makaronu nie jest to podane, to co jakiś czas wyjmij jeden makaron i spróbuj. Jeśli będzie taki, jaki Ci odpowiada, to wyjmij makaron z wody.
KROK 2.
Na patelni rozpuść masło i dolej dwie łyżki oliwy z oliwek albo zwykłego oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka – kawałki tak “na jednego gryza”. Smaż kilka minut, z obydwu stron. W międzyczasie dobrze je posól i popieprz.
KROK 3.
Kiedy mięso będzie usmażone to wrzuć na patelnię starty czosnek i pokrojone suszone pomidory (polecam pomidory już pokrojone w paski, można takie kupić np. w Biedronce). Przemieszaj czosnek i pomidory z mięsem i przesmaż wszystko jeszcze jedną minutę.
KROK 4.
Następnie wlej śmietankę oraz wodę po gotującym się makaronie (tę zachowaną wcześniej) i przemieszaj. Kiedy sos się zagotuje to dodaj zioła prowansalskie, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól i dobrze wszystko przemieszaj. Gotuj sos kilka minut (około 5 minut) aż wyraźnie zgęstnieje. Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj starty na tarce ser i dobrze wmieszaj ser w sos. Poczekaj około minuty – w tym czasie ser się rozpuści, a sos dzięki temu jeszcze bardziej zgęstnieje.
KROK 5.
Na koniec dodaj ugotowany makaron oraz posiekaną natkę pietruszki i dobrze wszystko przemieszaj, tak aby sos ładnie oblepił makaron. Trzymaj na ogniu jeszcze minutę do dwóch, tak żeby mieć pewność, że wszystko jest ciepłe. Podawaj od razu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥♥♥
MAM DLA CIEBIE KILKA INNYCH FANTASTYCZNYCH PRZEPISÓW NA MAKARON Z KURCZAKIEM:
Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki – Kuchnia Izy
Makaron orzo z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami. Danie Stir-fry. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 790
BIAŁKO: 46 g
TŁUSZCZE: 40,2 g
WĘGLOWODANY: 60,5 g
MAKARON Z KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami.
Ingredients
- 2 piersi z kurczaka – 400 – 600 g
- 300 g ulubionego makaronu np. penne, rigatoni daj 350 g jeśli chcesz uzyskać nieco większe porcje
- 40 g masła plus dwie łyżki oliwy lub oleju
- 3 – 4 ząbki czosnku jeśli ząbki czosnku są duże to daj tylko 3
- 100 – 150 g suszonych pomidorów, najlepiej pokrojonych w paski jeśli lubisz suszone pomidory, to daj więcej czyli około 150 g
- sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
- 200 g śmietanki 30 %
- pół szklanki wody po gotującym się makaronie
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 100 g sera Gouda albo Mozzarelli albo sera Cheddar można dać więcej sera np. 150 g
- natka pietruszki
Instructions
- Zacznij od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie. Pod koniec gotowania się makaronu (tak w ostatniej minucie) odlej pół szklanki makaronu i odłóż na bok- tę wodę dodaje się później do sosu. Makaron odcedź, dobrze przepłucz zimną albo bardzo zimną wodą i odłóż na bok. Makaron najlepiej ugotować “al dente”.
- Na patelni rozpuść masło i dolej dwie łyżki oliwy z oliwek albo zwykłego oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka – kawałki tak “na jednego gryza”. Smaż kilka minut, z obydwu stron. W międzyczasie dobrze je posól i popieprz.
- Kiedy mięso będzie usmażone to wrzuć na patelnię starty czosnek i pokrojone suszone pomidory (polecam pomidory już pokrojone w paski, można takie kupić np. w Biedronce). Przemieszaj czosnek i pomidory z mięsem i przesmaż wszystko jeszcze jedną minutę.
- Następnie wlej śmietankę, wodę po gotującym się makaronie (tę zachowaną wcześniej) i przemieszaj. Kiedy sos się zagotuje to dodaj zioła prowansalskie, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól i dobrze wszystko przemieszaj. Gotuj sos kilka minut ( około 5 minut) aż wyraźnie zgęstnieje. Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj starty na tarce ser i dobrze wmieszaj ser w sos. Poczekaj około minuty – w tym czasie ser się rozpuści, a sos dzięki temu jeszcze bardziej zgęstnieje.
- Na koniec dodaj ugotowany makaron oraz posiekaną natkę pietruszki i dobrze wszystko przemieszaj, tak aby sos ładnie oblepił makaron. Trzymaj na ogniu jeszcze minutę do dwóch, tak żeby mieć pewność, że wszystko jest ciepłe. Podawaj od razu.