Mam dzisiaj coś wyjątkowego dla mięsożerców. Właściwie nie musisz być jakimś wielkim mięsożercom, bo wystarczy, że lubisz polędwiczki wieprzowe 😉 Zapraszam na absolutnie pyszną polędwiczkę wieprzową w cieście francuskim z dodatkiem boczku, podsmażanej cebuli i sera. Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim to danie łatwe i efektowne, które idealnie nadaje się na obiad czy bardziej wykwitną kolację. Polędwiczka jest delikatna i soczysta, a ciasto francuskie nadaje jej cudownej chrupkości.
Polędwiczka w cieście to takie ciekawe danie, które wygląda naprawdę atrakcyjnie i potrafi zrobić wrażenie. Plus wszystkie użyte składniki świetnie się ze sobą kombinują tworząc coś bardzo smacznego. Zrobiłam to danie między innymi dla moich rodziców i każde z nich chciało dokładkę… Zwłaszcza tata nalegał na kolejną porcję 😉 Myślę, ze tak przyrządzona polędwiczka wieprzowa skradnie Ci serce.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA POLĘDWICZKĘ W CIEŚCIE I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Uwaga! To są informacje ogólne o składnikach. Dokładna gramatura jest podana na dole wpisu.
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA – Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które jest soczyste i ma subtelny smak. Zawiera niewiele tłuszczu. Przez wiele osób jest uważana za najlepszą część wieprzowiny. Polędwiczka to długi i stosunkowo wąski mięsień, który znajduje się wzdłuż grzbietu zwierzęcia. Z polędwiczki wieprzowej zazwyczaj usuwa się błony. Błony to cienkie, perłowo – białe pasma błonki, które biegną wzdłuż mięśni. Aby usunąć błony należy użyć ostrego i cienkiego noża i delikatnie naciąć mięso wzdłuż błon i następnie je usunąć.
CIASTO FRANCUSKIE – Warto użyć po prostu gotowe ciasto francuskie. Zaoszczędzi Ci to dużo czasu. Warto jednak przed kupnem spojrzeć na skład i wybrać ciasto francuskie o jak najkrótszym i najbardziej naturalnym składzie. Unikać należy ciasta z dużą ilością sztucznych składników i konserwantów. Pamiętaj, że ciasto francuskie powinno być w lodówce i przed użyciem go do tego dania powinno wyciągnąć się go z lodówki. Zauważ, że ciasto francuskie przed włożeniem do piekarnika warto posmarować żółtkiem, aby uzyskać piękny, złocisty kolor.
SER – Polecam użyć ser Cheddar, ma nieco mocniejszy smak od innych żółtych serów, ale może być każdy inny np. Gouda, czy Mozzarella.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – żółtko, cebula, koncentrat pomidorowy, pieprz i sól, suszony tymianek plus opcjonalnie sezam.
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE FRANCUSKIM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Na patelni rozpuść masło, a kiedy się rozpuści to wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż ją około 2 – 3 minuty, a potem wrzuć starty na tarce albo drobno posiekany czosnek i przesmaż go z cebulką około pół minuty. Następnie dodaj 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego, dobrze przemieszaj i przesmaż cebulkę z koncentratem około minuty. Po tym czasie przełóż cebulkę na osobny talerz albo do naczynka.
KROK 2.
Z polędwiczek wieprzowych usuń biało – srebrne twarde błony. Najlepiej usunąć za pomocą ostrego, cienkiego noża. Polędwiczkę dobrze posól i popieprz z obydwu stron i posyp suszonym tymiankiem.
KROK 3.
Na patelni rozgrzej olej (może być ta sama patelni, co do cebuli) i smaż polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony (czyli z 4 stron, a nie tylko z 2 – zobacz filmik). Szybkie smażenie na patelni na wysokim ogniu pomaga wytworzyć chrupiącą skórkę na powierzchni mięsa i zatrzymuje soki w środku.
