Lato to idealny czas na wegetariańskie leczo z cukinią – lekkie, aromatyczne i pełne sezonowych warzyw. To danie, które nie tylko cieszy oczy kolorami, ale też zachwyca głębią smaku. W mojej wersji znajdziesz cukinię, paprykę, pieczarki i pomidory z puszki, dzięki czemu to wege leczo jest soczyste, aromatyczne i bardzo łatwe w przygotowaniu (chociaż trzeba się trochę nakroić – ale warto! 😄).
To świetna propozycja nie tylko dla wegetarian – polecam je każdemu, kto chce na chwilę „odpocząć od mięsa” i zjeść coś lekkiego, ale sycącego. Leczo rewelacyjnie smakuje z ryżem lub świeżym, chrupiącym pieczywem. A jeśli masz w lodówce cukinię i paprykę – to znak, że czas je wykorzystać właśnie w tym przepisie. Zapraszam po pełen przepis na wegetariańskie leczo z cukinią, które z pewnością stanie się jednym z Twoich letnich faworytów!
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA WEGE LECZO Z CUKINIĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
📝 Składniki na 4 porcje:
🔹 2 cukinie (najlepiej młode, małej albo średniej wielkości)
🔹 2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojone
🔹 200–250 g pieczarek
🔹 3 papryki, najlepiej czerwone albo mix
🔹 1 duża cebula
🔹 3 ząbki czosnku
🔹 Olej do smażenia – np. 3–4 łyżki lub według potrzeb (opcjonalnie dodaj też łyżkę masła)
🔹 1 łyżeczka wędzonej papryki (zwykłej albo słodkiej)
🔹 ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (jeśli chcesz, możesz dać więcej)
🔹 Sól i pieprz do smaku – np. 1 łyżeczka soli i ½ łyżeczki pieprzu
🔹 1 czubata łyżeczka oregano
🔹 2 łyżki lub 5 lekko czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
🔹 Posiekana natka pietruszki – opcjonalnie

WEGE LECZO Z CUKINIĄ. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Przygotuj wszystkie warzywa. Z cukinii odetnij końcówki, a potem pokrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój na małe kawałki. Pieczarki pokrój w plasterki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, przekrój na ćwiartki, a następnie pokrój w paski lub kawałki – takie, jakie lubisz w leczo. Najlepiej sprawdzą się średniej wielkości kawałki, które nie rozpadną się podczas duszenia. Cebulę pokrój na małe kawałki, a czosnek posiekaj albo zetrzyj na tarce.


KROK 2.
Do garnka wlej olej roślinny. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż około 3 minuty aż do zeszklenia. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko około pół minuty. Potem wrzuć pokrojone pieczarki, dobrze przemieszaj i smaż pieczarki około 3 – 4 minuty.


KROK 3.
Po tym czasie dodaj pokrojoną paprykę, dobrze przemieszaj i smaż około 5 minut. W międzyczasie posyp wędzoną papryką (zwykła albo słodka – jaką wolisz), ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem oraz suszonym oregano. Dobrze przemieszaj, aby rozprowadzić przyprawy.

KROK 4.
Dodaj pokrojoną cukinie i bardzo dobrze wszystko przemieszaj. Duś przez 4 – 5 minut, aż lekko zmięknie. Potem dodaj koncentrat pomidorowy, przemieszaj i przesmaż jeszcze minutę.

KROK 5.
Potem dodaj pomidory w puszce, dobrze przemieszaj, a kiedy się zagotują to duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Od czasu do czasu dobrze zamieszaj. Uwaga! Jeśli chcesz, dodaj teraz odsączoną fasolę lub ciecierzycę dla większej sytości (fasolka albo ciecierzyca jest opcjonalna). Wypróbuj i w razie konieczności dopraw. Możesz też dodać posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Podawaj solo albo z ryżem, kasza, ziemniakami, komosą lub pieczywem.


SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE POMYSŁY NA DANIA BEZ MIĘSA:
Danie z pieczarkami na obiad. Bez mięsa. – Kuchnia Izy
Szybki obiad z makaronem bez mięsa. 10 pomysłów. – Kuchnia Izy
Makaron z bakłażanem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy
Gnocchi z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Makaron z pesto i pieczonym kalafiorem. – Kuchnia Izy
Zupa z tortellini i warzywami. – Kuchnia Izy
Kotlety ziemniaczane z twarogiem. – Kuchnia Izy
Wegańskie bolognese z soczewicy. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych składników wyjdą 4 porcje.
Jedna porcja, czyli 1/4 będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie: 173
💪 Białko: 5,75 g
🧈 Tłuszcze: 8,65 g
🥔 Węglowodany: 21 g
Wartość policzona bez dodatków, czyli np. ryżu, czy kaszy.

