Sałatka z ananasem, kurczakiem i selerem konserwowym. Przepis Ewy ♥

By misziza
2023-11-21

Szukasz fajną, łatwą w przygotowaniu i mega smaczną sałatkę na imprezę? Zatrzymaj się! Proponuję Ci dzisiaj przepis na sałatkę z ananasem, kurczakiem, selerem konserwowym, jajkami z dodatkiem kukurydzy z puszki oraz pora. Jest to przepis mojej kuzynki Ewy i bardzo cieszę się, że chciała się nim podzielić (Ewa, jak to czytasz, to wielkie dzięki za przepis! ♥).

Ewa często robiła ją na swoje urodziny i imieniny swojej mamy i mnóstwo gości pytało właśnie o przepis na tę sałatkę. Sałatka ma raczej słodkawy smak i smakuje praktycznie każdemu (nie wiem jak dzieciom, bo z dziecmi to właściwie nigdy nic nie wiadomo – ostatnio pewnemu dziecku musiałam wyciągnąć brokuły z zupy brokułowej ;). Także zdecydowanie warto zrobić taką sałatkę z ananasem, zwłaszcza jeśli wyprawiamy jakaś imprezę albo spodziewamy się większej liczby gości.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SAŁATKĘ Z ANANASEM, KURCZAKIEM I SELEREM KONSERWOWYM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA OKOŁO 10 – 12 PORCJI:

🔹 1 puszka ananasa – może być w plastrach lub kawałkach
🔹 1 puszka kukurydzy, polecam Bonduelle, ok. 340 g
🔹 1 por
🔹 6 dużych jajek, ugotowanych na twardo
🔹 Pierś z kurczaka, ok. 350–400 g – 1 duża lub 2 małe
🔹 2 słoiki selera – krojony, konserwowy
🔹 3 czubate łyżki ulubionego majonezu
🔹 Sól i pieprz do smaku

✅ Wskazówki dotyczące składników:

🍗 Pierś z kurczaka
– Użyj ok. 400 g (1 duża lub 2 małe piersi)
– Możesz ugotować lub jeśli wolisz to upiec
– 🟰 Zamiast kurczaka możesz dodać szynkę pokrojoną w drobną kostkę

🍍 Ananas z puszki
– Może być w kawałkach lub plastrach – i tak trzeba pokroić na mniejsze kawałki
– 👉 Zachowaj sok/syrop z puszki – świetnie nadaje się np. do napojów!

🌽 Kukurydza konserwowa
– Wybierz sprawdzoną markę – polecam Bonduelle 🌟
– Pamiętaj, by dobrze ją odsączyć

🥚 Jajka
– Użyj 6 dużych jajek
– Najlepiej z wolnego wybiegu (1) lub ekologiczne (0)
– Wiejskie jajka też będą super! 🐓

🥄 Seler konserwowy
– Użyj selera ze słoika, pokrojonego w cienkie paseczki
– Dobrze odciśnij z zalewy przed dodaniem
– Ma lekko słodki smak i świetnie pasuje do sałatek!

salatka-z-ananasem-kurczakiem-i-selerem
salatka-z-ananasem-kurczakiem-i-selerem

SAŁATKA Z ANANASEM, KURCZAKIEM I SELEREM KONSERWOWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Najpierw ugotuj pierś z kurczaka. Włóż pierś do garnka i zalej ją wodą. Możesz dolać też trochę mleka (nieco ponad pół szklanki), co sprawi, ze kurczak będzie miał nieco łagodniejszy smak i delikatniejszą strukturę. Gotuj pierś około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie warto wyjąć pierś z wody, przekroić ją w najgrubszym miejscu i sprawdzić czy się całkowicie ugotowała. Jeśli nie, to włóż ją na dodatkowych kilka minut do wody. Po całkowitym ugotowaniu poczekaj chwilę aż nie będzie mocno gorąca i pokrój ja na małe kawałki, najlepiej kostkę.

salatka-z-ananasem-przygotowanie-krok-1
salatka-z-ananasem-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Seler konserwowy dobrze odcedź na sitku z zalewy, a potem przełóż go do miski. Dodaj pokrojonego kurczaka oraz odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki.

salatka-z-ananasem-przygotowanie-krok-2.
salatka-z-ananasem-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

