Szukasz szybkiego, sycącego i niezwykle smacznego obiadu? Ten makaron z kurczakiem i szpinakiem w kremowym sosie śmietankowym to idealna propozycja na takie właśnie obiad. Użyłam świeże liście baby szpinaku, które dodają daniu ciekawego smaku i fajnego koloru. Sos składa się z prostych składników, ale jest pełen smaku. Polecam dodać odrobinę musztardy, no i oczywiście nie zapomnij o czosnku 😉 Jeśli chodzi o makaron, to można użyć dowolny, czyli Twój ulubiony. Przyznam, że ja szczególnie lubię w tym daniu długie makaronu np. pappardelle, czy spaghetti.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Makaron z kurczakiem i szpinakiem to taki klasyk, który nigdy się nie nudzi ♥ To jedno z tych dań, które jest bardzo popularne (w różnych wersjach) w wielu krajach, w tym oczywiście w Polsce. Mega proste, szybkie, a smakuje jak z dobrej restauracji. Zrobisz raz, a wrócisz do niego nie raz i nie dwa. 🙂 Do przygotowania dania użyłam piersi z kurczaka, które bardzo lubię. Jeśli obawiasz się, że piersi mogą być trochę suche, to spokojnie – obtocz je przed smażeniem w mące, a mięso będzie miękkie i soczyste.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PIERSI Z KURCZAKA – Potrzebujesz około pół kilograma piersi. To będą dwie duże piersi z kurczaka albo trzy mniejsze. Kurczaka należy pokroić na mniejsze kawałki “tak na jednego gryza”, a przed smażeniem obtoczyć je w mące. Mąka tworzy delikatną warstwę, która zatrzymuje wilgoć w mięsie i chroni je przed nadmiernym wysuszeniem podczas smażenia, dzięki temu usmażone piersi są miękkie i soczyste.
BABY SZPINAK – Baby szpinak to młode liście szpinaku, zbierane na wcześniejszym etapie wzrostu, dzięki czemu są mniejsze, delikatniejsze i mają łagodniejszy smak niż zwykły szpinak. W sklepach najczęściej sprzedawany jest w paczkach – znajdziesz go w sklepowych lodówkach.
MAKARON – Wybierz swój ulubiony makaron. Do tego dania idealnie pasują, zarówno krótsze makarony typu penne, czy świderki, jak i dłuższe. Ja szczególnie lubię makaron pappardelle i jeśli masz taką okazję, to go wypróbuj 🙂 Długie makaronu doskonale chłoną sosy, zwłaszcza te gęste i kremowe. Ich powierzchnia zapewnia dużą ilość miejsca do przyczepienia się sosu.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, czosnek, tłuszcz do podsmażenia warzyw, śmietanka 30 %, zachowana woda po gotującym się makaronie, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki, trochę mąki do obtoczenia mięsa oraz opcjonalnie musztarda i ser Grana Padano lub Parmezan.
MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od ugotowania makaronu. Zupełnie pod koniec gotowania się makaronu, w ostatniej minucie odlej 2/3 szklanki wody do dodania później do sosu. Makaron odcedź, przepłucz zimną wodą i odstaw na bok.
KROK 2.
Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Wielkość tak na jednego gryza. Kawałki mięsa dobrze posól i popierz. Do osobnej miseczki wsyp mąkę pszenną (około 1/3 szklanki). Do mąki możesz dodatkowo wsypać 3/4 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Po dodaniu soli i pieprzu przemieszaj. Obtocz każdy kawałek mięsa w mące i odłóż do smażenia.
KROK 3.
Na patelni rozpuść trochę masła i dolej oliwy albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to przełóż kurczaka na patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony. Kiedy będą całkowicie usmażone (nie będą różowe w środku), to zdejmij mięso z patelni.
KROK 4.
W razie konieczności dołóż więcej tłuszczu i dodaj na patelnię pokrojoną cebulkę. Smaż ją około 4 minuty aż do zeszklenia, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż jeszcze pół minuty.
KROK 5.
Następnie dodaj zachowaną wcześniej wodę po gotującym się makaronie oraz śmietankę 30 %. Przemieszaj. Kiedy sos zacznie się gotować to dodaj sól i pieprz do smaku, a także opcjonalnie (ale mocno polecam) ulubioną musztardą. Dodaj minimum pół łyżeczki musztardy, a jeśli chcesz, to nieco więcej. Jeszcze raz dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos około 5 – 7 minut aż wyraźnie zgęstnieje. Im dłużej będziesz gotować sos, tym będzie bardziej gęsty.
