Zupa z kiełbasą i warzywami. Gęsta i przepyszna.

By misziza
2024-04-13

Poznaj mój przepis na gęstą, pełną smaku zupę z kiełbasą i warzywami. A warzyw użyłam sporo, bo dodałam ziemniaki, marchewkę, fasolkę z puszki plus cebulę. Wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest aromatyczna, bardzo dobra i sycąca. W smaku i konsystencji troszkę przypomina grochówkę, tak właściwie powiedziały mi dwie bliskie osoby, co może wydawać się dziwne, bo nie ma w niej grama grochu 😉 Dlatego jeśli lubisz grochówki to myślę, że polubisz również tę zupę z kiełbasą i warzywami.

Zupę z kiełbasą możesz przygotować na czystym rosole np. z dnia poprzedniego bądź na bulionie drobiowym albo warzywnym. Jeśli masz już gotowy rosół albo bulion to właściwie przygotujesz tę zupę w mniej więcej 40 – 45 minut, a taka zupa może być Twoim obiadem nawet na 2 – 3 dni ;). Jeśli chodzi o to jaką kiełbasę wybrać do zupy to odpowiedź jest tylko jedna: Twoją ulubioną 🙂

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:

zupa z kiełbasą i warzywami

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

ROSÓŁ/BULION – Do przygotowania tej zupy z kiełbasą można użyć czysty, przelany przez sitko rosół np. z dnia poprzedniego albo bulion drobiowy lub warzywny. Jeśli chodzi o bulion to najlepiej zrobić własny, domowy, ale jeśli nie masz czasu to w wersji “na szybko” można użyć np. bulion w słoiczkach do rozpuszczenia w wodzie o jak najlepszym składzie (np. łatwo dostępny w sklepach bulion Winiary).

KIEŁBASA – Jeśli chodzi o kiełbasę to po prostu użyj swojej ulubionej. To Tobie ma smakować 😉 Ja akurat tym razem użyłam kiełbasę wiejską i to był strzał w dziesiątkę. Kiełbasę można pokroić w plasterki albo jeśli chcesz, to mniejsze kawałki.

WARZYWA – Zupa ma sporo warzyw, ale dodają one zupie niezapomnianego smaku. Użyłam ziemniaków, marchewek, cebuli oraz fasoli z puszki. Polecam użyć każde z tych warzyw i nie pomijać żadnego. Jeśli chcesz możesz też dodać 2 – 3 ząbki czosnku (wtedy starty na tarce czosnek przesmażasz z cebulką).

MĄKA PSZENNA – Użycie mąki pszennej jest niezbędne do zagęszczenia zupy.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – sól i pieprz, majeranek, masło plus olej/oliwa, mleko krowie, sos sojowy (zwykły albo ciemny jeśli go nie masz to dodaj więcej soli) oraz natka pietruszki.

zupa z kiełbasą i warzywami
zupa z kiełbasą i warzywami

ZUPA Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Najpierw pokrój wszystkie warzywa, czyli pokrój na małe kawałki ziemniaki, marchewki oraz cebulę. Natomiast kiełbasę również pokrój na kawałki. Wielkość kawałków zależy od Ciebie. Możesz ją pokroić w cienkie plasterki, pół plasterki albo małą kostkę.

zupa-z-kielbasa-przygotowanie-krok-1
zupa-z-kielbasa-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

W garnku rozpuść masło i dolej trochę oleju roślinnego albo oliwy z oliwek. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć pokrojoną kiełbasę i przesmaż ją około 5 – 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiełbasa powinna lekko zbrązowieć. Po tym czasie wyjmij kiełbasę z garnka i odłóż na bok.

zupa-z-kielbasa-przygotowanie-krok-2
zupa-z-kielbasa-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Dołóż trochę więcej masła albo oleju/oliwy i wrzuć pokrojoną drobno cebulę. Przesmaż cebulę do zeszklenia około 3 – 4 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj. (Po smażeniu kiełbasy zostaną “brązowe kawałki”, to jest skarmelizowany tłuszcz i białko, można na nim smażyć cebulkę, dodają smaku i chrupkości).

zupa-z-kielbasa-przygotowanie-krok-3
zupa-z-kielbasa-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Następnie posyp przesmażoną cebulkę mąkę pszenną i przesmaż mąkę z cebulką około pół minuty. Tak żeby nie było żadnych białych śladów mąki. Następnie powoli wlewaj bulion albo rosół. Podczas wlewania bulion/rosołu cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.

zupa-z-kielbasa-przygotowanie-krok-4
zupa-z-kielbasa-przygotowanie-krok-4

KROK 5.

Następnie wlej mleko. Kiedy wszystko się zagotuje, to dodaj sos sojowy oraz pokrojone ziemniaki i marchewkę. Dodaj też sól, pieprz oraz majeranek. Przemieszaj.

zupa-z-kielbasa-przygotowanie-krok-5
zupa-z-kielbasa-przygotowanie-krok-5

KROK 6.

