Naleśniki z Nutellą i truskawkami.

By misziza
2024-06-13
Rating: 0.00
(0)

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad lub deser? Wypróbuj moje naleśniki w stylu francuskich crêpes z dodatkiem Nutelli i truskawek! To idealna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. Takie naleśniki są proste i szybkie do przygotowania, a efekt końcowy zachwyci zarówno Twoich bliskich, jak i Ciebie. Delikatne ciasto, rozpływająca się w ustach Nutella i świeże truskawki to połączenie, któremu po prostu nie można się oprzeć.

Choć takie naleśniki to trochę taka kulinarna “rozpusta”, to od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Gwarantuję, że ten przepis stanie się jednym z Twoich ulubionych, a przygotowanie takich naleśniczków zajmie Ci zaledwie 30 minut. Nutella to niemal synonim bomby kalorycznej, ale prawdę mówiąc wystarczył mi jeden taki naleśnik, żeby całkowicie zaspokoić moją ochotę na słodkie. No dobrze… dwa takie naleśniki 😀

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA NALEŚNIKI Z NUTELLĄ I TRUSKAWKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

naleśniki z nutellą i truskawkami

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Uwaga! To są ogólne informacje o składnikach. Dokładna gramatura podana jest na dole wpisu.

NUTELLA – Myślę, że zdecydowana większość słyszała o Nutelli. Nutella to krem z dodatkiem orzechów laskowych i kakao. Jej słodki i orzechowy smak sprawia, że jest ulubieńcem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Pomimo, że wzbudza kontrowersje (Nutella była krytykowana za wysoką zawartość cukru i tłuszczu oraz za stosowanie oleju palmowego) to nadal pozostaje bardzo popularnym wyborem wśród słodkich kremów, czy smarowideł.

Oczywiście Nutella to tylko propozycja. Możesz użyć każdego innego słodkiego kremu. Nie musi być nawet czekoladowy 😉 Choć przyznam, że czekolada fajnie komponuje się z truskawkami 🙂

TRUSKAWKI – Wiosna i lato w Polsce to czas na truskawki! Te pyszne owoce możemy kupować od maja do lipca, jednak ich dostępność może się różnić w zależności od regionu. Jak rozpoznać idealną truskawkę? Dojrzała sztuka powinna mieć intensywnie czerwony kolor i być pozbawiona zielonych plam. Omijaj te bladożółte lub brązowe, bo mogą być niedojrzałe lub przejrzałe.

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE – mąka pszenna, mleko, jajka, masła, ekstrakt waniliowy, cukier oraz sól.

naleśniki z nutellą i truskawkami
naleśniki z nutellą i truskawkami

NALEŚNIKI Z NUTELLĄ I TRUSKAWKAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Najpierw w rondelku/na patelni rozpuść 50 g masła i odłóż na bok, aby trochę przestygło. W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, wlej mleko, ekstrakt waniliowy, wbij jajka, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, sól oraz opcjonalnie łyżkę cukru. Dobrze wszystko zmiksuj – możesz zmiksować wszystkie składniki też w blenderze kielichowym. Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Tak przygotowane ciasto polecam odłożyć na minimum pół godziny do godziny do lodówki. Chłodzenie ciasta naleśnikowego przez około 30 minut do godziny może sprawić, że będzie ono bardziej gładkie i elastyczne.

Uwaga! Ciasto naleśnikowe można przygotować też kilka godzin czy nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce.

nalesniki-z-nutelli-przygotowanie-krok-1a.
nalesniki-z-nutelli-przygotowanie-krok-1a.
nalesniki-z-nutelli-przygotowanie-krok-1b.
nalesniki-z-nutelli-przygotowanie-krok-1b.

KROK 2.

Rozgrzej trochę oleju i wylej niedużą porcję ciasta na rozgrzaną patelnię za pomocą np. chochelki i rozprowadź ciasto po całej patelni powierzchni przekręcając patelnię. Czas smażenia jednej strony naleśnika zazwyczaj wynosi 1-2 minuty, w zależności od grubości ciasta i temperatury patelni. Kiedy brzegi naleśnika zaczną brązowieć i odchodzić od patelni, to przewróć naleśnik na drugą stronę. Po przewróceniu na drugą stronę, czas smażenia jest zazwyczaj krótszy. Polecam użycie specjalnej cienkiej długiej łopatki, aby przewrócić naleśnik – jest wtedy prościej!

