Placki z cukinii i sera. Dwóch serów ;)

By misziza
2024-08-01
Rating: 0.00
(0)

Cukinia to wspaniałe, mega uniwersalne warzywo, które może być świetnym dodatkiem do wielu dań. Ale tym razem cukinia występuje w roli głównej 🙂 Te placki z cukinii i sera są fajną propozycją zarówno na obiad, jak i kolację. Placuszki są chrupiące, a dodatek dwóch rodzajów sera sprawia, że ich smak jest bardzo ciekawy. Użyłam Gouda i Grana Padano, które mają charakterystyczne, wyraziste smak. Gouda jest łagodna, kremowa i ma lekko orzechowy smak, podczas gdy Grana Padano jest bardziej wyrazista, o wyraźnym, pikantnym charakterze.

Takie placki z cukinii i sera polecam podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym, czy jogurtowym. Jeśli nie chcesz z sosem, to polecam z kawałkiem masła, które roztopi się na ciepłym placuszku. Raczej jem takie placuszki z dodatkiem sosu albo masła, ale świetnie też pasuje jajko sadzone, jajko w koszulkę, ulubiona sałatka np. z pomidorów, surówka z kapusty, czy pieczone ziemniaki lub ryż. Placki z cukinii najlepiej smakują na ciepło, ale równie dobrze można je jeść na zimno.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PLACKI Z CUKINII I SERA I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

placki z cukinii video

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

CUKINIA – Wybór dobrej cukinii to klucz do pysznych placuszków. W końcu to ona jest głównym składnikiem tego dania. Najlepiej smakują młode cukinie w szczycie ich sezonu. Są zazwyczaj mniejsze, mają delikatną skórkę i mniej nasion. Ich smak jest bardziej wyrazisty i słodki. Skóra powinna być błyszcząca, jędrna i bez uszkodzeń. Unikaj cukinii o miękkiej lub pomarszczonej skórce. Zwróć uwagę również na wagę – cukinia powinna być ciężka w stosunku do swoich rozmiarów. To znak, że jest soczysta.

SERY – Do przygotowania tych placuszków użyłam dwóch serów: Goudę oraz Grana Padano. Gouda to ser holenderski, który dodaje placuszkom kremowej konsystencji i delikatnie słonego smaku. Natomiast Grana Padano to włoski ser twardy, o intensywnym, wyrazistym smaku i lekko orzechowych nutach. Dodaje placuszkom chrupkości i umami, a także pięknego złotego koloru po usmażeniu. Gouda nadaje placuszkom kremowości, podczas gdy Grana Padano dodaje chrupkości. Grana Padano można zastąpić Parmezanem, choć z moich obserwacji wynika, że w Polsce łatwiej jest kupić Grana Padano. Natomiast zamiast Goudy nada się także Edam albo Cheddar.

BUŁKA TARTA – Możesz użyć zwykłą bułkę tartą albo jeszcze lepiej panierkę Panko. Panierka Panko to japońska bułka tarta. Charakteryzuje się nieregularnym, płatkowatym kształtem i bardzo delikatną strukturą. W porównaniu do tradycyjnej bułki tartej, Panko jest lżejsza i chrupiąca, co sprawia, że panierowane w niej potrawy są wyjątkowo apetyczne.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – mąka pszenna, sól i pieprz, koperek, czosnek, cebula, jajka.

placki z cukinii i sera
placki z cukinii i sera

PLACKI Z CUKINII I SERA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od cukinii. Odetnij końcówki i zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Umieść ją w misce i posyp solą (dwie płaskie łyżeczki soli) i dobrze przemieszaj. Możesz ją lekko poddusić. Odłóż miskę z cukinią na 15 minut, tak aby cukinia puściła wodę. Po tym czasie dobrze odciśnij cukinię z wody na sitku.

placki-z-cukinii-i-sera-przygotowanie-krok-1a
placki-z-cukinii-i-sera-przygotowanie-krok-1a
placki-z-cukinii-i-sera-przygotowanie-krok-1b
placki-z-cukinii-i-sera-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Do miski z cukinią dodaj mąkę pszenną, bułkę tartą albo panierkę Panko, pokrojoną na małe kawałki cebulę, posiekany koperek, starty na grubych oczkach ser Gouda, starty na małych oczach ser Grana Padano, starty na tarce czosnek, pieprz (około pół łyżeczki pieprzu). W kubeczku rozbełtaj jajka, a potem dodaj do reszty składników. Następnie wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz.

