Owocowy zawrót głowy, czyli milkshake truskawkowy lepszy niż w restauracjach czy McDonalds 😉 ! Lato rozkręca się na dobre, a Ty szukasz orzeźwienia, które nie tylko ugasi pragnienie, ale i rozpieści Twoje podniebienie? Mam dla Ciebie coś idealnego – truskawkowy milkshake, który zachwyci nie tylko Ciebie, ale i Twoich bliskich. Nie patrz na kalorie, jest lato, od czasu do czasu trzeba się trochę nacieszyć czymś słodkim ♥ 🙂 Milkshake jest idealny na letnie imprezy, pikniki, czy po prostu na chwilę słodkiego relaksu na leżaku w ogrodzie albo balkonie.
Chciałam, żeby ten milkshake naprawdę smakował truskawkami, więc użyłam lody truskawkowe (udało mi się nawet znaleźć intensywnie truskawkowe), pyszne, dojrzałe truskawki oraz coś co Cię zaskoczy, czyli troszkę dżemu truskawkowego. To już potrójny smak truskawek! Oczywiście dodałam jeszcze trochę mleka. Całość jest totalnie pyszna. Milkshake przelej do szklanki i poczuj ten truskawkowy zawrót głowy. Zrobisz go dosłownie w kilka minut ♥ A jeśli chcesz, to możesz dodać jeszcze nieco bitej śmietany i truskawek do ozdoby.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MILKSHAKE TRUSKAWKOWY I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
LODY TRUSKAWKOWE – Wybierz swoje ulubione lody truskawkowe. Ewentualnie mogą być śmietankowe albo waniliowe, ale wtedy smak truskawkowy nie będzie tak intensywny. Mi się udało znaleźć w sklepie lody o dość mocnym truskawkowym smaku (lody Big Milk Intense Truskawka 900 ml). Oczywiście lody odgrywają kluczową rolę – lody zapewniają kremową konsystencję i gęstość, która jest charakterystyczna dla milkshake’a. Bez nich milkshake byłby po prostu schłodzonym koktajlem truskawkowym ;).
TRUSKAWKI – Wybierz świeże, dojrzałe truskawki. Dojrzałe truskawki powinny być jędrne i sprężyste, słodkie i aromatyczne. Unikaj miękkich, gnijących owoców. Kupuj truskawki w sezonie, czyli od maja do lipca. Wtedy są najsłodsze i najsmaczniejsze.
MLEKO – Najlepiej wybrać mleko pełnotłuste (3,2%) albo 2%. Może być też mleko bez laktozy.
DŻEM TRUSKAWKOWY/KONFITURA – Ten dodatek jest totalnie opcjonalny, ale go polecam, zwłaszcza jeśli chcesz uzyskać bardziej truskawkowy i słodszy smak. Dżem truskawkowy albo konfitura jest skoncentrowanym źródłem smaku truskawki i mocno wzbogaca napój. Lekko go też zagęszcza. Ja dodałam dwie czubate łyżki, ale możesz dodać np. tylko jedną łyżkę albo wręcz przeciwnie więcej niż dwie łyżki. Zależy jaki efekt chcesz uzyskać ! :).
MILKSHAKE TRUSKAWKOWY. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Truskawki dobrze umyj i oderwij szypułki. W blenderze umieść truskawki i wlej mleko.
KROK 2.
Następnie dodaj lody truskawkowe i wszystko dobrze zblenduj. Po zblednowaniu wypróbuj i zdecyduj, czy chcesz uzyskać jeszcze bardziej truskawkowy smak. Jeśli tak, to dodaj Twój ulubiony dżem albo konfiturę truskawkową. Ja dodałam dwie łyżki. Jeśli chcesz to możesz dodać inną ilość np. tylko jedną łyżkę. Po dodaniu dżemu, ponownie dobrze zmiksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
KROK 3.
Rozlej do szklanek. Na koniec możesz udekorować bitą śmietaną oraz świeżą truskawką. To są jednak opcjonalne dodatki. Podawaj od razu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
LUBISZ TRUSKAWKI? JEŚLI TAK, TO POLECAM CI RÓWNIEŻ TE PRZEPISY ♥
Ciasto z truskawkami. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy
Naleśniki z Nutellą i truskawkami. – Kuchnia Izy
Placuszki z truskawkami w stylu pancakes. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdą 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 224
BIAŁKO: 4,2 g
TŁUSZCZE: 6,7 g
WĘGLOWODANY: 37,5 g
MILKSHAKE TRUSKAWKOWY. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Milkshake truskawkowy.
Ingredients
- 300 g lodów truskawkowych (ulubionych) można zastąpić lodami waniliowymi albo śmietankowymi
- 400 g dojrzałych truskawek
- 3/4 szklanki mleka krowiego np. 3,2 %
- 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego (opcjonalnie, można dać inną ilość) albo konfitury truskawkowej
opcjonalnie:
- bita śmietana np. w sprayu do dekoracji
- kilka świeżych truskawek do dekoracji
Instructions
- Truskawki dobrze umyj i oderwij szypułki. W blenderze umieść truskawki i wlej mleko.
- Następnie dodaj lody i wszystko dobrze zblenduj. Po zblednowaniu wypróbuj i zdecyduj, czy chcesz uzyskać jeszcze bardziej truskawkowy smak. Jeśli tak, to dodaj Twój ulubiony dżem albo konfiturę truskawkową. Ja dodałam dwie łyżki. Jeśli chcesz to możesz dodać inną ilość np. tylko jedną łyżkę. Po dodaniu dżemu, ponownie dobrze zmiksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
- Rozlej do szklanek. Na koniec możesz udekorować bitą śmietaną oraz świeżą truskawką. To są jednak opcjonalne dodatki. Podawaj od razu.