Zupy owocowe z wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. U mnie jest to dokładnie zupa z dzieciństwa – taką zupkę robiłam mi moja babcia, która mieszkała na wsi i miała mały sad, a owoce zbierała z własnego ogrodu. Piękne wspomnienia i piękne czasy ♥ Jak byłam mała najczęściej robiła zupę truskawkową albo jabłkową (z papierówek). Ja dzisiaj postanowiłam wykorzystać maliny, bo miałam ich naprawdę sporo z ogrodu, więc chciałabym je po prostu wykorzystać. Ale możesz wykorzystać nie tylko maliny, ale również inne owoce np. truskawki, borówki, czereśnie, czy wiśnie. Polecam je mieszać 😉
Zupa owocowa z malin może być dość kwaśna, bo same maliny bywają czasem kwaskowate. Smak zupy owocowej będzie zależał od smaku samych owoców. I jeśli owoce są słodkie, to nie trzeba będzie dodawać dużo cukru, ale jeśli same owoce są zbyt mocno kwaskowate, a Ty albo Twoi bliscy lubią słodsze zupy, to trzeba będzie użyć więcej cukru. Przygotowałam dwa przepisy na zupę owocową. Różnią się sposobem zagęszczenia zupy: w pierwszej wersji użyłam skrobi ziemniaczanej, a w drugiej kisielu. Obydwa sposoby są dobre, choć mi bardziej smakuje z kisielem ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ OWOCOWĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
OWOCE – Piękno tej zupy tkwi nie tylko w prostocie, ale i w tym, że do tej zupy można wykorzystać większość owoców. I można je też mieszać 🙂 Polecam szczególnie: truskawki, maliny, borówki, jagody, porzeczki, czereśnie, wiśnie, śliwki.
CUKIER – Nie mogę podać dokładnej ilości cukru, jaką powinno się użyć, bo to zależy ściśle od tego, jaki smak chcesz uzyskać. Czy wolisz słodkie, słodko – kwaśne, czy bardziej kwaskowate zupy 😉 Polecam jednak użyć minimum 3 – 4 łyżki cukru na litr, natomiast górna granica zależy od Ciebie i od słodyczy owoców, które używasz. – inaczej będzie smakować zupa ze słodkimi truskawkami, a inaczej z kwaśnymi wiśniami.
SKŁADNIKI DO ZAGĘSZCZENIA ZUPY: mąka albo skrobia ziemniaczana (1 wersja) albo kisiel (2 wersja).
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – woda, cytryna plus opcjonalnie słodka śmietanka 30 % do zabielenia.
ZUPA OWOCOWA. KROK PO KROKU.
wersja 1 – zupa owocowa zagęszczona skrobią/mąką ziemniaczaną
KROK 1.
Przygotuj owoce. W zależności jakie owoce używasz, to usuń z nich pestki (np. czereśnie, wiśnie, śliwki), szypułki (truskawki), a większe owoce pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej wodę, a kiedy woda się zagotuje, to dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj je około 20 minut.
KROK 2.
W międzyczasie dodaj cukier zwykły plus cukier waniliowy. To ile cukru dodasz zależy od tego, czy użyte przez Ciebie owoce są dość słodkie, czy raczej kwaśne. Polecam użyć minimum 4 czubate łyżki cukru i jeśli to nie wystarczy, to zwiększyć tę ilość. Możesz też dodać pół małej cytryny albo limonki – jeśli użyte owoce są słodkie.
Następnie za pomocą blendera ręcznego zblenduj zupę.
KROK 3.
W osobnej miseczce wymieszaj 5 łyżek zimnej wody z 2 czubatymi łyżkami skrobi albo mąki ziemniaczanej. Wymieszaj bardzo dobrze, tak aby skrobia/mąka ziemniaczana ładnie się rozpuściła, a potem powoli wlewaj tak przygotowaną skrobię/mąkę do zupy. Wlewając, cały czas energicznie mieszaj.
Poczekaj aż zupa ponownie się zagotuje i gotuj ją na małym ogniu jeszcze. około 2 minuty.
wersja 2. – zupa owocowa zagęszczona kisielem
KROK 1.
Przygotuj owoce. W zależności jakie owoce używasz, to usuń z nich pestki (np. czereśnie, wiśnie, śliwki), szypułki (truskawki), a większe owoce pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej wodę, a kiedy woda się zagotuje, to dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj je około 20 minut.
KROK 2.
W międzyczasie dodaj cukier i cukier waniliowy. To ile cukru dodasz zależy od tego, czy użyte przez Ciebie owoce są dość słodkie, czy raczej kwaśne. Polecam użyć minimum 4 czubate łyżki cukru i jeśli to nie wystarczy, to zwiększyć tę ilość w razie potrzeb. Możesz też dodać pół małej cytryny albo limonki – jeśli użyte owoce są słodkie.
