Szukasz pomysłu na pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad? Zupa brokułowo-serowa to idealne rozwiązanie! Gęsta, kremowa konsystencja, głęboki smak i aromat rozgrzeją Cię w chłodny dzień, a połączenie brokułów i sera cheddar (lub mozzarelli) to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Kiedy ostatnio zrobiłam ją na obiad, talerze zostały dosłownie wylizane! Zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu, a jej smak wynagradza każdą poświęconą chwilę. Pochodzi ona ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jest niezwykle popularna, ale z pewnością podbije serca również i u nas. Chociaż myślę, że wiele osób robi podobne zupy już od dawna. Przekonaj się, że warto zrobić taką zupę ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ BROKUŁOWO – SEROWĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
GŁÓWKA BROKUŁA – Najczęściej spotykam się z tym, że są sprzedawane główki brokuła o wadze 500 g i taki będzie odpowiedni do tej zupy. Pamiętaj, że brokuł powinien być świeży. Główka powinna być jaskrawo – ciemnozielona bez żółtych lub brązowych plam. Żółte zabarwienie może oznaczać, że brokuł jest przejrzały i gorzki. Wybierz główkę o zwartych i ciasno upakowanych różyczkach. Unikaj brokułów z luźnymi lub rozwiniętymi różyczkami. Brokuł powinien być jędrny i sprężysty. Unikaj brokułów zwiędłych lub miękkich.
SER – Do tej zupy warto wybrać łagodniejszą w smaku Mozzarellę albo nieco mocniejszy w smaku ser Cheddar. W wersji amerykańskiej używa się sera Cheddar. Na video, które nagrałam widać, że użyłam Mozzarelli i ja wolę zupę właśnie z tym serem.
BULION/ROSÓŁ – Do tej zupy idealny będzie rosół np. z dnia poprzedniego (czysty, przelany przez sitko) albo bulion drobiowy/warzywny. Idealny byłby bulion domowy, ale jeśli go nie masz, a chcesz przyrządzić zupę „na szybko” to możesz użyć np. bulionu ze słoiczka (do rozpuszczenia w wodzie np. firmy Winiary).
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: mąka pszenna do zagęszczenia zupy, marchewki, śmietanka 30 %, zioła prowansalskie, sól i pieprz, cebula i czosnek, masło plus trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego.
ZUPA BROKUŁOWO – SEROWA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Przygotuj warzywa. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach, a brokuły pokrój na małe kawałki. Cebule pokrój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce. W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju (około 2 łyżki). Następnie wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją 3 – 4 minuty.
KROK 2.
Po tym czasie wrzuć starty czosnek i startą marchewkę, dodaj zioła prowansalskie, przemieszaj wszystko z cebulką i przesmaż wszystko jeszcze minutę. Posyp warzywa mąkę pszenną, przemieszaj i przesmaż mąkę około pół minuty, tak żeby nie było widać już śladów białej mąki.
KROK 3.
Następnie powoli wlewaj rosół albo bulion. Wlewając, mieszaj cały czas łopatką, aby nie powstały grudki mąki. Kiedy bulion/rosół się zagotują to wrzuć pokrojonego brokuła oraz dodaj pieprz i sól. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
KROK 4.
Następnie zdejmij pokrywkę i wlej śmietankę 30 % oraz dodaj starty ser. Gotuj jeszcze kilka minut aż ser całkowicie się rozpuści. W razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Lubisz zupy z brokułami? Mam dla Ciebie jeszcze te przepisy:
Zupa brokułowa z serkiem topionym. – Kuchnia Izy
Zupa brokułowa z ziemniakami. Gęsta i przepyszna! – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 6 porcji.
Jedna porcja (1/6) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 269
BIAŁKO: 8,45 g
TŁUSZCZE: 19,4 g
WĘGLOWODANY: 16,8 g
ZUPA BROKUŁOWA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa brokułowo-serowa.
Opis:
Ta zupa brokułowo – serowa to taki comfort food, czyli jedzenie, które sprawia przyjemność. Zupa jest bardzo smaczna, kremowa i łatwa w przygotowaniu. Powinna zasmakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Przygotowanie:
Składniki:
- Przygotuj warzywa. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach, a brokuły pokrój na małe kawałki. Cebule pokrój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce. W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju (około 2 łyżki). Następnie wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją 3 – 4 minuty.
- Po tym czasie wrzuć starty czosnek i startą marchewkę, dodaj zioła prowansalskie, przemieszaj wszystko z cebulką i przesmaż wszystko jeszcze minutę. Posyp warzywa mąkę pszenną, przemieszaj i przesmaż mąkę około pół minuty, tak żeby nie było widać już śladów białej mąki.
- Następnie powoli wlewaj rosół albo bulion. Wlewając, mieszaj cały czas łopatką, aby nie powstały grudki mąki. Kiedy bulion/rosół się zagotują to wrzuć pokrojonego brokuła oraz dodaj pieprz i sól. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
- Następnie zdejmij pokrywkę i wlej śmietankę 30 % oraz dodaj starty ser. Gotuj jeszcze kilka minut aż ser całkowicie się rozpuści. W razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem.