Ciastka z białą czekoladą i pistacjami.

By misziza
2025-02-27
Rating: 0.00
(0)

Jeśli szukasz przepisu na pyszne ciasteczka, które zachwycą zarówno wyglądem, jak i smakiem, te ciasteczka z białą czekoladą i pistacjami to idealna propozycja! Są absolutnie banalne do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Twoje podniebienie. ♥ Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku (zwłaszcza na początku), z przyjemnie maślanym smakiem, który idealnie komponuje się z delikatną słodyczą białej czekolady i intensywnym smakiem pistacji.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis i listę składników, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

Możesz użyć pistacji niesolonych lub solonych – dla tych, którzy uwielbiają słodko-słony kontrast, solone pistacje będą prawdziwym hitem! Mam wrażenie, że w ostatnich latach pistacje i wszystko co pistacjowe robią prawdziwą furorę np. słynna już czekolada dubajska, pączki dubajskie, serniki czy lody pistacjowe 🙂 Te ciasteczka z białą czekolada i właśnie tymi słynnymi pistacjami fanie wpisują się ten trend i przy okazji są o wiele prostsze do zrobienia od tych innych pistacjowych deserów.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PISTACJAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

ciastka z białą czekoladą i pistacjami film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

MĄKA PSZENNA – Wykorzystaj mąkę pszenną najlepiej typ 450 albo 405. Są to mąki o niskiej zawartości białka, co sprawia, że ciastka wychodzą bardziej delikatne i miękkie.

PISTACJE Do ciasteczek możesz wykorzystać pistacje niesolone albo solone. Jeśli chcesz uzyskać delikatne, bardziej klasyczne ciasteczka, wybierz pistacje niesolone. Jeśli zależy Ci na ciekawej grze smaków i kontrastach, wybierz pistacje solone, które będą ładnie balansować słodki smak. W przypadku ciasteczek w stylu amerykańskim ( a te ciasteczka są trochę w takim stylu, choć są od nich mniej słodkie), gdzie często łączymy różne smaki (słodkie, maślane, orzechowe), solone pistacje mogą dodać fajnego, “zaskakującego” elementu.

BIAŁA CZEKOLADA – Biała czekolada jest słodsza i bardziej kremowa niż tradycyjna ciemna czekolada, co sprawia, że doskonale pasuje do bardziej wyrazistych orzechów, takich jak pistacje. Wybierz białą czekoladę ulubionej marki, ale zwróć uwagę na gramaturę. Potrzebujemy 100 g. Jeśli nie lubisz białej czekolady, możesz ją zamienić na inną ulubioną np. zwykłą, mleczną.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI: masło, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, szczypta soli, jajka (rozmiar L), cukier (najlepiej brązowy).

biała czekolada
biała czekolada
ciastka z pistacjami
ciastka z pistacjami

CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PISTACJAMI. KROK PO KROKU.

KROK 1.

W rondelku rozpuść masło i zostaw do przestudzenia. Kiedy masło się studzi posiekaj czekoladę na małe kawałki albo pokrój ją na małe/bardzo małe kawałki. Obrane pistacje posiekaj na mniejsze kawałki, ale nie za małe.

ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-1.
ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-1.

KROK 2.

Do miski przelej rozpuszczone i przestudzone masło i wsyp cukier (najlepiej brązowy) i połącz masło z cukrem na jednolitą masę energicznie mieszając przez około 15 sekund. Następnie dodaj jajko oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy i ponownie energicznie mieszaj przez około 30 sekund aż powstanie jednolita lekko puszysta masa.

ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-2a.
ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-2a.
ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-2b.
ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3.

Do miski przesiej mąkę pszenną i wsyp sodą oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dobrze przemieszaj. Dodaj połowę mąki do składników mokrych i dobrze przemieszaj aż do połączenia składników, a potem dodaj drugą połowę mąki i ponownie przemieszaj aż składniki się połączą – ciasto będzie dość plastyczne.

ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-3a
ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-3a
ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-3b.
ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-3b.

KROK 4.

Następnie dodaj połowę pokrojonych pistacji i połowę białej czekolady i dobrze wmieszaj pistacje i białą czekoladę w ciasto. Na końcu możesz użyć dłoni, jeśli będzie łatwiej. Przykryj dobrze ciasto folią i odstaw do lodówki na około 30 minut.

ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-4.
ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-4.

KROK 5.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Formuj kulki z ciasta (ok. 1,5 łyżki na ciastko) i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy (pamiętaj o odstępach!). Na wierzch każdego ciastka wciśnij kawałki białej czekolady i pistacji (drugą zostawioną wcześniej połowę). Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika nie ruszaj ich przez minimum 5 minut (na początku będą bardzo miękkie i twardnieją z czasem), a potem ostrożnie przełóż je na talerz do dalszego przestudzenia. Potem upiecz drugą blaszkę ciastek.

Uwaga! Formując z ciastka kulki ciastka wyjdą grubsze (tak jak na zdjęciu), ale jeśli chcesz bardziej płaskie ciastka, to lekko spłaszcz je na blaszce przez włożeniem ich do piekarnika.

ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-5a.
ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-5a.
ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-5b.
ciastka-z-biala-czekolada-przygotowanie-krok-5b.

WSZYSTKIEGO SŁODKIEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

UWIELBIAM SŁODKIE WYPIEKI. MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE FAJNE PROPOZYCJE:

Szybki piernik na oleju. – Kuchnia Izy

Ciasto z mrożonymi jagodami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy

Ciastka z mleka skondensowanego. „Śnieżne kulki”. – Kuchnia Izy

Sernik z wiaderka. Najlepszy przepis. – Kuchnia Izy

Brownie cytrynowe z białą czekoladą. – Kuchnia Izy

Sernik pistacjowy z serków śmietankowych. – Kuchnia Izy

Muffiny z borówkami i kruszonką. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji wyjdzie około 16 – 20 ciastek (w zależności do wielkości).

Jedna ciasto (1/18 całości) będzie miało w przybliżeniu:

KALORIE: 187

BIAŁKO: 2,6 g

TŁUSZCZE: 10 g

WĘGLOWODANY: 22 g

ciasteczka z białą czekoladą i pistacjami
ciasteczka z białą czekoladą i pistacjami

CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PISTACJAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

ciastka z białą czekoladą i pistacjami

Ciastka z białą czekoladą i pistacjami.

Czas przygotowania 20 minuty
Czas “oczekiwania w lodówce” plus czas pieczenia 42 minuty
Łączny czas 1 godzina 2 minuty
Porcje 18 ciasteczek
Kalorie 187 kcal

Ingredients
  

  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • jedno jajko, rozmiar L
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie
  • 100 g białej czekolady
  • 50 – 60 g pistacji (waga po obraniu), do wyboru solone albo niesolone

Instructions
 

  • W rondelku rozpuść masło i zostaw do przestudzenia. Kiedy masło się studzi posiekaj czekoladę na małe kawałki albo pokrój ją na małe/bardzo małe kawałki. Obrane pistacje posiekaj na mniejsze kawałki, ale nie za małe.
  • Do miski przelej rozpuszczone i przestudzone masło i wsyp cukier (najlepiej brązowy) i połącz masło z cukrem na jednolitą masę energicznie mieszając przez około 15 sekund. Następnie dodaj jajko oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy i ponownie energicznie mieszaj przez około 30 sekund aż powstanie jednolita lekko puszysta masa.
  • Do miski przesiej mąkę pszenną i wsyp sodą oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dobrze przemieszaj. Dodaj połowę mąki do składników mokrych i dobrze przemieszaj aż do połączenia składników, a potem dodaj drugą połowę mąki i ponownie przemieszaj aż składniki się połączą – ciasto będzie dość plastyczne.
  • Następnie dodaj połowę pokrojonych pistacji i połowę białej czekolady i dobrze wmieszaj pistacje i białą czekoladę w ciasto. Na końcu możesz użyć dłoni, jeśli będzie łatwiej. Przykryj dobrze ciasto folią i odstaw do lodówki na około 30 minut.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Formuj kulki z ciasta (ok. 1,5 łyżki na ciastko) i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy (pamiętaj o odstępach!). Na wierzch każdego ciastka wciśnij kawałki białej czekolady i pistacji (drugą zostawioną wcześniej połowę). Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika nie ruszaj ich przez minimum 5 minut (na początku będą bardzo miękkie i twardnieją z czasem), a potem ostrożnie przełóż je na talerz do dalszego przestudzenia. Potem upiecz drugą blaszkę ciastek.

Video

ciasteczka z białą czekoladą i pistacjami
ciasteczka z białą czekoladą i pistacjami
ciastka z białą czekoladą i pistacjami
ciastka z białą czekoladą i pistacjami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close