Muffiny bananowe z kawałkami czekolady.

By misziza
2024-02-03

Masz kilka baardzooo dojrzałych bananów i nie chcesz robisz kolejnego chleba bananowego? To koniecznie wypróbuj te super smaczne muffiny bananowe, które zdecydowanie są genialną słodka alternatywą dla chlebka. Muffiny są sycące, odpowiednio słodkie, łatwe do zrobienia i dość szybko je się przyrządza. Można powiedzieć taki “deser idealny”. Do przyrządzenia muffinek potrzebujesz trzech mocno dojrzałych bananów….

Większość ludzi chce jeść tylko “atrakcyjnie” wyglądające banany, czyli jędrne, świeże i o ładnym żółtym kolorze, najlepiej bez żadnych plam. No dobrze, ale często zdarza się, że zapominamy o naszych bananach i one tak sobie leżą kilka dni w kuchni, i gdy przychodzi co do czego, to widzimy mocno brązowe, z plamami totalnie miękkie banany. Mnóstwo osób je po prostu wyrzuci, bo nie zje takich “starych bananów”. Ale to właśnie takie banany na emeryturze są wprost idealne do słodkich, bananowych wypieków. Przekonaj się 🙂

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MUFFINY BANANOWE I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JE ZROBIĆ:

muffiny bananowe

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

BANANY – Będą potrzebne 3 banany (tak żeby po zgnieceniu ich wyszła pełna szklanka, nawet nieco ponad szklanka). Banany muszą być mocno dojrzałe, czyli po prostu starsze, przeterminowane ciemno-brązowe banany. Nie używaj świeżych bananów! Stare banany są bardziej dojrzałe, co oznacza, że są słodsze i mają intensywniejszy smak. Ta słodycz nadaje wypiekom bogatszy, słodki smak. Dają one także wilgotność i delikatność.

dojrzale-banany-przepis
dojrzale-banany-przepis

Jakie wybrać banany?

Skórka: Banany powinny mieć brązową skórkę. Im bardziej jest ona brązowa, tym bardziej banan jest dojrzały. Kilka brązowych plan może nie wystarczyć, im więcej powierzchni banana jest brązowa, tym lepiej.

Zapach: Dojrzałe banany mają intensywny, słodki zapach. Banany mają mocny zapach? Super 😉

Konsystencja: Zauważ, że Twoje banany powinny być na tyle miękkie, aby były bardzo łatwe do rozgniecenia.

MĄKA PSZENNA – Polecam zwykłą mąkę pszenną tortową typ 450.

CUKIER – Najlepiej użyć zarówno cukru brązowego, jak i białego, ale jeśli masz tylko jeden rodzaj, to użyj jeden. Użyj pół szklanki brązowego cukru i kilka łyżek białego (moim zdaniem wystarczą dwie, trzy łyżki białego cukru, ale jeśli Twoje banany nie są aż tak mocno dojrzałe, to możesz dodać trochę cukru więcej).

POZOSTAŁE SKŁADNIKI: Jajka, rozmiar L, masło (roztopione i przestudzone), proszek do pieczenia, cynamon, sól.

MUFFINY BANANOWE. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Pokrojone na kawałki masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia (5 – 10 minut). W misce wymieszaj ze sobą suche składniki, czyli przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon.

muffiny-bananowe-przygotowanie-krok-1
muffiny-bananowe-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Banany rozgnieć na puree widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków. Powinno wyjść ponad szklanka ziemniaczanego puree. Do większej miski wlej przestudzone masło, dodaj cukier brązowy oraz biały, wbij jajka w temperaturze pokojowej, dodaj banany, kwaśną śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Dobrze wszystko wymieszaj aby składniki ładnie się ze sobą połączyły.

muffiny-z-bananami-przygotowanie-krok-2a
muffiny-z-bananami-przygotowanie-krok-2a
muffiny-bananowe-przygotowanie-krok-2b
muffiny-bananowe-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Teraz dodaj składniki suche do mokrych i za pomocą np. drewnianej łopatki połącz wszystko ze sobą. Mieszaj tylko do czasu wyraźnego połączenia się składników. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę albo posiekane orzechy i wymieszaj je z ciastem. Ciasto przekładaj do foremek na muffiny do wysokości 3/4 foremki. Wierzch muffinek możesz trochę posypać cukrem. Piecz w dobrze nagrzanym do 190 stopni piekarniku, góra – dół przez 25 do 30 minut. Po 25 minutach możesz sprawdzić drewnianym patyczkiem albo np. ostrym cienkim nożem czy muffinki się upiekły – jeśli po wbiciu w środek babeczki patyczek albo nóż będzie suchy lub prawie suchy (może być kilka kropel wilgoci) to muffinki będą gotowe, jeśli nie, to trzymaj 5 minut dłużej. Na koniec warto zrobić test suchego patyczka. Smacznego i udanego, błog. dnia.

muffiny-bananowe-przygotowanie-krok-3a.
muffiny-bananowe-przygotowanie-krok-3a.
muffiny-bananowe-przygotowanie-krok-3b
muffiny-bananowe-przygotowanie-krok-3b
muffiny z bananami
muffiny z bananami

CHCESZ INNY PRZEPIS NA WYKORZYSTANIE DOJRZAŁYCH BANANÓW? KONIECZNIE SPRAWDŹ TEN PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI – JEST MEEEGA DOBRY 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Całość można podzielić na 10 dużych muffinek (jeśli zostaną użyte duże formy).

Jedna duża muffinka będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 413

BIAŁKO: 6,5 g

TŁUSZCZE: 16,9 g

WĘGLOWODANY: 59,7 g

MUFFINY BANANOWE. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Muffiny bananowe z kawałkami czekolady.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutaCzas gotowania: 30 minutaCzas oczekiwania: 15 minutaCzas łącznie:1 godzina Ilość:10 dużych muffinekKalorie:413 kcal Najlepsza pora roku:Zima

Opis

Idealny sposób na wykorzystanie “przeterminowanych” bananów. Słodki wypiek, który świetnie pasuje jako deser do kawy albo np. na drugie śniadanie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrojone na kawałki masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia (5 – 10 minut). W misce wymieszaj ze sobą suche składniki, czyli przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon.
  2. Banany rozgnieć na puree widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków. Powinno wyjść ponad szklanka ziemniaczanego puree. Do większej miski wlej przestudzone masło, dodaj cukier brązowy oraz biały, wbij jajka w temperaturze pokojowej, dodaj banany, kwaśną śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Dobrze wszystko wymieszaj aby składniki ładnie się ze sobą połączyły.
  3. Teraz dodaj składniki suche do mokrych i za pomocą np. drewnianej łopatki połącz wszystko ze sobą. Mieszaj tylko do czasu wyraźnego połączenia się składników. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę albo posiekane orzechy i wymieszaj je z ciastem. Ciasto przekładaj do foremek na muffiny do wysokości 3/4 foremki. Wierzch muffinek możesz trochę posypać cukrem. Piecz w dobrze nagrzanym do 190 stopni piekarniku, góra – dół przez 25 do 30 minut. Po 25 minutach możesz sprawdzić drewnianym patyczkiem albo np. ostrym cienkim nożem czy muffinki się upiekły – jeśli po wbiciu w środek babeczki patyczek albo nóż będzie suchy lub prawie suchy (może być kilka kropel wilgoci) to muffinki będą gotowe, jeśli nie, to trzymaj 5 minut dłużej.
babeczki bananowe
babeczki bananowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close