Czy na Wielkanoc, czy może w inny dzień roku ta pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym z cebulą i moim specjalnym, opcjonalnym dodatkiem, czyli wiórkami selera jest po prostu świetna. Jeśli tylko lubisz białą kiełbasę, to myślę, że danie z tego przepisu naprawdę zdobędzie Twoje serce. Sos chrzanowy zasługuje na osobny opis, bo ma niezwykły smak. Jest to połączenie chrzanowo – śmietankowego smaku z dodatkiem cebuli i wiórków selera. Kiedy położyłam to danie na stole, to nie wiem, czy bardziej smakowała “moim ludziom” biała kiełbasa, czy właśnie ten ciekawy sos 😉
Biała kiełbasa to nieodłączny element polskiego wielkanocnego stołu. Jej smak i aromat wielu osobom kojarzy się z rodzinnymi świętami i tradycją. Jeszcze, gdy jako dziecko mieszkaliśmy wszyscy z moimi dziadkami na wsi to pamiętam, że biała kiełbasa pojawiała się praktycznie tylko na Wielkanoc, więc mi osobiście ten rodzaj kiełbasa momentalnie przywołuje na myśli Święta. Biała kiełbasa ma piękny wielkanocny przekaz, bo często symbolizuje czystość i niewinność. Spożywanie białej kiełbasy na Wielkanoc może być interpretowane jako nawiązanie do ofiary Baranka Paschalnego, jak i nowego życia. W kontekście Wielkanocy, białą kiełbasę można interpretować również jako symbol odrodzenia i nowego początku.
NAJPIERW POLECAM OBEJRZEĆ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ W SOSIE CHRZANOWYM:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
BIAŁA KIEŁBASA – Białą kiełbasę możesz kupić w wersji surowej albo parzonej. Do tego dania nadaje się zarówno surowa, jak i parzona. Głównym i najważniejszym składnikiem białej kiełbasy jest mięso wieprzowe (łopatka, boczek, podgardle). Wyjątkowo dodaje się również mięso wołowe gulaszowe i przyprawy, takie jak majeranek, pieprz, sól, ziele, rozmaryn czy czosnek. Osłonką białej kiełbasy jest naturalne jelito wieprzowe. Przed włożeniem jej do piekarnika, warto ją naciąć i podsmażyć z każdej strony na patelni po około 3 minuty.
CEBULA – Użyj zwykłej cebuli. Polecam użyć jedną dużą albo dwie trochę mniejsze i pokroić ją w cienkie pióra.
SELER W WIÓRKACH (OPCJONALNIE) – OK, obecność selera w wiórkach pewnie Cię tutaj zaskoczyło. I w sumie mnie też 😉 Akurat przechodziłam obok niego w sklepie i pomyślałam, że jego lekko cierpki i słono – kwaskowaty smak będzie fajnie pasował do sosu chrzanowego z cebulą. I nie pomyliłam się – warto się przekonać.
TARTY CHRZAN – Użyj tarty chrzan domowy albo kupny. To ile dokładnie dodasz go do sosu zależy jak mocny chrzanowy smak chcesz uzyskać. Ja dodałam dwie czubate łyżki tartego chrzanu, ale jeśli chcesz uzyskać mocniejszy smak, to możesz dodać np. łyżeczkę więcej.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: masło plus trochę oleju, pieprz i sól, majonez, śmietanka 30 % oraz kwaśna śmietana 18 % i majeranek.
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA Z SOSEM CHRZANOWYM.
KROK 1.
Białą kiełbasę (surową albo parzoną) lekko natnij z jednej strony. Rozgrzej olej na patelni i przesmaż kiełbasę po około 3 minuty z każdej strony tak żeby lekko zbrązowiała. Zdejmij kiełbasę z patelni i odłóż na bok.
KROK 2.
W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Smaż cebulę przed 4 minuty, a potem dodaj odsączony z zalewy seler w wiórkach. Przemieszaj cebulę z selerem i przesmaż wszystko jeszcze 2 minuty. Jeśli nie dodajesz selera, to przejdź do następnego kroku.
KROK 3.
Teraz wlej śmietankę 30 % oraz dodaj kwaśną śmietankę 18 %, tarty chrzan, majonez oraz pieprz i sól. Dobrze przemieszaj i gotuj sos około 3 minuty .
KROK 4.
Na dno naczynia do zapiekania wyłóż zdecydowaną większość sosu – tak z 90 % sosu, zostaw tylko kilka łyżek. Następnie na sos wyłóż kiełbaski nacięciem do góry. Na kiełbaski wyłóż resztę sosu (te kilka łyżek) i piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez 30 – 35 minut. To już wszystko 🙂
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całość można podzielić na 4 – 6 porcji.
Jedna duża porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 624
BIAŁKO: 16,5 g
TŁUSZCZE: 54,7 g
WĘGLOWODANY: 14,8 g
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym.
Opis
Idealna na Wielkanoc pieczona biała kiełbasa w bardzo charakterystycznym w smaku sosie chrzanowo – śmietanowym z dodatkiem cebuli, jak i selera w wiórkach. Ciekawa kompozycja smaku, która Cię zaskoczy. Pycha!
Składniki
Przygotowanie
- Białą kiełbasę (surową albo parzoną) lekko natnij z jednej strony. Rozgrzej olej na patelni i przesmaż kiełbasę po około 3 minuty z każdej strony tak żeby lekko zbrązowiała. Zdejmij kiełbasę z patelni i odłóż na bok.
- W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Smaż cebulę przed 4 minuty, a potem dodaj odsączony z zalewy seler w wiórkach. Przemieszaj cebulę z selerem i przesmaż wszystko jeszcze 2 minuty. Jeśli nie dodajesz selera, to przejdź do następnego kroku.
- Teraz wlej śmietankę 30 % oraz dodaj kwaśną śmietankę 18 %, tarty chrzan, majonez oraz pieprz i sól. Dobrze przemieszaj i gotuj sos około 3 minuty .
- Na dno naczynia do zapiekania wyłóż zdecydowaną większość sosu – tak z 90 % sosu, zostaw tylko kilka łyżek. Następnie na sos wyłóż kiełbaski nacięciem do góry. Na kiełbaski wyłóż resztę sosu (te kilka łyżek) i piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez 30 – 35 minut. To już wszystko 🙂