Jednego pora (jego białą i lekko zieloną cześć) pokrój na małe kawałki. Pora najlepiej przekrój wzdłuż na pół, a potem jeszcze na pół i dopiero zacznij kroić na cienkie plasterki. Jajka ugotuj na twardo. A jak ugotować jajka na twardo? Włóż jajka do garnka i zalej je wodą. Od momentu gdy woda zacznie wrzeć, to zacznij liczyć czas – jajka potrzebują od 8 do 10 minut, jeśli jajka są duże to bezpieczniej jest gotować te 10 minut. Po tym czasie wyjmij jajka z garnka i zalej je zimną wodą. Gdy przestygną, możesz je już obrać ze skorupki. Jajka pokrój na malutkie kawałki – najlepiej użyj szatkownicy/krajalnicy do jajek, wtedy pójdzie to szybko i kawałki będą równe. Pokrojonego pora i jajka przełóż do miski. Sałatkę posól i popierz – ilość zależy od indywidualnego smaku, ja użyłam pół łyżeczki soli i niecałe pół łyżeczki mielonego pieprzu. Na koniec dodaj 3 czubate łyżki majonezu. Użyj taki majonez, który najbardziej Ci smakuje. Ja do tej sałatki użyłam Majonez Dekoracyjny Winiary. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj i odłóż sałatkę do lodówki. Warto poczekać kilka godzin, żeby składniki miały czas się przegryźć, choć sałatka jest gotowa do zjedzenia od razu.

Świeża sałatka powinna być spożywana w ciągu 1-2 dni, aby zachować świeżość i bezpieczeństwo żywności.

salatka-z-ananasem-przygotowanie-krok-3a
salatka-z-ananasem-przygotowanie-krok-3a
salatka-z-ananasem-przygotowanie-krok-3b
salatka-z-ananasem-przygotowanie-krok-3b

SAŁATKA Z ANANASEM, KURCZAKIEM I SELEREM KONSERWOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE.

Sałatka z ananasem, kurczakiem i selerem konserwowym. Przepis Ewy ♥

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 20 minutCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 30 minutPorcje:12 porcjeKalorie:203 kcal Najlepsza pora roku:Winter

Opis

Idealna sałatka na imprezę albo na spotkanie z większa liczbą osób. Sałatka ma przyjemny, słodkawy smak, a odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że jest nie tylko bardzo dobra, ale i sycąca.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw ugotuj pierś z kurczaka. Włóż pierś do garnka i zalej ją wodą. Możesz dolać też trochę mleka (nieco ponad pół szklanki), co sprawi, ze kurczak będzie miał nieco łagodniejszy smak i delikatniejszą strukturę. Gotuj pierś około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie warto wyjąć pierś z wody, przekroić ją w najgrubszym miejscu i sprawdzić czy się całkowicie ugotowała. Jeśli nie, to włóż ją na dodatkowych kilka minut do wody. Po całkowitym ugotowaniu poczekaj chwilę aż nie będzie mocno gorąca i pokrój ja na małe kawałki, najlepiej kostkę.
  2. Seler konserwowy dobrze odcedź na sitku z zalewy, a potem przełóż go do miski. Dodaj pokrojonego kurczaka oraz odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki.
  3. Jednego pora (jego białą i lekko zieloną cześć) pokrój na małe kawałki. Pora najlepiej przekrój wzdłuż na pół, a potem jeszcze na pół i dopiero zacznij kroić na cienkie plasterki. Jajka ugotuj na twardo. A jak ugotować jajka na twardo? Włóż jajka do garnka i zalej je wodą. Od momentu gdy woda zacznie wrzeć, to zacznij liczyć czas – jajka potrzebują od 8 do 10 minut, jeśli jajka są duże to bezpieczniej jest gotować te 10 minut. Po tym czasie wyjmij jajka z garnka i zalej je zimną wodą. Gdy przestygną, możesz je już obrać ze skorupki. Jajka pokrój na malutkie kawałki – najlepiej użyj szatkownicy/krajalnicy do jajek, wtedy pójdzie to szybko i kawałki będą równe. Pokrojonego pora i jajka przełóż do miski.
  4. Sałatkę posól i popierz – ilość zależy od indywidualnego smaku, ja użyłam pół łyżeczki soli i niecałe pół łyżeczki mielonego pieprzu. Na koniec dodaj 3 czubate łyżki majonezu. Użyj taki majonez, który najbardziej Ci smakuje. Ja do tej sałatki użyłam Majonez Dekoracyjny Winiary. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj i odłóż sałatkę do lodówki. Warto poczekać kilka godzin, żeby składniki miały czas się przegryźć, choć sałatka jest gotowa do zjedzenia od razu.
    Świeża sałatka powinna być spożywana w ciągu 1-2 dni, aby zachować świeżość i bezpieczeństwo żywności.

Wartość odżywcza dla jednej porcji. Cała sałatka jest podzielona w przybliżeniu na 12 małych porcji.

  • Jedna porcja sałatki ma:
  • Kalorie: 202,67
  • Białk0: 11,8 g
  • Tłuszcze: 10 g
  • Węglowodany: 16,1 g
Słowa kluczowe:ananas, jaja, jajka, kukurydza, majonez, por, seler, selerkonserwowy
salatka-z-ananasem-kurczakiem-i-kukurydza
salatka-z-ananasem-kurczakiem-i-kukurydza

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close