Szukasz fajną, łatwą w przygotowaniu i mega smaczną sałatkę na imprezę? Zatrzymaj się! Proponuję Ci dzisiaj przepis na sałatkę z ananasem, kurczakiem, selerem konserwowym, jajkami z dodatkiem kukurydzy z puszki oraz pora. Jest to przepis mojej kuzynki Ewy i bardzo cieszę się, że chciała się nim podzielić (Ewa, jak to czytasz, to wielkie dzięki za przepis! ♥).
Ewa często robiła ją na swoje urodziny i imieniny swojej mamy i mnóstwo gości pytało właśnie o przepis na tę sałatkę. Sałatka ma raczej słodkawy smak i smakuje praktycznie każdemu (nie wiem jak dzieciom, bo z dziecmi to właściwie nigdy nic nie wiadomo – ostatnio pewnemu dziecku musiałam wyciągnąć brokuły z zupy brokułowej ;). Także zdecydowanie warto zrobić taką sałatkę z ananasem, zwłaszcza jeśli wyprawiamy jakaś imprezę albo spodziewamy się większej liczby gości.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SAŁATKĘ Z ANANASEM, KURCZAKIEM I SELEREM KONSERWOWYM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI NA OKOŁO 10 – 12 PORCJI:
🔹 1 puszka ananasa – może być w plastrach lub kawałkach
🔹 1 puszka kukurydzy, polecam Bonduelle, ok. 340 g
🔹 1 por
🔹 6 dużych jajek, ugotowanych na twardo
🔹 Pierś z kurczaka, ok. 350–400 g – 1 duża lub 2 małe
🔹 2 słoiki selera – krojony, konserwowy
🔹 3 czubate łyżki ulubionego majonezu
🔹 Sól i pieprz do smaku
✅ Wskazówki dotyczące składników:
🍗 Pierś z kurczaka
– Użyj ok. 400 g (1 duża lub 2 małe piersi)
– Możesz ugotować lub jeśli wolisz to upiec
– 🟰 Zamiast kurczaka możesz dodać szynkę pokrojoną w drobną kostkę
🍍 Ananas z puszki
– Może być w kawałkach lub plastrach – i tak trzeba pokroić na mniejsze kawałki
– 👉 Zachowaj sok/syrop z puszki – świetnie nadaje się np. do napojów!
🌽 Kukurydza konserwowa
– Wybierz sprawdzoną markę – polecam Bonduelle 🌟
– Pamiętaj, by dobrze ją odsączyć
🥚 Jajka
– Użyj 6 dużych jajek
– Najlepiej z wolnego wybiegu (1) lub ekologiczne (0)
– Wiejskie jajka też będą super! 🐓
🥄 Seler konserwowy
– Użyj selera ze słoika, pokrojonego w cienkie paseczki
– Dobrze odciśnij z zalewy przed dodaniem
– Ma lekko słodki smak i świetnie pasuje do sałatek!

SAŁATKA Z ANANASEM, KURCZAKIEM I SELEREM KONSERWOWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Najpierw ugotuj pierś z kurczaka. Włóż pierś do garnka i zalej ją wodą. Możesz dolać też trochę mleka (nieco ponad pół szklanki), co sprawi, ze kurczak będzie miał nieco łagodniejszy smak i delikatniejszą strukturę. Gotuj pierś około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie warto wyjąć pierś z wody, przekroić ją w najgrubszym miejscu i sprawdzić czy się całkowicie ugotowała. Jeśli nie, to włóż ją na dodatkowych kilka minut do wody. Po całkowitym ugotowaniu poczekaj chwilę aż nie będzie mocno gorąca i pokrój ja na małe kawałki, najlepiej kostkę.

KROK 2.
Seler konserwowy dobrze odcedź na sitku z zalewy, a potem przełóż go do miski. Dodaj pokrojonego kurczaka oraz odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki.

