To będzie jedna z najlepszych polędwiczek jakie zjecie. To danie robi się stosunkowo szybko i prosto, a smakuje baaardzooo…. dobrze 🙂 Polędwiczka i pieczarki to świetne połączenie, a śmietankowy sos jest nie tylko przyjemnie kremowy, ale przede wszystkim jest pełen smaku. Jeśli szukasz pysznego pomysłu na obiad z polędwiczką w roli głównej, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Polędwiczka to fajny kawałek mięsa wieprzowego i przez wiele osób jest to wręcz ulubiona część wieprzowiny. I wcale się nie dziwię, że ma tak wielu kulinarnych fanów. W końcu jest to mięso o niższej zawartości tłuszczu, miękkie i soczyste. Polędwiczka jest uważana za jedno z najbardziej cenionych kawałków mięsa wieprzowego właśnie ze względu na swoją delikatność i wyjątkowy smak.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO ZROBIĆ POLĘDWICZKĘ W SOSIE PIECZARKOWYM.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA – Jest to część mięsa, która znajduje się w okolicy kręgosłupa, pomiędzy łopatkami a biodrami. To mięso jest uważane za jedno z najbardziej delikatnych i wartościowych w ciele świń, co sprawia, że jest cenione przez koneserów mięsa. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę czy mięso jest świeże – świeża polędwiczka powinna mieć różowy kolor, a nie szary czy brązowy. Polędwiczka powinna mieć neutralny, lekko słodkawy zapach. Jeśli wyczuwasz nieprzyjemny zapach, może to świadczyć o nieświeżości mięsa. Zauważ, że polędwiczka ma srebrno – białe błonki, które trzeba ostrożnie i delikatnie usunąć cienkim i ostrym nożem. Bądź ostrożna/ostrożny, aby nie usunąć zbyt dużo mięsa razem z błonami. Chodzi o to, aby usunąć błony, nie tracąc cennego mięsa 🙂
PIECZARKI – Użyj minimum 300 g pieczarek, a max. 500 g. Możesz użyć zarówno zwykłych białych pieczarek, jaki i brunatnych (lub wymieszanych). Brunatne pieczarki mają nieco mocniejszy smak i aromat – na pewno są ciekawą alternatywą.
ŚMIETANA – Wybierz śmietanę 30 %. Ewentualnie może być 36 %, ale kaloryczność dania się zwiększy.
DODATKOWE SKŁADNIKI: czosnek, suszony tymianek, sos sojowy (polecam ciemny sos sojowy), pieprz i sól, masło plus oliwa z oliwek albo olej roślinny, musztarda np. Dijon, natka pietruszki, woda.
![poledwica-wieprzowa-z-pieczarkami](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/02/poledwica-wieprzowa-z-pieczarkami.jpg)
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWYM. PRZYGOTOWANI KROK PO KROKU.
KROK 1.
Pieczarki pokrój w dość cienkie plastry. Polędwiczkę umyj, osusz papierem kuchennym i oczyść z srebrno – białych, twardych błon. Błony najlepiej usunąć ostrym, cienkim nożem – błony usuń ostrożnie, tak aby nie odciąć samego mięsa (bo go szkoda 😉 ). Błonę można też naciąć lekko od góry i ciągnąć, ale mi łatwiej jest usunąć w całości nożem. Polędwiczkę pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie każdy kawałek lekko zduś palcem, aby jest nieco spłaszczyć. Nie radzę używać tłuczka, bo mięso jest delikatne i tłuczek może je przebić, przy mocniejszym uderzeniu. Polędwiczkę posól i popierz z obydwu stron.
![poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-1a.](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/02/poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-1a.jpg)
![poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-1b.](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/02/poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-1b.jpg)
KROK 2.