Następnie za pomocą blendera ręcznego zblenduj zupę.
KROK 3.
Do kubeczka wlej trochę gotującej się zupy np. pół chochelki i od razu wsyp kisiel. Energicznie przemieszaj, tak aby się dobrze rozpuścił – mieszaj tak około pół minuty, a potem od razu wlej do gotującej się zupy. Podczas wlewania do zupy cały czas mieszaj zupę.
Poczekaj aż zupa ponownie się zagotuje i gotuj ją na małym ogniu jeszcze. około 2 minuty.
Warto podawać z makaronem, zwłaszcza jajecznym albo kluseczkami.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą zupę można podzielić na 4 – 5 porcji.
Jedna porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu;
KALORIE: 118
BIAŁKO: 1 g
TŁUSZCZE: 0,5 g
WĘGLOWODANY: 28,5 g
Wartość policzona bez makaronu i przy dodaniu 4 łyżek cukru.
ZUPA OWOCOWA – WERSJA 1 – ZAGĘSZCZONA SKROBIĄ/MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ.
Zupa owocowa z makaronem
Ingredients
- 1,25 litra (5 szklanek) wody
- 500 – 600 g owoców np. truskawek, malin, borówek
- cukier – według potrzeb, minimum 4 łyżki jeśli chcesz uzyskać słodszą zupę, to dodaj więcej
- łyżka cukru waniliowego opcjonalnie
- pół limonki albo 1 łyżka cytryny dodaj tylko, gdy owoce są słodkie, jeśli są to kwaśne owoce, to nie dodawaj
do zagęszczenia zupy
- 5 łyżek zimnej wody
- 2 czubate łyżki skrobi albo mąki ziemniaczanej
Instructions
- Przygotuj owoce. W zależności jakie owoce używasz, to usuń z nich pestki (np. czereśnie, wiśnie, śliwki), szypułki (truskawki), a większe owoce pokrój na mniejsze kawałki.Do garnka wlej wodę, a kiedy woda się zagotuje, to dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj je około 20 minut.
- W międzyczasie dodaj cukier i cukier waniliowy. To ile cukru dodasz zależy od tego, czy użyte przez Ciebie owoce są dość słodkie, czy raczej kwaśne. Polecam użyć minimum 4 czubate łyżki cukru i jeśli to nie wystarczy, to zwiększyć tę ilość. Możesz też dodać pół małej cytryny albo limonki – jeśli użyte owoce są słodkie.Następnie za pomocą blendera ręcznego zblenduj zupę.
- W osobnej miseczce wymieszaj 5 łyżek zimnej wody z 2 czubatymi łyżkami skrobi albo mąki ziemniaczanej. Wymieszaj bardzo dobrze, tak aby skrobia/mąka ziemniaczana ładnie się rozpuściła, a potem powoli wlewaj tak przygotowaną skrobię/mąkę do zupy. Wlewając, cały czas energicznie mieszaj.Poczekaj aż zupa ponownie się zagotuje i gotuj ją na małym ogniu jeszcze. około 2 minuty.
Video
ZUPA OWOCOWA – WERSJA 2 – ZAGĘSZCZONA KISIELEM
Zupa owocowa z kisielem
Ingredients
- 1,25 litra (5 szklanek wody)
- 500 – 600 owoców np. truskawek
- cukier – według potrzeb, najlepiej minimum 4 łyżki
- łyżka cukru waniliowego
- pół limonki albo małej cytryny opcjonalnie, jeśli użyte owoce są słodkie
Do zagęszczenia
- kisiel – najlepiej o smaku użytych owoców np. kisiel truskawkowy
Instructions
- Przygotuj owoce. W zależności jakie owoce używasz, to usuń z nich pestki (np. czereśnie, wiśnie, śliwki), szypułki (truskawki), a większe owoce pokrój na mniejsze kawałki.Do garnka wlej wodę, a kiedy woda się zagotuje, to dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj je około 20 minut.
- W międzyczasie dodaj cukier i cukier waniliowy. To ile cukru dodasz zależy od tego, czy użyte przez Ciebie owoce są dość słodkie, czy raczej kwaśne. Polecam użyć minimum 4 czubate łyżki cukru i jeśli to nie wystarczy, to zwiększyć tę ilość w razie potrzeb. Możesz też dodać pół małej cytryny – jeśli użyte owoce są słodkie.Następnie za pomocą blendera ręcznego zblenduj zupę.
- Do kubeczka wlej trochę gotującej się zupy np. pół chochelki i od razu wsyp kisiel. Energicznie przemieszaj, tak aby się dobrze rozpuścił – mieszaj tak około pół minuty, a potem od razu wlej do gotującej się zupy. Podczas wlewania do zupy cały czas mieszaj zupę.
- Poczekaj aż zupa ponownie się zagotuje i gotuj ją na małym ogniu jeszcze. około 2 minuty.