Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które zachwyca smakiem i aromatem pomarańczy, a przy tym przygotujesz je bez wysiłku – to proste ciasto pomarańczowe będzie strzałem w dziesiątkę. Jest mięciutkie, przyjemnie słodkie i pachnie świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, który znajdziesz zarówno w cieście, jak i w delikatnym lukrze.
To idealne ciasto do kawy, na weekendowy deser, albo na małe spotkanie ze znajomymi – kiedy chcesz postawić na stole coś domowego, prostego i naprawdę pysznego. Do jego przygotowania nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych składników – wszystko, czego potrzebujesz, pewnie już masz w kuchni 🙂 Wykorzystaj ten sprawdzony przepis na wilgotne ciasto pomarańczowe i poczuj smak domowego wypieku z cytrusową nutą! 🍊
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTO POMARAŃCZOWE I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
📝 Składniki na 9–12 porcji ciasta:
🔹 400 g mąki pszennej (2 i 1/2 szklanki), najlepiej tortowej
🔹 szklanka cukru
🔹 3/4 szklanki oleju roślinnego
🔹 łyżeczka proszku do pieczenia
🔹 1/4 łyżeczki soli
🔹 3 jajka, rozmiar L
🔹 3 pomarańcze – skórka + sok (potrzebne będzie 3/4 szklanki soku)
🔹 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie
🧡 Składniki na polewę:
🔹 3/4 szklanki cukru pudru
🔹 2 łyżki soku z pomarańczy

CIASTO POMARAŃCZOWE. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Z dobrze oczyszczonych pomarańczy (3 pomarańcze) zetrzyj skórkę np. na tarce o małych oczach. Do miski wsyp cukier, a potem dodaj startą skórkę z pomarańczy. Palcami wcieraj skórkę w cukier przez około 1 – 2 minuty, aż zacznie pachnieć intensywnym, świeżym aromatem pomarańczy, a cukier nabierze lekko pomarańczowego koloru.


KROK 2.
Wyciśnij sok z 3 pomarańczy. Wyjdzie około szklanka soku. Wlej do miski z cukrem 3/4 szklanki wyciśniętego soku (resztę, min. 2 – 3 łyżki soku zostaw do lukru). Do miski wbij też jajka i wlej olej. Jeśli masz, to dodaj też łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Dobrze wszystko wymieszaj na jednolitą masę.


KROK 3.
Do osobnej miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Przemieszaj. Następnie wlej składniki mokre do mąki. Mieszaj aż do dokładnego połączenia składników. Ale uwaga, nie mieszaj zbyt długo! Jeśli widzisz, że wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły to już wystarczy.


KROK 4.
Formę do ciasto (nie za dużą) wysmaruj masłem i oprósz lekko bułką tartą lub mąką. Następnie przelej przygotowane ciasto do formy. Po przelaniu wyrównaj wierzch. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 65 – 70 minut do suchego patyczka. Jeśli widzisz, że wierzch pod koniec pieczenia za mocno się przypieka, to przykryj ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Po upieczeniu odczekaj minimum 15 minut zanim wyjmiesz ciasto z formy.

KROK 5.
Jeśli chcesz, to możesz ciasto polukrować. Lukrujemy dopiero kiedy ciasto ostygnie! Polecam przygotować polewę o smaku pomarańczowym. W tym celu przesiej do miseczki cukier puder i wlej 2 łyżki soku z pomarańczy i dobrze przemieszaj. Następnie polej polewą wierzch ciasta i rozsmaruj. Poczekaj kilkanaście minut lub nieco dłużej, aby polewa trochę zastygła.


