Pieczona owsianka z borówkami.

By misziza
2024-08-26
Rating: 0.00
(0)

Ta pieczona owsianka, która pełna jest zdrowych składników to świetna alternatywna dla zwykłych, gotowanych owsianek. Jest to owsianka, która jest zapiekana w piekarniku, zamiast tradycyjnie gotowana na kuchence. Rezultatem jest bardziej gęsta i sycąca konsystencja, przypominająca nieco ciasto. Dzisiaj mam przepis na pieczoną owsiankę z borówkami, ale nie tylko, bo dodałam również banana, orzechy i miód. Owsianka wyszła super smaczna.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂

Pieczona owsianka jest zwykle przygotowywana na śniadanie, ale może również służyć jako zdrowa przekąska, deser lub np. jako pomysł na drugie śniadanie do pracy albo do szkoły. Jest to potrawa, którą można łatwo przygotować z wyprzedzeniem, co czyni ją idealnym rozwiązaniem dla osób z napiętym grafikiem. Ja uwielbiam dodawać do niej trochę jogurtu, świeżych owoców, a potem oblewać ją miodem albo syropem klonowym. Pycha ♥

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONĄ OWSIANKĘ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JA ZROBIĆ:

pieczona owsianka video

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

PŁATKI OWSIANE Do tej owsianki użyj płatki owsiane górskie. Płatki owsiane górskie są mniej podatne na nadmierne wchłanianie wilgoci, co pozwala uniknąć wysuszenia owsianki podczas pieczenia. Błyskawiczne płatki owsiane również można użyć, ale mają tendencję do wchłaniania większej ilości wilgoci, co może sprawić, że pieczona owsianka będzie bardziej sucha. Jeśli zdecydujesz się na błyskawiczne płatki, warto dostosować ilość mleka w przepisie, aby uzyskać właściwą konsystencję.

BORÓWKI – Do mojej owsianki postanowiłam dodać borówki amerykańskie – borówki dodają naturalnej słodyczy i soczystości, co sprawia, że owsianka staje się bardziej aromatyczna i wilgotna. Po upieczeniu borówki lekko pękają, uwalniając swój sok. Dużą zaletą borówek amerykańskich jest to, że są w sklepach dostępne praktycznie cały rok. Jeśli nie masz borówek, to możesz użyć maliny, pokrojone truskawki, jeżyny, jagody, pokrojone jabłka czy gruszki w tej samej proporcji.

BANAN – Jeśli chodzi o banana, to użyj jak najbardziej dojrzałego banana. Im bardziej dojrzały banan, tym jest słodszy i łatwiej go zgnieść.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – mleko, cynamon, proszek do pieczenia, sól, miód w formie płynnej, masło oraz dowolne orzechy (jeśli nie masz alergii).

pieczona owsianka
pieczona owsianka

PIECZONA OWSIANKA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

W naczynku dobrze rozgnieć banana na puree. W rondelku rozpuść masło, a po rozpuszczenia odstaw na bok do przestudzenia na 5 – 10 minut. Orzechy włoskie (jeśli je dodajesz) posiekaj na mniejsze kawałki.

Teraz trzeba wymieszać wszystkie składniki w misce. Do miski wlej mleko, i wbij jajka i dobrze je wymieszaj. Wlej rozpuszczone i przestudzone masło.

pieczona-owsianka-przygotowanie-krok-1a
pieczona-owsianka-przygotowanie-krok-1a
pieczona-owsianka-przygotowanie-krok-1b.
pieczona-owsianka-przygotowanie-krok-1b.

KROK 2 .

Teraz dodaj rozgniecionego na puree banana, płatki owsiane, połowę posiekanych orzechów, cynamon, sól, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, miód w formie płynnej, cynamon oraz borówki. Dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły.

(jeśli chodzi o ilość miodu, to zdecyduj jak słodką chcesz mieć owsiankę. Ja polecam użyć minimum 3 łyżki, a maksymalnie 5 łyżek).

pieczona-owsianka-przygotowanie-krok-2a
pieczona-owsianka-przygotowanie-krok-2a
pieczona-owsianka-przygotowanie-krok-2b.
pieczona-owsianka-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3.

