Makaron z kapustą kiszoną i kiełbasą.

By misziza
2025-08-04
Rating: 0.00
(0)

Dziś mam dla Ciebie przepis na coś naprawdę wyjątkowego – makaron z kapustą kiszoną i kiełbasą. To danie, które łączy dwa światy – klasyczne, dobrze znane polskie smaki (czyli kiszoną kapustę i podsmażoną kiełbasę) z włoskim akcentem w postaci makaronu. Choć zazwyczaj do tego typu potraw używa się łazanek, ja postawiłam na makaron farfalle, który świetnie się tutaj sprawdził – dobrze „chwyta” kapustę i nadaje całości ciekawej tekstury. Może brzmi trochę nietypowo, ale ten makaron z kiszoną kapustą i kiełbasą naprawdę zachwyca smakiem. Jeśli lubisz kwaśne, intensywne, domowe smaki i nie boisz się kulinarnych eksperymentów, to koniecznie to wypróbuj. U mnie w domu zniknął do ostatniej łyżki – dosłownie! To idealna propozycja na szybki, sycący obiad, szczególnie w chłodniejsze dni.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON Z KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:

makaron z kapustą kiszoną i kiełbasą

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

📝 Składniki na około 4 porcje:
🔸 300 g makaronu – np. łazanki, farfalle; najlepiej jakiś mniejszy makaron
🔸 400 g kiełbasy – np. śląskiej, podwawelskiej
🔸 jedna większa cebula
🔸 3 większe ząbki czosnku
🔸 500 g kapusty kiszonej
🔸 tłuszcz do smażenia – np. 2–3 łyżki oleju plus 30 g masła
🔸 czubata łyżeczka majeranku
🔸 łyżeczka cukru
🔸 czarny pieprz – najlepiej świeżo mielony oraz sól do doprawienia
🔸 liść laurowy plus 2 – 3 x ziele angielskie
🔸 czubata łyżeczka kminku – opcjonalnie (jeśli lubisz)
🔸 łyżka sosu sojowego – opcjonalnie, ale mocno polecam
🔸 min. 2/3 szklanki wody – plus więcej w razie konieczności

makaron z kiełbasą i kapustą kiszoną
makaron z kiełbasą i kapustą kiszoną

MAKARON Z KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Ugotuj wybrany makaron według instrukcji na opakowaniu, najlepiej al dente. Po ugotowaniu odcedź na sitku i odstaw na bok. Kapustę kiszoną opłucz (jeśli jest bardzo kwaśna), odciśnij i drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w małe półplasterki (lub na jeszcze mniejsze kawałki, jeśli chcesz). Cebulkę pokój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj.

makaron-z-kapusta-przygotowanie-krok-1.j
makaron-z-kapusta-przygotowanie-krok-1.j

KROK 2.

Na głębszą patelnię wlej olej oraz dodaj opcjonalnie masło. Kiedy tłuszcz się rozpuści to dodaj pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty. Potem dodaj kiełbasę, przemieszaj i smaż około 4 – 5 minut aż do zarumienienia. W międzyczasie posyp kiełbasę majerankiem, dopraw solą i czarnym pieprzem. Na koniec dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze z pół minuty.

makaron-z-kapusta-przygotowanie-krok-2a
makaron-z-kapusta-przygotowanie-krok-2a
makaron-z-kapusta-przygotowanie-krok-2b
makaron-z-kapusta-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Następnie dodaj posiekaną kapustą kiszoną i przemieszaj. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlej 2/3 szklanki wody, przemieszaj i nakryj. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 – 35 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie miękka. Co jakiś czas, podnieś pokrywkę, zamieszaj oraz sprawdź wodę. Jeśli będzie brakowało wody to dolewaj np. po 1/4 szklanki. Na koniec dopraw wszystko solą, pieprzem do smaku oraz dodaj łyżeczkę cukru. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Opcjonalnie polecam dodać też kminek. Jeśli masz sos sojowy, to zdecydowanie polecam rownież dodać łyżkę sosu sojowego – świetnie podkręca smak.

makaron-z-kapusta-przygotowanie-krok-3a
makaron-z-kapusta-przygotowanie-krok-3a
makaron-z-kapusta-przygotowanie-krok-3b
makaron-z-kapusta-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

Na koniec dodaj ugotowany makaron, wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę razem, by smaki się połączyły. Podawaj od razu.

makaron-z-kapusta-przygotowanie-krok-4
makaron-z-kapusta-przygotowanie-krok-4

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE POMYSŁY NA DANIA Z KIEŁBASĄ:

Leczo z cukinią i kiełbasą. – Kuchnia Izy

Zupa z kiełbasą i warzywami. Gęsta i przepyszna. – Kuchnia Izy

Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem. – Kuchnia Izy

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cukinią. – Kuchnia Izy

Kiełbasa w sosie pomidorowym z ciecierzycą. – Kuchnia Izy

Pieczona biała kiełbasa w piwie z cebulą. – Kuchnia Izy

Chłopski garnek z młodą kapustą. – Kuchnia Izy

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą – tradycyjna zupa wielkanocna – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych składników wyjdą 4 porcje:

Jedna porcja, czyli 1/4 będzie miała w przybliżeniu:

🔥 Kalorie: 750
💪 Białko: 31,4 g
🧈 Tłuszcze: 42,3 g
🥔 Węglowodany: 66,4 g

makaron-z-kielbasa-i-kapusta
makaron-z-kielbasa-i-kapusta

MAKARON Z KAPUSTĄ KISZONĄ I KIEŁBASĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

makaron z kapustą kiszoną i kiełbasą

Makaron z kapustą kiszoną i kiełbasą.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 750

