Ten pomysł na szybki, bardzo smaczny i sycący obiad, czyli makaron z kurczakiem i pomidorami w sosie śmietankowym jest jednym z moich ulubionych dań z kurczakiem. Do sosu, który przyrządziłam na bulionie i mleku dodałam serek śmietankowy. To wszystko sprawia, że jest on naprawdę pyszny i ze pewnością pozytywnie zaskoczysz się jego smakiem.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂
Robiłam to danie w domu swojej przyjaciółki i mój pomysł na obiad oceniał bardzo szczery krytyk kulinarny, czyli jej kilkuletnia córka 😛 Danie zostało przez nią zjedzone bez większych problemów (musiałam ją tylko upewnić, że w daniu nie ma pieczarek 😉 ), więc chyba mogę już z czystym sumieniem polecić ten konkretny pomysł na obiad z makaronem. Początkowo chciałam dodać do dania makaron spaghetti, ale mały krytyk nie lubił długich makaronów, więc zamieniłam go na makaron penne. Jednak zapewniam, że z makaronem spaghetti danie będzie równie fajne 😉
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON Z KURCZAKIEM I POMIODRAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MAKARON – Wybierz swój ulubiony makaron. Będzie pasował zarówno krótki makaron, typu penne, świderki, wstążki, jak i dłuższy np. spaghetti, tagiatelle. Makaron polecam ugotować al dente.
MIĘSO Z KURCZAKA -Do dania będą potrzebne piersi z kurczaka. Ja użyłam dwie większe piersi, ale jeśli chcesz, aby w daniu było więcej mięsa, to możesz dodać jedną pierś więcej. Aby wybrać dobrą pierś z kurczaka, zwróć uwagę na jej kolor – powinna być jasnoróżowa, bez przebarwień czy szarych plam. Ważne jest także, aby była sprężysta w dotyku, bez nadmiernej ilości płynów, co świadczy o świeżości produktu.
POMIDORY – Jeśli chodzi o pomidory to wybierz swoje ulubione. W polskich sklepach są dostępne różne odmiany pomidorów. Polecam pomidor malinowy (jest bardzo soczysty i ma delikatny, słodkawy smak), pomidor śliwkowy Roma (odmiana o gęstym miąższu i małej ilości soku), czy nawet przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
BULION – Do przygotowania sosu użyłam bulion warzywny, ale nada się również bulion drobiowy, czy np. czysty, przelany przez sitko rosół. Najlepiej jakby był to bulion domowej roboty, ale w wersji szybszej można wykorzystać trochę bulionu ze słoiczka np. Winiary do rozpuszczenia w wodzie. Jeśli nie masz tych produktów, a bardzo chcesz zrobić ten obiad, to możesz ewentualnie rozpuścić jedną kostkę rosołową w dwóch szklankach wody, czyli w 500 ml.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, czosnek, sól i pieprz, mąka pszenna, masło plus olej lub oliwa do smażenia, mleko, serek śmietankowy, oregano.
MAKARON Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM.
KROK 1.
Piersi z kurczaka posól i popieprz i obtocz delikatnie w mące. Rozgrzej na patelni albo szerszym garnku wybrany tłuszcz np. olej roślinny albo masło plus olej. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to dodaj piersi na patelnię i smaż je kilka minut z każdej strony aż do całkowitego usmażenia. Smaż na średnim ogniu przez około 6-8 minut z każdej strony, aż mięso będzie złociste na zewnątrz, a w środku dobrze wysmażone (bez różowego koloru – możesz delikatnie przekroić mięso w najgrubszym miejscu, aby mieć pewność, że jest usmażone). Możesz użyć termometru kuchennego – temperatura wewnętrzna powinna wynosić około 75°C. Po usmażeniu zdejmij je z patelni i odłóż na bok – nie krój ich jeszcze, pokroisz dopiero tuż przed dodaniem do sosu. Dzięki temu zachowają swoją soczystość.
W międzyczasie ugotuj ulubiony makaron – najlepiej al dente, odcedź i odłóż na bok. Makaron dodasz na końcu.
KROK 2.
W razie konieczności dodaj więcej oleju lub masła i wrzuć pokrojoną cebulkę. Przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką około minutę.
KROK 3.
Następnie posyp mąką pszenną cebulę, przemieszaj i przesmaż około pół minuty, aż znikną białe ślady mąki. Potem cały czas mieszając, powoli wlewaj bulion – podczas wlewania bulionu trzeba mieszać, żeby nie powstały grudki mąki.
KROK 4.
