Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem.

By misziza
2024-08-19
Rating: 5.00
(1)

Mam dla Ciebie fajny, bardzo smaczny i sycący obiad, czyli makaron z mięsem mielonym i szpinakiem w sosie pomidorowym. Taki obiad robi się stosunkowo szybko (45 minut to już jest max 😉 ♥ ), a efekt jest naprawdę znakomity. Ja postanowiłam trochę urozmaić danie, wybierając do niego makaron muszle, które generalnie stosuje się do nadziewania, ale jak się okazało są świetne również do dań z sosem. Oczywiście nada się tutaj każdy rodzaj makaronu – po prostu wybierz swój ulubiony i do dzieła 😉

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂

Taki makaron z mięsem mielonym i szpinakiem zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Uznaję go nawet za taki comfort food, czyli jedzenie które może sprawiać po prostu przyjemność 😉 Można je również łatwo modyfikować, dodając ulubione zioła, przyprawy czy nawet inne warzywa, aby nadać mu osobisty charakter. U nas to danie zniknęło całkiem szybko ze stołu i właściwie nic nie zostało “na później” 🙂 Myślę, że warto skorzystać z tego przepisu i przekonać się, czy taka wersja makaronu z mięsem mielonym przypadnie Ci do gustu.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON Z MIĘSEM MIELONYM I SZPINAKIEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

makaron z mięsem mielonym i szpinakiem video

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

MAKARON – Możesz wybrać dowolny makaron. Wybierz po prostu swój ulubiony, chociaż do tego dania polecam jakiś krótszy i grubszy makaron np. penne, świderki. Możesz oczywiście wybrać duże muszle, tak jak ja. Najlepiej ugotować tak makaron al dente – makaron al dente jest jędrny, lekko twardy w środku i stawia niewielki opór przy gryzieniu. Nie jest rozgotowany, ale też nie jest surowy.

MIĘSO MIELONE – Jeśli chodzi o mięso mielone, to najlepsze do tego dania będzie po prostu mięso mielone wieprzowe, ale idealne będzie też drobiowe, czy wołowe. Oczywiście najlepiej wybierać mięso mielone, które składa się w 100% z mięsa, bez zbędnych dodatków. Zakup mięsa mielonego u rzeźnika albo bezpośrednio przy ladzie pozwala na większą kontrolę nad jego jakością. Możesz wybrać konkretny kawałek mięsa i poprosić o jego zmielenie. Jeśli nie masz wyboru i musisz kupić mięso paczkowane, to czytaj skład. Pamiętaj, że najlepiej wybierać produkty, które zawierają wyłącznie mięso, bez zbędnych dodatków takich jak woda, skrobia czy inne wypełniacze.

Jeśli chodzi o mięso mielone wieprzowe to polecam łopatkę wieprzową.

POMIDORY W PUSZCE -Najlepiej wybrać pomidory drobno krojone. Szczególnie polecam pomidory w puszce włoskiej firmy Mutti. Jeśli pomidory mają dodatek typu czosnek, bazylia, czy inne zioła, to spokojnie można je kupić, bo te dodatki dodatkowo wzbogacą smak sosu.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, olej do smażenia, sól, pieprz, czosnek, białe wino, koncentrat pomidorowy, śmietanka 30 %, słodka i ostra papryka w proszku, liście baby szpinaku i opcjonalnie ser np. Grana Padano albo Parmezan.

makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
makaron-z-miesem-mielonym-w-sosie-pomidorowym.

