Pieczona biała kiełbasa z kapustą kiszoną

By misziza
2024-08-02
Rating: 0.00
(0)

Pieczona biała kiełbasa z kapustą i cebulą to takie bardzo polskie trio 😉 Mnóstwo osób uwielbia białą kiełbasę i kiszoną kapustę, więc czemu by jej nie połączyć. Takie danie to fajny pomysł na obiad praktycznie przez cały rok, ale to w okresie wielkanocnym smakuje szczególnie dobrze. Dla wielu osób biała kiełbasa to smak dzieciństwa i wspomnienia spędzone z rodziną podczas świąt. Jest to danie, które łączy pokolenia i przywołuje miłe wspomnienia. Warto podkreślić, że Wielkanoc to święto wiosny i odrodzenia. Biały kolor kiełbasy kojarzy się z czystością i nowym początkiem, co doskonale wpisuje się w symbolikę tego okresu.

Może trafiłaś/trafiłeś na ten przepis w pięknym okresie Wielkanocy, chociaż przyznam, że ja robiłam i nagrywałam filmik do tego przepisu w środku lata 🙂 Przyjaciel rodziny nagle przyniósł sporo białej kiełbasy i postanowiłam coś z niej zrobić. Taką pieczoną białą kiełbasę z kapustą kiszoną robi się naprawdę prosto, a efekt jest znakomity. Pamiętaj, tylko, żeby dania naprawdę smakowało, to zarówno biała kiełbasa, jak i kapusta kiszona powinny być jak najlepszej jakości. Do dzieła 🙂

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ Z KAPUSTĄ KISZONĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:

pieczona biała kiełbasa z kapustą kiszoną

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

BIAŁA KIELBASA – Wybór dobrej białej kiełbasy ma znaczący wpływ na smak całej potrawy. Zwróć uwagę na skład produktu. Im mniej dodatków i konserwantów, tym lepiej. Najlepiej wybierać kiełbasę zrobioną z naturalnych składników, bez sztucznych barwników i aromatów.

Białą kiełbasę można kupić:

U rzeźnika: Jeśli masz taką możliwość, warto zapytać rzeźnika o dostępność świeżej białej kiełbasy.

W sklepach: Dostępna jest w większości sklepów spożywczych, zarówno w dużych sieciach, jak i w małych, lokalnych sklepach. W tym przypadku warto uważnie czytać skład.

Na targowiskach: Warto poszukać białej kiełbasy od lokalnych producentów. Często jest ona świeższa i smaczniejsza niż ta dostępna w sklepach.

pieczona-biala-kielbasa-z-kapusta-kiszona
pieczona-biala-kielbasa-z-kapusta-kiszona

KAPUTA KISZONA – Kto często kupuje kapustę kiszoną, ten wie, że można kupić wspaniałą, super smaczną i wręcz idealną, a równie dobrze można trafić na taką, którą po zakupie trzeba wyrzucić. Idealna kapusta kiszona powinna mieć żywy, lekko żółtawy kolor. Unikaj kapusty o zbyt ciemnym zabarwieniu, które może świadczyć o zbyt długim przechowywaniu lub niewłaściwych warunkach kiszenia. Świeża kapusta kiszona powinna mieć przyjemny, lekko kwaskowaty zapach. Unikaj kapusty o zapachu zgnilizny lub pleśni. Kapusta powinna być chrupiąca i jędrna. Unikaj kapusty zbyt miękkiej lub rozpadającej się. Spróbuj odrobiny kapusty, aby ocenić jej smak. Powinna być kwaśna, ale nie zbyt ostra.

Oznaki, że kapusta kiszona jest już zepsuta:

  • Nieprzyjemny zapach: Zapach zgnilizny, pleśni lub stęchlizny jest wyraźnym sygnałem, że kapusta nie nadaje się do spożycia.
  • Zmiana koloru: Zbyt ciemne przebarwienia, śluz lub pleśń na powierzchni kapusty świadczą o jej zepsuciu.
  • Miękka konsystencja: Jeśli kapusta jest zbyt miękka lub rozpada się, oznacza to, że proces fermentacji przebiegał zbyt długo lub w niewłaściwych warunkach.
  • Kwaśny smak: Zbyt intensywny, ostry smak może świadczyć o zbyt dużej ilości kwasu mlekowego lub o obecności innych niepożądanych substancji.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, majeranek, pieprz i sól, ulubiona musztarda np. łagodna francuska, koncentrat pomidorowy, woda plus opcjonalnie mielony kmin rzymski.

Pieczona biała kiełbasa z kapustą kiszoną. Krok po kroku.

KROK 1.

Przygotuj kapustę. Sprawdź czy jest dobra. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Jeśli jest trochę zbyt kwaśna, to można ją dobrze przepłukać wodą. Jeśli chcesz możesz kapustę trochę posiekać. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez około 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę. Po tym czasie dodaj kapustę, przemieszaj z cebulą i przesmaż wszystko jeszcze 3- 4 minuty.

pieczona-biala-kielbasa-z-kapusta-przygotowanie-krok-1.
pieczona-biala-kielbasa-z-kapusta-przygotowanie-krok-1.