Kiedy wlejesz cały bulion to dodaj mleko oraz serek śmietankowy. Dobrze wmieszaj serek w sos. Kiedy serek się rozpuści, to dodaj oregano albo zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj sos około 8 – 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
KROK 5.
Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj pokrojone pomidory, pokrojoną pierś z kurczaka (mięso pokrój tuż przed dodaniem go do sosu, wtedy piersi zachowają swoją soczystość). Dodaj też ugotowany wcześniej makaron i dobrze wszystko przemieszaj.
KROK 6.
Na koniec, jeśli chcesz możesz posypać wszystko serem, który dobrze się topi np. serem Cheddar, który ma bardziej wyrazisty smak albo delikatniejszą w smaku Mozzarellą. Chwilę poczekaj, około 2 – 3 minut, aż ser się roztopi – na ten czas możesz przykryć patelnię pokrywką, żeby ser szybciej się roztopił. To już wszystko. Podawaj od razu.
SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PROPOZCYJE NA SZYBKI OBIAD Z MAKARONEM I KURCZAKIEM:
Zupa z kurczakiem i makaronem. Przepyszna. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy
Makaron orzo z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem i warzywami. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 723
BIAŁKO: 49,7 g
TŁUSZCZE: 19,7 g
WĘGLOWODANY: 86 g
Wartość została policzona z serem, który jest opcjonalny.
Makaron z kurczakiem i pomidorami w sosie śmietanowym. Składniki, przygotowanie, możliwość wydrukowania.
Makaron z kurczakiem i pomidorami w sosie śmietanowym
Ingredients
- 2 duże piersi z kurczaka albo 3 małe (około 500 – 600 g łącznie)
- jedna średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki pszennej do posypania cebulki plus mąką do obsypania piersi z kurczaka
- 500 ml (2 szklanki) bulionu warzywnego, drobiowego albo czystego rosołu
- 3/4 szklanki mleka
- czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich można dać więcej
- sól i pieprz do smaku
- 3 średnie pomidory np. malinowe – łącznie około 350- 400 g mogą być pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
- około 350 – 400 g makaronu (dowolnego)
- około 100 g sera np. Cheddar, Mozzarella
- opakowanie serka śmietankowego – około 135 g do max. 200 g ( w zależności od wielkości opakowania)
- pieprz i sól do smaku
Instructions
- Piersi z kurczaka posól i popieprz i obtocz delikatnie w mące. Rozgrzej na patelni albo szerszym garnku tłuszcz np. olej roślinny albo masło plus olej. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to dodaj piersi na patelnię i smaż je kilka minut z każdej strony aż do całkowitego usmażenia. Smaż na średnim ogniu przez około 6-8 minut z każdej strony, aż mięso będzie złociste na zewnątrz, a w środku dobrze wysmażone (bez różowego koloru – możesz delikatnie przekroić mięso w najgrubszym miejscu, aby mieć pewność, że jest usmażone). Możesz użyć termometru kuchennego – temperatura wewnętrzna powinna wynosić około 75°C. Po usmażeniu zdejmij je z patelni i odłóż na bok – nie krój ich jeszcze, pokroisz dopiero tuż przed dodaniem do sosu. Dzięki temu zachowają swoją soczystość.W międzyczasie ugotuj ulubiony makaron – najlepiej al dente, odcedź i odłóż na bok. Makaron dodasz na końcu.
- W razie konieczności dodaj więcej oleju lub masła i wrzuć pokrojoną cebulkę. Przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką około minutę.
- Następnie posyp mąką pszenną cebulę, przemieszaj i przesmaż około pół minuty, aż znikną białe ślady mąki. Potem cały czas mieszając, powoli wlewaj bulion – podczas wlewania bulionu trzeba mieszać, żeby nie powstały grudki mąki.
- Kiedy wlejesz cały bulion to dodaj mleko oraz serek śmietankowy. Dobrze wmieszaj serek w sos. Kiedy serek się rozpuści, to dodaj oregano albo zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj sos około 8 – 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
- Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj pokrojone pomidory, pokrojoną pierś z kurczaka (mięso pokrój tuż przed dodaniem go do sosu) Dodaj też ugotowany wcześniej makaron i dobrze wszystko przemieszaj. Na koniec, jeśli chcesz możesz posypać wszystko serem, który dobrze się topi np. serem Cheddar albo Mozzarellą. Chwilę poczekaj, około 2 – 3 minut, aż ser się roztopi – na ten czas możesz przykryć patelnię pokrywką, żeby ser szybciej się roztopił. To już wszystko. Podawaj od razu.