Składniki
  

  • 300 g makaronu np. łazanki, farfalle najlepiej jakiś mniejszy makaron
  • 400 g kiełbasy np. śląskiej, podwawelskiej
  • jedna większa cebula
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 500 g kapusty kiszonej
  • tłuszcz do smażenia np. 2 – 3 łyżki oleju plus 30 g masła
  • czubata łyżeczka majeranku
  • łyżeczka cukru
  • czarny pieprz, najlepiej świeżo mielony oraz sól do doprawienia
  • liść laurowy plus 2 – 3 x ziele angielskie
  • czubata łyżeczka kminku – opcjonalnie (jeśli lubisz)
  • łyżka sosu sojowego – opcjonalnie, ale mocno polecam
  • min. 2/3 szklanki wody plus więcej w razie konieczności

Method
 

  1. Ugotuj wybrany makaron według instrukcji na opakowaniu, najlepiej al dente. Po ugotowaniu odcedź na sitku i odstaw na bok. Kapustę kiszoną opłucz (jeśli jest bardzo kwaśna), odciśnij i drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w małe półplasterki (lub na jeszcze mniejsze kawałki, jeśli chcesz). Cebulkę pokój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj.
  2. Na głębszą patelnię wlej olej oraz dodaj opcjonalnie masło. Kiedy tłuszcz się rozpuści to dodaj pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty. Potem dodaj kiełbasę, przemieszaj i smaż około 4 – 5 minut aż do zarumienienia. W międzyczasie posyp kiełbasę majerankiem, dopraw solą i czarnym pieprzem. Na koniec dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze z pół minuty.
  3. Następnie dodaj posiekaną kiełbasę i przemieszaj. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlej 2/3 szklanki wody, przemieszaj i nakryj. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie miękka. Co jakiś czas, podnieś pokrywkę, zamieszaj oraz sprawdź wodę. Jeśli będzie brakowało wody to dolewaj np. po 1/4 szklanki. Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku (jeśli trzeba) oraz dodaj łyżeczkę cukru. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Opcjonalnie polecam dodać też kminek. Jeśli masz sos sojowy, to zdecydowanie polecam rownież dodać łyżkę sosu sojowego – świetnie podkręca smak.
  4. Na koniec dodaj ugotowany makaron, wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę razem, by smaki się połączyły. Podawaj od razu.

Film

🥄 FAQ – Najczęstsze pytania o makaron z kapustą kiszoną i kiełbasą

1. Czy mogę użyć innego rodzaju makaronu niż łazanki lub farfalle?
Tak, oczywiście! Najlepiej sprawdzą się mniejsze makarony, które dobrze łączą się z dodatkami, np. kokardki, świderki, muszelki czy krótkie rurki. Unikaj długich makaronów jak spaghetti – nie pasują do tego typu dania.

2. Czy kapustę kiszoną trzeba płukać?
To zależy od jej smaku. Jeśli jest bardzo kwaśna, warto ją przepłukać zimną wodą i dokładnie odcisnąć. Jeśli lubisz mocno kwaśne smaki – możesz pominąć ten krok. Zawsze warto spróbować kapusty przed gotowaniem.

3. Czy można użyć gotowej mieszanki łazanki z kapustą ze sklepu?
Jeśli chcesz, możesz użyć takiej mieszanki, ale domowa wersja ma o wiele lepszy smak i aromat. Masz też pełną kontrolę nad jakością składników i doprawieniem dania.

4. Czy danie nadaje się do odgrzewania?
Tak! To jedno z tych dań, które świetnie smakują także następnego dnia. Możesz je podgrzać na patelni z odrobiną wody lub masła, albo w mikrofalówce.

5. Czy mogę przygotować wersję bezmięsną?
Tak – zamiast kiełbasy możesz użyć podsmażonych pieczarek, wędzonego tofu lub wegańskiej alternatywy dla kiełbasy. Sos sojowy i majeranek nadal dodadzą dużo aromatu.

6. Czy można zamrozić to danie?
Tak, ale najlepiej smakuje świeże lub po jednym odgrzaniu. Jeśli chcesz zamrozić – najlepiej bez makaronu. Makaron dodaj dopiero po rozmrożeniu i podgrzaniu kapusty z dodatkami.

7. Czy sos sojowy nie zepsuje smaku kapusty kiszonej?
Wręcz przeciwnie – delikatna ilość sosu sojowego świetnie podkreśla smak całego dania, dodając umami. Jeśli jeszcze nie próbowałeś – koniecznie dodaj choć jedną łyżkę.

8. Czym zastąpić kminek, jeśli go nie lubię?
Kminek jest opcjonalny i możesz go pominąć. Jeśli chcesz dodać innego aromatu, spróbuj odrobiny wędzonej papryki albo liścia laurowego podczas duszenia.

9. Czy muszę dodawać cukier?
Łyżeczka cukru pomaga zrównoważyć kwaśny smak kapusty i podkreśla smak całości, ale nie jest obowiązkowa. Możesz go pominąć, jeśli unikasz cukru lub wolisz bardziej kwaśne dania.

10. Jak długo gotować kapustę, żeby była miękka, ale nie rozgotowana?
Zazwyczaj wystarczy około 30 minut duszenia pod przykryciem na małym ogniu. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać i ewentualnie dolewać wody.

makaron-z-kielbasa-i-kapusta-kiszona.
makaron-z-kielbasa-i-kapusta-kiszona.
makaron-z-kapusta-i-kielbasa
makaron-z-kapusta-i-kielbasa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close