KROK 6.
Kiedy będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj odłożonego wcześniej kurczaka oraz dodaj świeże liście baby szpinaku. Dobrze wmieszaj szpinak w sos i gotuj około 2 minuty aż liście baby szpinaku zwiędną i stracą swoją objętość. Na koniec dodaj ugotowany makaron i natkę pietruszki i dobrze przemieszaj, aby sos ładnie oblepił makaron. Trzymaj na ogniu jeszcze minimum minutę, aby mieć pewność, że makaron jest ciepły. Możesz wszystko, już na zupełny koniec posypać startym serem Grana Padano albo Parmezanem.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSLAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ PYSZNE POMYSŁY NA MAKARONY Z KURCZAKIEM:
Makaron z kurczakiem i pomidorami w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem i warzywami. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 709
BIAŁKO: 42 g
TŁUSZCZE: 31,2 g
WĘGLOWODANY: 63,5 g
SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
Składniki
- 300 g makaronu
- około 500 g piersi z kurczaka (dwie duże albo trzy małe)
- sól i pieprz do smaku
- około 1/3 szklanki mąki pszennej plus 3/4 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu do wymieszenia z mąką
- jedna większa cebula
- 3 małe albo 2 duże ząbki czosnku
- 2/3 szklanki wody po gotującym się makaronie odlej wodę w ostatniej minucie gotowania się makaronu
- 250 ml (szklanka) śmietanki 30 %
- min. pół łyżeczki ulubionej musztardy np. Dijon
- natka pietruszki
- tłuszcz do podsmażenia cebuli np. 30 g masła i łyżka oleju/oliwy
- około 50 g – 80 g sera Grana Padano albo Parmezanu – opcjonalnie
- 100 g baby szpinaku (min. 100 g, można dodać więcej np. 150 g)
Instrukcje
- Zacznij od ugotowania makaronu. Zupełnie pod koniec gotowania się makaronu, w ostatniej minucie odlej 2/3 szklanki wody do dodania później do sosu. Makaron odcedź, przepłucz zimną wodą i odstaw na bok.
- Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Wielkość tak na jednego gryza. Kawałki mięsa dobrze posól i popierz. Do osobnej miseczki wsyp mąkę pszenną (około 1/3 szklanki). Do mąki możesz dodatkowo wsypać 3/4 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Po dodaniu soli i pieprzu przemieszaj. Obtocz każdy kawałek mięsa w mące i odłóż do smażenia.
- Na patelni rozpuść trochę masła i dolej oliwy albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to przełóż kurczaka na patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony. Kiedy będą całkowicie usmażone (nie będą różowe w środku), to zdejmij mięso z patelni.
- W razie konieczności dołóż więcej tłuszczu i dodaj na patelnię pokrojoną cebulkę. Smaż ją około 4 minuty aż do zeszklenia, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż jeszcze pół minuty.
- Następnie dodaj zachowaną wcześniej wodę po gotującym się makaronie oraz śmietankę 30 %. Przemieszaj. Kiedy sos zacznie się gotować to dodaj sól i pieprz do smaku, a także opcjonalnie (ale mocno polecam) ulubioną musztardą. Dodaj minimum pół łyżeczki musztardy, a jeśli chcesz, to nieco więcej. Jeszcze raz dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos około 5 – 7 minut aż wyraźnie zgęstnieje. Im dłużej będziesz gotować sos, tym będzie bardziej gęsty.
- Kiedy będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj odłożonego wcześniej kurczaka oraz dodaj świeże liście baby szpinaku. Dobrze wmieszaj szpinak w sos i gotuj około 2 minuty aż liście baby szpinaku zwiędną i stracą swoją objętość. Na koniec dodaj ugotowany makaron i natkę pietruszki i dobrze przemieszaj, aby sos ładnie oblepił makaron. Trzymaj na ogniu jeszcze minimum minutę, aby mieć pewność, że makaron jest ciepły. Możesz wszystko, już na zupełny koniec posypać startym serem Grana Padano albo Parmezanem.