MAKARON Z MIĘSEM MIELONYM I SZPINAKIEM. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, najlepiej al dente, odcedź, przepłucz zimna wodą i odłóż na bok.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 – 4 minuty, a potem wrzuć mięso mielone, dobrze rozdrobnij, przemieszaj i smaż je około 7 minut aż będzie całkowicie usmażone. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.

makaron-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-1
makaron-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Po tym czasie dodaj starty na tarce czosnek, wmieszaj go w mięso mielone i przesmaż około minutę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przemieszaj go dobrze z mięsem mielonym. Przesmaż mięso z koncentratem około pół minuty.

makaron-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-2.
makaron-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

Teraz dodaj pomidory w puszce, śmietankę 30 %, zioła prowansalskie, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz trochę soli i pieprzu w razie konieczności. Dobrze przemieszaj, aby składniki ładnie się połączyły. Kiedy sos zacznie lekko bulgotać, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu około 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje i się zredukuje.

makaron-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-3a.
makaron-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-3a.
makaron-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-3b
makaron-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

Po tym czasie dodaj liście baby szpinaku, wmieszaj liście w sos i odczekaj około minuty aż liście wyraźnie stracą swoją objętość. Na koniec dodaj ugotowany makaron i dobrze wmieszaj makaron w sos, a potem opcjonalnie możesz wszystko posypać startym serem np. serem Grana Padano.

makaron-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-4a
makaron-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-4a
makaron-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-4b
makaron-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-4b

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ KILKA INNYCH, PYSZNYCH PROPOZYCJI NA SZYBKI OBIAD Z MAKARONEM:

Makaron z cukinią i serem. W stylu Mac&Cheese. – Kuchnia Izy

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy

Krewetki z makaronem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki – Kuchnia Izy

Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na około 4 porcje.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 808

BIAŁKO: 39,2 g

TŁUSZCZE: 41,7 g

WĘGLOWODANY: 71,7 g

Wartość policzona z olejem do smażenia i bez sera.

makaron z mięsem mielonym i szpinakiem
makaron z mięsem mielonym i szpinakiem

MAKARON Z MIĘSEM MIELONYM I SZPINAKIEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

makaron z mięsem mielonym i szpinakiem

Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem

Pomysł na szybki, smaczny i bardzo sycący obiad.
5 from 1 vote
Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 35 minutes
Servings 4
Calories 808 kcal

Ingredients
  

  • 300 – 350 g dowolnego, ulubionego makaronu
  • 500 – 600 g mięsa mielonego (dowolnego np. wieprzowe, wołowego, drobiowego)
  • 2 x pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone (polecam firmę Mutti)
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 80 – 100 g baby szpinaku
  • jedna średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki śmietanki 30 % (można dać trochę więcej)
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli chcesz trochę ostrzejszy sos)
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia (można też usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy)
  • około 50 – 80 g sera np. Grana Padano, Parmezanu – opcjonalnie, do posypania

Instructions
 

  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie, najlepiej al dente.
    Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 – 4 minuty, a potem wrzuć mięso mielone, przemieszaj i smaż je około 7 minut aż będzie całkowicie usmażone. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
  • Po tym czasie dodaj starty na tarce czosnek, wmieszaj go w mięso mielone i przesmaż około minutę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przemieszaj go dobrze z mięsem mielonym. Przesmaż mięso z koncentratem około pół minuty.
  • Teraz dodaj pomidory w puszce, śmietankę 30 %, zioła prowansalskie, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz trochę soli i pieprzu w razie konieczności. Dobrze przemieszaj, aby składniki ładnie się połączyły. Kiedy sos zacznie lekko bulgotać, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu około 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje i się zredukuje.
  • Po tym czasie dodaj liście baby szpinaku, wmieszaj liście w sos i odczekaj około minuty aż liście wyraźnie stracą swoją objętość. Na koniec dodaj ugotowany makaron i dobrze wmieszaj makaron w sos, a potem opcjonalnie możesz wszystko posypać startym serem np. serem Grana Padano.

Video

makaron z mięsem mielonym i szpinakiem
makaron z mięsem mielonym i szpinakiem

Join the Conversation

  1. Grzegorz says:

    5 stars
    Super pomysł na szybki obiad. Bardzo mi smakował. Nie przepadam za szpinakiem, ale tutaj fajnie pasuje.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close