Zostały Ci mocno dojrzałe banany? Jeśli tak, to może wykorzystasz je do zrobienia tego niezwykle czekoladowego, aromatycznego i absolutnie pysznego chlebka bananowego. Taki chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu, ma przyjemną, wilgotną konsystencję i głęboki smak. Przygotowanie chlebka bananowego to doskonały sposób na wykorzystanie mocno już dojrzałych bananów, których często nikt już nie chce jeść. Wraz z dojrzewaniem banany tracą skrobię i zamieniają ją w cukry, co nadaje im słodszy smak i głębszy aromat. Dodaje to naturalnej słodyczy wypiekom bez potrzeby używania aż tak dużej ilości cukru.
Czekoladowy chlebek bananowy to nic innego jak odmiana tradycyjnego chlebka bananowego, wzbogacona o spory dodatek kakao i opcjonalnie czekoladę. Połączenie bananowej słodyczy i intensywnego smaku czekolady sprawia, że takie ciasto jest naprawdę wyjątkowe i wielu osobom może zasmakować bardziej niż zwykły chlebek bananowy. Z pewnością warto skorzystać z takiego przepisu i przekonać się, który bardziej przypadnie Ci do gustu 🙂
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Uwaga! To są informacje ogólne. Dokładna gramatura składników podana jest na dole wpisu.
BANANY – Do chlebka bananowego najlepiej sprawdzają się bardzo dojrzałe banany, najlepiej takie, które bez użycia większej siły same się rozgniatają pod ciężarem widelca. Najlepiej, aby banany miały brązowe plamki na skórce. To oznaka, że są one dojrzałe i mają najlepszy smak do wypieków. Należy unikać bananów, które są jeszcze zielone ponieważ mogą mieć gorzki smak.
MĄKA – Najlepiej użyć zwykłej mąki pszennej tortowej, typ 450.
KAKAO – Użyj extra ciemne kakao np. kakao marki DecoMorreno. Takie kakao ma intensywny. mocno kakaowy smak i aromat.
CUKIER – Możesz użyć zarówno brązowy, jak i biały cukier, ale do tego chlebka najlepiej użyć brązowy cukier. Brązowy cukier nadaje ciastu delikatny karmelowy posmak i przyczynia się do uzyskania miękkiego, wilgotnego wnętrza. To ile cukru użyjesz zależy od Ciebie i tego jak bardzo słodkie chcesz uzyskać ciasto. Plus zwróć uwagę na to jak mocno masz dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe, tym są słodsze i nie potrzeba dodawać wtedy dużo cukru), Ja użyłam 2/3 szklanki.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – proszek do pieczenia, sól, ekstrakt waniliowy, masło, jajka, tabliczka czekolady gorzkiej 64 %.
CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną, przesiane przez sitko ciemne kakao, dodaj proszek do pieczenia i sól. Dobrze wszystko przemieszaj.
KROK 2.
Do osobnej miski włóż pokrojone na kawałki miękkie masło i wsyp cukier, najlepiej brązowy. Połącz wszystko na jednolitą, lekką kremową masę za pomocą miksera na średnich/wysokich obrotach – miksuj tak około 1 minutę.
KROK 3.
Do masy z masła i cukru dodaj ekstrakt waniliowy oraz jajka i zmiksuj. Następnie dodaj dobrze rozgniecione banany (banany rozgnieć za pomocą widelca albo ubijaka do ziemniaków). Dobrze wszystko zmiksuj, aby składniki ładnie się połączyły.
KROK 4.
Następnie dodaj do mokrych składników suche i za pomocą miksera połącz je w jednolitą masę. Po połączeniu dodaj posiekaną na małe kawałki czekolady i za pomocą np. łyżki przemieszaj wszystko. Uwaga! Możesz bezpośrednio do ciasta dodać około 80 % czekolady, a resztę dodać na wierzch.
KROK 5.
Formę do ciasta wysmaruj masłem i przełóż przygotowaną masę do formy. Wyrównaj. Wierzch możesz tez posypać kawałkami czekolady. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni (góra – dół) piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie warto zrobić test suchego patyczka i jeśli patyczek będzie wilgotny to trzymaj w piekarniku jeszcze 5 – 10 minut dłużej. Po upieczeniu, zanim wyciągniesz chlebek z formy odczekaj minimum 15 minut.
Uwaga! Jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka, to pod koniec pieczenia możesz przykryć ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Mam dla Ciebie też inne fajne przepisy na wypieki z bananami. Wypróbuj koniecznie:
Chlebek bananowy z orzechami! Tak dobrego jeszcze nie jadłam♥ – Kuchnia Izy
Muffiny bananowe z kawałkami czekolady. – Kuchnia Izy
Chlebek bananowy z czekoladą. Z 2 bananów. – Kuchnia Izy
Przepis na prosty chlebek bananowy. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Cały czekoladowy chlebek bananowy można podzielić na około 8 – 10 kawałków.
Jeden kawałek (większy, czyli 1/8) będzie miał w przybliżeniu:
KALORIE: 388
BIAŁKO: 6 g
TŁUSZCZE: 18,5 g
WĘGLOWDANY: 49 g
Czekoladowy chlebek bananowy. Składniki, przygotowanie, możliwość wydrukowania.
Czekoladowy chlebek bananowy
Ingredients
- 3 dojrzałe/mocno dojrzałe banany
- 120 g masła, miękkiego
- 2/3 szklanki brązowego cukru można użyć biały cukier, jeśli chcesz możesz użyć inna ilość np. dodać więcej cukru np. 3/4 szklanki. Nie dawaj jednak mniej niż 1/2 szklanki cukru.
- 2 jajka, rozmiar L
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki kakao (extra ciemne)
- jedna szklanka mąki pszennej np. tortowej cała szklanka ma 250 ml
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- tabliczka czekolady (100 g) – polecam czekoladę gorzką 64 %
Instructions
- Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną, przesiane przez sitko kakao, dodaj proszek do pieczenia i sól. Dobrze wszystko przmieszaj.
- Do osobnej miski włóż pokrojone na kawałki miękkie masło i wsyp cukier. Połącz wszystko na jednolitą, lekką kremową masę za pomocą miksera na średnich/wysokich obrotach – miksuj tak około 1 minutę.
- Do masy z masła i cukru dodaj ekstrakt waniliowy i jajka i zmiksuj. Następnie dodaj dobrze rozgniecione banany (banany rozgnieć za pomocą widelca albo ubijaka do ziemniaków). Dobrze wszystko zmiksuj, aby składniki się ładnie połączyły.
- Następnie dodaj do mokrych składników suche i za pomocą miksera połącz je w jednolitą masę. Po połączeniu dodaj posiekaną na małe kawałki czekolady i za pomocą np. łyżki przemieszaj wszystko. Uwaga! Możesz bezpośrednio do ciasta dodać około 80 % czekolady, a resztę dodać na wierzch.
- Formę do ciasta wysmaruj masłem i przełóż przygotowaną masę do formy. Wyrównaj. Wierzch możesz tez posypać kawałkami czekolady. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni (góra – dół) piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie warto zrobić test suchego patyczka i jeśli patyczek będzie wilgotny to trzymać w piekarniku jeszcze 5 – 10 minut dłużej. Po upieczeniu, zanim wyciągniesz chlebek z formy, to odczekaj minimum 15 minut.Uwaga! Jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka, to pod koniec pieczenia możesz przykryć ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia.