Nie ukrywam, że ta konkretna zupa z pieczarkami i z brązowym ryżem jest wyjątkowa. Zarówno w smaku, jak i w sposobie przygotowania. Można ją określić jako taki wegański comfort food – rozgrzewającą, sycącą i pełną harmonijnych smaków, idealną na chłodniejsze dni. 😊Dodatek orzechów nerkowca sprawia, że zupa ma lekko orzechowy smak i bardziej kremową konsystencję niż inne zupy z dodatkiem pieczarek. Poza tym ryż brązowy dodaje zupie nuty pełnoziarnistego smaku i sprawia, że jest sycąca.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Zupa jest całkowicie wegańska, ale gwarantuje, że zasmakuje nie tylko weganom 🙂 Zwłaszcza jeśli lubisz smak pieczarek i cenisz nowości, bo myślę, że jeszcze tak przyrządzonej zupy nie jadłaś/jadłeś. To rozgrzewająca, pełna smaku zupa, którą przygotujesz wprawdzie w jednym garnku, ale będzie potrzebny blender. Tak, blender to jedyny nietypowy wymóg, ale będzie nam potrzebny, aby przyrządzić krem z nerkowca, który wspaniale zagęści nam całą zupę.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ Z PIECZKARKAMI I RYŻEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PIECZARKI – Aby wybrać dobre pieczarki, szukaj tych o jędrnym, najlepiej zamkniętym kapeluszu, bez przebarwień i nadmiernej wilgoci. Powinny mieć biały lub lekko kremowy kolor oraz delikatny, świeży zapach. Jeśli są lekko zabrudzone, nie mocz ich w wodzie – wystarczy delikatnie oczyścić je suchym lub lekko wilgotnym ręcznikiem papierowym lub miękkim pędzelkiem. W przypadku uporczywych zabrudzeń możesz opłukać pieczarki pod bieżącą, chłodną wodą, a potem szybko osuszyć je ręcznikiem papierowym.
BRĄZOWY RYŻ – Brązowy ryż świetnie pasuje do tej zupy. Ma bardziej orzechowy smak w porównaniu do delikatniejszego, neutralnego białego ryżu. Brązowy ryż doskonale pasuje do pieczarek, ponieważ jego głęboki, orzechowy smak idealnie podkreśla ziemiste nuty grzybów,
ORZECHY NERKOWCA – Dodaję orzechy nerkowca do zupy, bo nadają jej kremową konsystencję i delikatnie orzechowy smak. Po zblendowaniu z porcją zupy powstaje gęsty krem, który nie tylko ją zagęszcza, ale też sprawia, że smaki są jeszcze bardziej wyraziste. Do zagęszczenia zupy w ten sposób nadają się nie tylko nerkowce, choć to one sprawdzają się najlepiej ze względu na swoją naturalną kremowość i łagodny smak. Możesz też użyć migdałów (bez skórki), które dodadzą delikatnie słodkiego aromatu, lub orzechów włoskich, choć te mają intensywniejszy smak i mogą nieco zdominować delikatność zupy. Z kolei orzechy laskowe czy brazylijskie mogą być zbyt wyraziste lub tłuste, więc wymagają ostrożniejszego użycia.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – bulion warzywny ( w wersji nie wege można użyć rosół np. z dnia poprzedniego), cebula, marchewki, czosnek, wędzona papryka w proszku, suszony tymianek, sól i pieprz, natka pietruszki oraz tłuszcz do podsmażenia warzyw np. wegańskie masełko/mix tłuszczowy albo olej roślinny.
ZUPA Z PIECZARKAMI I RYŻEM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
W garnku rozpuść albo rozgrzej tłuszcz (olej roślinny albo wegańskie masełko), a potem wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, dobrze przemieszaj i smaż kolejne 5 minut.
KROK 2.
Następnie dodaj drobno pokrojoną marchewkę, przemieszaj i smaż ją około 4 minuty, a pod koniec smażenia dodaj starty czosnek, wędzoną paprykę w proszku oraz suszony tymianek i przesmaż wszystko kolejną minutę. Zamieszaj od czasu do czasu.
KROK 3.
Następnie wlej bulion, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i wsyp brązowy ryż. Gotuj zupę około 35 – 40 minut (tyle ile wymaga tego instrukcja na opakowaniu brązowego ryżu, który został przez Ciebie użyty). W międzyczasie dopraw zupę solą i pieprzem. Podczas gotowania dobrze zamieszaj ryż od czasu do czasu.
KROK 4.
Po ugotowaniu się ryżu odlej półtora szklanki zupy i przelej ją do blendera kielichowego. Do blendera dodaj też orzechy nerkowca i dobrze wszystko zblenduj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, to dodaj do blendera około pół szklanki wody.
KROK 5.
Potem dodaj przygotowaną masę z nerkowców do zupy, dobrze przemieszaj i zagotuj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu.
SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE INNE CIEKAWE POMYSŁY NA ZUPY. TE PROPOZYJE NA SZYBKIE ZUPY SĄ BEZ MIĘSA:
Zupa z cukinią i ziemniakami. – Kuchnia Izy
Zupa z brukselką i ziemniakami. – Kuchnia Izy
Zupa pomidorowa z ryżem. Pyszna. – Kuchnia Izy
Zupa czosnkowa. Rewelacja. – Kuchnia Izy
Zupa z fasolki szparagowej. – Kuchnia Izy
Zupa z tortellini i warzywami. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą zupę można podzielić na około 6 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 304
BIAŁKO: 7,6 g
TŁUSZCZE: 18 g
WĘGLOWODANY: 29 g
ZUPA Z PIECZARKAMI I RYŻEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa z pieczarkami i brązowym ryżem.
Składniki
- 2 litry bulionu warzywnego (w wersji nie wege może być rosół)
- 4 łyżki oleju roślinnego lub więcej w razie potrzeby albo 100 g masełka wegańskiego/mix-u tłuszczowego
- pół szklanki brązowego ryżu (100 g)
- 300 g pieczarek
- duża cebula
- 200 g marchewek
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka wędzonej papryki (może być słodka)
- czubata łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- szklanka orzechów nerkowca
- natka pietruszki
Instrukcje
- W garnku rozpuść albo rozgrzej tłuszcz (olej roślinny albo wegańskie masełko), a potem wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, dobrze przemieszaj i smaż kolejne 5 minut.
- Następnie dodaj drobno pokrojoną marchewkę, przemieszaj i smaż ją około 4 minuty, a pod koniec smażenia dodaj starty czosnek, wędzoną paprykę w proszku oraz suszony tymianek i przesmaż wszystko kolejną minutę. Zamieszaj od czasu do czasu.
- Potem wlej bulion (albo rosół), a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i wsyp brązowy ryż. Gotuj zupę około 35 – 40 minut (tyle ile wymaga tego instrukcja na opakowaniu brązowego ryżu, który został przez Ciebie użyty). W międzyczasie dopraw zupę solą i pieprzem. Podczas gotowania dobrze zamieszaj ryż od czasu do czasu.
- Po ugotowaniu się ryżu odlej półtora szklanki zupy i przelej ją do blendera kielichowego. Do blendera dodaj też orzechy nerkowca i dobrze wszystko zblenduj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, to dodaj do blendera około pół szklanki wody.
- Potem dodaj przygotowaną masę z nerkowców do zupy, dobrze przemieszaj i zagotuj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu.