Szukasz pomysłu na pyszny, sycący i aromatyczny obiad? Szukasz przepisu, który przypomni Ci czasu dzieciństwa ? 😉 Mam dla Ciebie idealną propozycję – tradycyjna polska zupa ogórkowa na żeberkach! Ta zupa to prawdziwa klasyka gatunku. Jest odpowiednio kwaśna, odżywcza i aromatyczna, a do tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy kilka prostych składników, odrobina czasu i cierpliwości, a na Twoim stole zagości super smaczna zupa ogórkowa. Myślę, że Ty i Twoja rodzina będziecie zachwyceni!
Historia zupy ogórkowej sięga XIV wieku, kiedy to ogórki kiszone stały się powszechnym produktem w Polsce. Zupa ogórkowa początkowo była potrawą prostą, przygotowywaną na bazie kiszonych ogórków, wody i mąki. Z czasem przepis ewoluował, a do zupy zaczęto dodawać różne warzywa, takie jak ziemniaki, marchew, pietruszka i seler. Dodawano również mięso, najczęściej wieprzowinę lub wołowinę, co wzbogacało smak i wartości odżywcze zupy. Przyznasz, XIV wiek, to sporo czasu, więc skoro przetrwała tyle stuleci, to jest wyjątkowo smaczna i z pewnością warto ją zrobić 😉
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
OGÓRKI KISZONE – Dobre ogórki kiszone to podstawa smacznej zupy ogórkowej. Ja zawsze wybieram swojskie/domowe ogórki z dodatkiem czosnku i kopru. U mnie nie ma z tym problemu, bo moja mama co roku robi duży zapas i mam dostęp do idealnych kiszonych ogórków właściwie przez cały rok. Dobre ogórki kiszone powinny mieć przyjemny, kwaśny smak i charakterystyczny zapach kiszonki. Unikaj ogórków bardzo mocno kwaśnych, gorzkich lub mdłych.
Najlepiej wybierać ogórki kiszone domowej roboty lub z pewnego źródła, np. od lokalnego rolnika. Ogórki kiszone ze sklepu mogą zawierać konserwanty i inne dodatki, które mogą negatywnie wpływać na smak Twojej zupy, ale jeśli nie masz wyboru, to wybierz te z jak najbardziej naturalnym składem.
Dodatkowe wskazówki:
Do zupy ogórkowej najlepiej nadają się ogórki kiszone w naturalnej zalewie, bez dodatku octu ♥
Jeśli ogórki są zbyt kwaśne, możesz je namoczyć w zimnej wodzie przez kilka minut przed dodaniem do zupy. ♥
Ogórki kiszone można również podsmażyć na maśle przed dodaniem do zupy – wiele osób tak właśnie robi dla lepszego aromatu i smaku, ale nie jest to konieczne ♥
ŻEBERKA – Najlepiej wybrać żeberka wieprzowe. Jest to najpopularniejszy wybór do zupy ogórkowej. Zawierają sporo tłuszczu, co nadaje zupie głębi smaku i kremową konsystencję. Wybierz żeberka o średniej wielkości, z wystarczającą ilością mięsa i kości. Można też wybrać żeberka wołowe: jest to chudsza opcja, ale nadal smaczna. Dają zupie bardziej wyrazisty, mięsny smak.
WARZYWA – Będą potrzebne typowe warzywa do przygotowania bulionu, czyli seler, por, pietruszka oraz marchewka i dodatkowo kilka większych ziemniaków.
PRZYPRAWY I ZIOŁA: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz (ziarna), sól i czarny pieprz mielony, majeranek i lubczyk.
ŚMIETANA – Śmietana nadaje zupie kremową konsystencję i łagodniejszy smak. Stanowi ona przeciwieństwo dla kwaśności ogórków kiszonych, co tworzy przyjemną równowagę smaków. Dodatkowo śmietana może również lekko zagęścić zupę, co nadaje jej bardziej sycącą konsystencję. Do zupy można wykorzystać kwaśną śmietanę albo słodką śmietankę. Słodką śmietankę można wlać bezpośrednio do zupy, natomiast kwaśną śmietanę należy najpierw zahartować, czyli stopniowo dodawać do niej gorącą zupę, cały czas mieszając. Jeśli tego nie zrobisz, to śmietana może się zwarzyć – dzieje się tak, ponieważ białka w śmietanie tracą swój naturalny kształt pod wpływem wysokiej temperatury, co powoduje ich łączenie się i tworzenie grudek.
