Zupa krem z kalafiora.

By misziza
2024-04-03

Szukasz pomysłu na zdrowy, lekki i jednocześnie pyszny posiłek? Wypróbuj tę zupę krem z kalafiora! Ta zupa to prawdziwa uczta dla miłośników delikatnych smaków. Zrezygnowałam z dodawania innych charakterystycznych warzyw, typu ziemniaki, marchewki czy por, aby wydobyć naturalną słodycz kalafiora i stworzyć aksamitną konsystencję. Przygotowanie kremu jest niezwykle proste – wystarczy zmiksować ugotowane warzywa z bulionem i śmietanką. Do tego celu najlepiej sprawdzi się blender ręczny, ale blender kielichowy również da radę 🙂

Krem z kalafiora to idealna propozycja dla osób dbających o zdrowie. Jest bogaty w witaminy i minerały, a przy tym niskokaloryczny. Myślę, że to świetny sposób na przemycenie warzyw do diety dzieci i niejadków. W mojej rodzinie to moja siostra zawsze uwielbiała kalafiora i jadła go w każdej postaci. Ja wolałam inne warzywa. Teraz, gdy nie jestem już dzieckiem o wiele bardziej doceniam kalafiora i jego delikatny, lekko słodkawy smak, z nutą goryczki.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ – KREM Z KALAFIORA I ZOBACZ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

zupa krem z kalafiora

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

KALAFIOR – Kalafior jest oczywiście głównym składnikiem, więc powinno się zadbać, aby był dojrzały i świeży. Głowa kalafiora powinna być biała lub kremowa. Unikaj kalafiorów z żółtymi lub brązowymi plamami, które mogą oznaczać, że warzywo jest stare lub nieświeże. Kalafior powinien być twardy i zwarty. Miękka główka może oznaczać, że warzywo jest przejrzałe lub uszkodzone.

Zwróć uwagę na wielkość kalafiora i wagę. Waga kalafiora może się różnić, ale generalnie powinien on ważyć od 1 do 2 kilogramów. Czyli jest to aż kilogram różnicy 😉 ! Mi się udało dostać dużego kalafiora (prawie 2 kg) i wystarczyła mi do mojej zupy tylko jedna główka, ale jeśli w Twoim sklepie są tylko małe główki, to użyj dwóch kalafiorów albo półtora (w zależności od wagi).

BULION/ROSÓŁ – Do przygotowania zupy można użyć czysty, przelany przez sitko rosół np. z dnia poprzedniego albo bulion warzywny albo drobiowy. Jeśli chodzi o bulion to najlepiej użyć domowy albo w wersji “na szybko” można użyć np. bulion w słoiczkach do rozpuszczenia w wodzie o jak najlepszym składzie.

CEBULA/CZOSNEK – Te warzywa mają intensywny smak i aromat, które dodają głębi smaku i charakteru naszej zupie-krem. Jeśli chodzi o ilość czosnku to polecam użyć minimum 3 – 4 ząbki czosnku.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI: masło, oliwa z oliwek, suszony tymianek, zioła prowansalskie, sól i pieprz, liść laurowy, słodka papryka w proszku i opcjonalnie cukier i śmietanka 30 % albo 36 %.

krem z kalafiora
krem z kalafiora

ZUPA – KREM Z KALAFIORA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij do pokrojenia wszystkich warzyw. Cebulę pokrój na małe kawałki, obrane ząbki czosnku zetrzyj na tarce albo przeciśnij przez praskę. Natomiast kalafiora podziel na różyczki, a każdą różyczkę pokrój na jeszcze mniejsze kawałki.

zupa-krem-z-kalafiora-przygotowanie-krok-1
zupa-krem-z-kalafiora-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną na małe kawałki cebulkę i przesmaż ją około 4 minuty. Następnie dodaj starty na tarce albo drobno posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką 1 minutę.

zupa-krem-z-kalafiora-przygotowanie-krok-2
zupa-krem-z-kalafiora-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Następnie wlej bulion/rosół do garnka. Kiedy bulion się zagotuje, to wrzuć pokrojonego kalafiora, zioła prowansalskie, tymianek, oraz pieprz i sól. Opcjonalnie dodaj liść laurowy (najlepiej duży, liść laurowy trzeba będzie potem wyjąć, przed zblendowaniem). Zmniejsz ogień i gotuj kalafior na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż kalafior będzie miękki).

zupa-krem-z-kalafiora-przygotowanie-krok-3a
zupa-krem-z-kalafiora-przygotowanie-krok-3a
zupa-krem-z-kalafiora-przygotowanie-krok-3b
zupa-krem-z-kalafiora-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

Po tym czasie czasie wyjmij liść laurowy i dodaj słodką paprykę w proszku. Przemieszaj i gotuj zupę jeszcze 2 – 3 minuty. Zdejmij zupę z ognia i odczekaj około 5 minut.

zupa-krem-z-kalafiora-przygotowanie-krok-4
zupa-krem-z-kalafiora-przygotowanie-krok-4

KROK 5.

Teraz zblenduj zupę. Najlepiej blenderem ręcznym – będzie szybciej i wygodniej. Jeśli używasz blendera kielichowego, to zblenduj zupę w dwóch partiach i potem, po blendowaniu przelej ją z powrotem do garnka. Na koniec możesz dodać śmietankę 30% albo 36 % – zupa będzie jeszcze bardziej kremowa i delikatna. Jeśli dodajesz śmietankę, to po prostu ją wlej i dobrze przemieszaj. Możesz też dodać trochę śmietanki bezpośrednio na talerzu. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Zupę można podawać bez niczego albo z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z chrupiącymi grzankami i serem pleśniowym.

zupa-krem-z-kalafiora-przygotowanie-krok-5
zupa-krem-z-kalafiora-przygotowanie-krok-5

Z czym można podać zupę – krem z kalafiora?