Rozpuść na patelni masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to smaż polędwiczki z obydwu stron. Czas smażenia to około 3 minuty z każdej strony (może trochę krócej). Gdy mięso będzie usmażone, to zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
![poledwiczka-w-osie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-2.](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/02/poledwiczka-w-osie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-2.jpg)
KROK 3.
W razie konieczności dodaj więcej masła i wrzuć pokrojone pieczarki. Smaż je około 7, 8 minut. Pod koniec smażenia dodaj starty czosnek oraz suszony tymianek i dobrze przemieszaj. Przesmaż czosnek z pieczarkami około minutę.
![poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-3](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/02/poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-3.jpg)
KROK 4.
Kiedy pieczarki będą usmażone, to wlej na patelnię śmietankę oraz wodę. Dodaj sos sojowy oraz musztardę. Polecam musztardę Dijon, ale może być Twoja ulubiona. Wszystko przemieszaj i gotuj sos około 8 – 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy sos będzie tak gęsty jak będziesz tego chciała/chciał, to dodaj do sosu polędwiczkę, przemieszaj, tak aby sos oblepił polędwiczkę i trzymaj na ogniu jeszcze 2 – 3 minuty tak aby mieć pewność, że mięso jest ciepłe. Na koniec warto dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
![poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-4a](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/02/poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-4a.jpg)
![poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-4b](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/02/poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-4b.jpg)
![poledwiczka wieprzowa z pieczarkami](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/02/poledwiczka-wieprzowa-z-pieczarkami-683x1024.jpg)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje:
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 478
BIAŁKO: 36,5 g
TŁUSZCZE: 33,2 g
WĘGLOWODANY: 7,5 g
Mam dla Ciebie inny przepis z mięsem wieprzowym i pieczarkami. Mega pyszne pulpety, które zdobyły wielu fanów na moim TikTok- u:
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KREMOWYM SOSIE PIECZARKOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Polędwiczka w sosie pieczarkowym. Kremowym i pełnym smaku.
Opis
Smaczny pomysł na obiad z polędwiczką wieprzową. Polędwiczka świetnie smakuje z pieczarkami w pysznym, kremowym sosie śmietanowym.
Składniki
Przygotowanie
- Pieczarki pokrój w dość cienkie plastry. Polędwiczkę umyj, osusz papierem kuchennym i oczyść z srebrno – białych, twardych błon. Błony najlepiej usunąć ostrym, cienkim nożem – błony usuń ostrożnie, tak aby nie odciąć samego mięsa (bo go szkoda 😉 ) Błonę można też naciąć lekko od góry i ciągnąć, ale mi łatwiej jest usunąć w całości nożem. Polędwiczkę pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie każdy kawałek lekko zduś palcem, aby jest nieco spłaszczyć. Nie radzę używać tłuczka, bo mięso jest delikatne i tłuczek może je przebić, przy mocniejszym uderzeniu. Polędwiczkę posól i popierz z obydwu stron.
- Rozpuść na patelni masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to smaż polędwiczki z obydwu stron. Czas smażenia to około 3 minuty z każdej strony (może trochę krócej). Gdy mięso będzie usmażone, to zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
- W razie konieczności dodaj więcej masła i wrzuć pokrojone pieczarki. Smaż je około 7, 8 minut. Pod koniec smażenia dodaj starty czosnek oraz suszony tymianek i dobrze przemieszaj. Przesmaż czosnek z pieczarkami około minutę.
- Kiedy pieczarki będą usmażone, to wlej na patelnię śmietankę oraz wodę. Dodaj sos sojowy oraz musztardę. Polecam musztardę Dijon, ale może być Twoja ulubiona. Wszystko przemieszaj i gotuj sos około 8 – 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy sos będzie tak gęsty jak będziesz tego chciała/chciał, to dodaj do sosu polędwiczkę, przemieszaj, tak aby sos oblepił polędwiczkę i trzymaj na ogniu jeszcze 2 – 3 minuty tak aby mieć pewność, że mięso jest ciepłe. Na koniec warto dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.