Kiełbasa z papryką i cebulką. Z patelni.

By misziza
2025-09-23
Rating: 0.00
(0)

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i sycący obiad w polskim stylu, to kiełbasa z papryką i cebulą sprawdzi się idealnie. To proste danie, które nie wymaga żadnych skomplikowanych składników ani długiego gotowania – wystarczy podsmażyć kiełbasę, dorzucić kolorową paprykę i cebulkę, a w około pół godziny na stole pojawi się pyszny posiłek. Tak przygotowana smażona kiełbasa z papryką i cebulą świetnie smakuje zarówno z podsmażanymi ziemniakami, ziemniaczanym purée, kopytkami czy kluskami, jak i w luźniejszej wersji – z frytkami.

To jedno z tych dań, które potrafi uratować dzień, gdy brakuje czasu, a mamy ochotę na coś domowego i treściwego. Papryka nadaje całości słodyczy i soczystości, cebulka lekkiej słodyczy i aromatu, a dobrze podsmażona kiełbasa – chrupiącej skórki i charakteru. Możesz dorzucić więcej papryki, aby danie było jeszcze bardziej kolorowe, albo wrzucić papryczkę chili, jeśli lubisz ostrzejsze klimaty. Spróbuj koniecznie – ta kiełbasa smażona z papryką i cebulą to klasyk, który zawsze się udaje 🙂

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KIEŁBASĘ Z PAPRYKĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

🥘 Składniki na około 4 porcje:
🔹 500 g kiełbasy, np. śląskiej
🔹 2 duże albo 3 mniejsze papryki (łącznie około 400–500 g)
🔹 2 duże cebule
🔹 tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec lub olej – według potrzeb, np. 3–4 łyżki
🔹 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
🔹 1 łyżeczka majeranku
🔹 sól i pieprz do smaku
🔹 1/2 łyżeczki lub nieco więcej słodkiej papryki w proszku
🔹 opcjonalnie: trochę ostrej papryki w proszku lub płatków chili

kiełbasa z papryką i cebulą
kiełbasa z papryką i cebulą

KIEŁBASA Z PAPRYKĄ. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Pokrój wszystkie składniki. Kiełbasę pokrój w plasterki o grubości około półtora – dwa centymetry. Cebulkę pokrój w cienkie piórka, a z papryki usuń gniazda nasienne i pokój je w cienkie paski. Czosnek drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o małych oczkach.

kielbasa-z-papryka-przygotowanie-krok-1
kielbasa-z-papryka-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Na patelni rozgrzej tłuszcz, najlepiej smalec lub ewentualnie olej. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż ją po około 3 minuty z obydwu stron (łącznie około 6 minut). Pod koniec smażenia trochę ją popieprz. Na tym etapie nie dodawaj jeszcze soli. Następnie wrzuć cebulkę bardzo dobrze przemieszaj ją z kiełbasą i smaż ją około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

kielbasa-z-papryka-przygotowanie-krok-2a
kielbasa-z-papryka-przygotowanie-krok-2a
kielbsa-z-papryka-przygotowanie-krok-2b.
kielbsa-z-papryka-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3.

W razie konieczności dodaj więcej smalcu/oleju i dodaj paprykę. Ponownie dobrze wszystko przemieszaj i smaż jeszcze wszystko 8 – 10 minut aż do miękkości papryki. Pamiętaj, aby co jakiś czas dobrze wszystko zamieszać. Pod koniec smażenia dodaj starty czosnek, majeranek, sól i pieprz do smaku oraz słodką paprykę w proszku. Jeśli wolisz nieco ostrzejsze smaki to możesz dodać ostrą paprykę w proszku lub płatki chili. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, kopytkami, ryżem, makaronem, kluskami, czy frytkami.

kielbasa-z-papryka-przygotowanie-krok-3a
kielbasa-z-papryka-przygotowanie-krok-3a
kielbasa-z-papryka-przygotowanie-krok-3b
kielbasa-z-papryka-przygotowanie-krok-3b

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ RÓWNIEŻ INNE POMYSLY NA OBIAD Z KIEŁBASĄ:

Zupa z kiełbasą i warzywami. Gęsta i przepyszna. – Kuchnia Izy

Smażona kiełbasa z cebulą i ziemniakami. – Kuchnia Izy

Makaron z kapustą kiszoną i kiełbasą. – Kuchnia Izy

Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem. – Kuchnia Izy

Leczo z cukinią i kiełbasą. – Kuchnia Izy

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cukinią. – Kuchnia Izy

Pieczona biała kiełbasa z kapustą kiszoną – Kuchnia Izy

Młoda kapusta z kiełbasą. Absolutnie pyszna. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji wyjdą około 4 porcje dania.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

🔥 Kalorie: 520
💪 Białko: 17 g
🧈 Tłuszcze: 43,4 g
🥔 Węglowodany: 15 g

To są szacunki – realne wartości zależą od konkretnej kiełbasy (marka, zawartość tłuszczu) i ilości tłuszczu, który finalnie zostanie w daniu.

kiełbasa z papryką z patelni
kiełbasa z papryką z patelni

KIEŁBASA Z PAPRYKĄ I CEBULKĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

kiełbasa z papryką i cebulą

Kiełbasa z papryką i cebulką. Smażona na patelni.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 520

Składniki
  

  • 500 g kiełbasy np. śląskiej
  • 2 duże albo 3 mniejsze papryki (łącznie około 400 – 500 g)
  • 2 duże cebule
  • tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec lub olej – według potrzeb np. 3 – 4 łyżki
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki lub nieco więcej słodkiej papryki w proszku
  • opcjonalnie: trochę ostrej papryki w proszku lub płatków chili

Method
 

  1. Pokrój wszystkie składniki. Kiełbasę pokrój w plasterki o grubości około półtora – dwa centymetry. Cebulkę pokrój w cienkie piórka, a z papryki usuń gniazda nasienne i pokój je w cienkie paski. Czosnek drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o małych oczkach
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz, najlepiej smalec lub ewentualnie olej. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż ją po około 3 minuty z obydwu stron (łącznie około 6 minut). Pod koniec smażenia trochę ją popieprz. Na tym etapie nie dodawaj jeszcze soli.
  3. Następnie wrzuć cebulkę bardzo dobrze przemieszaj ją z kiełbasą i smaż ją około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności dodaj więcej smalcu/oleju i dodaj paprykę. Ponownie dobrze wszystko przemieszaj i smaż jeszcze wszystko 8 – 10 minut aż do miękkości papryki. Pamiętaj, aby co jakiś czas dobrze wszystko zamieszać. Pod koniec smażenia dodaj majeranek, sól i pieprz do smaku oraz słodką paprykę w proszku. Jeśli wolisz nieco ostrzejsze smaki to możesz dodać ostrą paprykę w proszku lub płatki chili. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, kopytkami, ryżem, makaronem, kluskami, czy frytkami.

Film

🥘 Ciekawe pytania i odpowiedzi o smażonej kiełbasie z papryką

💛 Z czym najlepiej podawać smażoną kiełbasę z papryką i cebulką?
➡️ To danie jest bardzo uniwersalne – świetnie smakuje z ziemniakami (gotowanymi, puree albo pieczonymi), ryżem, makaronem, kopytkami czy frytkami. Możesz też podać je z pieczywem jako szybki obiad w stylu gulaszu.

💛 Czy mogę przygotować to danie wcześniej i odgrzać później?
➡️ Tak! Kiełbasa z papryką i cebulką bardzo dobrze się odgrzewa. Wystarczy podgrzać ją na patelni lub w garnku pod przykryciem z odrobiną wody. W lodówce możesz przechowywać ją do 3 dni.

💛 Czy to danie nadaje się do zamrożenia?
➡️ Tak, ale najlepiej zamrozić je bez dodatków (np. bez ziemniaków czy ryżu). Wystudzone danie przełóż do szczelnego pojemnika i włóż do zamrażarki na maksymalnie 2 miesiące. Rozmrażaj w lodówce i podgrzewaj na patelni.

💛 Jaką kiełbasę najlepiej wybrać do tego przepisu?
➡️ Najczęściej poleca się kiełbasę śląską, ale dobrze sprawdzi się też podwawelska, toruńska czy inna dobrej jakości kiełbasa wieprzowa. Ważne, aby była aromatyczna i dość mięsna.

💛 Czy danie można zrobić w ostrzejszej wersji?
➡️ Oczywiście! Wystarczy dodać więcej ostrej papryki w proszku lub płatków chili. Możesz też użyć ostrej kiełbasy, np. chorizo – wtedy smak będzie bardziej wyrazisty.

smażona kiełbasa z papryką
smażona kiełbasa z papryką

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close