Zupa na rosole. Z kurczakiem i kuskusem perłowym. Znakomita♥

By misziza
2024-01-02

Szukasz przepisu na pyszną i pożywną zupę na rosole? Polecam Ci tę super smaczną zupę na bazie rosołu (chociaż można użyć też bulionu drobiowego) z mięsem z piersi z kurczaka i kuskusem perłowym. Nigdy nie jadłaś/jadłeś zupy z kuskusem perłowym? Nie martw się, jestem pewna, że taka kombinacja smaków będzie Ci odpowiadać. Myślę, że ta zupa spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom 🙂

Kuskus perłowy to drobne kuleczki makaronu, które powstają z ziaren semoliny, czyli pszenicy durum. Jest wykorzystywany głównie do sałatek i różnych dań wegetariańskich, ale jak się okazało, idealnie nadaje się do zup 🙂 Kuskus ma w sobie sporo białka, ale oczywiście to dodane mięso z kurczaka jest jego głównym źródłem w tej zupie.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ NA ROSOLE – Z KURCZAKIEM I KUSKUSEM PERŁOWYM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:

zupa na rosole z kurczakiem i kuskusem perłowym

SKŁADNIKI, KTÓRYCH POTRZEBUJESZ:

KURCZAK – Do tej zupy idealne są piersi z kurczaka. Gotują się mniej więcej tyle samo co kuskus, czyli około 20 minut, więc jest to bardzo praktyczne podczas przyrządzania tej zupy. Piersi gotujemy w całości w zupie, a po ugotowaniu wystarczy je rozszarpać za pomocą dwóch widelców i z powrotem przełożyć do zupy.

KUSKUS PERŁOWY – Tak jak wcześniej wspomniałam kuskus perłowy to drobniutkie kuleczki makaronu, które powstają z pszenicy durum. Mają leciutko orzechowy posmak i delikatną, przyjemną konsystencję. Kuskus perłowy ma większe i bardziej kuliste ziarna niż klasyczny kuskus, który jest drobnoziarnisty.

Uwaga! Przy kuskusie perłowych warto pilnować proporcji i wiedzieć jaki efekt docelowy chce się uzyskać. Pamiętaj, że kuskus perłowy absorbuje płyny, więc jeśli chcesz, aby zupa była bardziej gęsta, możesz dodać mniej płynu lub więcej kuskusu. Natomiast jeśli zupa ma być bardziej płynna/rzadsza, to dodajesz mniej kuskusu albo więcej rosołu/bulionu. Jeśli zupa będzie „stać dłużej” i na przykład chcesz ją jeszcze spożyć następnego dnia, to miej na uwadze, że kuskus przez ten czas jeszcze bardziej napęcznieje i wchłonie płyn… Ja użyłam pół szklanki kuskusu na 2 litry rosołu – nie jest to ani za dużo, ani za mało.

ROSÓŁ/BULION – Do tej zupy oczywiście idealny będzie rosół, przelany przez sitko, aby był jasny i klarowny. Idealny będzie taki z dnia poprzedniego – jednak powinno być go całkiem sporo, bo około 2 litry. Oprócz rosołu nada się również bulion drobiowy (najlepiej domowy, ewentualnie może być ze słoiczka np. Winiary, jeśli nic nie stoi na przeszkodzie, aby go wykorzystać). Może być również bulion warzywny, ale przy bulionie warzywnym trzeba będzie zupę nieco bardziej doprawić.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – Marchewka (oprócz marchewki można dodać dwie łodygi selera naciowego), cebula, lubczyk, liść laurowy, pieprz i sól, natka pietruszki, a także trochę masła i oliwy albo oleju do podsmażenia warzyw.

zupa-z-kurczakiem-i-kuskusem-perlowym-1
zupa-z-kurczakiem-i-kuskusem-perlowym-1

ZUPA NA ROSOLE. ZUPA Z KURCZAKIEM I KUSKUSEM PERŁOWYM. PRZYGOTOWANIE.

KROK 1.

Zacznij do pokrojenia cebuli i marchewki na małe kawałki. Jeśli chcesz dodać też seler naciowy, to też go pokrój. W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć cebulkę i marchewkę (jeśli dodajesz też seler naciowy, to wrzuć go razem z marchewką) i smaż je na małym ogniu około 4 minut. Po tym czasie dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj go z warzywami i smaż wszystko jeszcze minutę.

zupa-na-rosole-z-kurczakiem-i-kuskusem-przygotowanie-krok-1.
zupa-na-rosole-z-kurczakiem-i-kuskusem-przygotowanie-krok-1.