placki-z-cukinii-i-sera-przygotowanie-krok-2a
placki-z-cukinii-i-sera-przygotowanie-krok-2a
placki-z-cukinii-i-sera-przygotowanie-krok-2b
placki-z-cukinii-i-sera-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego albo masła (jeśli dodajesz masło to dodaj też łyżkę oliwy z oliwek albo oleju), Uformuj dość cienkie i niezbyt duże placki i smaż je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na mniejszym ogniu. Czas smażenia będzie się nieco różnił w zależności o grubości placków, ale w przybliżeniu będzie to około 5 – 7 minut z każdej strony.

Placki z cukinii warto podawać z jakimś dodatkiem np. kwaśną śmietaną, masłem, czy ulubionym sosem i posypać je dodatkowo np. szczypiorkiem, koperkiem czy natką pietruszki.

placki-z-cukinii-i-sera-przygotowanie-krok-3.j
placki-z-cukinii-i-sera-przygotowanie-krok-3.j

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

Lubisz cukinię i szukasz fajnych pomysł na dania z cukinią? Polecam Ci w szczególności:

Pieczona cukinia. Z pyszną, chrupiącą panierką. – Kuchnia Izy

Makaron z cukinią i serem. W stylu Mac&Cheese. – Kuchnia Izy

Frittata z cukinią i serem. – Kuchnia Izy

Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Leczo z cukinią i kiełbasą. – Kuchnia Izy

Zapiekane cukinie z warzywami i serem. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji wychodzi około 10 – 12 placuszków.

Jeden placuszek (1/10) będzie miał w przyblizeniu:

KALORIE: 121

BIAŁKO: 8 g

TŁUSZCZE: 5 g

WĘGLOWODANY: 11 g

placki z cukinii
placki z cukinii

PLACKI Z CUKINIII I SERA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

placki z cukinii

Placki z cukinii i sera.

Czas przygotowania 20 minuty
Czas smażenia 20 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 4
Kalorie 121 kcal

Składniki
  

  • 3 średnie cukinie
  • 50 g sera Grana Padano albo Parmezan
  • 100 g sera Gouda, Cheddar albo Edam
  • pół szklanki bułki tartej albo panierki Panko
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek – mały pęczek, po posiekaniu około 2 łyżki
  • 2 płaskie łyżeczki soli do posypania cukinii, zeby wypuściła wodę
  • pól łyżeczki pieprzu
  • jedna średnia cebula
  • 2 jajka, rozmiar L
  • olej do smażenia – według potrzeb można też smażyć na maśle (około 2 łyżki), ale wtedy dolej ze dwie łyżki oliwy z oliwek albo oleju

Instrukcje
 

  • Zacznij od cukinii. Odetnij końcówki i zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Umieść ją w misce i posyp solą (dwie płaskie łyżeczki soli) i dobrze przemieszaj. Możesz ją lekko poddusić. Odłóż miskę z cukinią na 15 minut, tak aby cukinia wypuściła wodę. Po tym czasie dobrze odciśnij cukinię z wody na sitku.
  • Do miski z cukinią dodaj mąkę pszenną, posiekany koperek, drobno pokrojoną cebulę, bułkę tartą albo panierkę Panko, starty na grubych oczkach ser Gouda, starty na małych oczach ser Grana Padano, starty na tarce czosnek, pieprz (około pół łyżeczki pieprzu). W kubeczku rozbełtaj jajka, a potem dodaj do reszty składników. Następnie wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz.
  • Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego albo masła (jeśli dodajesz masło to dodaj też łyżkę oliwy z oliwek albo oleju), Uformuj dość cienkie i niezbyt duże placki i smaż je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na mniejszym ogniu. Czas smażenia będzie się nieco różnił w zależności o grubości placków, ale w przybliżeniu będzie to około 5 – 7 minut z każdej strony.
  • Placki z cukinii warto podawać z jakimś dodatkiem np. kwaśną śmietaną, masłem, czy ulubionym sosem i posypać je dodatkowo np. szczypiorkiem, koperkiem czy natką pietruszki.

Film

placuszki z cukinii i sera
placuszki z cukinii i sera

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close