Idealny przepis na szybki obiad, który jest jednocześnie bardzo dobry, jak i prosty do zrobienia. Pierś kurczaka zanurzona w delikatnym, kremowym sosie śmietanowo – ziołowym jest świetną propozycją na domowy posiłek. Sos jest na bazie mleka i słodkiej śmietanki i te dwa składniki wspaniale komponują się z aromatem i smakiem ziół. Jak wspomniałam obiad robi się szybko – właściwie zrobisz to danie w mniej więcej pół godziny. Jeśli tylko lubisz dania z kurczakiem, to ten pomysł na obiad jest dla Ciebie.
Ja przygotowałam danie dla czterech osób i użyłam czterech piersi z kurczaka, ale jeśli chcesz uszykować danie np. tylko do dwóch osób, to łatwo składniki podzielić przez dwa. Piersi z kurczaka zdecydowanie najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu, więc nie radzę sobie ich przyrządzać “na później”. 🙂 Na szczęście u mnie w domu miał kto je jeść, więc zniknęły zaraz po ich przyrządzeniu 😉
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PIERSI Z KURCZAKA – Pamiętaj, najważniejsze, żeby mięso z kurczaka było świeże! Świeże mięso powinno być jasnoróżowe i mieć jednolitą barwę. Unikaj piersi z żółtymi lub sinymi plamkami, a także z odbarwieniami. Natomiast skóra powinna być napięta, bez zanieczyszczeń. Nie powinna być ani zbyt luźna, ani ściągnięta. Ważny jest też zapach – on Ci dużo powie 🙂 Świeże mięso nie powinno mieć żadnego nieprzyjemnego zapachu. Unikaj piersi z zapachem gnijącego mięsa. Wybierz piersi z kurczaka o mniejszych rozmiarach, ponieważ zazwyczaj są one bardziej kruche i soczyste.
MLEKO i ŚMIETANKA- Do tego sosu zdecydowanie polecam wybrać mleko krowie pełnotłuste np. 3,2 %. Natomiast śmietankę wybierz 30 % albo 36 %.
ZIOŁA I PRZYPRAWY: świeża natka pietruszki, suszony rozmaryn, czosnek granulowany, pieprz i sól.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: masła plus oliwa albo olej, ząbki czosnku, sos sojowy, skrobia ziemniaczana plus woda do rozpuszczenia skrobi.
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Piersi z kurczaka dobrze posól i popieprz, dopraw czosnkiem granulowanym oraz posyp drobno posiekaną natką pietruszki oraz suszonym rozmarynem – z obydwu stron.
KROK 2.
Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Usmaż piersi z kurczaka z obydwu stron – w zależności od grubości piersi powinno to zająć około 6 -8 minut z każdej strony. To czy piersi są usmażone najłatwiej sprawdzić termometrem do mięsa – wbij termometr w najgrubszą część piersi. Pierś z kurczaka jest usmażona, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie co najmniej 74°C. Możesz również sprawdzić, czy pierś z kurczaka jest usmażona, nacinając ją nożem. Jeśli sok, który wypływa z piersi, jest klarowny, pierś jest usmażona. Jeśli sok jest różowy, pierś wymaga dalszego smażenia.
Po usmażeniu piersi z kurczaka zdejmij z patelni i przełóż na osobny talerz.
KROK 3.
Na patelnię na której smażył się kurczak dodaj więcej masła. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć starty na tarce albo posiekany czosnek i przesmaż go pół minuty.
KROK 4.
Następnie wlej na patelnie mleko oraz śmietankę. W międzyczasie do szklanki wsyp łyżkę skrobi ziemniaczanej i dolej dwie łyżki zimnej wody. Dobrze wszystko przemieszaj, tak aby skrobia się rozpuściła w wodzie. Kiedy mleko ze śmietankę się zagotują, to wlej na patelnię skrobię z wodą i przemieszaj. Skrobią zagęszcza się sos.
KROK 5.
Teraz dodaj do sosu natkę pietruszki, suszony rozmaryn oraz dopraw solą i pieprzem. Wlej też sos sojowy. Gotuj sos na małym ogniu przez około 5 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
KROK 6.
Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj do sosu odłożone wcześniej usmażone piersi z kurczaka i trzymaj chwilę na ogniu, aby mieć pewność, że mięso jest ciepłe. Ja podawałam całe piersi, ale jeśli chcesz, możesz usmażone piersi pokroić na kawałki np. plastry. Podawaj od razu. Smacznego ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 432
BIAŁKO: 35,5 g
TŁUSZCZE: 28,2 g
WĘGLOWODANY: 8,75 g
U mnie stronie znajdziesz sporo pysznych przepisów z kurczakiem. Oto kilka z nich:
przepisy z kurczakiem – Kuchnia Izy – ogólna kategoria z wszystkimi przepisami, warto sprawdzić 😉
Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Kurczak z warzywami “po chińsku”. – Kuchnia Izy
Kurczak słodko-kwaśny. – Kuchnia Izy
Pieczone udka z kurczaka z sosem musztardowo-miodowym. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOOW-ZIOŁOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA:
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym.
Opis
Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne piersi z kurczaka w gęstym, pełnym smaku sosie śmietanowo – ziołowym. Idealny obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka dobrze posól i popieprz, dopraw czosnkiem granulowanym oraz posyp drobno posiekaną natką pietruszki oraz suszonym rozmarynem – z obydwu stron.
- Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Usmaż piersi z kurczaka z obydwu stron – w zależności od grubości piersi powinno to zająć około 6 -8 minut z każdej strony. To czy piersi są usmażone najłatwiej sprawdzić termometrem do mięsa – wbij termometr w najgrubszą część piersi. Pierś z kurczaka jest usmażona, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie co najmniej 74°C. Możesz również sprawdzić, czy pierś z kurczaka jest usmażona, nacinając ją nożem. Jeśli sok, który wypływa z piersi, jest klarowny, pierś jest usmażona. Jeśli sok jest różowy, pierś wymaga dalszego smażenia.
Po usmażeniu przełóż piersi na osobny talerz. - Na patelnię na której smażył się kurczaka dodaj więcej masło. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć starty na tarce albo posiekany czosnek i przesmaż go pół minuty.
- Następnie wlej na patelnie mleko oraz śmietankę. W międzyczasie do szklanki wsyp łyżkę skrobi ziemniaczanej i dolej dwie łyżki zimnej wody. Dobrze wszystko przemieszaj, tak aby skrobia się rozpuściła w wodzie. Kiedy mleko ze śmietankę się zagotują, zmniejsz ogień i wlej na patelnię skrobię z wodą i przemieszaj. Skrobia służy do zagęszczenia sosu.
- Teraz dodaj do sosu natkę pietruszki, suszony rozmaryn oraz dopraw solą i pieprzem. Wlej też sos sojowy. Gotuj sos na małym ogniu przez około 5 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
- Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj do sosu odłożone wcześniej usmażone piersi z kurczaka i trzymaj chwilę na ogniu, aby mieć pewność, że mięso jest ciepłe. Ja podawałam całe piersi, ale jeśli chcesz, możesz usmażone piersi pokroić na kawałki np. plastry. Podawaj od razu. Smacznego ♥