Polędwiczka w sosie pieczarkowym. Kremowym i pełnym smaku.

By misziza
2024-02-02

To będzie jedna z najlepszych polędwiczek jakie zjecie. To danie robi się stosunkowo szybko i prosto, a smakuje baaardzooo…. dobrze 🙂 Polędwiczka i pieczarki to świetne połączenie, a śmietankowy sos jest nie tylko przyjemnie kremowy, ale przede wszystkim jest pełen smaku. Jeśli szukasz pysznego pomysłu na obiad z polędwiczką w roli głównej, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

Polędwiczka to fajny kawałek mięsa wieprzowego i przez wiele osób jest to wręcz ulubiona część wieprzowiny. I wcale się nie dziwię, że ma tak wielu kulinarnych fanów. W końcu jest to mięso o niższej zawartości tłuszczu, miękkie i soczyste. Polędwiczka jest uważana za jedno z najbardziej cenionych kawałków mięsa wieprzowego właśnie ze względu na swoją delikatność i wyjątkowy smak.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO ZROBIĆ POLĘDWICZKĘ W SOSIE PIECZARKOWYM.

polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA – Jest to część mięsa, która znajduje się w okolicy kręgosłupa, pomiędzy łopatkami a biodrami. To mięso jest uważane za jedno z najbardziej delikatnych i wartościowych w ciele świń, co sprawia, że jest cenione przez koneserów mięsa. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę czy mięso jest świeże – świeża polędwiczka powinna mieć różowy kolor, a nie szary czy brązowy. Polędwiczka powinna mieć neutralny, lekko słodkawy zapach. Jeśli wyczuwasz nieprzyjemny zapach, może to świadczyć o nieświeżości mięsa. Zauważ, że polędwiczka ma srebrno – białe błonki, które trzeba ostrożnie i delikatnie usunąć cienkim i ostrym nożem. Bądź ostrożna/ostrożny, aby nie usunąć zbyt dużo mięsa razem z błonami. Chodzi o to, aby usunąć błony, nie tracąc cennego mięsa 🙂

PIECZARKI – Użyj minimum 300 g pieczarek, a max. 500 g. Możesz użyć zarówno zwykłych białych pieczarek, jaki i brunatnych (lub wymieszanych). Brunatne pieczarki mają nieco mocniejszy smak i aromat – na pewno są ciekawą alternatywą.

ŚMIETANA – Wybierz śmietanę 30 %. Ewentualnie może być 36 %, ale kaloryczność dania się zwiększy.

DODATKOWE SKŁADNIKI: czosnek, suszony tymianek, sos sojowy (polecam ciemny sos sojowy), pieprz i sól, masło plus oliwa z oliwek albo olej roślinny, musztarda np. Dijon, natka pietruszki, woda.

poledwica-wieprzowa-z-pieczarkami
poledwica-wieprzowa-z-pieczarkami

POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWYM. PRZYGOTOWANI KROK PO KROKU.

KROK 1.

Pieczarki pokrój w dość cienkie plastry. Polędwiczkę umyj, osusz papierem kuchennym i oczyść z srebrno – białych, twardych błon. Błony najlepiej usunąć ostrym, cienkim nożem – błony usuń ostrożnie, tak aby nie odciąć samego mięsa (bo go szkoda 😉 ). Błonę można też naciąć lekko od góry i ciągnąć, ale mi łatwiej jest usunąć w całości nożem. Polędwiczkę pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie każdy kawałek lekko zduś palcem, aby jest nieco spłaszczyć. Nie radzę używać tłuczka, bo mięso jest delikatne i tłuczek może je przebić, przy mocniejszym uderzeniu. Polędwiczkę posól i popierz z obydwu stron.

poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-1a.
poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-1a.
poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-1b.
poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-1b.j

KROK 2.