KROK 2.

Następnie wlej 2 litry zimnego rosołu albo ewentualnie bulionu drobiowego bądź warzywnego. Jeśli wlewasz rosół, to przecedź go przed sitko, aby był klarowny i jasny. Dodaj liście laurowe oraz piersi z kurczaka (w całości). Natomiast kiedy rosół/bulion się zagotują, to zmniejsz ogień i wsyp kuskus perłowy. Ja polecam Ci wsypać pół szklanki kuskusu – to jest średnia ilość. Jeśli jednak chcesz, aby zupa była trochę gęstsza, a kuskusu było po prostu więcej to wsyp około 2/3 szklanki. Gotuj pod przykryciem około 20 – 25 minut na małym ogniu – jeśli piersi z kurczaka są bardzo duże, to będą potrzebowały tych 25 minut.

zupa-na-rosole-z-kurczakiem-i-kuskusem-przygotowanie-krok-2.
zupa-na-rosole-z-kurczakiem-i-kuskusem-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

Po 20 – 25 minutach gotowania ostrożnie wyjmij piersi z kurczaka i przełóż je do miski. Za pomocą dwóch widelców rozszarp mięso z kurczaka na mniejsze kawałki, a potem włóż mięso z powrotem.

zupa-na-rosole-z-kurczakiem-i-kuskusem-przygotowanie-krok-3
zupa-na-rosole-z-kurczakiem-i-kuskusem-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

W trakcie gotowania zup dodaj sól i pieprz do smaku, łyżeczkę lubczyku albo innych ulubionych suszonych ziół np. ziół prowansalskich, a na sam koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj od razu. Smacznego ♥

zupa-na-rosole-z-kurczakiem-i-kuskusem-przygotowanie-krok-4.
zupa-na-rosole-z-kurczakiem-i-kuskusem-przygotowanie-krok-4.
zupa-na-rosole-z-kurczakiem
zupa-na-rosole-z-kurczakiem

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Całą zupę można podzielić na 8 porcji.

Jedna porcja ma w przybliżeniu:

KALORIE: 305

BIAŁKO: 26,6 g

TŁUSZCZE: 5 g

WEGLOWODANY: 38,3 g

ZUPA NA ROSOLE Z KURCZAKIEM I KUSKUSEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Zupa na rosole. Z kurczakiem i kuskusem perłowym. Znakomita♥

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 30 minutCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 40 minutPorcje:8 porcjeKalorie:305 kcal Najlepsza pora roku:Zima

Opis

Fajny i smaczny pomysł na wykorzystanie rosołu np. z dania poprzedniego, czyli zupa „na rosole” z kurczakiem i kuskusem perłowym. Smaczna, zdrowa i pełna smaku. Zamiast rosołu możesz wykorzystać bulion drobiowy albo warzywny.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Zacznij do pokrojenia cebuli i marchewki na małe kawałki. Jeśli chcesz dodać też seler naciowy, to też go pokrój. W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć cebulkę i marchewkę (jeśli dodajesz też seler naciowy, to wrzuć go razem z marchewką) i smaż je na małym ogniu około 4 minut. Po tym czasie dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj go z warzywami i smaż wszystko jeszcze minutę.
  2. Następnie wlej 2 litry zimnego rosołu albo ewentualnie bulionu drobiowego bądź warzywnego. Jeśli wlewasz rosół, to przecedź go przed sitko, aby był klarowny i jasny. Dodaj liście laurowe oraz piersi z kurczaka (w całości). Natomiast kiedy rosół/bulion się zagotują, to zmniejsz ogień i wsyp kuskus perłowy. Ja polecam Ci wsypać pół szklanki kuskusu – to jest średnia ilość. Jeśli jednak chcesz, aby zupa była trochę gęstsza, a kuskusu było po prostu więcej to wsyp około 2/3 szklanki. Gotuj pod przykryciem około 20 – 25 minut na małym ogniu – jeżeli piersi z kurczaka są duże, to mogą potrzebować właśnie tych 25 minut.
  3. Po 20 – 25 minutach gotowania ostrożnie wyjmij piersi z kurczaka i przełóż je do miski. Za pomocą dwóch widelców rozszarp mięso z kurczaka na mniejsze kawałki, a potem włóż mięso z powrotem.
  4. W trakcie gotowania dodaj sól i pieprz do smaku, łyżeczkę lubczyku albo innych ulubionych suszonych ziół np. ziół prowansalskich, a na sam koniec posiekaną natkę pietruszki. Podawaj od razu. Smacznego ♥

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close