WSZYSTKIEGO SŁODKIEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE ROWNIEŻ INNE PROSTE CIASTA Z OWOCAMI. SZCZEGÓLNIE POLECAM:
Ciasto jogurtowe z owocami. – Kuchnia Izy
Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie. – Kuchnia Izy
Ciasto marchewkowe z ananasem. – Kuchnia Izy
Ciasto ze świeżą żurawiną z migdałową kruszonką. – Kuchnia Izy
Ciasto z truskawkami i kruszonką z płatkami migdałowymi. – Kuchnia Izy
Ciasto z brzoskwiniami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy
Ciasto z truskawkami. Jogurtowe. – Kuchnia Izy
Ciasto z morelami. Prosto i pysznie. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych składników wyjdzie około 9 – 12 porcji ciasta.
Jedna mniejsza porcja, czyli 1/12 będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie: 372
💪 Białko: 5,4 g
🧈 Tłuszcze: 14,1 g
🥔 Węglowodany: 56 g

CIASTO Z POMARAŃCZAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Składniki
Method
- Z dobrze oczyszczonych pomarańczy (3 pomarańcze) zetrzyj skórkę np. na tarce o małych oczach. Do miski wsyp cukier, a potem dodaj startą skórkę z pomarańczy. Palcami wcieraj skórkę w cukier przez około 1 – 2 minuty, aż zacznie pachnieć intensywnym, świeżym aromatem pomarańczy, a cukier nabierze lekko pomarańczowego koloru.
- Wyciśnij sok z 3 pomarańczy. Wyjdzie około szklanka soku. Wlej do miski z cukrem 3/4 szklanki wyciśniętego soku (resztę, min. 2 – 3 łyżki soku zostaw do lukru). Do miski wbij też jajka i wlej olej. Jeśli masz, to dodaj też łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Dobrze wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
- Do osobnej miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Przemieszaj. Następnie wlej składniki mokre do mąki. Mieszaj aż do dokładnego połączenia składników. Ale uwaga, nie mieszaj zbyt długo! Jeśli widzisz, że wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły to już wystarczy.
- Formę do ciasto (nie za dużą) wysmaruj masłem i oprósz lekko bułką tartą lub mąką. Następnie przelej przygotowane ciasto do formy. Po przelaniu wyrównaj wierzch. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 65 – 70 minut do suchego patyczka. Jeśli widzisz, że wierzch pod koniec pieczenia za mocno się przypieka, to przykryj ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Po upieczeniu odczekaj minimum 15 minut zanim wyjmiesz ciasto z formy
- Jeśli chcesz, to możesz ciasto polukrować. Lukrujemy dopiero kiedy ciasto ostygnie! Polecam przygotować polewę o smaku pomarańczowym. W tym celu przesiej do miseczki cukier puder i wlej 2 łyżki soku z cytryny i dobrze przemieszaj. Następnie polej polewą wierzch ciasta i rozsmaruj. Poczekaj kilkanaście minut lub niecno dłużej, aby polewa trochę zastygła.
Film
Uwagi
🍊 FAQ – Najczęstsze pytania o proste ciasto pomarańczowe
Czy muszę używać świeżych pomarańczy?
Tak, zdecydowanie polecam użyć świeżych pomarańczy – zarówno skórki, jak i soku. Gotowe soki z kartonu nie mają tak intensywnego aromatu i mogą zmienić smak ciasta.
Czy mogę dodać mniej cukru?
Tak, jeśli lubisz mniej słodkie wypieki, możesz zmniejszyć ilość cukru do 3/4 szklanki. Pamiętaj tylko, że smak pomarańczy najlepiej gra właśnie z lekką słodyczą.
Czy to ciasto wyjdzie z mąką orkiszową lub bezglutenową?
Możesz spróbować z jasną mąką orkiszową (typ 630), ale ciasto może wyjść ciut bardziej zbite. Wersja bezglutenowa wymagałaby specjalnej mieszanki do ciast – wówczas dodaj też odrobinę jogurtu lub dodatkowe jajko, by poprawić strukturę.
Co jeśli nie mam ekstraktu waniliowego?
To składnik opcjonalny, więc możesz go pominąć – ciasto i tak będzie bardzo aromatyczne dzięki pomarańczom.
Czy trzeba robić lukier?
Nie trzeba, ale polewa pomarańczowa naprawdę podbija smak. Jeśli nie lubisz bardzo słodkich ciast, polecam zrobić cieńszą warstwę lukru lub lekko oprószyć cukrem pudrem.
Jak przechowywać ciasto?
Najlepiej przechowywać je pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2–3 dni. Można je też zamrozić (bez polewy) – po rozmrożeniu nadal jest pyszne i wilgotne
