Zupa krem z cukinii.

By misziza
2024-08-07
Rating: 0.00
(0)

Ta zupa krem z cukinii Cię zaskoczy, ale o tym za chwilę 😉 Cukinia jest świetnym warzywem, które pasuje do wielu dań i w ciągu ostatnich kilku lat zrobiła naprawdę dużą furorę w naszym kraju. Tym razie nasza kochana cukinia występuje w roli głównej. Zupa z cukinii jest nie tylko bardzo smaczna, ale zdrowa i lekka. Taka zupa jest lekkostrawna i polecana jest osobom, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Jej delikatny, kremowy smak często przypada do gustu również dzieciom, które wiadomo mają bardzo wybiórcze kulinarne gusta 😉

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂

Ale… wspomniałam, że ta zupa z cukinii Cię czymś zaskoczy, a więc muszę dotrzymać słowa. Otóż dodałam do niej dwa składniki, które pewnie nie spodziewałaś/nie spodziewałeś się tutaj znaleźć, czyli orzechy z nerkowca oraz ser Grana Padano . Orzechy nerkowca, po zblendowaniu, nadają zupie kremowej, aksamitnej konsystencji oraz dodają delikatnie słodkawy, orzechowy smak, który pięknie komponuje się z delikatnością cukinii. Natomiast ser nadaje zupie wyrazisty, lekko słony smak i aromat. Uwierz, warto dodać te składniki, choć są one opcjonalnie. Jak ich nie masz, to zupa i tak Ci wyjdzie i będzie bardzo… bardzo dobra ♥

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ KREM Z CUKINII I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

zupa z cukinii

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

CUKINIA – Najlepiej sprawdzą się cukinie o intensywnym, zielonym kolorze. Świadczy to o ich świeżości i soczystości. Unikaj owoców o żółknącej skórce lub miękkich plamach. Nie ma jednej, idealnej wielkości cukinii. Możesz użyć zarówno małych, jak i dużych owoców. Ważne, aby były jędrne i ciężkie w stosunku do swoich rozmiarów. Do zupy krem doskonale nadają się zarówno cukinie zielone, jak i żółte. Możesz również eksperymentować z innymi odmianami, np. cukinią okrągłą.

BULION/ROSÓŁ – Do zupy idealny będzie bulion warzywny, ale może być też bulion drobiowy albo rosół np z dnia poprzedniego (czysty, przelany przez sitko). Najlepiej aby był to bulion domowy, ale jeśli chcesz zupę na szybko, to możesz wykorzystać kupny bulion ze słoiczka np. Winiary.

ORZECHY I SER – Obydwa te składniki są opcjonalnie, ale to one sprawiają, że ten przepis jest tak wyjątkowy, a zupa ma nieco inny smak od sobie podobnych. Jeśli chodzi o orzechy, to oczywiście dodaj je, jeśli Ty albo Twoi bliscy nie mają na nich alergii. Możesz użyć orzechów nerkowca albo po prostu orzechów włoskich – jeśli masz czas możesz je krótko podprażyć na patelni albo w piekarniku przed dodaniem do zupy. Możesz też dodać ser – polecam Grana Padano albo Parmezan, ale tak naprawdę możesz dodać prawie każdy.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło i oliwa/olej (do podsmażenia), cebula, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz i sól.

zupa krem z cukinii
zupa krem z cukinii

ZUPA KREM Z CUKINII. KROK PO KROKU.

KROK 1.

W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 4 minuty. Następnie wrzuć pokrojony czosnek (mogą być większe kawałki), przemieszaj i przesmaż czosnek z cebulą jeszcze minutę.

zupa-z-cukiniii-przygotowanie-krok-1
zupa-z-cukiniii-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Następnie wlej bulion, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj pokrojone na plasterki albo półplasterki cukinie, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz orzechy nerkowca albo orzechy włoskie. Orzechy są opcjonalnym dodatkiem, ale gorącą polecam je użyć, bo dzięki nim zupa będzie miała ciekawszy smak, konsystencję i aromat.

Wskazówka: Jeśli chcesz, to możesz orzechy wcześniej podprażyć na patelni albo podpiec krótko (około 10 minut) w piekarniku.

zupa-z-cukinii-przygotowanie-krok-2a
zupa-z-cukinii-przygotowanie-krok-2a
zupa-z-cukinii-przygotowanie-krok-2b
zupa-z-cukinii-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Gotuj cukinię około 20 – 25 minut pod przykryciem, a potem zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego. Na koniec polecam dodać starty ser (najlepiej Grana Padano albo Parmezan, ale może być inny ulubiony), przemieszać i chwilę poczekać aż ser się roztopi – około minuty.

Można dodać pół szklanki śmietanki 30 %, jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Warto podawać z ulubionymi dodatkami np. chrupiącym pieczywem.

zupa-z-cukinii-przygotowanie-krok-3a
zupa-z-cukinii-przygotowanie-krok-3a
zupa-z-cukinii-przygotowanie-krok-3a
zupa-z-cukinii-przygotowanie-krok-3a

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

LUBISZ ZUPY KREM? MAM DLA CIEBIE TEZ INNE PROPOZYCJE:

Zupa krem z kalafiora. – Kuchnia Izy

Zupa krem z brokułów. – Kuchnia Izy

Zupa krem z marchewki. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całą zupę można podzielić na około 6 porcji.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 218

BIAŁKO: 7,6 g

TŁUSZCZE: 15,3 g

WĘGLOWODANY: 14 g

Wartość została policzona z orzechami nerkowca oraz serem Grana Padano.

zupa krem z cukinii
zupa krem z cukinii

ZUPA Z CUKINII. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

zupa z cukinii

Zupa krem z cukinii

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 6
Kalorie 218 kcal

Składniki
  

  • 3 średnie cukinie (w przybliżeniu 1200 – 1300 g)
  • 1,5 litra (1500 g) bulionu warzywnego, drobiowego albo rosołu (czystego, przelanego przez sitko)
  • jedna duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g masła plus dwie łyżki oliwy albo oleju
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 2/3 szklanki orzechów nerkowca albo orzechów włoskich opcjonalnie
  • 50 – 80 g sera Grana Padano, Parmezan albo innego ulubionego, startego na tarce. opcjonalnie

Instrukcje
 

  • W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 4 minuty. Następnie wrzuć pokrojony czosnek (mogą być większe kawałki), przemieszaj i przesmaż czosnek z cebulą jeszcze minutę.
  • Następnie wlej bulion, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj pokrojone na plasterki albo półplasterki cukinie, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz orzechy nerkowca albo orzechy włoskie. Orzechy są opcjonalnym dodatkiem, ale gorąco polecam je użyć, bo dzięki nim zupa będzie miała ciekawszy smak, konsystencję i aromat.
    Wskazówka: Jeśli chcesz, to możesz orzechy wcześniej podprażyć na patelni albo podpiec krótko (około 10 minut) w piekarniku.
  • Gotuj cukinię około 20 – 25 minut pod przykryciem na małym ogniu, a potem zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego. Na koniec polecam dodać starty ser (najlepiej Grana Padano albo Parmezan, ale może być inny ulubiony), przemieszać i chwilę poczekać aż się roztopi – około minuty.
    Można dodać pół szklanki śmietanki 30 %, jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Warto podawać z ulubionymi dodatkami np. chrupiącym pieczywem.

Film

zupa z cukinii
zupa z cukinii

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close