ZUPA OGÓRKOWA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Żeberka włóż do garnka i zalej ją 2,5 litrami zimnej wody. Żeberka podziel na mniejsze kawałki. Do wody włóż też por (białą i jasnozieloną część, może być podzielony na pół), seler (obrany, jeśli jest duży, to dodaj połowę) oraz dużą, obraną pietruszkę. Dodaj też liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna czarnego pieprzu. Od momentu kiedy woda się zagotuje, to gotuj żeberka i warzywa 50 minut. Po tym czasie usuń szumowiny.
KROK 2.
Kiedy zupa będzie się gotować, to pokrój ziemniaki i marchewki na małe kawałki. Marchewki polecam pokroić na bardzo małe kawałki (jeśli chcesz możesz marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ale ja np. wolę jak kawałki są wyczuwalne). Po tym 50 minutach gotowania się warzyw i żeberek, wyjmij warzywa, czyli por, pietruszkę i seler z zupy, ale zostaw żeberka. Włóż natomiast ziemniaki i marchewki i gotuj je 20 minut.
KROK 3.
Zaraz po włożeniu ziemniaków i marchewki do zupy dodaj majeranek oraz opcjonalnie suszony lubczyk. Dodaj też sól – polecam najpierw dodać 3/4 łyżeczki soli – jeśli pod koniec gotowania zupy stwierdzisz, że to za mało, to dodasz więcej.
KROK 4.
Kiedy ziemniaki i marchewki się gotują, to zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach. Możesz też jednego albo dwa ogórki pokroić w cienkie plasterki, wtedy ogórki będą bardziej widoczne w zupie. Kiedy minie te 20 minut gotowania się ziemniaków i marchewek, to dodaj starte ogórki (podczas ścierania ogórków, może pozostać trochę soku, to ten sok również dodaj do zupy). Uwaga! Jeśli chcesz, możesz przed dodaniem ogórków do zupy przesmażyć je krótko na maśle – część osób tak robi, wtedy ogórki są nieco bardziej chrupiące i będą miały delikatniejszy smak.
Uwaga! Nie wylewaj soku po ogórkach, który jest w słoiku – może się przydać pod koniec gotowania się zupy!
KROK 5.
Jeśli chcesz możesz wyjąć żeberka z zupy – jeśli masz zamiar je wyjąć, to zrób to teraz przed dodaniem śmietany. Ja zawsze wyjmuję, bo moja rodzina lubi jeść żeberka osobno (na osobnym talerzu obok zupy). Możesz też wyjąć żeberka, usunąć mięso z kości i dodać poszarpane mięso z powrotem do zupy – to zależy od Ciebie.
KROK 6.
Na koniec czas dodać śmietankę. Jeśli chcesz dodać słodką śmietankę 30 %, aby zrównoważyć kwaśny smak zupy, to wlej ją bezpośrednio do zupy i przemieszaj. Słodkiej śmietanki nie trzeba hartować. Natomiast jeśli chcesz dodać kwaśną śmietanę (kwaśna śmietana lekko osłodzi smak smak i ją zabieli, ale pozostanie jednak więcej tego kwaskowatego smaku), to musisz ją zahartować. Nie możesz kwaśnej śmietany dodawać bezpośrednio do zupy, bo się rozwarstwi i w zupie będą pływały grudki.
Jak ją zahartować? Do miseczki włóż cztery czubate łyżki kwaśnej śmietany i posyp ją szczyptą soli. Następnie do śmietany dolej dwie łyżki zimnej/bardzo zimnej wody i dobrze przemieszaj, tak aby śmietana ładnie połączyła się z wodą i była gładka. Teraz dodaj 2 – 3 łyżki gotującej się zupy do śmietany i dobrze wszystko przemieszaj – śmietana po wymieszaniu z zupą powinna być kremowa i gładka. I dopiero tak przygotowaną śmietanę powoli wlewaj na środek zupy, cały czas delikatnie mieszając.
KROK 7.
Po zahartowaniu spróbuj, czy zupa Ci smakuje. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Jeśli zupa jest dla Ciebie za mało kwaśna, to możesz dolać sok/zalewę po ogórkach (tę która została w słoiku). Polecam dolać np. 1/4 szklanki soku i spróbować, czy jest już wystarczającą kwaśna. Jeśli nie, to dolej tyle, ile Ci odpowiada. Na koniec dodaj świeży koperek i przemieszaj. To już wszystko. Smacznego ♥
SMACZNEGO I UDANEGO BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą zupę można podzielić na 8 porcji.
Jedna porcja (wraz z mięsem z żeberek) będzie miała w przybliżeniu
KALORIE: 307
BIAŁKO: 16,2 g
TŁUSZCZE: 18,2 g
WĘGLOWODANY: 19,8 g
ZUPA OGÓRKOWA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa ogórkowa na żeberkach.
