Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym.

By misziza
2024-04-06

Idealny przepis na szybki obiad, który jest jednocześnie bardzo dobry, jak i prosty do zrobienia. Pierś kurczaka zanurzona w delikatnym, kremowym sosie śmietanowo – ziołowym jest świetną propozycją na domowy posiłek. Sos jest na bazie mleka i słodkiej śmietanki i te dwa składniki wspaniale komponują się z aromatem i smakiem ziół. Jak wspomniałam obiad robi się szybko – właściwie zrobisz to danie w mniej więcej pół godziny. Jeśli tylko lubisz dania z kurczakiem, to ten pomysł na obiad jest dla Ciebie.

Ja przygotowałam danie dla czterech osób i użyłam czterech piersi z kurczaka, ale jeśli chcesz uszykować danie np. tylko do dwóch osób, to łatwo składniki podzielić przez dwa. Piersi z kurczaka zdecydowanie najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu, więc nie radzę sobie ich przyrządzać “na później”. 🙂 Na szczęście u mnie w domu miał kto je jeść, więc zniknęły zaraz po ich przyrządzeniu 😉

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JE ZROBIĆ:

kurczak w sosie śmietanowo – ziołowym

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

PIERSI Z KURCZAKA – Pamiętaj, najważniejsze, żeby mięso z kurczaka było świeże! Świeże mięso powinno być jasnoróżowe i mieć jednolitą barwę. Unikaj piersi z żółtymi lub sinymi plamkami, a także z odbarwieniami. Natomiast skóra powinna być napięta, bez zanieczyszczeń. Nie powinna być ani zbyt luźna, ani ściągnięta. Ważny jest też zapach – on Ci dużo powie 🙂 Świeże mięso nie powinno mieć żadnego nieprzyjemnego zapachu. Unikaj piersi z zapachem gnijącego mięsa. Wybierz piersi z kurczaka o mniejszych rozmiarach, ponieważ zazwyczaj są one bardziej kruche i soczyste.

MLEKO i ŚMIETANKA- Do tego sosu zdecydowanie polecam wybrać mleko krowie pełnotłuste np. 3,2 %. Natomiast śmietankę wybierz 30 % albo 36 %.

ZIOŁA I PRZYPRAWY: świeża natka pietruszki, suszony rozmaryn, czosnek granulowany, pieprz i sól.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI: masła plus oliwa albo olej, ząbki czosnku, sos sojowy, skrobia ziemniaczana plus woda do rozpuszczenia skrobi.

piersi-z-kurczaka-w-sosie-smietanowo-ziolowym
piersi-z-kurczaka-w-sosie-smietanowo-ziolowym

PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Piersi z kurczaka dobrze posól i popieprz, dopraw czosnkiem granulowanym oraz posyp drobno posiekaną natką pietruszki oraz suszonym rozmarynem – z obydwu stron.

kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym-przygotowanie-krok-1
kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Usmaż piersi z kurczaka z obydwu stron – w zależności od grubości piersi powinno to zająć około 6 -8 minut z każdej strony. To czy piersi są usmażone najłatwiej sprawdzić termometrem do mięsa – wbij termometr w najgrubszą część piersi. Pierś z kurczaka jest usmażona, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie co najmniej 74°C. Możesz również sprawdzić, czy pierś z kurczaka jest usmażona, nacinając ją nożem. Jeśli sok, który wypływa z piersi, jest klarowny, pierś jest usmażona. Jeśli sok jest różowy, pierś wymaga dalszego smażenia.

Po usmażeniu piersi z kurczaka zdejmij z patelni i przełóż na osobny talerz.

kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym-przygotowanie-krok-
kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym-przygotowanie-krok-

KROK 3.

Na patelnię na której smażył się kurczak dodaj więcej masła. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć starty na tarce albo posiekany czosnek i przesmaż go pół minuty.

kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym-przygotowanie-krok-3
kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Następnie wlej na patelnie mleko oraz śmietankę. W międzyczasie do szklanki wsyp łyżkę skrobi ziemniaczanej i dolej dwie łyżki zimnej wody. Dobrze wszystko przemieszaj, tak aby skrobia się rozpuściła w wodzie. Kiedy mleko ze śmietankę się zagotują, to wlej na patelnię skrobię z wodą i przemieszaj. Skrobią zagęszcza się sos.

kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym-przygotowanie-krok-4a
kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym-przygotowanie-krok-4a
kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym-przygotowanie-krok-4b
kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym-przygotowanie-krok-4b

KROK 5.