KROK 3.
Jednego pora (jego białą i lekko zieloną cześć) pokrój na małe kawałki. Pora najlepiej przekrój wzdłuż na pół, a potem jeszcze na pół i dopiero zacznij kroić na cienkie plasterki. Jajka ugotuj na twardo. A jak ugotować jajka na twardo? Włóż jajka do garnka i zalej je wodą. Od momentu gdy woda zacznie wrzeć, to zacznij liczyć czas – jajka potrzebują od 8 do 10 minut, jeśli jajka są duże to bezpieczniej jest gotować te 10 minut. Po tym czasie wyjmij jajka z garnka i zalej je zimną wodą. Gdy przestygną, możesz je już obrać ze skorupki. Jajka pokrój na malutkie kawałki – najlepiej użyj szatkownicy/krajalnicy do jajek, wtedy pójdzie to szybko i kawałki będą równe. Pokrojonego pora i jajka przełóż do miski. Sałatkę posól i popierz – ilość zależy od indywidualnego smaku, ja użyłam pół łyżeczki soli i niecałe pół łyżeczki mielonego pieprzu. Na koniec dodaj 3 czubate łyżki majonezu. Użyj taki majonez, który najbardziej Ci smakuje. Ja do tej sałatki użyłam Majonez Dekoracyjny Winiary. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj i odłóż sałatkę do lodówki. Warto poczekać kilka godzin, żeby składniki miały czas się przegryźć, choć sałatka jest gotowa do zjedzenia od razu.
Świeża sałatka powinna być spożywana w ciągu 1-2 dni, aby zachować świeżość i bezpieczeństwo żywności.


SAŁATKA Z ANANASEM, KURCZAKIEM I SELEREM KONSERWOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE.
Sałatka z ananasem, kurczakiem i selerem konserwowym. Przepis Ewy ♥
Opis
Idealna sałatka na imprezę albo na spotkanie z większa liczbą osób. Sałatka ma przyjemny, słodkawy smak, a odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że jest nie tylko bardzo dobra, ale i sycąca.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw ugotuj pierś z kurczaka. Włóż pierś do garnka i zalej ją wodą. Możesz dolać też trochę mleka (nieco ponad pół szklanki), co sprawi, ze kurczak będzie miał nieco łagodniejszy smak i delikatniejszą strukturę. Gotuj pierś około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie warto wyjąć pierś z wody, przekroić ją w najgrubszym miejscu i sprawdzić czy się całkowicie ugotowała. Jeśli nie, to włóż ją na dodatkowych kilka minut do wody. Po całkowitym ugotowaniu poczekaj chwilę aż nie będzie mocno gorąca i pokrój ja na małe kawałki, najlepiej kostkę.
- Seler konserwowy dobrze odcedź na sitku z zalewy, a potem przełóż go do miski. Dodaj pokrojonego kurczaka oraz odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki.
- Jednego pora (jego białą i lekko zieloną cześć) pokrój na małe kawałki. Pora najlepiej przekrój wzdłuż na pół, a potem jeszcze na pół i dopiero zacznij kroić na cienkie plasterki. Jajka ugotuj na twardo. A jak ugotować jajka na twardo? Włóż jajka do garnka i zalej je wodą. Od momentu gdy woda zacznie wrzeć, to zacznij liczyć czas – jajka potrzebują od 8 do 10 minut, jeśli jajka są duże to bezpieczniej jest gotować te 10 minut. Po tym czasie wyjmij jajka z garnka i zalej je zimną wodą. Gdy przestygną, możesz je już obrać ze skorupki. Jajka pokrój na malutkie kawałki – najlepiej użyj szatkownicy/krajalnicy do jajek, wtedy pójdzie to szybko i kawałki będą równe. Pokrojonego pora i jajka przełóż do miski.
- Sałatkę posól i popierz – ilość zależy od indywidualnego smaku, ja użyłam pół łyżeczki soli i niecałe pół łyżeczki mielonego pieprzu. Na koniec dodaj 3 czubate łyżki majonezu. Użyj taki majonez, który najbardziej Ci smakuje. Ja do tej sałatki użyłam Majonez Dekoracyjny Winiary. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj i odłóż sałatkę do lodówki. Warto poczekać kilka godzin, żeby składniki miały czas się przegryźć, choć sałatka jest gotowa do zjedzenia od razu.
Świeża sałatka powinna być spożywana w ciągu 1-2 dni, aby zachować świeżość i bezpieczeństwo żywności.
Video
Wartość odżywcza dla jednej porcji. Cała sałatka jest podzielona w przybliżeniu na 12 małych porcji.
- Jedna porcja sałatki ma:
- Kalorie: 202,67
- Białk0: 11,8 g
- Tłuszcze: 10 g
- Węglowodany: 16,1 g