Opis:
Przepis na tradycyjną polską zupę ogórkową na żeberkach. Zupa jest odpowiednio kwaśna, bardzo smaczna oraz dzięki dodania żeberek również treściwa.
Składniki:
Przygotowanie:
- Żeberka włóż do garnka i zalej ją 2,5 litrami zimnej wody. Żeberka podziel na mniejsze kawałki. Do wody włóż też por (białą i jasnozieloną część, może być podzielony na pół), seler (obrany, jeśli jest duży, to dodaj połowę) oraz dużą, obraną pietruszkę. Dodaj też liść laurowy, ziele angielskie oraz kulki czarnego pieprzu. Od momentu kiedy woda się zagotuje, to gotuj żeberka i warzywa 50 minut. Po tym czasie usuń szumowiny.
- Kiedy zupa będzie się gotować, to pokrój ziemniaki i marchewki na małe kawałki. Marchewki polecam pokroić na bardzo małe kawałki (jeśli chcesz możesz marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ale ja np. wolę jak kawałki są wyczuwalne). Po tym 50 minutach gotowania się warzyw i żeberek, wyjmij warzywa, czyli por, pietruszkę i seler z zupy, ale zostaw żeberka. Włóż natomiast ziemniaki i marchewki i gotuj je 20 minut.
- Zaraz po włożeniu ziemniaków i marchewki do zupy dodaj majeranek oraz opcjonalnie suszony lubczyk. Dodaj też sól – polecam najpierw dodać 3/4 łyżeczki soli – jeśli pod koniec gotowania zupy stwierdzisz, że to za mało, to dodasz więcej.
- Kiedy ziemniaki i marchewki się gotują, to zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach. Możesz też jednego albo dwa ogórki pokroić w cienkie plasterki, wtedy ogórki będą bardziej widoczne w zupie. Kiedy minie te 20 minut gotowania się ziemniaków i marchewek, to dodaj starte ogórki (podczas ścierania ogórków, może pozostać trochę soku, to ten sok również dodaj do zupy). Uwaga! Jeśli chcesz, możesz przed dodaniem ogórków do zupy przesmażyć je krótko na maśle – część osób tak robi, wtedy ogórki są nieco bardziej chrupiące i będą miały delikatniejszy smak.
Uwaga! Nie wylewaj soku po ogórkach, który jest w słoiku – może się przydać pod koniec gotowania się zupy! - Jeśli chcesz możesz wyjąć żeberka z zupy – jeśli masz zamiar je wyjąć, to zrób to teraz przed dodaniem śmietany. Ja zawsze wyjmuję, bo moja rodzina lubi jeść żeberka osobno (na osobnym talerzu obok zupy). Możesz też wyjąć żeberka, usunąć mięso z kości i dodać poszarpane mięso z powrotem do zupy – to zależy od Ciebie.
- Na koniec czas dodać śmietankę. Jeśli chcesz dodać słodką śmietankę 30 %, aby zrównoważyć kwaśny smak zupy, to wlej ją bezpośrednio do zupy i przemieszaj. Słodkiej śmietanki nie trzeba hartować. Natomiast jeśli chcesz dodać kwaśną śmietanę (kwaśna śmietana lekko osłodzi smak smak i ją zabieli, ale pozostanie jednak więcej tego kwaskowatego smaku), to musisz ją zahartować. Nie możesz kwaśnej śmietany dodawać bezpośrednio do zupy, bo się rozwarstwi i w zupie będą pływały grudki.
Jak ją zahartować? Do miseczki włóż cztery czubate łyżki kwaśnej śmietany i posyp ją szczyptą soli. Następnie do śmietany dolej dwie łyżki zimnej/bardzo zimnej wody i dobrze przemieszaj, tak aby śmietana ładnie połączyła się z wodą i była gładka. Teraz dodaj 2 – 3 łyżki gotującej się zupy do śmietany i dobrze wszystko przemieszaj – śmietana po wymieszaniu z zupą powinna być kremowa i gładka. I dopiero tak przygotowaną śmietanę powoli wlewaj na środek zupy, cały czas delikatnie mieszając. - Po zahartowaniu spróbuj, czy zupa Ci smakuje. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Jeśli zupa jest dla Ciebie za mało kwaśna, to możesz dolać sok/zalewę po ogórkach (tę która została w słoiku). Polecam dolać np. 1/4 szklanki soku i spróbować, czy jest już wystarczającą kwaśna. Jeśli nie, to dolej tyle, ile Ci odpowiada. Na koniec dodaj świeży koperek i przemieszaj. To już wszystko. Smacznego ♥