WEGETARIAŃSKIE LECZO Z CUKINIĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Składniki
Method
- Przygotuj wszystkie warzywa. Z cukinii odetnij końcówki, a potem pokrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój na małe kawałki. Pieczarki pokrój w plasterki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, przekrój na ćwiartki, a następnie pokrój w paski lub kawałki – takie, jakie lubisz w leczo. Najlepiej sprawdzą się średniej wielkości kawałki, które nie rozpadną się podczas duszenia. Cebulę pokrój na małe kawałki, a czosnek posiekaj albo zetrzyj na tarce.
- Do garnka wlej olej roślinny. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż około 3 minuty aż do zeszklenia. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko około pół minuty. Potem wrzuć pokrojone pieczarki, dobrze przemieszaj i smaż pieczarki około 3 – 4 minuty.
- Po tym czasie dodaj pokrojoną paprykę, dobrze przemieszaj i smaż około 5 minut. W międzyczasie posyp wędzoną papryką (zwykła albo słodka – jaką wolisz), ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem oraz suszonym oregano. Dobrze przemieszaj, aby rozprowadzić przyprawy.
- Dodaj pokrojoną cukinie i bardzo dobrze wszystko przemieszaj. Duś przez 4 – 5 minut, aż lekko zmięknie. Potem dodaj koncentrat pomidorowy, przemieszaj i przesmaż jeszcze minutę.
- Potem dodaj pomidory w puszce, dobrze przemieszaj, a kiedy się zagotują to duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Od czasu do czasu dobrze zamieszaj. Uwaga! Jeśli chcesz, dodaj teraz odsączoną fasolę lub ciecierzycę dla większej sytości (fasolka albo ciecierzyca jest opcjonalna). Wypróbuj i w razie konieczności dopraw. Możesz też dodać posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Podawaj solo albo z ryżem, kasza, ziemniakami, komosą lub pieczywem.
Film
❓ FAQ – Leczo wegetariańskie z cukinią i pieczarkami
Jak przechowywać leczo?
Po całkowitym ostudzeniu przełóż leczo do szczelnego pojemnika i wstaw do lodówki. Najlepiej zjeść je w ciągu 3 dni. Jeśli dodałaś fasolę lub ciecierzycę – nie przechowuj dłużej niż 2–3 dni.
Jak odgrzewać leczo?
Leczo najlepiej odgrzewać w garnku, na małym ogniu, mieszając co jakiś czas – podgrzewaj przez 5–7 minut, aż będzie dobrze gorące. Jeśli zgęstniało, dolej odrobinę wody lub bulionu. Możesz też użyć mikrofalówki – podgrzewaj przez 2–3 minuty pod przykryciem, mieszając w połowie.
Czy leczo można mrozić?
Tak! Leczo bardzo dobrze znosi mrożenie – zwłaszcza jeśli nie dodałaś ryżu ani ziemniaków. Po ostudzeniu przełóż je do pojemnika lub woreczka do mrożenia. Można przechowywać w zamrażarce do 2–3 miesięcy.
Jak rozmrażać leczo?
Najlepiej rozmrażać leczo powoli – najpierw wstaw do lodówki na noc. Potem podgrzej je w garnku na małym ogniu. Jeśli chcesz przyspieszyć – rozmrażaj na patelni lub w garnku, na małym ogniu, pod przykryciem, z dodatkiem 2–3 łyżek wody.
Co jeszcze można dodać do leczo?
Do leczo pasuje:
- ugotowana ciecierzyca lub fasola – dla większej sytości,
- kukurydza – dla słodszego smaku,
- bakłażan, marchewka albo zielona soczewica – dla urozmaicenia,
- ostra papryczka – jeśli lubisz pikantne smaki.
Jak podbić białko w tym daniu?
Aby zwiększyć ilość białka dodaj strączki (ciecierzyca, fasola, soczewica), podawaj z kaszą gryczaną, komosą lub pełnoziarnistym pieczywem. Możesz też posypać leczo pestkami dyni lub słonecznika.
