Surówka mojego dzieciństwa, a teraz i dorosłości 😉 Jedna z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych surówek jakie istnieją, czyli po prostu marchewka z jabłkiem. W tej surówce wyczujesz zarówno słodką, jak i lekko kwaśną nutę. Marchewka z jabłkiem jest wprost idealnym dodatkiem do obiadu, ale też jako zdrową, warzywno – owocowa przekąska praktycznie w każdą porę dnia. Dużym plusem tej surówki jest to, że zazwyczaj bardzo smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Pamiętam kilka wspaniałych potraw, jakie robiła mi moja babcia gdy byłam dzieckiem. Utkwiły mi w pamięci jej delikatne placki ziemniaczane, soczyste skrzydełka z kurczaka i właśnie ta surówka. Moja babcia nie dodawała do niej np. śmietany tylko olej, cukier albo miód i “coś kwaśnego” (cytrynę albo ocet). I taką wersję lubię najbardziej, czyli jest to przepis na marchewkę z jabłkiem bez śmietany. Przekonaj się jak ta surówka jest prościutka do zrobienia i smaczna.
NAJPIERW OBEJRZYJ VIDEO Z PRZEPISEM NA MARCHEWKĘ Z JABŁKIEM:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MARCHEWKI – Na 4 średniej wielkości marchewki dodaje 2 większe jabłka albo 3 malutkie i myślę, że to dobre proporcje 🙂 Marchewki zetrzyj na tarce o cienkich oczkach albo za pomocą robota kuchennego.
JABŁKA – Jeśli chodzi o jabłka to powinny być twarde i jędrne, bez widocznych obić, pęknięć lub zgnilizny. Skórka powinna być gładka i błyszcząca, bez plam i przebarwień. Do surówki polecam jabłka sezonowe, które są bardziej aromatyczne i smaczne. Warto wybierać jabłka z lokalnych upraw, aby wspierać lokalnych rolników. Jeśli chcesz, aby surówka była bardziej chrupiąca, wybierz jabłka o grubszej skórce. Natomiast jeśli chcesz, aby surówka była bardziej słodka, wybierz odmiany jabłek o bardziej wyrazistym słodkim smaku np. odmiana Ligol, Gala, Lobo. Kwaśne odmiany to np. Szara Reneta, Boskoop.
SKŁADNIKI NA SOS/DRESSING – Olej roślinny, miód w formie płynnej albo cukier, ocet jabłkowy albo sok z cytryny oraz sól.
SURÓWKA Z MARCHEWKĄ. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Obraną marchewką zetrzyj na tarce o cienkich oczkach albo użyj robota kuchennego. Przełóż marchewkę do miski. Dobrze umyte jabłka ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.
KROK 2.
W osobnym naczynku/miseczce wymieszaj olej roślinny, miód albo cukier, ocet jabłkowy (albo świeżo wyciśnięty sok z cytryny) oraz sól. Opcjonalne możesz dodać troszkę pieprzu. Składniki dobrze wymieszaj.
KROK 3.
Oblej sosem marchewkę i jabłka i delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszaj tak, aby sos oblepił składniki.
Po wymieszaniu sprawdź smak, czy Ci odpowiada. Dużo zależy od tego, czy chcesz, aby surówka była bardziej słodka, czy kwaśna. Jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki smak, to możesz dodać więcej miodu/cukru, a jak trochę bardziej kwaskowaty to więcej octu jabłkowego albo soku z cytryny.
Opcjonalnie możesz tez dodać drobniutko posiekaną natkę pietruszki.
Surówka najlepsza jest zaraz po przygotowaniu, ale można ją chwilę schłodzić w lodówce np. 15 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą surówkę można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 137
BIAŁKO: 1,25 g
TŁUSZCZE: 5,5 g
WĘGLOWODANY: 23 g
Podsyłam Ci inne pomysł na pyszne surówki do obiadu:
Surówka Colesław. Najlepsza. – Kuchnia Izy
Surówka z pora i gruszki. Idealna na obiad. – Kuchnia Izy
SURÓWKA MARCHEWKA Z JABŁIEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA:
Marchewka z jabłkiem. Surówka.
Opis:
Idealna surówka do obiadu, czyli marchewka z jabłkiem z pysznym słodko-kwaśnym sosem. Robi się ją szybko i bardzo prosto.
Składniki:
Przygotowanie:
- Obraną marchewką zetrzyj na tarce o cienkich oczkach albo użyj robota kuchennego. Przełóż marchewkę do miski. Dobrze umyte jabłka ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.
- W osobnym naczynku/miseczce wymieszaj olej roślinny, miód albo cukier, ocet jabłkowy (albo świeżo wyciśnięty sok z cytryny) oraz sól. Opcjonalne możesz dodać troszkę pieprzu. Składniki dobrze wymieszaj.
- Oblej sosem marchewkę i jabłka i delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszaj tak, aby sos oblepił składniki.
Po wymieszaniu sprawdź smak, czy Ci odpowiada. Dużo zależy od tego, czy chcesz, aby surówka była bardziej słodka, czy kwaśna. Jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki smak, to możesz dodać więcej miodu/cukru, a jak trochę bardziej kwaskowaty to więcej octu jabłkowego albo soku z cytryny.
Opcjonalnie możesz tez dodać drobniutko posiekaną natkę pietruszki. - Surówka najlepsza jest zaraz po przygotowaniu, ale można ją chwilę schłodzić w lodówce np. 15 minut.