Polędwiczka wieprzowa z jabłkami.

By misziza
2024-11-27
Rating: 0.00
(0)

Szukasz dania, które zachwyci Twoich bliskich jesiennym smakiem i prostotą przygotowania? I ich przy okazji zaskoczy? Jeśli tak, to ta polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cebulą w kremowym sosie śmietanowym to idealna propozycja. Delikatne mięso, które pozostaje soczyste i miękkie, połączone z naturalną słodyczą karmelizowanych jabłek i cebuli, tworzy danie, któremu ciężko będzie Ci się oprzeć 😉 To danie nie tylko doskonale wpisuje się w jesienne klimaty, ale również jest szybkie i łatwe do przygotowania. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości lub urozmaicić rodzinny obiad, ten przepis na polędwiczkę z jabłkami będzie strzałem w dziesiątkę!

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

Polędwiczka wieprzowa to jedno z najbardziej cenionych mięs w polskiej kuchni, znane ze swojej delikatności. U nas w domu pojawia się w różnych formach dość często, zwłaszcza gdy potrzebuję przyrządzić “coś na szybko”. Połączenie polędwiczki z jabłkami może wydawać się nieco nietypowe i zaskakujące, ale tak naprawdę mięso i jabłka to znane od wieków połącznie, zwłaszcza w kuchni polskiej, francuskiej czy niemieckiej.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA POLĘDWICZKĘ WIEPRZOWĄ Z JABŁKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

polędwiczka wieprzowa z jabłkami

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA – Polędwiczka wieprzowa to część mięsa pochodząca z okolicy kręgosłupa, między łopatkami a biodrami. Uznawana za jedno z najdelikatniejszych i najbardziej wartościowych mięs wieprzowych. Przy wyborze polędwiczki upewnij się, że ma jasnoróżowy kolor – unikaj kawałków szarawych lub brązowych, które mogą świadczyć o jej nieświeżości. Świeże mięso powinno mieć lekko słodkawy, neutralny zapach, a jakikolwiek nieprzyjemny aromat jest sygnałem ostrzegawczym. Charakterystyczne srebrzysto-białe błony, widoczne na polędwiczce są twarde i żylaste, i należy je starannie usunąć przy pomocy cienkiego, ostrego noża.

JABŁKA – Najlepsze będą jabłka o zrównoważonym smaku – lekko kwaśne, ale i słodkie, które dobrze zachowują formę podczas gotowania. Idealne odmiany to Szara Reneta, Antonówka, Ligol, Golden Delicious i Idared. Te jabłka nadają się doskonale do duszenia. Wybierając je, zwróć uwagę, by były jędrne i miały przyjemny zapach.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło plus trochę oleju albo oliwy, cebula, sól i pieprz, śmietanka 30 %, suszony tymianek, woda, musztarda, opcjonalnie trochę octu jabłkowego albo ryżowego, natka pietruszki.

polędwiczka wieprzowa z jabłkami
polędwiczka wieprzowa z jabłkami

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z JABŁKAMI. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Przygotuj polędwiczkę. Oczyść mięso, czyli usuń ostrym nożem srebrno – białe, żylaste błony. Następnie pokrój polędwiczkę w plasterki. Grubość plasterków o średniej grubości (około 2 – 3 cm). Każdy kawałek polędwiczki lekko zduś palcem, aby jest nieco spłaszczyć. Możesz użyć tłuczek do mięsa, ale trzeba go używać bardzo ostrożnie, bo mięso jest delikatne i tłuczek może je przebić, przy mocniejszym uderzeniu. Każdy kawałek posól i popieprz z obydwu stron. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki – kostkę, a cebulę również pokrój na mniejsze kawałki.

poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-1a.
poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-1a.
poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-1b
poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-1b
poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-1c
poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-1c

KROK 2.

Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oleju albo oliwy. Kiedy masło się rozpuści to dodaj na patelnię pokrojone i obrane jabłka oraz pokrojoną cebulę. Dobrze przemieszaj i smaż na mniejszym ogniu około 10 – 12 minut, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka i cebula zmiękną. Podczas smażenia posyp wszystko suszonym tymiankiem i przemieszaj.

Podczas gdy jabłka i cebula się smażą rozgrzej olej na drugiej patelni i gdy się rozgrzeje to podsmaż na niej polędwiczkę – tak około po 2 minuty z każdej strony, aby była ona podsmażona, ale jeszcze trochę surowa w środku.

poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-2.
poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

Po 10 – 12 minutach smażenia się jabłek i cebulki, wlej białe wino na patelnię, przemieszaj i smaż około 2 minuty aż wino w większości odparuje. Potem wlej śmietankę 30 % oraz wodę. (jeśli nie dodajesz wina z jakiegoś powodu, to od razu wlej śmietankę). Dodaj też musztardę oraz pieprz i sól, a także opcjonalnie ocet jabłkowy albo ryżowy. Dobrze przemieszaj.

poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-3a
poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-3a
poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-3b
poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz ogień i przełóż do sosu podsmażone kawałki polędwiczki. Polecam też przelać do sosu “soki” z patelni, na której smażyły się polędwiczki – to zawsze jest dodatkowy smak. Gotuj sos jeszcze parę minut (około 5 – 7 minut) tak żeby sos ładnie zgęstniał, a polędwiczki nie były surowe w środku. Na koniec, jeśli jest taka potrzeba dopraw większą ilością soli i pieprzu i posyp wszystko posiekaną natką pietruszki.

poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-4a
poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-4a
poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-4b
poledwiczka-z-jablkami-przygotowanie-krok-4b

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA.