Formę do pieczenia (ja wykorzystałam formę kwadratową 24 cm na 24 cm) wysmaruj lekko masłem i przełóż przygotowaną masę do formy. Wyrównaj masę. Wierzch posyp drugą połową orzeszków. Polecam też na wierzch dodać trochę dodatkowych borówek. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez 35 minut. Przed wyjęciem z piekarnika potrząśnij lekko formę i zwróć uwagę głównie na środek. Jeśli środek owsianki jest w formie stałej, nic się nie rusza 🙂 to owsianka jest gotowa. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj minimum 5 minut, żeby przestygła.

pieczona-owsianka-przygotowanie-krok-3a
pieczona-owsianka-przygotowanie-krok-3a
pieczonka-owsianka-przygotowanie-krok-3b.
pieczonka-owsianka-przygotowanie-krok-3b.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

OWSIANKĘ MOŻNA JEŚĆ BEZ ŻADNYCH DODATKÓW, ALE MOIM ZDANIEM NAJLEPIEJ SMAKUJĘ JAK DODASZ JEDEN Z TYCH SKŁADNIKÓW:

  1. Jogurt: ja lubię najbardziej jeść pieczoną owsiankę z jogurtem. Polecam wykorzystać ulubiony jogurt albo Skyr w wersji wysokobiałkowej. Dodatkowo przyjemnie nawilży owsiankę i doda jej kwaskowatego smaku.
  2. Świeże owoce: Truskawki, maliny, banany, kiwi czy jagody będą pysznym uzupełnieniem owsianki.
  3. Masło orzechowe, krem pistacjowy czy inne ulubione: Takie masło doda kremowej konsystencji i orzechowego smaku.
  4. .Miód lub syrop klonowy: Kolejnym składnikiem który szczególne lubię jest miód. U mnie najcześciej pojawi się: pieczona owsianka plus jogurt plus miód plus kawałki bananów.
  5. .Orzechy i nasiona: Posypka z orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych czy pestek dyni przyjemnej chrupkości .
  6. Serek śmietanowy lub serek mascarpone: również świetnie sprawdzą się Twoje ulubione serki śmietankowe.

JAK PRZECHOWYWAĆ PIECZONĄ OWSIANKĘ?

  • W lodówce: Pieczona owsianka może być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3-5 dni. Przed podaniem wystarczy ją podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.
  • Zamrażarka: Możesz ją również zamrozić w porcjach, aby mieć szybkie śniadanie na zapas. W zamrażarce można ją przechowywać przez około 2 do maksymalnie 3 miesięcy. Przed spożyciem należy ją oczywiście rozmrozić w lodówce przez noc, a następnie podgrzać.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całą owsiankę można podzielić na 9 mniejszych porcji.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 320

BIAŁKO: 9,4 g

TŁUSZCZE: 13,4 g

WĘGLOWODANY: 39,1 g

pieczona owsianka z borówkami
pieczona owsianka z borówkami

PIECZONA OWSIANKA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

pieczona owsianka

Pieczona owsianka z borówkami.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 35 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje 9 mniejszych porcji
Kalorie 320 kcal

Składniki
  

  • 1 i 3/4 szklanki mleka, najlepiej krowiego 3,2 % albo 2 %
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 jajka, rozmiar L
  • 1 średni, dojrzały albo bardzo dojrzały banan, rozgnieciony na puree
  • 3 – 5 łyżek miodu dodaj 3 jeśli chcesz mniej słodką, 4 średnio albo 5 jak bardziej słodką 🙂
  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 200 g borówek albo pokrojonych truskawek, jagód, malin (albo mix tych owoców)
  • pół szklanki orzechów np. włoskich, posiekane połowę z tych orzechów dodaj do środka, a drugą połową posyp wierzch

Instrukcje
 

  • W naczynku dobrze rozgnieć banana na puree. W rondelku rozpuść masło, a po rozpuszczeniu odstaw na bok do przestudzenia na 5 – 10 minut. Orzechy włoskie (jeśli je dodajesz) posiekaj na mniejsze kawałki.
    Teraz trzeba wymieszać wszystkie składniki w misce. Do miski wlej mleko, wbij jajka, wlej rozpuszczone i przestudzone masła.
  • Teraz dodaj rozgniecionego na puree banana, płatki owsiane, połowę rozgniecionych orzechów, cynamon, sól, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, miód w formie płynnej, cynamon oraz borówki. Dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły.
    (jeśli chodzi o ilość miodu, to zdecyduj jak słodką chcesz mieć owsiankę. Ja polecam użyć minimum 3 łyżki, a maksymalnie 5 łyżek).
  • Formę do pieczenia (ja wykorzystałam formę kwadratową 24 cm na 24 cm) wysmaruj lekko masłem i przełóż przygotowaną masę do formy. Wyrównaj masę. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez 35 minut. Przed wyjęciem z piekarnika potrząśnij lekko formę i zwróć uwagę głównie na środek. Jeśli środek owsianki jest w formie stałej, nic się nie rusza 🙂 to owsianka jest gotowa. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj minimum 5 minut, żeby przestygła.

Film

pieczona owsianka
pieczona owsianka

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close