KROK 4.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z opakowania wyciągnij gotowe ciasto francuskie, które było wcześniej w lodówce i rozwiń je z papieru. Wyłóż ciasto na blaszkę. Na środek wyłóż podsmażoną cebulkę, a na cebulkę kilka długich plastrów surowego wędzonego boczku. Na boczek połóż podsmażoną polędwiczkę, a na polędwiczkę kolejne plastry boczku. Na wierzch oraz trochę po bokach dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser.
KROK 5.
Teraz zawiń ciasto wokół. Warto zlepić brzegi ciasta – patrz filmik lub zdjęcia.
KROK 6.
W miseczce dobrze rozbełtaj jedno żółto i posmaruj nim cały wierzch ciasta. Jeśli masz sezam, to możesz nim w tej chwili posypać ciasto. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez 50 – 55 minut. Na ostatnie 25 minut pieczenia, jeśli widzisz, że ciasto zaczyna mocno brązowieć, to przykryj polędwiczkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minimum 5 minut zanim pokroisz danie. Podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie po prostu z ziemniakami i surówką.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Masz ochotę na inne danie z polędwiczką wieprzową? Możesz wypróbujesz:
Polędwiczka w sosie pieczarkowym. Kremowym i pełnym smaku. – Kuchnia Izy
Polędwiczka w sosie musztardowym. – Kuchnia Izy
Pieczone polędwiczki wieprzowe. Soczyste♥ – Pasta Mama Cooks
Pieczona polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-czosnkowym. – Pasta Mama Cooks
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 – 6 porcji.
Jedna mniejsza porcja (1/6) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 479
BIAŁKO: 27,5 g
TŁUSZCZE: 30,6 g
WĘGLOWODANY: 24,3 g
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Ingredients
- ciasto francuskie – jedno standardowe opakowanie
- polędwiczka wieprzowa – średnia
- jedna cebula – średnia
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżeczka koncentratu
- 1 – 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- około 80 g sera Cheddar albo inny wybrany np. Gouda, Mozzarella
- 100 g surowego wędzonego boczku
- jedno żółtko
- sezam do posypania – opcjonalnie
Instructions
- Na patelni rozpuść masło, a kiedy się rozpuści to wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż ją około 2 – 3 minuty, a potem wrzuć starty na tarce albo drobno posiekany czosnek i przesmaż go z cebulką około pół minuty. Następnie dodaj 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego, dobrze przemieszaj i przesmaż cebulkę z koncentratem około minuty. Po tym czasie przełóż cebulkę na osobny talerz albo do naczynka.
- Z polędwiczek wieprzowych usuń biało – srebrne twarde błony. Najlepiej usunąć za pomocą ostrego, cienkiego noża. Polędwiczkę dobrze posól i popieprz z obydwu stron i posyp suszonym tymiankiem.
- Na patelni rozgrzej olej (może być ta sama patelni, co do cebuli) i smaż polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony (czyli z 4 stron, a nie tylko z 2 – zobacz filmik). Szybkie smażenie na patelni na wysokim ogniu pomaga wytworzyć chrupiącą skórkę na powierzchni mięsa i zatrzymuje soki w środku.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z opakowania wyciągnij gotowe ciasto francuskie i rozwiń je z papieru. Wyłóż ciasto na blaszkę. Na środek wyłóż podsmażoną cebulkę, a na cebulkę kilka długich plastrów surowego wędzonego boczku. Na boczek połóż podsmażoną polędwiczkę, a na polędwiczkę kolejne plastry boczku. Na wierzch oraz trochę po bokach dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser.
- Teraz zawiń ciasto wokół. Warto zlepić brzegi ciasta – patrz filmik lub zdjęcia.
- W miseczce dobrze rozbełtaj jedno żółto i posmaruj nim cały wierzch ciasta. Jeśli masz sezam, to możesz nim w tej chwili posypać ciasto. Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez 55 minut. Na ostatnie 25 minut pieczenia, jeśli widzisz, że ciasto zaczyna mocno brązowieć, to przykryj polędwiczkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minimum 5 minut zanim pokroisz danie. Podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie po prostu z ziemniakami i surówką.