Mam dla Ciebie fajny przepis na bardzo dobry szybki obiad, czyli tortellini w sosie pieczarkowym z dodatkiem karmelizowanej cebulki. Przyznam, że danie smakuje genialnie, a w dodatku jest sycące i powinno zasmakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tortellini i pieczarki świetnie do siebie pasują, a jeśli dodasz do tego cebulkę, ale nie taką zwykłą cebulką, tylko karmelizowaną to otrzymasz naprawdę pyszne danie, które zapamiętasz na długo.
Generalnie danie robi się dość szybko. Zrobisz je w 30 – 40 minut. Najdłużej trwa karmelizowanie cebulki, bo około 20 minut, ale w tym czasie można ugotować tortellini czy pokroić pieczarki. Karmelizowana cebulka ma słodki, karmelowy smak, miękką, rozpadającą się konsystencję i głęboki, bogaty aromat. Warto więc poświęcić te 20 minut, aby uzyskać coś tak smacznego 🙂
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA TORTELLINI W SOSIE PIECZARKOWYM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Uwaga! To są ogólne informacje o składnikach. Dokładna gramatura podana jest na końcu wpisu.
TORTELLINI – Wybierz tortellini z Twoim ulubionym nadzieniem. Właściwie każde nadzienie tutaj pasuje. Koniecznie kup tortellini ze sklepowej lodówki, a nie suche! Tortellini możesz ewentualnie zastąpić gnocchi.
CEBULA – Będą potrzebne dwie duże cebule. Cebule trzeba będzie pokroić w pióra i karmelizować,. Karmelizacja to proces powolnego duszenia cebuli na małym ogniu z dodatkiem tłuszczu (masła, oliwy) i cukru lub miodu. Celem jest uzyskanie złocisto brązowego koloru, miękkiej konsystencji i głębokiego, słodko-karmelowego smaku.
PIECZARKI – Pieczarki dodają temu daniu wyjątkowego smaku i moim zdaniem są wprost stworzone do kremowych sosów. Możesz użyć zwykłych białych pieczarek albo brunatnych.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło plus trochę oleju albo oliwy z oliwek, suszony tymianek, śmietanka 30 % oraz opcjonalne ser Grana Padano albo Parmezan.
TORTELLINI W SOSIE PIECZARKOWYM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od karmelizowania cebulki. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozpuść masło i dolej 2 łyżki oleju roślinnego albo oliwy. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć cebulkę na patelnię i smaż ją na mniejszym ogniu łącznie przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Po około 15 minutach smażenia trochę ją posól. Jeśli chcesz to możesz dodać do cebulki pod koniec smażenia łyżeczkę brązowego cukru albo płynnego miodu oraz łyżeczkę octu balsamicznego, ale nie jest to niezbędne. Jeśli nie chcesz, to nie musisz dodawać ani cukru/miodu ani octu. Kiedy będzie gotowa, to zdejmij ją z patelni i odłóż na bok na później.
KROK 2.
W razie konieczności dodaj więcej masła i wrzuć na patelnie pokrojone pieczarki. Smaż pieczarki około 7 – 8 minut, tak żeby lekko zbrązowiały. Pod koniec smażenia dodaj sól oraz posyp suszonym tymianek. Dobrze przemieszaj.
KROK 3.
Kiedy pieczarki będą gotowe, to wlej śmietankę 30 %. Kiedy śmietanka się zagotuje to dodaj sól, pieprz oraz opcjonalnie sos sojowy. Dodaj do sosu skarmelizowaną cebulkę. Można też dodać łyżeczkę musztardy Dijon. Dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos na małym ogniu kilka minut aż wyraźnie zgęstnieje.
KROK 4.
Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty to dodaj ugotowane tortellini i dobrze, ale delikatnie przemieszaj, aby sos ładnie oblepił tortellini. Na koniec dodaj starty ser Grana Padano albo Parmezan.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Lubisz tortellini? Mam dla Ciebie inne pyszne dania z tortellini:
Tortellini w sosie serowym. – Kuchnia Izy
Szybki obiad z tortellini i mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Zupa pomidorowa z tortellini. Kremowa i pyszna. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 3 – 4 porcje.
Jedna porcja (1/4 – ta mniejsza) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 534
BIAŁKO: 18 g
TŁUSZCZE: 38,5 g
WĘGLOWODANY: 29,2 g
TORTELLINI Z SOSEM PIECZARKOWYM I KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Tortellini w sosie pieczarkowym z karmelizowaną cebulką
Ingredients
- opakowanie tortellini (świeże, z lodówki, nie suche) – 250 g
- 400 – 500 g pieczarek
- 3/4 szklanki śmietany 30 %
- czubata łyżeczka suszonego tymianku
- 2 duże cebule
- 40 g masła
- 2 – 3 łyżki oleju roślinnego albo oliwy
- sól i pieprz do smaku
- około 80 g sera Grana Padano albo Parmezan opcjonalnie
- łyżka sosu sojowego opcjonalnie, ale polecam go użyć
- łyżeczka musztardy Dijon opcjonalnie
Instructions
- Zacznij od karmelizowania cebulki. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozpuść masło i dolej 2 łyżki oleju roślinnego albo oliwy. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć cebulkę na patelni i smaż ją na mniejszym ogniu łącznie przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Po około 15 minutach smażenia trochę ją posól. Jeśli chcesz to możesz dodać do cebulki pod koniec smażenia łyżeczkę brązowego cukru albo płynnego miodu oraz łyżeczkę octu balsamicznego, ale nie jest to niezbędne. Jeśli nie chcesz, to nie musisz dodawać ani cukru/miodu ani octu. Kiedy będzie gotowa, to zdejmij ją z patelni i odłóż na bok na później.
- W razie konieczności dodaj więcej masła i wrzuć na patelnie pokrojone pieczarki. Smaż pieczarki około 7 – 8 minut, tak żeby lekko zbrązowiały. Pod koniec smażenia dodaj sól oraz posyp suszonym tymianek. Dobrze przemieszaj.
- Kiedy pieczarki będą gotowe, to wlej śmietankę 30 %. Kiedy śmietanka się zagotuje to dodaj sól, pieprz oraz opcjonalnie sos sojowy. Dodaj do sosu skarmelizowaną cebulkę. Można też dodać łyżeczkę musztardy Dijon. Dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos na małym ogniu kilka minut aż sos zgęstnieje.
- Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty to dodaj ugotowane tortellini i dobrze, ale delikatnie przemieszaj, aby sos ładnie oblepił tortellini. Na koniec dodaj starty ser Grana Padano albo Parmezan.