Po usmażeniu naleśników odkładaj je na talerz.

nalesniki-z-nutella-przygotowanie-krok-2.j
nalesniki-z-nutella-przygotowanie-krok-2.j

KROK 3.

Następnie rozsmaruj Nutellę albo inny ulubiony słodki krem po całym naleśniku albo tyle ile chcesz. Na jednej połówce ułóż pokrojone w plasterki truskawki. Złóż naleśnika na pół. Możesz go też złożyć na ćwiartki. Jeśli chcesz, możesz z wierzchu obsypać naleśniki cukrem pudrem.

nalesniki-z-nutella-przygotowanie-krok-3a
nalesniki-z-nutella-przygotowanie-krok-3a
nalesniki-z-nutella-przygotowanie-krok-3b
nalesniki-z-nutella-przygotowanie-krok-3b

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

Masz ochotę na inne pyszne pomysły z naleśnikiem w roli głównej? Szczególnie polecam Ci te przepisy:

Naleśniki z jabłkami. Świetny przepis. – Kuchnia Izy

Przepis na naleśniki z twarogiem i makiem ♥ – Kuchnia Izy

Pieczony naleśnik “Dutch Baby”. Cudo. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych składników wyjdzie około 8 naleśników.

Jeden naleśnik będzie miał w przybliżeniu:

KALORIE: 337

BIAŁKO: 7,3 g

TŁUSZCZE: 17,6 g

WĘGLOWODANY: 37,3 g

naleśniki z nutellą
naleśniki z nutellą

NALEŚNIKI Z NUTELLĄ I TRUSKAWKAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

naleśniki z nutellą i truskawkami

Naleśniki z Nutellą i truskawkami.

Pyszny pomysł na słodki obiad albo po prostu deser, czyli naleśniki w stylu cienkich, francuskich naleśników crepes z dodatkiem kremu Nutella i truskawkami.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas przechowywania ciasta w lodówce 30 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 8 naleśników
Kalorie 337 kcal

Składniki
  

  • szklanka mąki pszennej, przesianej przez sitko
  • półtora (1 i 1/2) szklanki mleka, najlepiej pełnotłustego 3,2 %, temp. pokojowa
  • 50 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 2 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka cukru opcjonalnie
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Nutella albo inny ulubiony krem do smarowania według potrzeb
  • 300 – 500 g truskawek według potrzeb
  • cukier puder opcjonalnie, do posypania

Instrukcje
 

  • Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Najpierw w rondelku/na patelni rozpuść 50 g masła i odłóż na bok, aby trochę przestygło. W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, wlej mleko, ekstrakt waniliowy, wbij jajka, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, sól oraz opcjonalnie łyżkę cukru. Mleko i jajka powinny być w temp. pokojowej. Dobrze wszystko zmiksuj – możesz zmiksować wszystkie składniki też w blenderze kielichowym. Tak przygotowane ciasto polecam odłożyć na minimum pół godziny do godziny do lodówki. Chłodzenie ciasta naleśnikowego przez około 30 minut do godziny może sprawić, że będzie ono bardziej gładkie i elastyczne.
    Uwaga! Ciasto naleśnikowe można przygotować też kilka godzin czy nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
  • Rozgrzej trochę oleju i wylej niedużą porcję ciasta na rozgrzaną patelnię za pomocą np. chochelki i rozprowadź ciasto po całej patelni powierzchni przekręcając patelnię. Czas smażenia jednej strony naleśnika zazwyczaj wynosi 1-2 minuty, w zależności od grubości ciasta i temperatury patelni. Kiedy brzegi naleśnika zaczną brązowieć i odchodzić od patelni, to przewróć naleśnik na drugą stronę. Po przewróceniu na drugą stronę, czas smażenia jest zazwyczaj krótszy. Polecam użycie specjalnej cienkiej długiej łopatki, aby przewrócić naleśnik – jest wtedy prościej!
    Po usmażeniu naleśników odkładaj je na talerz.
  • Następnie rozsmaruj Nutellę albo inny ulubiony słodki krem po całym naleśniku albo tyle ile chcesz. Na jednej połówce ułóż pokrojone w plasterki truskawki. Złóż naleśnika na pół. Możesz go też złożyć na ćwiartki. Jeśli chcesz, możesz z wierzchu obsypać naleśniki cukrem pudrem.

Film

Uwagi

cała szklanka to 250 ml, czyli standardowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close