Rozpuść na patelni masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to smaż polędwiczki z obydwu stron. Czas smażenia to około 3 minuty z każdej strony (może trochę krócej). Gdy mięso będzie usmażone, to zdejmij je z patelni i odłóż na bok.

poledwiczka-w-osie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-2.
poledwiczka-w-osie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

W razie konieczności dodaj więcej masła i wrzuć pokrojone pieczarki. Smaż je około 7, 8 minut. Pod koniec smażenia dodaj starty czosnek oraz suszony tymianek i dobrze przemieszaj. Przesmaż czosnek z pieczarkami około minutę.

poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-3
poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Kiedy pieczarki będą usmażone, to wlej na patelnię śmietankę oraz wodę. Dodaj sos sojowy oraz musztardę. Polecam musztardę Dijon, ale może być Twoja ulubiona. Wszystko przemieszaj i gotuj sos około 8 – 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy sos będzie tak gęsty jak będziesz tego chciała/chciał, to dodaj do sosu polędwiczkę, przemieszaj, tak aby sos oblepił polędwiczkę i trzymaj na ogniu jeszcze 2 – 3 minuty tak aby mieć pewność, że mięso jest ciepłe. Na koniec warto dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-4a
poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-4a
poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-4b
poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym-przygotowanie-krok-4b
poledwiczka wieprzowa z pieczarkami
poledwiczka-wieprzowa-z-pieczarkami

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 4 porcje:

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 478

BIAŁKO: 36,5 g

TŁUSZCZE: 33,2 g

WĘGLOWODANY: 7,5 g

Mam dla Ciebie inny przepis z mięsem wieprzowym i pieczarkami. Mega pyszne pulpety, które zdobyły wielu fanów na moim TikTok- u:

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KREMOWYM SOSIE PIECZARKOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Polędwiczka w sosie pieczarkowym. Kremowym i pełnym smaku.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 20 minutCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 35 minutPorcje:4 porcjeKalorie:478 kcal Najlepsza pora roku:Zima

Opis

Smaczny pomysł na obiad z polędwiczką wieprzową. Polędwiczka świetnie smakuje z pieczarkami w pysznym, kremowym sosie śmietanowym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pieczarki pokrój w dość cienkie plastry. Polędwiczkę umyj, osusz papierem kuchennym i oczyść z srebrno – białych, twardych błon. Błony najlepiej usunąć ostrym, cienkim nożem – błony usuń ostrożnie, tak aby nie odciąć samego mięsa (bo go szkoda 😉 ) Błonę można też naciąć lekko od góry i ciągnąć, ale mi łatwiej jest usunąć w całości nożem. Polędwiczkę pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie każdy kawałek lekko zduś palcem, aby jest nieco spłaszczyć. Nie radzę używać tłuczka, bo mięso jest delikatne i tłuczek może je przebić, przy mocniejszym uderzeniu. Polędwiczkę posól i popierz z obydwu stron.
  2. Rozpuść na patelni masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to smaż polędwiczki z obydwu stron. Czas smażenia to około 3 minuty z każdej strony (może trochę krócej). Gdy mięso będzie usmażone, to zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
  3. W razie konieczności dodaj więcej masła i wrzuć pokrojone pieczarki. Smaż je około 7, 8 minut. Pod koniec smażenia dodaj starty czosnek oraz suszony tymianek i dobrze przemieszaj. Przesmaż czosnek z pieczarkami około minutę.
  4. Kiedy pieczarki będą usmażone, to wlej na patelnię śmietankę oraz wodę. Dodaj sos sojowy oraz musztardę. Polecam musztardę Dijon, ale może być Twoja ulubiona. Wszystko przemieszaj i gotuj sos około 8 – 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy sos będzie tak gęsty jak będziesz tego chciała/chciał, to dodaj do sosu polędwiczkę, przemieszaj, tak aby sos oblepił polędwiczkę i trzymaj na ogniu jeszcze 2 – 3 minuty tak aby mieć pewność, że mięso jest ciepłe. Na koniec warto dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Słowa kluczowe:czosnek, natka pietruszki, pieczarki, polędwica, polędwica wieprzowa, polędwiczka, śmietana, śmietanka

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close