Jeśli czytasz ten post wiosną albo latem to masz dostęp do młodej kapusty. W końcu miesiące wiosenno – letnie to sezon na pyszną, chrupiącą młodą kapustę. Tym razem mam świetną propozycję na warzywny, bezmięsny obiad, czyli młodą kapustę z ryżem i pomidorami. Danie jest naprawdę bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Przypomina w smaku trochę wegetariańskie gołąbki 🙂 Taka młoda kapusta z ryżem i pomidorami może być lekkim daniem głównym, tak jak ja ją jadłam albo jako dodatek np. do jakiegoś mięsa.
Przygotowałam to danie w ramach współpracy z marką Naturale, a konkretnie w celach promocji ich produktu, czyli wegańskiego masełka Naturale. To masełko, a właściwie mix tłuszczów do smarowania ma przyjemny, lekko słony smak i jeśli chcesz, aby to danie było całkowicie wegańskie, to polecam Ci użycie właśnie tego produktu. Wiem, że nie wszędzie ten produkt jest dostępny, ale oczywiście spokojnie możesz to danie zrobić z użyciem zwykłego masła i oleju roślinnego bądź oliwy z oliwek.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISME NA MŁODĄ KAPUSTĘ Z RYŻEM I POMIDORAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MŁODA KAPUSTA – Sezon na młodą kapustę trwa od wiosny do lata, a szczyt przypada na maj i czerwiec. Wtedy jest ona najsłodsza, krucha i pełna smaku. Świeża młoda kapusta powinna wydzielać słodki zapach. Unikajmy egzemplarzy o kwaśnej lub stęchłej woni. Na soczystość wskazuje ciężar główki w stosunku do jej wielkości.
RYŻ – Wybierz swój ulubiony ryż. Będzie pasował praktycznie każdy. Ja polecam ryż Basmati albo Jaśminowy.
MARCHEWKI – Dodanie marchewek jest wprawdzie opcjonalne, ale zdecydowanie warto je dodać. Dodają słodyczy i chrupkości.
KONCENTRAT POMIDOROWY – Nie pomijaj koncentratu! 😉 Koncentrat pomidorowy wzbogaca smak potrawy, dodając słodyczy i kwaskowości, które równoważą smak kapusty i marchewki. Dodanie koncentratu nada potrawie piękny, czerwony kolor, który jest apetyczny i zachęcający.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: pomidory (polecam malinowe), masełko wegańskie Naturale albo zwykłe masło, cebula, natka pietruszki, pieprz i sól, cukier, zwykła woda, mielony kmin rzymski (opcjonalnie)
.
MŁODA KAPUSTA Z RYŻEM I POMIDORAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od pokrojenia wszystkich warzyw. Młodą kapustę pokój w paski (w miarę szerokie), usuń twardy głąb kapusty. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych albo dużych oczkach, cebulę oraz pomidory pokrój na kawałki. Jeśli chcesz możesz pomidory sparzyć i obrać ze skórki, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Na patelni rozpuść masełko wegańskie (w wersji całkowicie wegańskiej) albo zwykłe masło plus dwie łyżki oleju (w wersji tradycyjnej). Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to wrzuć na patelnie cebulę oraz marchewki i smaż je około 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, przemieszaj i przesmaż go około pół minuty.
KROK 2.
Następnie dodaj na patelnię pokrojoną młodą kapustę oraz pomidory. Zalej wodą, tak nieco więcej niż pół szklanki. Przykryj patelnię i trzymaj pod przykryciem na małym/średnim ogniu około 15 – 20 minut. W międzyczasie, tak po 10 minutach dodaj sól, pieprz, cukier oraz opcjonalnie mielony kmin rzymski. Po dodaniu przypraw wszystko przemieszaj. W trakcie również zamieszaj z 2 – 3 razy.
KROK 3.
Kiedy kapusta będzie już odpowiednio miękka, to dodaj ugotowany ryż oraz natkę pietruszki. Dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły. To już wszystko 🙂
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥♥♥
MASZ OCHOTĘ NA INNE DANIA Z MŁODĄ KAPUSTĄ? POLECAM CI W SZCZEGÓLNOŚCI:
Młoda kapusta z kiełbasą. Absolutnie pyszna. – Kuchnia Izy
Młoda kapusta z koperkiem. Z zasmażką. – Kuchnia Izy
Młoda kapusta z boczkiem. – Kuchnia Izy
Surówka z młodej kapusty. Super smak. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na około 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 364
BIAŁKO: 8,2 g
TŁUSZCZE: 14,7 g
WĘGLOWODANY: 53,5 g
MŁODA KAPUSTA Z RYŻEM I POMIDORAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Młoda kapusta z ryżem i pomidorami
Ingredients
- główka młodej kapusty – średnia/większa (około 800 g)
- 200 g ulubionego ryżu
- 300 g marchewek
- jedna średnia cebula
- 3 średnie pomidory (polecam malinowe)
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- nieco więcej niż pół szklanki wody
- łyżeczka brązowego albo białego cukru
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- tłuszcz do smażenia, czyli około 80 g masełka wegańskiego Naturale (wersja wegańska) albo około 40 g zwykłego masła plus około 2 łyżki oleju roślinnego.
Instructions
- Zacznij od pokrojenia wszystkich warzyw. Młodą kapustę pokój w paski (w miarę szerokie), usuń twardy głąb kapusty. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych albo dużych oczkach, cebulę oraz pomidory pokrój na kawałki. Jeśli chcesz możesz pomidory sparzyć i obrać ze skórki, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie.Na patelni rozpuść masełko wegańskie (w wersji całkowicie wegańskiej) albo zwykłe masło plus dwie łyżki olej (w wersji tradycyjnej). Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to wrzuć na patelnie cebulę oraz marchewki i smaż je około 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, przemieszaj i przesmaż go około pół minuty.
- Następnie dodaj na patelnię pokrojoną młodą kapustę oraz pomidory. Zalej wodą, tak nieco więcej niż pół szklanki. Przykryj patelnię i trzymaj pod przykryciem na małym/średnim ogniu około 15 – 20 minut. W międzyczasie, tak po 10 minutach dodaj sól, pieprz, cukier oraz opcjonalnie mielony kmin rzymski. Po dodaniu przypraw wszystko przemieszaj. W trakcie również zamieszaj z 2 – 3 razy.
- Kiedy kapusta będzie już odpowiednio miękka, to dodaj ugotowany ryż oraz natkę pietruszki. Dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły. To już wszystko