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PYSZNE POMYSŁY NA MIĘSNE OBIADY:

Polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkami i boczkiem. – Kuchnia Izy

Polędwiczka w sosie musztardowym. – Kuchnia Izy

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim. – Kuchnia Izy

Polędwiczka w sosie pieczarkowym. Kremowym i pełnym smaku. – Kuchnia Izy

Gulasz wołowy z ziemniakami i marchewką. – Kuchnia Izy

Pulpety w sosie koperkowym. – Kuchnia Izy

Gulasz wieprzowy z pieczarkami. Super smak. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 3 – 4 porcje.

Jedna mniejsza porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu;

KALORIE: 664

BIAŁKO: 37,2 g

TŁUSZCZE: 43, 5 g

WĘGLOWODANY: 19, 7 g

UWIELBIAM GOTOWAĆ I CHCĘ, ŻEBY NA WASZE STOŁY I MÓJ WŁASNY, RODZINNY STÓŁ TRAFIAŁY JAK NAJLEPSZE DANIA. MOŻESZ ZAOBSEROWAĆ MNIE NA FACEBOOKU-U, YOUTUBE ALBO TIKTOK-U. DODAJĘ TAM NAJNOWSZE PRZEPISY:

Kliknij tutaj, a znajdziesz się na moim profilu na Facebook-u: Facebook- profil Kuchnia Izy

Kliknij tutaj, a znajdziesz się na moim profilu na TikTok-u: Kuchnia Izy (@kuchniaizy) | TikTok

Kliknij tutaj, a znajdziesz się na moim profilu na YouTube: Kuchnia Izy – YouTube

polędwica wieprzowa z jabłkami
polędwica wieprzowa z jabłkami

POLĘDWICZKA Z JABŁKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

polędwiczka z jabłkami

Polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cebulą w sosie śmietanowym

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 664 kcal

Składniki
  

  • jedna duża polędwiczka albo dwie małe
  • dwa duże albo trzy małe jabłka (najlepiej twarde o słodko-kwaśnym smaku)
  • jedna duża cebula
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 – 330 ml śmietanki 30 %
  • min. pół łyżeczki musztardy (ulubionej, polecam Dijon), a max. jedną łyżeczkę – zacznij od dodania pół łyżeczki
  • pół łyżki octu jabłkowego albo ryżowego
  • 1/3 szklanki białego wina (ulubione, ale polecam do tego dania słodkie) jeśli nie używasz wina, to możesz go pominąć
  • natka pietruszki
  • 1/3 szklanki wody
  • 40 g masła plus 2 łyżki oleju do podsmażenia jabłek i cebuli
  • olej do smażenia polędwiczki – według potrzeb

Instrukcje
 

  • Przygotuj polędwiczkę. Oczyść mięso, czyli usuń ostrym nożem srebrno – białe, żylaste błony. Następnie pokrój polędwiczkę w plasterki. Grubość plasterków o średniej grubości (około 2 – 3 cm). Każdy kawałek polędwiczki lekko zduś palcem, aby jest nieco spłaszczyć. Możesz użyć tłuczek do mięsa, ale trzeba go używać bardzo ostrożnie, bo mięso jest delikatne i tłuczek może je przebić, przy mocniejszym uderzeniu. Każdy kawałek posól i popieprz z obydwu stron. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki – kostkę, a cebulę również pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oleju albo oliwy. Kiedy masło się rozpuści to dodaj na patelnię pokrojone i obrane jabłka oraz pokrojoną cebulę. Dobrze przemieszaj i smaż na mniejszym ogniu około 10 – 12 minut, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka i cebula zmiękną. Podczas smażenia posyp wszystko suszonym tymiankiem i przemieszaj.
    Podczas gdy jabłka i cebula się smaży rozgrzej olej na drugiej patelni i gdy się rozgrzeje to podsmaż na niej polędwiczkę – tak około po 2 minuty z każdej strony, aby była ona podsmażona, ale jeszcze trochę surowa w środku.
  • Po 10 – 12 minutach smażenia się jabłek i cebulki, wlej białe wino na patelnię, przemieszaj i smaż około 2 minuty aż wino w większości odparuje (jeśli nie dodajesz wina z jakiegoś powodu, to od razu wlej śmietankę). Potem wlej śmietankę 30 % oraz wodę. Dodaj też musztardę oraz pieprz i sól, a także opcjonalnie ocet jabłkowy albo ryżowy. Dobrze przemieszaj.
  • Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz ogień i przełóż do sosu podsmażone kawałki polędwiczki. Polecam też przelać do sosu “soki” z patelni, na której smażyły się polędwiczki – to zawsze jest dodatkowy smak. Gotuj sos jeszcze parę minut (około 5 – 7 minut) tak żeby sos ładnie zgęstniał, a polędwiczki nie były surowe w środku. Na koniec, jeśli jest taka potrzeba dopraw większą ilością soli i pieprzu i posyp wszystko posiekaną natką pietruszki.

Film

polędwiczka wieprzowa z jabłkami w sosie smietanowym
polędwiczka wieprzowa z jabłkami w sosie smietanowym

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close