  • Grzanki: Klasyczny dodatek do zup kremów. Można je zrobić z białego lub ciemnego pieczywa, posypać serem, ziołami lub czosnkiem.
  • Groszek ptysiowy: Dodaje chrupkości i ciekawej tekstury.
  • Chipsy z bekonu: Wędzony smak bekonu idealnie komponuje się z kremowym kalafiorem.
  • Prażone orzechy: Dodają chrupkości i orzechowego smaku. Dobrze sprawdzą się orzechy włoskie, pestki dyni lub słonecznika.
  • Grzanki z chrupiącą szynką parmeńską: Wykwintny dodatek, który nada zupie eleganckiego charakteru.
  • Dla bardziej wykwintnego dania, zupę można podać z grzankami z serem pleśniowym.
  • Wegańską wersję zupy można podać z mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą.
zupa krem z kalafiora
zupa krem z kalafiora

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 6 porcji.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 275

BIAŁKO: 7,3 g

TŁUSZCZE: 20,1 g

WĘGLOWODANY: 19,3 g

Polecam Ci też przepis na pieczonego kalafiora z pysznymi dodatkami. Jest super smaczny:

Pieczony kalafior. Świetny przepis z niespodzianką ♥ – Kuchnia Izy

pieczony kalafior
pieczony kalafior

ZOSTAŁO CI TROCHĘ ZUPY. SPRAWDŻ JAK JĄ PRZECHOWYWAĆ?

  1. Chłodzenie: Po ugotowaniu zupy, należy ją najpierw ostudzić do temperatury pokojowej. Nie przekraczaj dwóch godzin w temperaturze pokojowej., aby uniknąć szybkiego rozwoju bakterii.
  2. Przechowywanie: Po ostudzeniu, przełóż zupę do odpowiednio szczelnie zamkniętego pojemnika lub butelki szklanej i przechowuj w lodówce. Zalecam przechowywanie zupy w lodówce do 3 dni.
  3. Mrożenie: Jeśli nie zamierzasz zjeść całej zupy w ciągu kilku dni, możesz rozważyć zamrożenie jej na późniejszy czas. W takim przypadku lepiej jest użyć szczelnego pojemnika lub woreczka do zamrażania. Zupa kremowa może zmienić konsystencję po rozmrożeniu, ale nadal będzie smaczna.
  4. Odgrzewanie: Gdy chcesz zjeść zupę, odgrzewaj ją stopniowo w garnku na małym ogniu, mieszając regularnie. Unikaj szybkiego podgrzewania, ponieważ może to spowodować oddzielenie się składników lub zmianę konsystencji. W miarę możliwości odgrzewaj tylko tyle zupy, ile planujesz zjeść, aby uniknąć nadmiernego podgrzewania i ochładzania.

ZUPA – KREM Z KALAFIORA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Zupa krem z kalafiora.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania zupy: 25 minutCzas oczekiwania i blendowania: 8 minutCzas łącznie: 43 minutyPorcje:6 porcjeKalorie:275 kcal Najlepsza pora roku:Wiosna

Opis:

Aksamitna, kremowa konsystencja, łagodny smak oraz proste przygotowanie, czyli pyszna i lekka zupa – krem z kalafiora.

Składniki na około 6 porcji:

Przygotowanie:

  1. Zacznij do pokrojenia wszystkich warzyw. Cebulę pokrój na małe kawałki, obrane ząbki czosnku zetrzyj na tarce albo przeciśnij przez praskę. Natomiast kalafiora podziel na różyczki, a każdą różyczkę pokrój na jeszcze mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną na małe kawałki cebulkę i przesmaż ją około 4 minuty. Następnie dodaj starty na tarce albo drobno posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką 1 minutę.
  3. Następnie wlej bulion/rosół do garnka. Kiedy bulion się zagotuje, to wrzuć pokrojonego kalafiora, zioła prowansalskie, tymianek, oraz pieprz i sól. Opcjonalnie dodaj liść laurowy (najlepiej duży, liść laurowy trzeba będzie potem wyjąć, przed zblendowaniem). Zmniejsz ogień i gotuj kalafior na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż kalafior będzie miękki).
  4. Po tym czasie czasie wyjmij liść laurowy i dodaj słodką paprykę w proszku. Przemieszaj i gotuj zupę jeszcze 2 – 3 minuty. Zdejmij zupę z ognia i odczekaj około 5 minut.
  5. Teraz zblenduj zupę. Najlepiej blenderem ręcznym – będzie szybciej i wygodniej. Jeśli używasz blendera kielichowego, to zblenduj zupę w dwóch partiach i potem, po blendowaniu przelej ją z powrotem do garnka. Na koniec możesz dodać śmietankę 30% albo 36 % – zupa będzie jeszcze bardziej kremowa i delikatna. Jeśli dodajesz śmietankę, to po prostu ją wlej i dobrze przemieszaj. Możesz też dodać trochę śmietanki bezpośrednio na talerzu. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Zupę można podawać bez niczego albo z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z chrupiącymi grzankami i serem pleśniowym.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close