Teraz dodaj do sosu natkę pietruszki, suszony rozmaryn oraz dopraw solą i pieprzem. Wlej też sos sojowy. Gotuj sos na małym ogniu przez około 5 minut aż wyraźnie zgęstnieje.

kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym-przygotowanie-krok-5
kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym-przygotowanie-krok-5

KROK 6.

Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj do sosu odłożone wcześniej usmażone piersi z kurczaka i trzymaj chwilę na ogniu, aby mieć pewność, że mięso jest ciepłe. Ja podawałam całe piersi, ale jeśli chcesz, możesz usmażone piersi pokroić na kawałki np. plastry. Podawaj od razu. Smacznego ♥

kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym-przygotowanie-krok-6
kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym-przygotowanie-krok-6

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 4 porcje.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 432

BIAŁKO: 35,5 g

TŁUSZCZE: 28,2 g

WĘGLOWODANY: 8,75 g

U mnie stronie znajdziesz sporo pysznych przepisów z kurczakiem. Oto kilka z nich:

przepisy z kurczakiem – Kuchnia Izy – ogólna kategoria z wszystkimi przepisami, warto sprawdzić 😉

Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Kurczak z warzywami “po chińsku”. – Kuchnia Izy

Kurczak słodko-kwaśny. – Kuchnia Izy

Pieczone udka z kurczaka z sosem musztardowo-miodowym. – Kuchnia Izy

Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy

kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym.
kurczak-w-sosie-smietanowo-ziolowym.

PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOOW-ZIOŁOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA:

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 5 minutCzas smażenia piersi: 15 minutCzas przygotowania sosu: 10 minutCzas łącznie: 30 minutPorcje:4 porcjeKalorie:432 kcal Najlepsza pora roku:Lato

Opis

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne piersi z kurczaka w gęstym, pełnym smaku sosie śmietanowo – ziołowym. Idealny obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka dobrze posól i popieprz, dopraw czosnkiem granulowanym oraz posyp drobno posiekaną natką pietruszki oraz suszonym rozmarynem – z obydwu stron.
  2. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Usmaż piersi z kurczaka z obydwu stron – w zależności od grubości piersi powinno to zająć około 6 -8 minut z każdej strony. To czy piersi są usmażone najłatwiej sprawdzić termometrem do mięsa – wbij termometr w najgrubszą część piersi. Pierś z kurczaka jest usmażona, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie co najmniej 74°C. Możesz również sprawdzić, czy pierś z kurczaka jest usmażona, nacinając ją nożem. Jeśli sok, który wypływa z piersi, jest klarowny, pierś jest usmażona. Jeśli sok jest różowy, pierś wymaga dalszego smażenia.
    Po usmażeniu przełóż piersi na osobny talerz.
  3. Na patelnię na której smażył się kurczaka dodaj więcej masło. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć starty na tarce albo posiekany czosnek i przesmaż go pół minuty.
  4. Następnie wlej na patelnie mleko oraz śmietankę. W międzyczasie do szklanki wsyp łyżkę skrobi ziemniaczanej i dolej dwie łyżki zimnej wody. Dobrze wszystko przemieszaj, tak aby skrobia się rozpuściła w wodzie. Kiedy mleko ze śmietankę się zagotują, zmniejsz ogień i wlej na patelnię skrobię z wodą i przemieszaj. Skrobia służy do zagęszczenia sosu.
  5. Teraz dodaj do sosu natkę pietruszki, suszony rozmaryn oraz dopraw solą i pieprzem. Wlej też sos sojowy. Gotuj sos na małym ogniu przez około 5 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
  6. Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj do sosu odłożone wcześniej usmażone piersi z kurczaka i trzymaj chwilę na ogniu, aby mieć pewność, że mięso jest ciepłe. Ja podawałam całe piersi, ale jeśli chcesz, możesz usmażone piersi pokroić na kawałki np. plastry. Podawaj od razu. Smacznego ♥
kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym
kurczak w sosie śmietanowo – ziołowym

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close