Chlebek bananowy fit. Z płatkami owsianymi.

By misziza
2024-09-10
Rating: 5.00
(1)

Muszę przyznać, że ten przepis na chlebek bananowy fit z płatkami owsianymi jest jednym z moich ulubionym sposobów na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Chlebek jest banalnie prosty w przygotowaniu, a jeśli masz dobry blender kielichowy to już w ogóle przygotowanie pójdzie mega szybko 🙂 Przepisów na chlebki bananowe jest sporo. Jedne są bardziej słodkie i deserowe (mam też na stronie takie przepisy – są pyszne), a inne przepisy pokazują zdrowsze wersje chlebków bananowych i ten przepis właśnie taki jest 🙂 Ten chlebek jest wilgotny, ma dość gęste, zbite ciasto i jest naturalnie słodki, ale też bez przesady – jak dla mnie ma idealnie wywarzoną słodycz.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej.

Chlebek bananowy fit zrobiłam z płatków owsianych, które całkowicie zastąpiły mi mąkę pszenną. Uwierz, połączenie płatków owsianych i bananów daje znakomity efekt – taki chlebek ma dużo wartości odżywczych, a jednocześnie zaspokoi Twoją potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Ale przede wszystkich chlebek bananowy jest najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie mocno dojrzałych, takich już brązowych bananów z plamami, których nikt już nie chce zjeść, a po prostu szkoda wyrzucać i marnować. A więc do działa ♥

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CHLEBEK BANANOWY FIT I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:

chlebek bananowy fit

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

BANANY – Do chlebka bananowego najlepiej wybrać bardzo dojrzałe banany, które mają brązowe plamki na skórce. Są one słodsze i bardziej miękkie, co nadaje ciastu wilgotność i naturalną słodycz, dzięki czemu można użyć mniej miodu czy cukru. Dojrzałe banany łatwiej się również rozgniatają, co sprawia, że konsystencja ciasta jest gładka i jednorodna. Niedojrzałe banany są zbyt twarde i mają mniej intensywny smak, co może wpłynąć na jakość wypieku.

PŁATKI OWSIANE – Najlepiej wybrać płatki owsiane górskie. Płatki i tak trzeba zmiksować w blenderze, więc mąka owsiana też będzie odpowiednia. Płatki owsiane świetnie sprawdzają się w zdrowych chlebkach bananowych – płatki owsiane mają wysokość zawartość błonnika, są źródłem białka roślinnego, niski indeks glikemiczny i poza tym zawierają sporo witamin i minerałów.

MIÓD/SYROP KLONOWY – To ile użyjesz miodu (albo syropu klonowego) zależy od Ciebie i to jak bardzo słodki chcesz uzyskasz chlebek bananowy. Ja dodałam 3 łyżki miodu i tyle mi wystarczy – chlebek jest słodki, ale nie przesadnie słodki. Mocno dojrzałe banany są naturalnie słodkie, więc warto mieć to na uwadze, kiedy będziesz dodawała/dodawał miód czy syrop.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – mleko, sól, jajka, cynamon, proszek do pieczenia albo soda oczyszczona plus opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Opcjonalnie możesz dodać posiekaną czekoladę albo groszki/kropelki czekoladowe.

chlebek bananowy fit
chlebek bananowy fit

CHLEBEK BANANOWY FIT. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Do blendera kielichowego wsyp płatki owsiane i zblenduj je na mąkę. Możesz też zamiast płatków owsianych użyć mąkę owsianą.

chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-1.
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-1.

KROK 2.

Następnie do blendera dodaj kawałki bananów, wlej mleko, dodaj proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną, jajka, sól, miód, cynamon oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Dobrze wszystko zblenduj tak, aby składniki ładnie się połączyły. Jeśli dodajesz czekoladę (posiekaną albo groszki/kropelki czekoladowe) to dodaj ją do masy i przemieszaj łyżką.

chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-2
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-2
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-2b
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-2b
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-2c
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-2c

KROK 3.

Wysmaruj niewielką formę do pieczenia masłem albo innym tłuszczem i przelej masę do formy. Na wierzch możesz wyłożyć pokrojone plastry dodatkowego banana, czekoladę czy np. ulubioną granolę. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 40 – 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż chlebek przestygnie.

Piecz przez 40 – 45 minut w 180 stopniach góra dół. Smacznego.

chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-3
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-3
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-3b
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-3b

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥♥♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PRZEPISY NA WYKORZYSTANIE DOJRZAŁYCH BANANÓW:

Przepis na prosty chlebek bananowy. – Kuchnia Izy

Chlebek bananowy z orzechami! Tak dobrego jeszcze nie jadłam♥ – Kuchnia Izy

Muffiny bananowe z kawałkami czekolady. – Kuchnia Izy

Chlebek bananowy z czekoladą. Z 2 bananów. – Kuchnia Izy

Czekoladowy chlebek bananowy. Cudo – Kuchnia Izy

Pieczona owsianka z borówkami. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe chlebek bananowy można podzielić na 10 kawałków.

Jeden kawałek będzie miał w przybliżeniu:

KALORIE: 166

BIAŁKO: 5 g

TŁUSZCZE: 3 g

WĘGLOWODANY: 30,7 g

(wartość policzona bez opcjonalnej czekolady)

chlebek bananowy fit
chlebek bananowy fit

CHLEBEK BANANOWY FIT. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

chlebek bananowy fit

Chlebek bananowy fit.

5 from 1 vote
Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 10
Kalorie 166 kcal

Składniki
  

  • 3 dojrzałe albo bardzo dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich albo mąka owsiana
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu w formie płynnej/syropu klonowej dla słodszego chlebka możesz dodać więcej np. 4 łyżki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu – opcjonalnie
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie
  • 2 jajka, rozmiar L
  • około 50 – 80 g posiekanej czekolady albo groszków czekoladowych – opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Do blendera kielichowego wsyp płatki owsiane i zblenduj je na mąkę. Możesz też zamiast płatków owsianych użyć mąkę owsianą.
  • Następnie do blendera dodaj kawałki bananów, wlej mleko, dodaj proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną, jajka, sól, miód, cynamon oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Dobrze wszystko zblenduj tak, aby składniki ładnie się połączyły na jednolitą masę. Jeśli dodajesz czekoladę (posiekaną albo groszki/kropelki czekoladowe) to dodaj ją do masy i przemieszaj łyżką.
  • Wysmaruj niewielką formę do pieczenia masłem albo innym tłuszczem i przelej masę do formy. Na wierzch możesz wyłożyć pokrojone plastry dodatkowego banana, czekoladę czy np. ulubioną gronolę. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 40 – 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż chlebek przestygnie.

Film

zdrowy chlebek bananowy
zdrowy chlebek bananowy

Join the Conversation

  1. 5 gwiazdek
    Chlebek wyszedł bardzo dobry. Miałam wątpliwości czy wyjdzie na płatkach owsianych, ale chlebek upiekł się super i został szybko przez wszystkich zjedzony 🙂

    1. Super 🙂 Cieszę się, że chlebek zasmakował…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close