Idealna sałatka, bo jest zarówno zdrowa, bardzo smaczna, jaki i po prostu sycąca. Jak się okazuje, tuńczyk z puszki to świetny składnik sałatek i pasuje do innych bardziej “typowych” sałatkowych składników, czyli w tym przypadku kremowego awokado, pomidorków koktajlowych, rukoli, czy czerwonej cebulki. Porcja takiej sałatki może zastąpić jeden lekki posiłek, więc jest idealna np. na lunch do pracy, szkoły, czy na kolację. Ja akurat jechałam w góry, więc zrobiłam ją, żeby mieć co jeść po drodze 😉
Jak to często z sałatkami bywa, składniki łatwo można zamienić np. jeśli nie lubisz rukoli, która jest trochę ostrzejsza w smaku, to możesz użyć roszponki czy baby szpinaku. Ale generalnie polecam ją wypróbować dokładnie tak, jak jest w przepisie. Sam tuńczyk jest fajnych dodatkiem do sałatki i sprawia, że jest ona bardziej sycąca. Może masz już swojego ulubionego tuńczyka w puszce? W końcu w sklepach jest całkiem spory wybór. Jeśli tak… to koniecznie wypróbuj ten przepis.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SAŁATKĘ Z TUŃCZYKIEM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
TUŃCZYK W PUSZCE – Możesz wybrać tuńczyka w oleju, oliwie albo w wodzie. Nie wybieraj tuńczyka w sosie własnym. Oczywiście, wybierz takiej marki jaką najbardziej lubisz. Ja w tym przypadku użyłam firmy Rio Mare.
AWOKADO – W polskich sklepach można dostać głównie dwie odmiany: Hass i Fuerte. Odmiana Hass powszechnie uważana jest za najlepszą odmianę. Hass ma znacznie ciemniejszą skórkę od Fuerte i jest od niego nieco mniejsze. Ma też bardziej kremową konsystencję i jest delikatniejsze w smaku. Wybierz swoją ulubiona odmianę, chociaż ja polecam ci właśnie odmianę Hass. Jeśli kupujesz odmianę Hass, to warto sprawdzić placem, czy jest dobre do zjedzenia: lekko przyciśnij skórkę, jeśli jest miękkie i jednocześnie szybko wróci do swojego kształtu, czyli jest elastyczne, to powinno być dobre. Natomiast zbyt miękkie awokado może oznaczać, że jest nadmiernie dojrzałe lub nawet zepsute.
POMIDORKI KOKTAJLOWE – Takie pomidorki są słodkie, aromatyczne i soczyste. Są wprost stworzone do tego typu sałatek.
CZERWONA CEBULA – Moim zdaniem czerwona cebula jest nieco lepsza od zwykłej cebuli, jeśli spojrzy się na nią jako dodatek do sałatek. Czerwona cebula ma łagodniejszy smak i piękny kolor, który dodaje atrakcyjności takiej sałatce. Jej słodszy smak dobrze komponuje się z innymi składnikami. Plus jest fajnie chrupiąca.
SKŁADNIKI NA SOS/DRESSING: oliwa z oliwek, miód w formie płynnej, sok z cytryny oraz trochę pieprzu i soli.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I AWOKADO. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Najpierw pokrój składniki. Awokado pokrój na małe kawałki (przekrój nożem na pół, obróć obie części w przeciwnym kierunkach, ostrożnie usuń pestkę i pokrój miąższ w skórce, starając się nie przeciąć skórki, a następnie oddziel pokrojone kawałki od skórki). Pomidorki przekrój na pół, a czerwoną cebulkę pokrój w półplasterki.
KROK 2.
W misce umieść rukolę, pokrojone awokado, pomidorki, cebulę oraz lekko odsączonego tuńczyka z puszki.
KROK 3.
Przygotuj sos/dressing, czyli wymieszaj w miseczce oliwę z oliwek, sok z cytryny, płynny miód oraz pieprz i sól. Dobrze wszystko wymieszaj i polej dressingiem składniki sałatki. Przemieszaj, tak aby wszystko się ładnie wymieszało. Warto dodać coś chrupiącego np. prażone ziarna. Polecam odczekać z 15 minut, aby składniki się “przegryzły”.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą sałatkę można podzielić na 2 – 3 porcje.
Jedna porcja (1/3) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 395
BIAŁKO: 15,7 g
TŁUSZCZE: 27,8 g
WĘGLOWODANY: 21,4 g
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Sałatka z tuńczykiem i awokado. Pyszna
Opis
Pyszna, pożywna i sycąca sałatka z tuńczykiem, która jest idealna na lunch, czy kolację.
Składniki
Składniki na sos/dressing
Przygotowanie
- Najpierw pokrój składniki. Awokado pokrój na małe kawałki (przekrój nożem na pół, obróć obie części w przeciwnym kierunkach, ostrożnie usuń pestkę i pokrój miąższ w skórce, starając się nie przeciąć skórki, a następnie oddziel pokrojone kawałki od skórki). Pomidorki przekrój na pół, a czerwoną cebulkę pokrój w półplasterki.
- W misce umieść rukolę, pokrojone awokado, pomidorki, cebulę oraz lekko odsączonego tuńczyka z puszki (w kawałkach).
- Przygotuj sos/dressing, czyli wymieszaj w miseczce oliwę z oliwek, sok z cytryny, płynny miód oraz pieprz i sól. Dobrze wszystko wymieszaj i polej dressingiem składniki sałatki. Przemieszaj, tak aby wszystko się ładnie wymieszało. Polecam odczekać z 15 minut, aby składniki się “przegryzły”.