Wrzuć do zupy odłożoną wcześniej kiełbasę oraz odsączoną z zalewy białą fasolkę z puszki. Dobrze wszystko przemieszaj i gotuj zupę około 20 – 25 minut. Zupa w tym czasie zgęstnieje, a ziemniaki i marchewki powinny być już miękkie.

zupa-z-kielbasa-przygootowanie-krok-6.
zupa-z-kielbasa-przygootowanie-krok-6.

KROK 7.

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Można podawać od razu.

zupa-z-kielbasa-przygotowanie-krok-7
zupa-z-kielbasa-przygotowanie-krok-7

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

JAK PRZECHOWYWAĆ “RESZTKI” ZUPY? JAK ODGRZEWAĆ?

Zostało Ci trochę zupy? Pozwól zupie całkowicie ostygnąć do temperatury pokojowej. Przelej do szczelnego pojemnika. Zupę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli chcesz możesz zupę zamrozić – zupę można przechowywać w zamrażarce przez 2 – 3 miesiące.

Odgrzewanie zupy:
  • Rozmroź zupę: Przed odgrzaniem, zupę należy całkowicie rozmrozić w lodówce lub w kuchence mikrofalowej.
  • Dodaj trochę wody lub bulionu: Podczas rozmrażania zupa może zgęstnieć. Dodaj trochę wody lub bulionu, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  • Podgrzewaj powoli: Podgrzewaj zupę na małym ogniu, często mieszając, aby równomiernie się ogrzała.
  • Nie doprowadzaj do wrzenia: Zbyt szybkie podgrzewanie lub doprowadzenie do wrzenia może spowodować rozwarstwienie się zupy.
  • Dopraw zupę do smaku po rozmrożeniu: Po rozmrożeniu i odgrzaniu zupy, możesz doprawić ją do smaku solą, pieprzem lub innymi przyprawami, zwłaszcza jeśli dodajesz trochę wody, aby nie była zbyt gęsta.

SZUKASZ INNYCH, PYSZNYCH DAŃ Z KIEŁBASĄ? SPRAWDŹ TE:

Kiełbasa w sosie pomidorowym z ciecierzycą. – Kuchnia Izy

Zapiekanka z kiełbasy, ziemniaków i cebuli. Mięsny sos pod ziemniaczaną pierzynką. – Kuchnia Izy

Zupa z kiełbasą wędzoną i ziemniakami. – Pasta Mama Cooks

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całą zupą można podzielić na około 6 porcji.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 478

BIAŁKO: 20,3 g

TŁUSZCZE: 28, 6 g

WĘGLOWODANY: 35,5 g

zupa z kiełbasą i ziemniakami
zupa z kiełbasą i ziemniakami

ZUPA Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA:

Zupa z kiełbasą i warzywami. Gęsta i przepyszna.

Trudność:IntermediateCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 35 minutCzas odpoczynku: 1 minutaCzas łącznie: 46 minutPorcje:4 porcjeKalorie:478 kcal Najlepsza pora roku:Lato

Opis:

Pyszna, gęsta i pełna smaku zupa z kiełbasą i warzywami, którą można przyrządzić na rosole albo bulionie. Ulubiona kiełbasa i dodatek ziemniaków, marchewki i białej fasolki sprawiają, że zupa jest wyjątkowo dobra.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Najpierw pokrój wszystkie warzywa, czyli pokrój na małe kawałki ziemniaki, marchewki oraz cebulę. Natomiast kiełbasę również pokrój na kawałki. Wielkość kawałków zależy od Ciebie. Możesz ją pokroić w cienkie plasterki, pół plasterki albo małą kostkę.
  2. W garnku rozpuść masło i dolej trochę oleju roślinnego albo oliwy z oliwek. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć pokrojoną kiełbasę i przesmaż ją około 5 – 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiełbasa powinna lekko zbrązowieć. Po tym czasie wyjmij kiełbasę z garnka i odłóż na bok.
  3. Dołóż trochę więcej masła albo oleju/oliwy i wrzuć pokrojoną drobno cebulę. Przesmaż cebulę do zeszklenia około 3 – 4 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj. (Po smażeniu kiełbasy zostaną “brązowe kawałki”, to jest skarmelizowany tłuszcz i białko, można na nim smażyć cebulkę, dodają smaku i chrupkości).
  4. Następnie posyp przesmażoną cebulkę mąkę pszenną i przesmaż mąkę z cebulką około pół minuty. Tak żeby nie było żadnych białych śladów mąki. Następnie powoli wlewaj bulion albo rosół. Podczas wlewania bulion/rosołu cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.
  5. Następnie wlej mleko. Kiedy wszystko się zagotuje, to dodaj sos sojowy oraz pokrojone ziemniaki i marchewkę. Dodaj też sól, pieprz oraz majeranek. Przemieszaj.
  6. Wrzuć do zupy odłożoną wcześniej kiełbasę oraz odsączoną z zalewy białą fasolkę z puszki. Dobrze wszystko przemieszaj i gotuj zupę około 20 – 25 minut. Zupa w tym czasie zgęstnieje, a ziemniaki i marchewki powinny być już miękkie.
  7. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Można podawać od razu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close