Pieczone udka z kurczaka z sosem musztardowo-miodowym.

By misziza
2024-01-18

Te pieczone ćwiartki/udka z kurczaka z chrupiącą, złocistą skórką i łatwym do zrobienia sosem musztardowo – miodowym z dodatkiem czosnku to był hit w mojej rodzinie. Ćwiartki to spory kawałek mięsa, zwłaszcza dla kobiet, ale zarówno ja, jak i moja mama, która również była na obiedzie, zjadłyśmy “nasz przydział” do ostatniego gryza 😉 Pieczone udka to fajny pomysł na obiad i można podawać je z wieloma ciekawymi dodatkami, więc do dzieła 🙂

Kurczak jest świetny do tworzenia bardzo dobrych i w miarę łatwych do przygotowania dań. Nie inaczej jest z tymi pieczonymi udkami. Użyłam do nich pysznego sosu, który przygotowałam z łatwo dostępnych składników. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, obtoczyć nim mięso z kurczaka i włożyć wszystko do piekarnika. To wszystko ♥

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONE UDKA Z KURCZAKA I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JE ZROBIĆ:

pieczone udka z kurczaka

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

UDKA Z KURCZAKA/ĆWIARTKI – Ćwiartki z kurczaka (całe nogi) możesz piec w całości albo je podzielić i oddzielić pałki/podudzia od samych udek (górna część nogi bez pałki). Pamiętaj, aby zwrócić uwagę czy mięso jest świeże, czyli musi ładnie pachnieć, dobrze wyglądać, nie mieć przebarwień, a skóra powinna być lekko wilgotna i gładka. Unikaj mięsa z nadmiernymi śladami krwi, ponieważ może to wskazywać na niewłaściwe obróbki mięsa. Polecam kupować ćwiartki przy ladzie, ale jeśli kupujesz w zamkniętym opakowaniu to upewnij się, że opakowanie jest szczelne i nieuszkodzone. Sprawdź, czy nie ma przecieków, aby uniknąć skażenia bakteriami.

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

MUSZTARDAMusztarda francuska (ziarnista) oraz musztarda Dijon. Polecam użyć obydwu rodzajów musztardy dla najsmaczniejszego efektu, ale możesz też użyć tylko jednej. Do przygotowania marynaty trzeba użyć dwóch łyżek musztardy (jedna francuska i jedna Dijon), ale jeśli chcesz użyć tylko jeden rodzaj musztardy to użyj dwóch łyżek, tak żeby ogólna ilość się zgadzała. Musztarda francuska ma łagodniejszy smak, więc jeśli chcesz użyć tylko jednej, to polecam właśnie tę. Z drugiej strony jeśli właśnie lubisz mocniejsze smaki, to wykorzystaj musztardę Dijon.

PLUS MIÓD W FORMIE PŁYNNEJ, PIEPRZ I SÓL, OLEJ ROŚLINNY I ZĄBKI CZOSNKU.

pieczone-udka-z-kurczaka
pieczone-udka-z-kurczaka

PIECZONE UDKA Z KURCZAKA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Nagrzej piekarnik do 220 stopni, góra – dół. Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj ze sobą olej roślinny albo oliwę z oliwek, obydwie musztardy, miód w formie płynnej oraz bardzo drobno posiekane albo starte na tarce ząbki czosnku. Wszystkie składniki muszą być bardzo dobrze wymieszane.

pieczone udka, przygotowanie, krok 1
pieczone udka, przygotowanie, krok 1

KROK 2.

Udka z kurczaka (wraz ze skórką) dobrze posól i popieprz z obydwu stron i dobrze wetrzyj w mięso marynatę, również z obydwu stron. Nałóż więcej marynaty na wierzch.

pieczone-udka-przygotowanie-krok-2
pieczone-udka-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Przełóż udka do naczynia do zapiekania. Ze względu na wielkość udek użyłam dwóch naczyń do zapiekania. Włóż naczynia z udkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut, a potem nakryj naczynie papierem do pieczenia lub folią aluminiową i piecz jeszcze przez 10 minut. Jeśli widzisz, że skóra mocna się przypieka, to możesz nakryć folią np. 5 minut wcześniej. Łączny czas pieczenia to 45 minut. Przed podaniem można udka posypać posiekana natką pietruszki. Smacznego ♥

pieczone-udka-przygotowanie-krok-3
pieczone-udka-przygotowanie-krok-3

Udanego, Błogosławionego Dnia ♥

udka-z-kurczaka-pieczone
udka-z-kurczaka-pieczone

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji upieczesz 4 ćwiartki z kurczaka.

Jedna ćwiartka będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 639

BIAŁKA: 52 g

TŁUSZCZE: 47,2 g

WĘGLOWODANY: 12,7 g

A MOŻE MASZ OCHOTE NA INNY, FANTASTYCZNY POMYSŁ NA KURCZKA? KONIECZNIE SPRAWDŹ TEN:

PIECZONE UDKA Z KURCZAKA W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM:

Pieczone udka z kurczaka z sosem musztardowo-miodowym.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 45 minutaCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 55 minutaPorcje:4 porcjeKalorie:639 kcal Najlepsza pora roku:Zima

Opis

Idealny pomysł na obiad, czyli pieczone udka z kurczaka ze złocistą, chrupiącą skórką i soczystym “środkiem” w pysznej miodowo-musztardowej marynacie. Palce lizać! 😉

Składniki

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni, góra – dół. Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj ze sobą olej roślinny albo oliwę z oliwek, obydwie musztardy, miód w formie płynnej oraz bardzo drobno posiekane albo starte na tarce ząbki czosnku. Wszystkie składniki muszą być bardzo dobrze wymieszane.
  2. Ćwiartki z kurczaka (wraz ze skórką) dobrze posól i popieprz z obydwu stron i dobrze wetrzyj w mięso marynatę, również z obydwu stron. Nałóż więcej marynaty na wierzch.
  3. Przełóż mięso do naczynia do zapiekania. Ze względu na wielkość ćwiartek użyłam dwóch naczyń do zapiekania. Włóż naczynia z kurczakiem do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut, a potem nakryj naczynie papierem do pieczenia lub folią aluminiową i piecz jeszcze przez 10 minut. Jeśli widzisz, że skóra mocna się przypieka, to możesz nakryć folią np. 5 minut wcześniej. Łączny czas pieczenia to 45 minut. Przed podaniem można ćwiartki posypać posiekana natką pietruszki. Smacznego ♥

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close