Pasztet jajeczny z porem.

By misziza
2024-03-18

Idealny na Wielkanoc, ale też w każdy inny dzień roku pyszny, sycący i prosty w przygotowaniu pasztet jajeczny z porem i szczypiorkiem. Pasztet jajeczny to potrawa z jajek, ugotowanych na twardo, a następnie startych i zmieszanych z różnymi dodatkami. Dodałam całkiem sporo fajnych składników, które kojarzą się ze świętami wielkanocnymi, a które sprawiają, że pasztet jest tak dobry i pełen smaku. Taki pasztet jest świetny na wielkanocne śniadanie, a można go przygotować dzień wcześniej.

U mnie pasztet jajeczny je się głównie z chlebem. Taki chlebek jest naprawdę bardzo dobry ♥ Ale taki pasztet może być również samodzielnym daniem. Możesz go podać z chrupiącym pieczywem i świeżymi warzywami. Jest to też fajny pomysł jako dodatek do obiadu. Warto go podać z sałatką, zupą lub pieczonymi ziemniakami. Pomysłów jest całkiem sporo, więc naprawdę warto go zrobić:

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PASZTET JAJECZNY Z POREM I ZOBACZ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:

pasztet jajeczny z porem

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

JAJKA – Będzie potrzebne aż 12 jaj (10 do ugotowania na twardo plus 2 dodatkowo). 12 jaj to sporo! Sekretem dobrego pasztetu jajecznego jest niewątpliwie serce tej potrawy – jaja. Aby w pełni docenić smak i wartości odżywcze dania, warto sięgnąć po produkt najwyższej jakości. Postaw na świeżość! Najlepiej wybrać jaja prosto od szczęśliwych kur, hodowanych w sposób naturalny, na wolnym wybiegu lub w zgodzie z ekologicznymi standardami. Taki wybór to nie tylko gwarancja smaku, ale także troska o dobro zwierząt i zdrowie Twojej rodziny.

POR – Często w pasztetach jajeczny pojawia się cebula. Ja dzisiaj zastąpiłam ją porem, który należy do tej samej rodziny co cebula. Ma łagodniejszy, bardziej słodki smak niż cebula i ma delikatniejszy aromat. Wybierz dużego pora i pamiętaj, aby dobrze go przepłukać i oczyścić, bo między warstwami warzywa lubi gromadzić się piasek/ziemia.

SER – Ser nadaje pasztetowi bogaty, słony smak, który doskonale komponuje się z jajkami. Dodaje też charakterystycznej kremowej nuty, która sprawia, że pasztet jest bardziej aksamitny i po prostu przyjemniejszy w jedzeniu. Ja polecam Ci ser Cheddar, bo ma nieco mocniejszy smak, ale jeśli chcesz wersję łagodniejszą to użyj startego sera Mozzarella albo Gouda.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI: szczypiorek, olej, pieprz i sól, śmietana 18 %, majonez, musztarda np. Dijon, panierka Panko albo bułka tarta, masło i słodka papryka w proszku.

pasztet jajeczny z porem
pasztet jajeczny z porem

PASZTET JAJECZNY. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

10 jajek ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostrożnie obierz ze skorupek i zetrzyj jaja na tarce o grubych oczkach. Umieść starte jajka w misce. (na dole podałam jak ugotować jajka na twardo).

pasztet-jajeczny-przygotowanie-krok-1
pasztet-jajeczny-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Dobrze oczyszczonego pora (jego białą i jasnozieloną część, bez zielonych liści) pokrój na małe/malutkie kawałki. Na patelni rozgrzej olej/masło a kiedy będzie rozgrzany, to wrzuć na patelnię pora. Trochę posól i smaż około 10 minut aż wyraźnie zmięknie. Zdejmij z ognia i zostaw minimum 5 minut do przestudzenia.

pasztet-jajeczny-przygotowanie-krok-2a
pasztet-jajeczny-przygotowanie-krok-2a
pasztet-jajeczny-przygotowanie-krok-2b
pasztet-jajeczny-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Do startych jajek dodaj majonez, musztardę, kwaśną śmietanę, sól i pieprz, panierkę Panko albo bułkę tartą, słodką paprykę w proszku, posiekany szczypiorek, ostudzonego pora oraz starty na tarce ser (Cheddar albo Mozzarellę).

pasztet-jajeczny-przygotowanie-krok-3
pasztet-jajeczny-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Z dwóch jajek rozdziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do miski do reszty składników. Wszystko dobrze wymieszaj.

pasztet-jajeczny-przygotowanie-krok-4
pasztet-jajeczny-przygotowanie-krok-4

KROK 5.

Na koniec ubij białka (tych z dwóch jajek) na sztywną pianę. Pianę dodaj do reszty składników i ostrożnie np. za pomocą łopatki albo łyżki przemieszaj, aby wszystko ładnie się połączyło.

pasztet-jajeczny-przygotowanie-krok-5
pasztet-jajeczny-przygotowanie-krok-5

KROK 6.

Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie masłem i przełóż do niej masę jajeczną i rozprowadź ją równomiernie. Na wierzch możesz dodać cienkie kawałki masła. Piecz we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarnika przez około 50 – 55 minut. Ostatnie 10 minut pieczenia, jeśli wierzch mocno się przypieka, przykryj folią lub papierem do pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika delikatnie wstrząśnij formą i zwróć uwagę szczególnie na środek – jeśli masa nie jest płynna (jest sztywna), to pasztet będzie gotowy. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż pasztet jajeczny przestygnie i dopiero potem wyjmij go z formy.

pasztet-jajeczny-przygotowanie-krok-6.
pasztet-jajeczny-przygotowanie-krok-6.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

Jak ugotować jajka na twardo?

Do garnka wlej zimną wodę. Użyj tyle wody, aby przykryć w całości jajka.

Opcjonalnie możesz dodać trochę soli – sól pomaga zapobiec pękaniu skorupek jajek.

Ostrożnie umieść jajka w garnku.

Od momentu zagotowania się wody, zmniejsz trochę ogień i gotuj jajka przez 8-10 minut. Bezpieczniej jest trzymać w wodzie 10 minut.

Kiedy jajka się ugotują, to zdejmij garnek z ognia i ostrożnie odlej gorącą wodę albo wyjmij jajka z wody.

Zalej jajka zimną/bardzo zimną wodą, aby je ostudzić i zatrzymać proces gotowania. Możesz je też włożyć do zimnej wody i chwilę poczekać.

Obierz jajka ze skorupek.

pasztet jajeczny
pasztet jajeczny
A może masz ochotę na inne danie z jajkami w roli głównej. Zapraszam Cię na przepis na pyszną włoską frittatę z cukinią:

Frittata z cukinią i serem. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Cały pasztet można podzielić na 8 – 10 porcji.

Jedna porcja (1/8) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 342

BIAŁKO: 18 g

TŁUSZCZE: 24,3 g

WĘGLOWODANY: 13,5 g

PASZTET JAJECZNY. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Pasztet jajeczny z porem.

Trudność:IntermediateCzas przygotowania: 25 minutaCzas pieczenia: 55 minutaCzas stygnięcia: 30 minutaCzas łącznie:1 godzina 50 minutaPorcje:8 porcjeKalorie:342 kcal Najlepsza pora roku:Wiosna

Opis:

Szukasz pysznego i łatwego w przygotowaniu dodatku na wielkanocny stół? Wypróbuj ten pasztet jajeczny z porem, szczypiorkiem i musztardą! Idealnie sprawdzi się na chlebie i zachwyci wszystkich gości swoim smakiem i aromatem. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy zachwyca!

Składniki:

Przygotowanie:

  1. 10 jajek ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostrożnie obierz ze skorupek i zetrzyj jaja na tarce o grubych oczkach. Umieść starte jajka w misce. (jajka na twardo – gotuj 10 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć).
  2. Dobrze oczyszczonego pora (jego białą i jasnozieloną część, bez zielonych liści) pokrój na małe/malutkie kawałki. Na patelni rozgrzej olej/masło a kiedy będzie rozgrzany, to wrzuć na patelnię pora. Trochę posól i smaż około 10 minut aż wyraźnie zmięknie. Zdejmij z ognia i zostaw minimum 5 minut do przestudzenia.
  3. Do startych jajek dodaj majonez, musztardę, kwaśną śmietanę, sól i pieprz, panierkę Panko albo bułkę tartą, słodką paprykę w proszku, posiekany szczypiorek, ostudzonego pora oraz starty na tarce ser (Cheddar albo Mozzarellę).
  4. Z dwóch jajek rozdziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do miski do reszty składników. Wszystko dobrze wymieszaj.
  5. Na koniec ubij białka (tych z dwóch jajek) na sztywną pianę. Pianę dodaj do reszty składników i ostrożnie np. za pomocą łopatki przemieszaj, aby wszystko ładnie się połączyło.
  6. Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie masłem i przełóż do niej masę jajeczną i rozprowadź ją równomiernie. Na wierzch możesz dodać cienkie kawałki masła. Piecz we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarnika przez około 50 – 55 minut. Ostatnie 10 minut pieczenia, jeśli wierzch mocno się przypieka, przykryj folią lub papierem do pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika delikatnie wstrząśnij formą i zwróć uwagę szczególnie na środek – jeśli masa nie jest płynna (jest sztywna), to pasztet będzie gotowy. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż pasztet jajeczny przestygnie i dopiero potem wyjmij go z formy.
Słowa kluczowe:dijon, jajka, kwaśna śmietana, majonez, musztarda, por, słodka papryka, śmietana, szczypiorek

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close