KROK 2.

Po tym czasie posyp kapustę solą, pieprzem i opcjonalnie mielonym kminem rzymskim. Dobrze przemieszaj i wlej wodę albo jeszcze lepiej bulion (warzywny albo drobiowy). Po wlaniu wody/bulionu dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, majeranek, dobrze wszystko przemieszaj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie zamieszaj ze dwa razy.

pieczona-biala-kielbasa-z-kapusta-przygotowanie-krok-2a.
pieczona-biala-kielbasa-z-kapusta-przygotowanie-krok-2a.
pieczona-biala-kielbasa-z-kapusta-przygotowanie-krok-2b.j
pieczona-biala-kielbasa-z-kapusta-przygotowanie-krok-2b.j

KROK 3.

Naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masłem albo olejem i przełóż kapustę z cebulą do naczynia. Na kapuście ułóż białą kiełbasę. Każdą kiełbaskę lekko ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką albo ostrym, cienkim nożem. Każdą kiełbaskę polecam z wierzchu posmarować wybraną, ulubioną musztardą. Naczynie włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut. Piecz bez przykrycia.

To już wszystko 🙂

Uwaga! Jeśli chcesz, aby kiełbasa była bardziej zarumieniona, to możesz ją wcześniej podsmażyć około 3 minuty z każdej strony na patelni i dopiero potem włożyć do naczynia do zapiekania.

pieczona-biala-kielbasa-przygotowanie-krok-3a
pieczona-biala-kielbasa-przygotowanie-krok-3a
pieczona-biala-kielbasa-przygotownaie-krok-3b
pieczona-biala-kielbasa-przygotownaie-krok-3b

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE INNE PRZEPISY Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ, A TAKŻE ZE ZWYKŁĄ KIEŁBASĄ. SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Pieczona biała kiełbasa w piwie z cebulą. – Kuchnia Izy

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym. – Kuchnia Izy

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cukinią. – Kuchnia Izy

Leczo z cukinią i kiełbasą. – Kuchnia Izy

Zupa z kiełbasą i warzywami. Gęsta i przepyszna. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 4 porcje.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 360

BIAŁKO: 16,7 g

TŁUSZCZE: 26,2 g

WĘGLOWODANY: 18 g

PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA Z KAPUSTĄ KISZONĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

biała kiełbasa z kapustą kiszoną

Pieczona biała kiełbasa z kapustą kiszoną

Czas przygotowania 10 minuty
Czas smażenia plus pieczenia 1 godzina 10 minuty
Porcje 4
Kalorie 360 kcal

Składniki
  

  • 500 – 600 g białej kiełbasy, dobrej jakości
  • 1 kg (1000 g) kiszonej kapusty, dobrej jakości
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • jedna średnia cebula
  • czubata łyżeczka majeranku
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczka pieprzu
  • czubata łyżeczka cukry (brązowego albo białego)
  • półtora szklanki wody albo bulionu (drobiowego albo warzywnego, może być np. ze słoiczka) w razie konieczności można dać pół szklanki więcej, ale zacznij od półtora szklanki
  • kilka łyżek ulubionej musztardy do posmarowania z wierzchu kiełbasy opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Przygotuj kapustę. Sprawdź czy jest dobra. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Jeśli jest trochę zbyt kwaśna, to można ją dobrze przepłukać wodą. Jeśli chcesz możesz kapustę trochę posiekać. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez około 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę. Po tym czasie dodaj kapustę, przemieszaj z cebulą i przesmaż wszystko jeszcze 3- 4 minuty.
  • Po tym czasie posyp kapustę solą, pieprzem i opcjonalnie mielonym kminem rzymskim. Dobrze przemieszaj i wlej wodę albo jeszcze lepiej bulion (warzywny albo drobiowy). Po wlaniu wody/bulionu dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, majeranek, dobrze wszystko przemieszaj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie zamieszaj ze dwa razy.
  • Naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masłem albo olejem i przełóż kapustę z cebulą do naczynia. Na kapuście ułóż białą kiełbasę. Każdą kiełbaskę lekko ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką albo ostrym, cienkim nożem. Każdą kiełbaskę polecam z wierzchu posmarować wybraną, ulubioną musztardą. Naczynie włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut. Piecz bez przykrycia.
  • Uwaga! Jeśli chcesz, aby kiełbasa była bardziej zarumieniona, to możesz ją wcześniej podsmażyć około 3 minuty z każdej strony na patelni i dopiero potem włożyć do naczynia do zapiekania.

Film

biała kiełbasa z kapustą kiszoną
biała kiełbasa z kapustą kiszoną

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close